Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

ZAPISY i WYBÓR NUMERÓW ZEGARKÓW KLUBOWYCH 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie gdzie leży granica między elegancikiem a sportowcem. Tarcza w Tigerze jest zamontowana jak widzicie w zegarku sportowym....ba nawet wyczynowym profesjonalnym. Moser to nie jest.... Jest to złamany niebieski...czyli to co chcielismy. Nie chcielismy koloru niebieskiego "oczywistego" chcielismy coś co nie do konca da się okreslic....i cały czas tego szukamy :) . Mi tarcza Tigera przypadla do gustu...gdyby mi nie przypadla to bym go w ogóle odrzucił i nawet nie pisal ze Squale dalo taka propozycje.

Witek jesli mi podasz numer pantone ktory zagwarantuje nam kolor taki jak w naszym poczatkowym renderze( zdjeciu) i zapewnisz wszystkich ze to tak na pewno wyjdzie to ja podpisze się pod tym 2ma "ręcywami" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jeszcze wyrobionej opinii co do stosowania tej tarczy ale chyba nie taki był nasz wybór.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ton ciemniej od 301 i będzie ok. Ze zdjęć tygrysa widać, że jasny błękit jest dopiero przy ostrym prześwietleniu. W normalnych warunkach ta tarcza jest granatowo-szara.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadri, nie dam takiej gwarancji :rolleyes:. To jasne, ze ze wzgledu na monitory, szlif, AR i wiele innych czynnikow, nie sposob dokladnie cos przewidywac. zreszta to co wyjdzie, to i tak roznie bedzie wygladalo w roznych warunkach, na roznych fotografiach itd itp. wiadomo o co chodzi. ale mam nadzieje, ze liczac sie z tym, ze nie bedzie to cos idelanie zgadzajace sie z naszym wyobrazeniem, to nie odejdzie od niego bardzo daleko i w jakims zupelnie nieprzewidywalnym kierunku. tzn. mozemy przyjac, ze realizacja naszej wizji bedzie nieco inna niz przewidujemy, ale nie drastycznie inna. dzisiejsza propozycja wydaje mi sie drastycznie inna od naszej wizji i to juz wiemy. sprobujmy moze przekonac producenta do zrobiena proby z 301c, moze jeszcze jednej w dogrywce. zobaczymy co wyjdzie i wtedy jeszcze raz sie zastanowimy. tarcza Tigera na pierwszej prezentowanej fotce wygladala bardzo zle. za ciemna, za bardzo wpadajaca w ciemno szary. pozniej pojawily sie korzystniejsze ujecia, ale kazde z nich, moim zdaniem, szlo jednak w strone "elegancika". :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ton ciemniej od 301 i będzie ok. Ze zdjęć tygrysa widać, że jasny błękit jest dopiero przy ostrym prześwietleniu. W normalnych warunkach ta tarcza jest granatowo-szara.

ja tez bym widzial o ton ciemniej niz 301 i wczoraj tak pisalismy, ze 2955, a nawet 2965 bylyby OK. 302 tez jest ciut ciemniejszy i wydawal sie nawet najlepszy, ale zacytuje Quadri: "wydaje mi sie ze 301 jest ok. Wydaje mi sie ze lakierujac tarcze kolorem 2965 spowodowalibyśmy ze byla by bardzo ciemna a w półmroku wręcz nie do odróżnienia od czarnej". czyli tylko z obawy, ze te ciemniejsze od 301 wyjda zbyt ciemne, wybralismy 301, a nie te ciemniejsze, np 2965. a dzis raptem poszlo w druga strone. boimy sie "jasnosci" :rolleyes:, a proponowany tiger na pewno jest ciemniejszy niz 2965

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pantone 302: Z niebieskim to już ma mało wspólnego.

6220.png

dlatego zdecydowalismy sie na 301 :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.pantone.com/pages/pantone/colorfinder.aspx

mozna wpisac dowolny numer pantone i wyswietli nam całą podpaletę odcieni.

na stronie pantone 301 wyglada sensownie. Na pewno jako kolor bezela bedzie wygladac fajnie. Jako kolor tarczy przy ostrym sloncu moze robic sie bladziutki ??? mam rację ?? Znowu te ciemniejsze kolory to już bardziej w zieleń albo z nowu w ultramarynę...wiec odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urzekł mnie kolor nowego Seamastera 300M, który na zdjęciach wygląda dość pospolicie. Jeśli Squale będzie podobny, będę polował na niego na bazarku.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nowej 300m...to niestety jej kolor jest jej zaletą i jednoczesnie wadą. W dobrym swietle jest wspaniały ale w słabym swietle jest dla mnie beznadziejny :)...zaczyna wtedy wpadać w fiolet/ultramarynę.

21230362003001-30.jpg

I ten sam zegarek ( ultramaryna):

om13131-seamaster-dial2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co zostajemy przy 301C ????

Squale%2520Polish%2520LE%2520colour_Pantone301C.png

no widac na tym porownaniu, ze 301, to niedokladnie to co na wizualizacji (ktora ma ciut tej zieleni; nie tyle, co 302, ale ciut ma), ale to chyba jest rozsadny kompromis. czy squale nie moze zrobic proby z 301? zobaczylibysmy, co wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co nam po probie jak wysla pewnie zdjecie zrobione noga od stołu :( . kolejne proby wydluza juz na 100 proc czas oczekiwania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiger oczywiScie odchodzi od założeń , ale jestem na tak .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiger dla mnie też trochę za ciemny i bardziej szary niż niebieski, zostańmy przy 301c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiger jest ok, a przede wszystkim sprawdzony.

Ja bym nie tworzył na podstawie pantone - zawsze jak maluję ściany z małego próbnika w rzeczywistości wychodzi zupełnie cos innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty jerry...byś nie tworzył..ale producent tworzy :) ....dla każdego jest jasne to ze kolor będzie pewnym zaskoczeniem...ale bardzo mocno odbiegać chyba nie będzie. Przejrzałem już wszystkie możliwe zdjęcia pokazujące kolor 301c w internecie i nawet wyciągając średnią....nie powinno być źle :). Zaproponowałem kolor Tigera....cześć osób sie spodobał ..cześć osób wygłosiła kategoryczne poglądy, że za bardzo odbiega od niebieskiego. Ok. Będzie zatem wypracowany wczesniej Pantone 301c....przynajmniej nikt potem nie będzie mógł mieć do mnie pretensji....

Tutaj np piłeczka w tym kolorze:

http://www.objet-expression.com/Images/produits/10210001_EX.jpg

Znalezienie koloru w tej samej tonacji ale ciemniejszego byc może było by bezpieczniejsze ale....nie znalazłem w Palecie Pantone ciemniejszej wersji tego odcienia. Zwykle te ciemniejsze wersji za bardzo już skręcają w stronę albo ultramaryny albo w stronę zieleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że producent tworzy, może by producent sam zaproponował pantone na podstawie naszego zdjęcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że producent tworzy, może by producent sam zaproponował pantone na podstawie naszego zdjęcia?

Już raz zaproponował 286, więc zostańmy lepiej przy naszych wyborach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w necie zegarek z tarcza w szlif słoneczkowy który ma niby nałożony kolor pantone 301c. Ale nie wiem czy Wam wklejać...znowu rozbudzimy nie kończące się dyskusje...że może za zielony, za niebieski, za ciemny, za jasny......

Powiem tylko tyle że zegarek ten posiada szkło z warstwą antyrefleksyjną zewnętrzną w kolorze fioletowym ( zwykle AR są niebieskawe...) i ta powłoka AR sprawia że ta niebieska tarcza faktycznie lubi płatać figle....i w zależności od kąta obserwacji zmienia dosyć mocno swój kolor! Fiolet nakłada się na niebieski.

Producent Squale nam na to zwracał uwagę....ale niektórzy z was uznali to za "głupoty" . Myślę jednak że Squale nie zastosuje fioletowego AR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.