Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pcstud

Panowie: za wszelka cene staracie sie byc "politycznie poprawni" i opowiadacie sie za tym, zeby glosowac mial prawo kazdy i zeby z tego zrobic kolejna swietna zabawe dla calego towarzystwa. Zapominacie przy tym jednak jaki mial byc cel zmiany istniejacej piramidy. Sami traktowalismy ja jako zabawe ale piramida zaczela zyc wlasnym zyciem, przedrukowano ja w prasie efektem czego stala sie nasza wiztywka na zewnatrz. Bardzo dobrze, ze wogole mozemy sie taka wiztytowka pochwalic aczkolwiek wszyscy zdajemy sobie sprawe z tego, ze aktualna piramida jest na swoj sposob "ulomna" i ze mozna, a nawet nalezy ja poprawic. No i chodzi wlasnie o to, zeby znalezc procedure ktora pozwoli nam wylonic nowa piramide w mozliwie najbardziej obiektywny sposob.

Powiedzmy sobie szczerze: poziom zegarkowej wiedzy w naszym towarzystwie jest bardzo rozny i jezeli nie ma to byc kolejny "konkurs pieknosci" (vide pojedynki) musimy albo wykluczyc wogole glosowanie i znalezc mozlwie obiektywny sposob na ocene (np. przyznajac okreslona liczne punktow np. za uzywane kompilacje, patenty, lata historii itd.) lub zrobic glosowanie ale ograniczyc je do osob majacych odpowiednia wiedze, a najlpeiej takze i doswiadczenie aby gloswac kierujac sie podobnymi, obiektywnymi (na ile to oczywiscie mozliwe) kryteriami. W waskiej grupie zreszta z duzym prawdopodobienstwem udaloby sie doprowadzic do sensownych wynikow nawet bez glosowania, dzieki samej dyskusji- w szerokim gronie jest to zupelnie niemozliwe.

Tak wiec rozmijamy sie juz w glownych zalozeniach- Wy piszecie o zabawie, ja proponuje zabawe zostawic na inna okazje, a piramide rzetelnie przemyslec/przedyskutowac w wezszym gronie, aby ta byla wizytowka naszego klubu ktora wszyscy bedziemy sie szczycic. Znamienne jest to, ze Ci ktorzy mieliby glosowac opowiadaja sie przeciw mojej propozycji, a osoby wykluczone z glosowan przyjmuja ta inicjatywe z pelnym zrozumieniem. Odczuwam to jako falszywa skromnosc i wymuszona "polityczna poprawnosc". Umowmy sie, ze to naznaczenie to zaden powod do chwaly tylko zaproszenie do ciezkiej pracy nad piramida. A jezeli ktos wyznaczony do glosowania przez innych nie czuje sie na silach- nikt go do tego nie zmusi. Dajcie Panowie cos kubowi od siebie, bierzcie sie do roboty! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
W przypadku ewidentnej nieprawidłowości (np. VC za Tissotem), Krell - po dyskusji - może poczynić korektę. Tak to widzę.

jak juz znowu zaczalem tu pisac to jeszcze odpowiem, a w zasadzie zadam swoje pytania:

powiedz mi jak to sobie to wyobrazasz? zaglosuje kilkadziesiat osob, a potem Krell naniesie korekty? co to jest "ewidentna nieprawidlowosc? kto zdecyduje o tym, ze taka korekta jest potrzebna? jezeli z gory zakladamy, ze korekty beda niezbedne (a beda!) to po co wogole glosowanie? czy potrzeba nam tutaj nowych konfliktow zwiazanych z modyfikacja piramidy po glosowaniu?

wiecej pytan nie mam ;) IMHO to zly pomysl - albo robimy glosowanie w szerokim gronie dla zabawy albo rzetelna analiza tematu w wezszym gronie

Rafał - co oznacza więcej - dokładniej czy jak ?

dokladniej- lepiej- rzeletniej

tak zeby ten przykladowy Tissot nie byl przed VC i Krell nie musial niczego modyfikowac... tak zeby ktos byl w stanie rzeczowo odpowiedziec, dlaczego marka X jest przed Y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcstud, to co napisałeś w zasadzie powinno zamknąć całą tą dyskusję. Nic dodać, nic ująć. Albo tworzymy wizytówkę Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków, albo kolejną zabawę, z której wyników będziemy musieli się nieraz tłumaczyć.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie rozumiecie. Nie da sie okreslic jednoznacznie co jest bardziej prestiżowe L&S, czy AP. ML czy Oris, (w/g mnie Oris) etc, etc. Tu grono 10-20 ekspertów nie poradzi i kolejnosć bedzie całkowicie subiektywna.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Tu drono 10-20 ekspertów nie poradzi i kolejnosć bedzie całkowicie subiektywna.

pewnie, ze bedzie- ale w duzo mniejszym stopniu niz jakby glosowaly osobe ktore zadnej z tych marek nawet nie widzialy na oczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta dyskusja już dawno starciła sens... :roll:

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypisuję się z dyskusji. Nie przyłożę ręki do takiego tworu jak poprzednia piramida, a tworzyli ją eksperci.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Wypisuję się z dyskusji. Nie przyłożę ręki do takiego tworu jak poprzednia piramida, a tworzyli ją eksperci.

jacy eksperci :?: przeciez stara piramida jest wlasnie efektem glosowania w klubie jakiego teraz chce uniknac :? nikt tez Cie nie zmusza zebys bral udzial w kolejnej edycji

a moze bys sam cos zaproponowal zamiast tylko krytykowac, co? :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wyciągasz fałszywe wnioski i nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Jeżeli dla Ciebie poprzednia piramida to I edycja, to powinieneś pamiętać o tym, że głosowało ponad 20 osób. Zdarzały się sytuacje, gdy ktoś firmę Casio umieszczał przed Patek Philippe, a tym kimś nie byłem ani ja, ani MasterFan, ani michalop, ani Władek jak również żadna z osób wymienianych do roli tzw. eksperta. Twoja opinia jest całkowicie sprzeczna z rzeczywistością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Poza tym widzę, że wynik w ankiecie się wyrównywał. No i co teraz :?:. A może ja będę tym pierwszym odważnym który wypisze tutaj Piramidę Prestiżu składającą się z 20 firm. Będzie można jeszcze jakieś marki dopisać lub pozamieniać miejscami jeżeli któryś z ekspertów będzie uważał to za stosowne. To byłby taki punkt wyjścia do dalszych prac nad Piramidą :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Poza tym widzę, że wynik w ankiecie się wyrównywał. No i co teraz :?:. A może ja będę tym pierwszym odważnym który wypisze tutaj Piramidę Prestiżu składającą się z 20 firm. Będzie można jeszcze jakieś marki dopisać lub pozamieniać miejscami jeżeli któryś z ekspertów będzie uważał to za stosowne. To byłby taki punkt wyjścia do dalszych prac nad Piramidą :roll:.

nie mieszaj prosze- najpierw ustalmy czy i jak ustawimy nowa piramide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie mieszam. Chciałem tylko coś zaproponować zwłaszcza, że nie potrafimy dojść do porozumienia. A to moja propozycja 20 firm do Piramidy Prestiżu (oczywiście piramida jeszcze niepełna). Celowo pominąłem marki, które zrzesza AHCI.

Patek Philippe

Vacheron Constantin

Audemars Piguet

A.Lange&Sy2nśhne

Breguet

Jaeger-LeCoultre

Girard-Perregaux

Blancpain

Zenith

Ulysse Nardin

IWC

Daniel Roth

Rolex

Glashy2nźtte-Original

Jaquet Droz

Chopard

Panerai

Breitling

Omega

Chronoswiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

no i tego sie obawialem...

zostawmy ta piramide, nic z tego nie bedzie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Końcówka piramidy Mariusza co najmniej dziwna.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mieszam. Chciałem tylko coś zaproponować zwłaszcza, że nie potrafimy dojść do porozumienia. A to moja propozycja 20 firm do Piramidy Prestiżu (oczywiście piramida jeszcze niepełna). Celowo pominąłem marki, które zrzesza AHCI.

Patek Philippe

Vacheron Constantin

Audemars Piguet

A.Lange&Sy2nśhne

Breguet

Jaeger-LeCoultre

Girard-Perregaux

Blancpain

Zenith

Ulysse Nardin

IWC

Daniel Roth

Rolex

Glashy2nźtte-Original

Jaquet Droz

Chopard

Panerai

Breitling

Omega

Chronoswiss

Podejdźmy konstruktywnie. Nie wiem czy na pewno i poddaję pod dyskusję:

-Breguet - wiem, że nazwisko, tradycja, etc ale czy dzisiejszy Breguet zasługuje na tak wysoką pozycję?

-nie mam nic do Roleksa i szanuję tę markę, ale G-O dałbym przed nim

-nieszczęsny i problematyczny Panerai - IMO niżej niz Breitling i Omega

-kolejnośc Breitlinga i Omegi - nie wiem poddaję pod dyskusję.

-Chętnie bym zobaczył Union Glashuette, sam dokładnie nie wiem gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
panerai wyzej niz chronoswiss i omega? :shock:

a jakie to ma niby "osiagniecia" w dziedzinie zegarmistrzostwa? :roll:

Panerai znalazło się wyżej od Omegi za aktualną ofertę firmy. Poza tym, wyraźnie zaznaczyłem, że ta 20 jest propozycją, a więc czymś co można by przedyskutować, zmienić. Starałem się być obiektywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Breguet - wiem, że nazwisko, tradycja, etc ale czy dzisiejszy Breguet zasługuje na tak wysoką pozycję?

Uwierz, zasługuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos jednak wsadził Orisa obok Bulovy. ML wyżej niż Longines czy Panerai, a Omegę wyżej niż Daniela Rotha. Bez urazy, ale dziękuję za takich ekspertów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że chronoswiss powinien być wyżej niż breitling i panerai.

A co w aktualnej kolekcji panerai jest ciekawe?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Breguet - wiem, że nazwisko, tradycja, etc ale czy dzisiejszy Breguet zasługuje na tak wysoką pozycję?

Uwierz, zasługuje.

Przemawia przeze mnie niczym nieuzasadniona niechęć do struktury właścicielskiej :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek Daniel Roth ponizej Zenitha!!! :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grzesiek Daniel Roth ponizej Zenitha!!! :shock:

Właśnie po to jest ta dyskusja, zamiast wykrzykiwać pisz co byś zmienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinny zostać stworzone czytelne punktowane kategorie, do których marki wskoczą automatycznie. Wynik całkowicie obiektywny (jedynie kategorie mogą byc subiektywne) wyskoczy sam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.