Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam prośbę do koleżeństwa. Otóż, odtwarzam kącik z radiem i gadżetami na nim, z tego zdjęcia. Nie bardzo wiem jaki to budzik. To lata ok 1962/67. Budzik raczej radziecki, tylko jaki. Podobny do mira,ale nie wiem, czy na pewno. Miał wskazówkę godzinową, minutową i wskazówkę budzika. 

Proszę o pomoc w rozpoznaniu, innego zdjęcia nie mam.

pozdrawiam

piotr :)

post-67478-0-34824200-1491324955_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to Mir. Na Twoim zdjęciu ozdobne zakończenie nóżek wydaja się być zapadnięte, ale to chyba gra światła. 

post-6402-0-75288300-1491326844_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to Mir. Na Twoim zdjęciu ozdobne zakończenie nóżek wydaja się być zapadnięte, ale to chyba gra światła. 

attachicon.gif3274_2.jpg

Dzięki Piotr!

Radio mam namierzone Serenada,ale wtopiłem już w jedno. 

pzdr

piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być Mir, może późniejsza Slava,ale może być również jego bliźniacza produkcja z Czelabińskej fabryki zegarków. Mechanizm był ten sam, ale obudowa i nóżki troszeczkę się różniły. Niemniej jednak na podstawie tego zdjęcia, to z pewnością radziecka produkcja.   ;)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam prośbę do koleżeństwa. Otóż, odtwarzam kącik z radiem i gadżetami na nim, z tego zdjęcia. Nie bardzo wiem jaki to budzik. To lata ok 1962/67. Budzik raczej radziecki, tylko jaki. Podobny do mira,ale nie wiem, czy na pewno. Miał wskazówkę godzinową, minutową i wskazówkę budzika. 

Proszę o pomoc w rozpoznaniu, innego zdjęcia nie mam.

pozdrawiam

piotr :)

Moim zdaniem to jest budzik RUHLA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim również...

mhYhpXZUKgS0KNfLXn_zf_A.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po obejrzeniu tego zdjęcia, już nie jestem taki pewien swojego wpisu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego Mira oglądałem przez całe dzieciństwo z dowolnych kątów, on był węższy od tego budziola na zdjęciu. Tam musiał być jakiś tłustszy ktoś. Mir był szczuplutki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruhla była w plastiku, więc chyba jednak dedeer. Taki Mir był u dziadków, ale ja na wakacje miałem stojącego Beckera w pustym mieszkaniu na piętrze :) Wcale mnie nie budził, nikt inny nie mógł sypiać w tym pokoju kiedy bił ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dziecko rozmontowało taką Ruhlę, stała na szafce w korytarzu przez ostatnie 134 lata...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako dzieciak nie pamiętam,żeby  w domu padało słowo Ruhla. Mało tego znalazłem jeszcze w podobny stylu Slavy. Jest tego trochę do kupienia, Na pewno był metalowy. 

Dzięki za pomoc, dopytam jeszcze siostry. Serwetkę szukam, pantofelka z bursztynu, lampka podobna gdzieś jest,ale wolę chromowaną, przycisk do papieru się ostał.

pzdr

piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fibo

były modele Mira ( w początkach produkcji) w plastikowej obudowie i one wyglądały na tłustsze ;), choć w tym przypadku to  i tak tylko "gdybamy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam pod lupą  foto, wskazówka minutowa cienka, nie wiem, czy były fluoroscencyjne, napis pod 12 jakowyś jest, nie widać, czy gołąbek, nóżki raczej metalowe, bo wciśnięte są zaokrąglenia z przodu, pewni się bawiłem,albo spadł.

dzięki za pomoc

piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z ładniej zachowanych i elegancko zaprojektowanych budzików francuskich Bayard model STENTOR z repetycją.Ten egzemplarz z roku 1958 ale model był produkowany od początku lat 40 do późnych 60.Forma budzika o niestarzejącym się kształcie i wielkości 135mm wygląda nadal dobrze :) no i mechanizm o naciągu 5 dni to wśród budzików nieczęsto spotykanystentor%20p1.JPGstent%20ty%C5%82.JPGstent%20prz.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, wygląda niczym NOS, świetna  obudowa, chciałoby się rzec die Klasse! Gdzie utrafiłeś taki piękny egzemplarz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na giełdzie staroci w Legnicy ,świeża dostawa z Francji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Trafiłem w internecie na obudowę kareciaka , ale bez mechanizmu . Zaciekawił mnie , z uwagi na nieco inny kształt budowy i jego rączkę . Niestety , mimo poszukiwań w internecie , nic podobnego nie znalazłem . To tym bardziej jestem ciekawy , jaka firma produkowała takie kareciaki ?

post-93729-0-00299700-1492339139_thumb.jpg

post-93729-0-88649600-1492339239_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz Rafale rację że to Jughans bo naprodukowali tego typu kareciaków masę,ale w takich samych ,lub bardzo podobnych obudowach były Seth Tomas,FG,i chyba wszystkie inne firmy z lat międzywojennych miały w ofercie takie blaszaki.Ta trochę zmodyfikowana obudowa ma jednak również wspólne elementy z pokazanym Junghansem i na pewno mechanizm od niego będzie pasował bez problemu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-6402-0-68553400-1492349016_thumb.jpg

post-6402-0-22498100-1492349232.jpg

Wzorek pasuje. Rączki nie...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokół dolny i górny też nie :D pasuje tylko przód i tył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpadają też Mauthe, Seth Thomas i Ansonia...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to obudowa od któregoś z  fracuskich producentów?  Mało niestety o nich wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ,nigdy  nie widziałem francuskiego blaszaka ,były ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziś chciałbym pokazać mechanizm i konstrukcję budzika którego zaczynam rozbierać do renowacji i nie spotkałem się z takimi rozwiaząniami ani takim mechanizmem .

Pierwszy raz spotkałem budzik z lat 30 ze srebrzoną tarczą,przyklejoną na blachę ołowianą,nie ocynkowaną a właśnie mięciutką ołowianą,poza tym mechanizm zawieszono na trzech gumowych amortyzatorach (pomarańczowa guma jak w gumkach do wecków,rozsypana zresztą) no i wychwyt kołkowy ale poza normalnym kołem wychwytowym ,dodatkowe koło wychwytowe o zębach wewnętrznych.Mechanizm jeszcze brudny i z pękniętą sprężyną chodu ale pokazuję na gorąco .mech%20z%20amo.JPGmech%20%282%29.JPGko%C5%82o%20wych.JPGamort.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi