Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

mają własny tourbillon, sięgają po fazy księżyca.

ML nie ma własnego tourbillona!, fazy ksiezyca tez nie są ich!.

przy punktacji za innowacje lub kompliakcje powinno się wziac pod uwagę nie tylko szczytowe osiagnięcia, ale tez to czym raczy nas dana marka w tańszych modelach. Np. wspomniany ML nie moze dostać duzej liczby punktów, bo w dół ciagną go kwarce z isą i rondą.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tez zastrzeżenia do umieszczenia w piramidzie kilku firm, o których wiemy naprawde nie wiele. Np. głosujacy eksperci nie wiele potrafią powiedziec na temat EPOSA. Moze to spowodowac zbyt niskie lub zbyt wysokie umieszcenie tej marki, tak jak i innych marek.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno. Za mało kryteriów i w/g mnie mają złą konstrukcję.Nie dadzą sensownego wyniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja. Inforamcja dla tych co sadzą, ze ML ma własny tourbillon. Wyprowadzam z błędu. Oto tourbillon stosowany przez ML.

http://www.technotime.com/mouv/mecanique/tt791_e.html

Niestety ML standardowo wprowadza w błąd na swojej stronie i przypisuje sobie cos o czym może tylko pomarzyć, ale o tym juz było. Myślę, że jedyną rzecza na co stać ML to dokładanie kamyków, choć nie wiadomo, czy tego też nie zlecają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cały ten rynek zegarów robi się strasznie zakłamany... :cry:

Taik-Tak, zaprzyjaźnij się z guzikiem "edytuj", OK?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemyślę to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TIK-TAK, ja myślę, że to bardziej nieporozumienie i Mariusz wie, że tourbillon ML nie jest ich dziełem, a tylko modyfikacją STT / Progress Watch'a :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
ML nie ma własnego tourbillona!, fazy ksiezyca tez nie są ich!.

przy punktacji za innowacje lub kompliakcje powinno się wziac pod uwagę nie tylko szczytowe osiagnięcia, ale tez to czym raczy nas dana marka w tańszych modelach. Np. wspomniany ML nie moze dostać duzej liczby punktów, bo w dół ciagną go kwarce z isą i rondą.

Ale Ty jesteś upierdliwy. A więc jeszcze raz - potwierdzam, że Maurice Lacroix ma swojego tourbillona. Ten zegarek pochodzi z linii Masterpiece i nazywa się właśnie Tourbillon RÓtrograde. Otóż określenie "tourbillon" nie zawsze stosuje się w odniesieniu do samej komplikacji, ale czasem po prostu o zegarku z tą komplikacją mówi się (trochę na skróty) tourbillon. Kolejna sprawa to fazy księżyca - ta komplikacja występuje w zegarkach ML, więc nie rozumiem czego się znowu czepiasz. Co do kwarców, to guzik mnie one obchodzą jak oceniam komplikacje.

Mam tez zastrzeżenia do umieszczenia w piramidzie kilku firm, o których wiemy naprawde nie wiele. Np. głosujacy eksperci nie wiele potrafią powiedziec na temat EPOSA. Moze to spowodowac zbyt niskie lub zbyt wysokie umieszcenie tej marki, tak jak i innych marek.

Zanim zabierzesz głos w dyskusji, to przynajmniej przeczytaj jakie są ustalenia. Wyraźnie było powiedziane, że z listy firm, wybieramy 30, które poddajemy ocenie. Nie oceniamy więc wszystkich marek.

PS. A tak w ogóle to warto lubić Maurice Lacroix... za takie zegarki...

post-0-0-29975200-1330529194.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja jestem upierdliwy, to ty jesteś slepo i bezkrytycznie zapatrzony w ML.

Sam fakt propozycji 2 pkt za innowacje "na zachętę" to potwierdza.

Ten zegarek pochodzi z linii Masterpiece i nazywa się właśnie Tourbillon RÓtrograde. Otóż określenie "tourbillon" nie zawsze stosuje się w odniesieniu do samej komplikacji, ale czasem po prostu o zegarku z tą komplikacją mówi się (trochę na skróty) tourbillon.

odnosze wrażenie, że mylisz pojęcia: "miec własnego tourbillona" z pojeciem "mieć tourbillona w ofercie"

Tą drogę Tissot tez ma własny chronograf, tylko nazywa się VJ 7750. :)

Kolejna sprawa to fazy księżyca - ta komplikacja występuje w zegarkach ML,

oczywiście, ze faza ksieżyca. wystepuje w zegarkach ML, lecz nie jest to ich własna kompliakcja, tak jak nie jest ich komplikacja rezerwa chodu i "jumping hour" w jednym z modeli masterpiece.

tak w ogóle to warto lubić Maurice Lacroix... za takie zegarki...
Zegarek rzeczywiście piekny, szkoda tylko , że disign skradziony

z Louisa Erarda linia Asymetrique.

To tak dla informacji, gbybys mysłał, ze ML nadaje trendy :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
oczywiście, ze faza ksieżyca. wystepuje w zegarkach ML, lecz nie jest to ich własna kompliakcja, tak jak nie jest ich komplikacja rezerwa chodu i "jumping hour" w jednym z modeli masterpiece.

Dobrze, w takim razie wskaż mi gdzie napisałem, że faza księżyca jest komplikacją "in-house" Maurice Lacroix :?:. Nie użyłem nawet określenia - "własna" w odniesieniu do tej komplikacji. To z tourbillonem to był z mojej strony pośpiech i niedopatrzenie.

Co do zegarka który przedstawiłem, to ja nie twierdzę, że ten design ML jest ich pomysłem. Po prostu ten zegarek mi się podoba i tyle. Poza tym, nie jestem ślepo zapatrzony w Maurice Lacroix tylko obiektywny w przeciwieństwie do Ciebie.

Myślę, że jedyną rzecza na co stać ML to dokładanie kamyków, choć nie wiadomo, czy tego też nie zlecają.

Stać ich na znacznie więcej czego najlepszym przykładem jest mechanizm ML 106...

post-0-0-78419000-1330529211.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie- tą metodą będzie dyskusja do końca świata , i para w gwizdek , a nie piramida

Spróbujmy na systemie punktowym zaproponowanym przez Krella , po podsumowaniu wyników spróbujemy jeszcze "rzucić okiem" czy nie ma ewidentnych byków i zadecydujemy o publikacji piramidy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Panowie- tą metodą będzie dyskusja do końca świata , i para w gwizdek , a nie piramida

Spróbujmy na systemie punktowym zaproponowanym przez Krella , po podsumowaniu wyników spróbujemy jeszcze "rzucić okiem" czy nie ma ewidentnych byków i zadecydujemy o publikacji piramidy

a Ty jeszcze sie ludzisz, ze cos z tego bedzie? :wink:

Darku, powiedz mi czy twoim zdaniem klubowicze beda w stanie oceniac zegarki wedlug tych narzuconych kryteriow? I co zrobia Ci, ktorzy nie maja stosownej wiedzy, a chcieliby zaglosowac?

jedyne sensowne rozwiazanie jakie w tym momencie widze to opracowanie punktacji dla kazdej z firm przez co najmniej 3 "bardziej kumate" osoby i poddanie dyskusji w klubie w celu ewentualnej korekty (przy czym liczy sie tylko rzeczowa argumentacja)- inaczej w dalszym ciagu bedzie to "konkurs pieknosci", a w najlepszym wypadku kopiowanie odpowiedzi innych bardziej obeznanych klubowiczow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Nie da się wkleić postów do już istniejącego tematu, można tylko wydzielić i założyć nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, trudno. Wydzielać chyba nie ma po co... najwyżej dodam linka to odpowiedniego tematu. Lubię porządek. :wink:

EDIT - link dodany :)

Technotime wykonywał dla ML modyfikacje werków (ETA), ale do innych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PcStud - mam nadzieję ,bo chcę coś zrobić ( inaczej bym po prostu musiał wszystko "olać" ) :)

może zróbmy tak

a) jedno głosowanie - wąskie grono znawców

:) drugie - cała reszta

i potem ciekawe porównanie wyników

Co Wy na to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

oj będzie b.wąsko

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

ależ Darek ja nie mam nic przeciwko,chodzi tylko o to

ile osób będzie chciało się znaleść w tym wąskim gronie :shock:

znowu głosowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
może zróbmy tak

:) drugie - cała reszta

i potem ciekawe porównanie wyników

Co Wy na to ??

ja bym zrobil glosowanie w gronie znawcow, po czym wyniki glosowania poddal publicznej krytyce/ dyskusji na forum - z mozliwoscia korekty wynikow na drodze glosowania, jezeli cos bedzie budzilo kontrowersje

bo jak zrobimy 2 glosowania to ktore bedzie wazniejsze? wola ludu czy wiedza ekspertow? to musi sie skonczyc puczem :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile osób będzie chciało się znaleść w tym wąskim gronie :shock: znowu głosowanie?

Ja z góry mówię: nie chcę i proszę na mnie nie głosować! :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Ja z góry mówię: nie chcę i proszę na mnie nie głosować! :)

nie pytaj co klub moze zrobic dla Ciebie, zapytaj co Ty mozesz zrobic dla klubu! :) slowem "nie migaj sie od roboty" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

i już jest śmiesznie,

powracamy do korzeni?

wszyscy głosują na powiedzmy 30 firm,potem się zlicza te głosy

i już.

to i tak przecież wewnętrzna zabawa

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
to i tak przecież wewnętrzna zabawa

8)

no wlasnie chodzi o to ze juz nie wewnetrzna i nie koniecznie zabawa (odkad piramida jest cytowana na zewnatrz) :? zabawa jest w watku "ulubione firmy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

no to ja przepraszam :) ,już się nie odzywam....

i :? x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.