Yahagi 2285 #351 Napisano 30 Marca 2021 Ja mam takie... jeśli jakoś się uzupełniamy, to ja chętnie się 'wymienię' 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #352 Napisano 24 Maja 2021 (edytowane) Wychodzi mi że to Endler... po płycie. ramieniu wychwytu... koła 5cio ramienne. Numer mechanizmu wyjątkowo 'okazyjny'. Wieszak ujdzie... Endler takie miewał i u Germanii też się zdarzały...i u Willmanna. Wskazówki - nie wiem czyje. Na starym Willmannie takie znalazłem. Czcionka numeratora - jakoś mało Endlerowa. Górne okucie wahadła chyba też nie bardzo. Składak jak widać, ale mechanizm ciekawy. Ciekaw jestem opinii innych. Edytowane 24 Maja 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #353 Napisano 25 Maja 2021 22 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Wychodzi mi że to Endler... po płycie. ramieniu wychwytu... koła 5cio ramienne. Numer mechanizmu wyjątkowo 'okazyjny'. Wieszak ujdzie... Endler takie miewał i u Germanii też się zdarzały...i u Willmanna. Wskazówki - nie wiem czyje. Na starym Willmannie takie znalazłem. Czcionka numeratora - jakoś mało Endlerowa. Górne okucie wahadła chyba też nie bardzo. Składak jak widać, ale mechanizm ciekawy. Ciekaw jestem opinii innych. Witam! Ten zegary mi przypomniał: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #354 Napisano 26 Maja 2021 Rzeczywiście... trochę podobny. Kształt płyty z tyłu nieco inny. I też zwracam uwagę na 'zielonkawy' środek tarczy. Tu takiego nie ma. Wrzucam tego 1151 do Freiburgów / NN 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #355 Napisano 26 Maja 2021 I to jest słuszna decyzja 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #356 Napisano 3 Lipca 2021 Taki Endler... nic nadzwyczajnego... pod koniec produkcji. Ale napis na pierścieniu traczy się taki pojawił. Pierwszy raz widzę. Może ktoś będzie miał pomysł co to (?) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #357 Napisano 3 Lipca 2021 GESCH. - może to skrót od Geschützt-chroniony... Wzór tej ramki może być chroniony jakimś patentem, albo zastrzeżony... Tak bym to sobie tłumaczył... Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #358 Napisano 11 Lipca 2021 Taki Endler (chyba) błysnął... Pomyślałem, że zapytam... te plecy i ten wzorek na nich. Widziałem coś takiego już parę razy... z Eppnerem mi się kojarzy. Czy to jest coś 'charakterystycznego' dla kogoś ? Jakiegoś producenta skrzyń ? Czy tak po prostu bywało.... ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #359 Napisano 11 Lipca 2021 Jaki wzorek na plecach? Taki typ skrzyni to ani Freiburg, ani Silberbeg czy Lahn, tylko szwarcwaldzki wariant "serpentyny". łącznie z plecami z grubej, podrzeźbianej dechy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #360 Napisano 11 Lipca 2021 O te fale mi chodzi... to 'podrzeźnienie'... to było dla kogoś charakterystyczne ? Czy po prostu zdarzało się / bywało... ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #361 Napisano 11 Lipca 2021 Ciemność widzę, ciemność!!! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #362 Napisano 12 Lipca 2021 To ja jeszcze zdjęcia tego 'podrzeźbionego' dorzucę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #363 Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Taki Endler (chyba) błysnął... Pomyślałem, że zapytam... te plecy i ten wzorek na nich. Widziałem coś takiego już parę razy... z Eppnerem mi się kojarzy. Czy to jest coś 'charakterystycznego' dla kogoś ? Jakiegoś producenta skrzyń ? Czy tak po prostu bywało.... ?? Nic niezwykłego w tym wzorze obudowy nie ma, co mogłoby charakteryzować konkretnego producenta. Dostosowywano wzory obudów zegarów do upodobań nabywców w kwestii wyglądu zewnętrznego. Frontem do klienta Stąd w skrzyniach w wariancie szwarcwaldzkiej „serpentyny”, Eppnery, Beckery itp. Edytowane 12 Lipca 2021 przez Młot Thora 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #364 Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) Ja może mało precyzyjnie się wyraziłem ... chodzi mi o te podrzeźbienia (jak to Tarant nazwał :)). Czy to było dla kogoś charakterystyczne ? i można na tej podstawie kogoś 'typować' ? Producenta skrzyń naturalnie... nie mechanizmów/zegarów... Czy to raczej nic nadzwyczajnego i różnym producentom się zdarzało.... Bo kilka sztuk takich skrzyń - widziałem, ale żeby było ich jakoś nadzwyczaj dużo - to chyba nie koniecznie. Tu wspomniany Eppner (od-LESKOS-owy) który mi się z pokazanym Endlerem skojarzył... Edytowane 12 Lipca 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #365 Napisano 12 Lipca 2021 56 minut temu, Yahagi napisał(-a): Ja może mało precyzyjnie się wyraziłem ... chodzi mi o te podrzeźbienia (jak to Tarant nazwał :)). Czy to było dla kogoś charakterystyczne ? i można na tej podstawie kogoś 'typować' ? Producenta skrzyń naturalnie... nie mechanizmów/zegarów... Czy to raczej nic nadzwyczajnego i różnym producentom się zdarzało.... Bo kilka sztuk takich skrzyń - widziałem, ale żeby było ich jakoś nadzwyczaj dużo - to chyba nie koniecznie. Tu wspomniany Eppner (od-LESKOS-owy) który mi się z pokazanym Endlerem skojarzył... Producentów tego typu skrzyń pewnie było wielu, ale czy dany wzór na plecach obudowy jest charakterystyczny dla któregoś z nich? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #366 Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) Taaaa,... te rowki, niczym słoje drewna, wyryte w grubych plecach. Myślałem o tym, bo mam w dwóch Beckerach. I tak sobie przypuszczam, że jakaś stolarnia z Freiburga, a inne, to być może skopiowały...... ale to tylko przypuszczenia niczym nie poparte. Edytowane 12 Lipca 2021 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #367 Napisano 12 Lipca 2021 Taa. A licencję z Freiburga kupili w szwarcwaldzie. Nie mam zdjęć mechanizmu, ale bloczki wyjaśnią kto zacz. Fotki od Andrzeja z fb, dzięki! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #368 Napisano 12 Lipca 2021 No to na ten moment 'serpentyniarze/liściarze' górą.... PM - u Ciebie też ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #369 Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) 46 minut temu, tarant napisał(-a): Taa. A licencję z Freiburga kupili w szwarcwaldzie. Nie mam zdjęć mechanizmu, ale bloczki wyjaśnią kto zacz. Fotki od Andrzeja z fb, dzięki! Czy wszystkie wzory obudów w typie szwarcwaldzkich "serpentyn" były chronione licencją? Edytowane 12 Lipca 2021 przez Młot Thora 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #370 Napisano 29 Lipca 2021 Te liściaste wzory obudowy musiały się pojawić po 1867 r., bo w jednej z pierwszych reklam zegarów Endlera dominują raczej tradycyjne wzory skrzyń. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #371 Napisano 15 Września 2021 Taką notkę o Endlerze znalazłem z 1873 r... chyba się tu jeszcze nie pojawiła... albo ja jej tylko nie zarejestrowałem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #372 Napisano 19 Września 2021 Chyba Endler.... czy się mylę ? Poproszę o opinie. (zdjęcia za zgodą właściciela) Strasznie wczesny numer... jeszcze przed EC. Wskazówki raczej wtórne (Lenz / Podcięte), albo ja takich nie widziałem na Endlerze. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #373 Napisano 19 Września 2021 Wygląda na Endlera ,mostek + kształt numeratora 4. Tarcza jeszcze bez sekundnika . Masz do niego skrzynię? Jak byś chciał go przekazać dalej to ja stoję w kolejce🙂. Zbieram chodziki Endlera. Mój najwcześniejszy to EC 6xxx. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #374 Napisano 20 Września 2021 Piękny zestaw... gratuluję. Napisałem do właściciela mechanizmu... Gdyby się chciał go pozbyć - poprosiłem o info. Wygląda na to, że sam mechanizm tylko ma. Ale jego numer rzeczywiście robi wrażenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #375 Napisano 7 Marca 2022 Dla miłośników Endlera. Zdjęcia z domu aukcyjnego. Aukcja kończy się dzisiaj. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach