Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Burns napisał(-a):

Pojechałem, do Żywca żeby dzieci wykąpały się w jeziorze, zastałem wielki ośrodek Neptun z poprzedniej epoki, ale to była przystań bez zejść do kąpania (duża głębokość). Pojechaliśmy dalej na tamę, widok ładny. W Międzybrodziu woda tragiczna, ew. rowerki wodne. No to góra Żar, ostatnio byłem tam 15 lat temu. Przed punktem antygrawitacyjnym zakaz wjazdu, parkingi. Sam punkt nikogo już nie bawi, miejscowi mają wylane na niego, nie jest oznakowany, nawet moi synowie w to zbytnio nie uwierzyli,  butkelka jechała jakoś niemrawo. 15 lat temu ja wspominałem to lepiej. Sama góra? Ciasno, parking, na parkingu. Wszystkiego i niczego pełno. Jedna wielka komercha. Spierdoliłem z tego miejsca i raczej szybko tam nie wrócę. Nie podobało mi się. Owszem ma kilka miejsc z fajnymi widokami, ale na tym koniec. 

Chyba musze sobie wszystko odświeżyć..mam na myśli Żar.

Ja ostatni raz tam byłem, gdy jeszcze można było wjechac samochodem na sam szczyt /no prawie/

Widze że czekają mnie duże niespodzianki - dobrze wiedzieć, zaoszczędziłeś mi 'szkoku termicznego' :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechałem, do Żywca żeby dzieci wykąpały się w jeziorze, zastałem wielki ośrodek Neptun z poprzedniej epoki, ale to była przystań bez zejść do kąpania (duża głębokość). Pojechaliśmy dalej na tamę, widok ładny. W Międzybrodziu woda tragiczna, ew. rowerki wodne. No to góra Żar, ostatnio byłem tam 15 lat temu. Przed punktem antygrawitacyjnym zakaz wjazdu, parkingi. Sam punkt nikogo już nie bawi, miejscowi mają wylane na niego, nie jest oznakowany, nawet moi synowie w to zbytnio nie uwierzyli,  butkelka jechała jakoś niemrawo. 15 lat temu ja wspominałem to lepiej. Sama góra? Ciasno, parking, na parkingu. Wszystkiego i niczego pełno. Jedna wielka komercha. Spierdoliłem z tego miejsca i raczej szybko tam nie wrócę. Nie podobało mi się. Owszem ma kilka miejsc z fajnymi widokami, ale na tym koniec. 

Z tymi punktami antygrawitacyjnymi to jest tak, jak bynajmniej ja myślę, że jak się długo jedzie pod górę ostrą a potem ta góra jest przez chwilę ledwo ledwo pod górę to my przyzwyczajeni do jazdy z przed chwili pod górę jak nic widzimy to jakieś anomalie. Tak mam godzinę jazdy od mojego domu, w Karpaczu. To coś jak rozpędzić się do 230 na godzinę to potem przy 50 myśli się, że się stoi. 

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tymi punktami antygrawitacyjnymi to jest tak, jak bynajmniej ja myślę, że jak się długo jedzie pod górę ostrą a potem ta góra jest przez chwilę ledwo ledwo pod górę to my przyzwyczajeni do jazdy z przed chwili pod górę jak nic widzimy to jakieś anomalie. Tak mam godzinę jazdy od mojego domu, w Karpaczu. To coś jak rozpędzić się do 230 na godzinę to potem przy 50 myśli się, że się stoi. 

Sorry, ale ja nie wiem o co ci chodzi …

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20210816_162025.jpg

Screenshot_20210816_170459.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektórzy mówią że z Yeti jest tak że każdy słyszał ale nikt nie widział ;)

IMG_20210816_181712.jpg

IMG_20210816_181256.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ecipeci napisał(-a):

niektórzy mówią że z Yeti jest tak że każdy słyszał ale nikt nie widział ;)

IMG_20210816_181712.jpg

IMG_20210816_181256.jpg

Ale bym sobie poskładał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Ale bym sobie poskładał.

kup LEGO :), albo meble z IKEA :)

wiem jestem złośliwy....

RAZ , jeden raz syn podpuścił mnie "na składanie roweru z "dobrych" części.... koszt High level, efekt. hmmm jak bym kupił w biedronce :(

czyli nie odczułem różnicy...bom nie rowerowiec..

Synuś ma jakieś carbony ----śmoje boje dzikie węże, a ja czasami wsiądę na żelaźniaka z  z GOSPORT...i jest cool. ( tego składaka sprzedałem....za połowę włożonych kosztów)

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, mkl1 napisał(-a):

kup LEGO :), albo meble z IKEA :)

wiem jestem złośliwy....

Patrz co to złośliwość:

- @albiNOS 01 by do tego deski poprzybijał,

- @ecipeci rowerów składać nie umie,

ciekaw co powstanie z ramy za 10 kafli ? chyba rower za 25 koła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz co to złośliwość:

- @albiNOS 01 by do tego deski poprzybijał,

- @ecipeci rowerów składać nie umie,

ciekaw co powstanie z ramy za 10 kafli ? chyba rower za 25 koła

w Polsce może i kosztuje prawie 10 kafli ale warto szukać za granicą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, satanic napisał(-a):

Może taki😉 

No ładne, nawet bardzo. Do wiszenia na ścianie, jazdy po promenadzie lub kilku przejazdów w naturalnych warunkach. Góry zweryfikują każdą fobię na temat rys na zegarkach, nożach i rowerach ;)

P_20210817_113506.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zmieniał ktoś sam suport kwadrat na hollowtech i korbę trzy rzędową na dwa blaty. Klucz to wiem że trzeba kupić aby rozkręcić i skręcić to drugi na coś jeszcze zwracać uwagę. Chcę żonie zmienić na taką https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt210-36-22-2-x-9s-175-mm-suport-9835299173?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&ev_campaign_id=1490052477&gclid=Cj0KCQjwvO2IBhCzARIsALw3ASryiX5YpgZKwZnRuebwWy7K9Z2eRMyDnqZJi3IrdOUMDbTPzcwzfg4aAt-oEALw_wcB łańcuch będzie ten sam czy też trzeba wymieniać.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, satanic napisał(-a):

Panowie zmieniał ktoś sam suport kwadrat na hollowtech i korbę trzy rzędową na dwa blaty. Klucz to wiem że trzeba kupić aby rozkręcić i skręcić to drugi na coś jeszcze zwracać uwagę. Chcę żonie zmienić na taką https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt210-36-22-2-x-9s-175-mm-suport-9835299173?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&ev_campaign_id=1490052477&gclid=Cj0KCQjwvO2IBhCzARIsALw3ASryiX5YpgZKwZnRuebwWy7K9Z2eRMyDnqZJi3IrdOUMDbTPzcwzfg4aAt-oEALw_wcB łańcuch będzie ten sam czy też trzeba wymieniać.

Ja wymieniałem, tyle, że z trzech blatów na trzy blaty, ale system z ,, dziurą w środku" Zwróć uwagę na odkręcanie suportu na kwadrat. Potrafi ciężko iść, warto docisnąć klucz od suportu np dociskiem stolarskim by nie zjeżdżał klucz (dodaję link o co chodzi) https://youtu.be/6-qFhyngVHE zwłaszcza jak suport ma cześć plastikową to może się objechać. Dużej siły trzeba użyć. Jeśli wszystko jest typowe, kierunki gwintów też typowe to nie powinno być z tym problemu. Ja gwint misek łożysk zewnętrznych smaruje smarem grafitowym. Inni smarują miedzianym ale ja wiem, że miedź z aluminium się nie lubią. Przed założeniem łożysk zmierz szerokość mufy suportu, może trzeba dać podkładki jak będzie za wąska. Zwróć uwagę czy przerzutka obsłuży nową zębatkę. A nie czekaj, lepiej zmienić przerzutkę i manetkę na 2, choć jak w tej na 3 jednej nie będziesz używał to może zadziała. Ja dałem większą zębatkę i musiałem zmienić przednią przerzutkę. Kupiłem pierwszą lepszą i... jej mechanizm nie mieścił się między kołem a ramą (koło 29 cali). Z napędem to lepiej wymienić też łańcuch na nowy, i kasetę (lub wolnobieg). No chyba, że masz prawie nowe, ale to najwyżej należy zmierzyć przymiarem. Jak ja wymieniłem łańcuch i przedni napęd to okazało się, że łańcuch na kasecie ślizga się, więc i kasetę musiałem kupić nową.

Ps, jak żona nie ma za długich nóg to lepiej dać korbę 170mm. Ja przy 181 cm wzrostu mam 175 i ponoć powinienem mieć 170 mam, ale wolę dłuższą korbę jednak. Tam w systemie dwuczęściowym jest taka plastikową płytka, dobrze jej nie zgubić, najpierw jak już wszystko złożysz to regulujesz plastikową nakrętka tak aby korba obracała się lekko i ten cały plastik się schował. Jak wejdzie za daleko albo za blisko to będzie wyłaził. Czasem trzeba zwrócić uwagę na to czy nie jest odwrotnie założony. A i śruby należy od korby dokręcać po trochu raz jedna raz drugą albo dwoma imbusami na raz. Pytaj jak coś nie będziesz wiedział.

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, tak myślałem że tak prosto nie będzie, ale trzeba się będzie podjąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, satanic napisał(-a):

Panowie zmieniał ktoś sam suport kwadrat na hollowtech i korbę trzy rzędową na dwa blaty.

Z wróć uwagę że korba którą chcesz założyć ma stalowe blaty i dodatków w opisie jest info że są nie wymienne. Może coś od braci z dalekiego wschodu, moja żona ma podobną tylo jednorzędową w swoim rowerze i zadowolona.

Jakość wykonania bardzo OK.

https://pl.aliexpress.com/item/1005002247576236.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6aed5d13K1nubh&algo_pvid=b7cb6b70-61b0-43d4-9915-f70eb63d2cca&algo_exp_id=b7cb6b70-61b0-43d4-9915-f70eb63d2cca-1&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000019592997375"}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Rafał! Powodzenia w kręceniu i wpadaj częściej, również do innych tematów, niezaleznie od nicka 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Hej Rafał! Powodzenia w kręceniu i wpadaj częściej, również do innych tematów, niezaleznie od nicka 🙂

Dzięki Tomek, tu na pewno będę najczęściej, choć tym razem moja gęba, w trosce o dobrostan kilku Kolegów, będzie bardzo rzadko. Ale i innych tematów postaram się nie zaniedbywać, a po głowie chodzi nawet pomysł na ...kolejną recenzję zegarka 😉

Edytowane przez zegarkowo_rowerowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnia prawie 33 km/h na dystansie niemal 150 km to imponujący wynik, gratuluję.

Ja się zainspirowałem i też kręcę, tylko mniej i znacznie wolniej

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki 🤜🤛 Czasami tak się zdarza, choć coraz częściej staram się w ogóle na licznik nie patrzeć. Nadal jednak, mimo rad, nie potrafię się go pozbyć, podobnie jak czujnika kadencji. Są jednak takie dni, kiedy daję twardy obrót i po prostu jadę, aż łydki zapieką, nie bardzo przejmując się średnią prędkością 😉 Chwilowo kręcę w rodzinnych stronach (Kaszuby Północne), gdzie pracuję nad jak najszybszym pokonywaniem Kaszubskiego Stelvio, jak tutejsi nazywają dwa podjazdy w okolicy elektrowni szczytowo - pompowej w Czymanowie 😁

Edytowane przez zegarkowo_rowerowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Jeżdżę sobie... Ciągle 😉

Uffff, jesteś nareszcie, tak jak się tego spodziewałem, tylko nie wiedziałem kiedy. :)

Od kiedy Ty wziąłeś się poważnie za jeżdżenie a Egzo za naukę było tu trochę nudno. Nooo, poza wyjątkami kiedy Burns podnosił nam ciśnienie :wub:

I nie chodzi o to, żebym niedoceniał pozostałych kolegów. Ale z całym szacunkiem czegoś brakowało jak w niedosolonej zupie :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Uffff, jesteś nareszcie, tak jak się tego spodziewałem, tylko nie wiedziałem kiedy. :)

Od kiedy Ty wziąłeś się poważnie za jeżdżenie a Egzo za naukę było tu trochę nudno. Nooo, poza wyjątkami kiedy Burns podnosił nam ciśnienie :wub:

I nie chodzi o to, żebym niedoceniał pozostałych kolegów. Ale z całym szacunkiem czegoś brakowało jak w niedosolonej zupie :huh:

No jestem 😉 Tak jak już napisałem, bez gęby raczej będzie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas jeżdżę..

Tylko mało się udzielam w tym temacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A poza tym modelem Krossa Vento 2.0 coś innego polecicie dla początkującego? W miarę budżetowo (i tak będę szukał uzywki na pierwszą szosę)

Hogg

Jak dla początkującego to szukaj czegoś z ramą endurance i najważniejsza sprawą rozmiar, nie niedz za dużego roweru, jeśli jesteś na granicy rozmiarów weź mniejszy. Sam to przerabiałem. Polecam trek domane AL3.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi