Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy z jakich lat pochodzi zegarek, kiedyś koledzy pisali, że ogólnie w radzieckich zegarkach wojskowych używany był rad  ;) . A tak na poważnie to chyba zwykła masa fluorescencyjna albo inna luma wystarczy.

edit.

a tutaj link do innego tematu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48166-renowacja-aczs-1-jakiej-farby-uzyc/

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Dzięki za odpowiedź, a wg katalogu to pochodzi z 1993 roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostk Amfibia, 31 kamieni, automat - jak zdjąć bezel? Muszę szkiełko przepolerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podważyć ;):D

Najlepiej nożem na jakiejś folii lub woreczku, aby koperty nie porysować.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie za 100 punktów.

Czy do Ruskich zegareczków da się wstawić szafirowe szkło i ile taka impreza kosztuje?

Widzę, że zdecydowana większość ma wypukłe zaokrąglone plexy  wię zgaduje, że w takim zegarku trzeba by wstawić wypukły szafir ???

@ nie pytam dlaczego się plexy zakłada

Jak zmieniałem w Poljocie 55g szkło, to pytałem o szafir i do tego właśnie modelu majster mógł np. zamówić szwajcarskie za 80 zł.

no ale fabryczna plexa z tego poljota chyba była lekko wypukła tak?

JA się pytam o szafir z tego względu, że widzę, żę w większości rusków nie da sięzamontować płaskiego szkiełka z racji budowy koperty

Tu jes chyba przykład płasiego wypukłego szkła i faktycznie wygląda to średnio :P

81390045.jpg

Dopeiro przymierzam siędo kupna jakiegoś zegareczka. Znalazłem trochę modeli, które będę szukał. Bardzo spodobałą mi sięSlava Heksagon

Tam to szkiełko jest chyba płaskie ale sześciokątne. Ciekawe czy w normalnej cenie da się dokupić szafir.

Jeszcze dopyta tylko jak jest z jakościąwykonania kopert tych starych rusków ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na co Ci szafir w ruskach? Pleksa wygląda bardzo klimatycznie, a wypukłe szkiełko szafirowe to jednak są koszty i to niemałe. Koperty są przeważnie wykonane bardzo dobrze, jednak po pewnym czasie i tak zejdzie z nich powłoka (chociaż nie tak szybko), wyjątkiem są oczywiście modele stalowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" A tak z innej beczki" ma ktoś patent na założenie koronki z dużym otworem gwintowanym na wałek z mniejszym gwintem, tak aby wszystko dobrze się trzymało jako całość???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakuły i klej? :) to dopiero prowizorka...

A na poważnie widziałem gdzieś takie przejściówki z jednego gwintu na drugi.

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być. Ale trzeba pilnować pionu wałka bo jak krzywo zastygnie to może być kłopot.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli z 1,2 na 0,9 to bez problemu na "zatoce" można nabyć perzejsciówke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

997e18666727e812e12e7f4be354be38.jpg

Panowie powiedzcie mi jak to jest z czyszczeniem tarcz? Chciałbym odratować tego kirowskiego ale mam mieszane uczucia co do warszawskich tarcz a oryginalną ciężko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie powiedzcie mi jak to jest z czyszczeniem tarcz? Chciałbym odratować tego kirowskiego ale mam mieszane uczucia co do warszawskich tarcz a oryginalną ciężko

Na 100% zmyjesz ją albo do zera albo prawie do zera. Nie rób tego. Mycie tarcz rzadko wychodzi dobrze. Szukaj na spokojnie lepszej tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podam sposób na czyszczenie tarcz (sprawdzony). W latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku w zakładzie w którym pracowałem, tak się czyściło tarcze Delbanowskie, Atlanticowskie, itp. Kroisz ziemniaka (starego) na pół i połówką kartofla czyścisz tarczę. Efekt jest widoczny bez skutków ubocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie trzyj, a wbijaj tarczę w ten miąższ. Zabrudzi się? Odkrój później pobrudzony plasterek i dalej wbijaj w czysty. I tak z 15 minut. Potem pod wodę. Delikatnie wytrzeć tarczę do sucha. Osuszyć CAŁKOWICIE i zakładaj! Ps. Napisz czy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż za pomysł! Podziwiam kreatywność :)  Jestem ciekaw efektów, oczywiście jesli kolega zdecyduje się na czyszczenie. Moim zdaniem warto próbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to nie dziwi. Ojciec do dnia dzisiejszego stosuję tę technikę. Czasami pomaga, a czasami nie, ale warto próbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbować spróbuję na pewno albo dam do zegarmistrza bo mechanizm musi przejść czyszczenie ;)

Nie mam do niego sentymentu bo go dostałem od znajomego za zrobienie zadania + sportiwnyje o dziwo sprawne ale z zbitym szkielkiem i dziwnym brudem między 11 a 12

6190a10c51e2128df26113525e0dd67f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartofelkiem posługuje się często kolega @jerzyk, prezentując od czasu do czasu na forum efekty swojej pracy. Faktem jest, że nie ma reguły co do tarcz. Jedna zostanie zmyta do zera, a druga uda się ładnie. Ja mam raczej te gorsze doświadczenia, jeśli chodzi o mycie tarcz, choć ostatnio się udało:

ri643_IMG_2679a.jpg

Oczywiście metoda na kartofelka ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sposób tak stary że o nim zapomniałem zaraz wrzucę tarczę z atlantic-a przed i po tylko robię jej też terapię szokową raz młody ziemniak raz stary :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi