Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Stylistyka bransolet Rolexa typu "oyster" to taki stereotyp, kiedyś ta bransoleta miała być tania, mocna, bez udziwnień,prosta bo służyła do pracy, a dzisiaj ? Prosty przykład załóżmy, że nurkujesz w piance (standardowo) a regulacji na zapięciu nowego Rolexa zostało Ci niewiele i co robisz wtedy?

Po prostu kochasz stare Rolexy z takim typem bransolet i obraz oraz kształt zapamiętany ze starych modeli działa na tyle mocno na wyobraźnię, że staje się dla Ciebie wzorem, na tym bazuje dzisiaj firma, podobnie jak na pozostałych cechach budowy starych diverów, można to porównać do podprogowych sugestii które i na mnie działają gdyż na tym to polega, na utartych szlakach.Ale są też inni, inaczej wychowani, w innej kulturze, innych wartościach i na Nich to nie działa.Nie znaczy, że są gorsi. Są po prostu inni.

U nas wzorem jest raczej szczupła kobieta z bardzo symetryczną twarzą i określonymi kształtami, wystarczy inna kultura i zmienia się skala wartości oraz wzorce.

Baaa są tacy, którym podobają się mężczyźni czy to znaczy, że są gorsi?

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem daleki od uogólnień że to co podoba się mnie jest obowiązującym kanonem piękna ale od mniej więcej takiego komentarza kolegi gustawa zaczęła się ta dyskusja - "ubogi krewny, opinia większości itd " - polemizując z tą tezą zwróciłem raczej uwagę że taka firma jak Omega mając w portfolio znacznie więcej produktów niż Rolex mogłaby z łatwością na poziomie entry proponować coś dla zwolenników błyszczących diverów i coś dla miłośników surowej prostoty zwłaszcza że kiedyś miała takie zegarki w swojej ofercie. Omega woli jednak błyszczeć i pewnie wie co robi bo jeśli za niecałe 15 000 za swoim biurkiem można poczuć się jak Bond ....to taki SUB normalnie nie ma racji bytu i trzeba o tym światu powiedzieć, trzeba krzyczeć ...

A tu zegarek Omegi który może nie podobał się żonom ale mnie owszem...

post-55792-0-09585900-1423903980_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To butik Omegi w Warszawie udostępnił strych na salon Rolexa , czy to w innym mieście?:-) :-) :-)

porównywałem butik Omegi z salonem Rolka w Galerii Mokotów  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Omega ... mogłaby z łatwością na poziomie entry proponować

A mówił ojciec, żeby uczyć się jezyków obcych!

Ale nie uprzedzał, że bez tego nie będę rozumiał rodaków.

Co tam kiedyś było o gęsiach? Nieważe, to stare dzieje...

Edytowane przez xylog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szaromyszowatość i glidelock rozumiesz ? To z entry też sobie poradzisz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomogę administratorowi... :)

102232.gif?st=7pCGvDZ3ZTVFmPR4ays5XQ&e=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj mój link ,bylem pierwszy ....i bez pomocy:-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, tylko nie banuj... :)

Ja po prostu oszczędziłem kolegom konieczności klikania, widzą od razu.

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, tylko nie banuj... :)

Ja po prostu oszczędziłem kolegom konieczności klikania, widzą od razu.

I tower you -wierzę Ci..:-) :-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A szaromyszowatość i glidelock rozumiesz ? To z entry też sobie poradzisz .

No właśnie, już miałem sobie radzić z entry, ale wtedy zdałem sobie sprawę, że nie o "entry" tu chodzi, a o "poziom entry". A to już poważniejsza sprawa.

No nic. Nigdy nie jest za późno na naukę. ;)

I see in boat - najlepsiejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...polemizując z tą tezą zwróciłem raczej uwagę że taka firma jak Omega mając w portfolio znacznie więcej produktów niż Rolex mogłaby z łatwością na poziomie entry proponować coś dla zwolenników błyszczących diverów i coś dla miłośników surowej prostoty zwłaszcza że kiedyś miała takie zegarki w swojej ofercie

Rolex też by mógł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prowokujcie mnie do wystąpień publicznych bo wykreuję zaraz obcojęzyczne "kwiatki", typu "grey-mouse-style". Tower me, zrobię to ;)

Apropos, Omega była chyba o krok od wypuszczenia "szaromyszowatej" "300" i jak na złość na sam koniec wypolerowała środkowe ogniwa... A tak pięknie kondoniasto ( to po polsku :) ) już tam nadrukowali logo Omega, niczym koronę w SUB'ie.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prowokujcie mnie do wystąpień publicznych bo wykreuję zaraz obcojęzyczne "kwiatki", typu "grey-mouse-style". Tower me, zrobię to

We thanks from the mountain :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex też by mógł ;)

Zawsze możesz wybrać hulka, batmana, bicolor ,założyć sobie jubilee i być wystarczająco bling- bling ....mam nadzieję, że rozumiesz bo nie chce mi się pisać kilku słów po polsku na określenie jednego angielskiego . Ale koledzy zamiast się odnieść wolą czepiać się słówek.

PS Xylog - Papież mówił że w Łodzi tylko ŁKS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uważasz, że zwykły SUB to taki zegarek, o którym pisałeś?

Czym dla Ciebie w takim razie jest Omega PO?

"Bling bling", czy jednak tym o czym pisałeś, że tego nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz wybrać hulka, batmana, bicolor ,założyć sobie jubilee i być wystarczająco bling- bling ....mam nadzieję, że rozumiesz bo nie chce mi się pisać kilku słów po polsku na określenie jednego angielskiego . Ale koledzy zamiast się odnieść wolą czepiać się słówek.

PS Xylog - Papież mówił że w Łodzi tylko ŁKS...

Masz rację, że jest to sposób natomiast trzeba tu sobie odpowiedzieć na pytanie czy widzimy różnicę między ascetycznym, subtelnym blaskiem ( bo tak postrzegam gładką ale lśniącą tarczę, małe ale nakładane logo, szkieletowe ale wypolerowane wskazówki czy lśniące ale maleńkie błyszczące elementy bransolety w 300M ) a kiczem jakim byłby SUB z przysposobioną bransoletą Jubilee. To już naprawdę prędzej dojrzałbym do pochwały wyglądu niczym ubogi krewny i nazuł klasycznego SUB'a. 

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem o entry level wśród diverów ...ups przepraszam " najtańszych zegarków umożliwiających miłośnikom Omegi rozpoczęcie przygody z tą marką "

PO jest takim zegarkiem ale w segmencie 20 kzł plus.Który odkąd pojawił się nowy S 300m jest bardzo kompletnie zagospodarowanym przez Omegę poziomem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, ale o czym Wy mówicie?

Surowa prostota za półroczną pensję przeciętnego Polaka? Surową prostotę to oferuje Stowa czy Archimede, ale za 20k+ jednak oczekuje się czegoś więcej...

Chociaż ja bym się nie obraził, jakby do Suba włożyli tarczę z SD4000 i zrobili matowy ceramiczny bezel.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Surowa prostota to Seiko 5.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subaru Impreza WRC kosztuje ok. 200 000 pln ...można mieć za to inny ładny i wygodny samochód ale jakoś znajduje nabywców którzy wolą płacić za surową prostotę...

Moim zdaniem Rolex powinien słuchać rynku ale zachować swoją tożsamość za którą cenią go miliony klientów...dobrym przykładem zmian jest nowa, doskonała branosoleta , złym grubem nieproporcjonalne uszy, wielkie, równie nieproporcjonalne kropy indeksów i błyszczący , ceramiczny bezel. A "podobanie się wszystkim " niech zostawi Omedze.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi tam obecne indeksy bardziej się podobają niż stare. Ceramiczny bezel też jest bardzo ok. Ale przede wszystkim wreszcie zrobili zapięcie bransolety, które przyzwoicie wygląda i jeszcze lepiej działa, bo to poprzednie można było traktować jako przykład żartu producenta w zegarku za tyle kasy.

A co do podobania się wszystkim- nie da się każdemu dogodzić... i to dobrze. Jak ktoś będzie chciał divera i będzie chciał bardziej biżuteryjną/skomplikowaną bransoletę to zawsze może kupić Bonda od Omegi, gdy to mu trochę przeszkadza może kupić PO. Ale może też postawić na starą, dobrą klasykę czyli Suba(jeśli oczywiście nam damski rozmiar zegarka nie przeszkadza ;) ). Jesteśmy(chyba) wolnymi ludźmi i tylko od nas zależy na co przeznaczamy swoją zarobioną kasę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, co jakiś czas w wątku zatytułowanym KMCZM Rolex pojawia się głos co Rolex powinien zrobić bo Omega to ma ....tak jak zauważyłeś są miłośnicy jednego i drugiego i niech tak zostanie. A co do rozmiaru zegarka...jak sam wiesz przez lata znacznie bardziej męscy ( od współczesnej średniej ) mężczyźni nosili zegarki poniżej 40 mm. A to ,że zaczęły rosnąć to efekt mody...myślałem do tej pory że to damska domena ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pierwszą częścią zdecydowanie się zgadzam- niech każdy znajdzie coś dla siebie.

Co do drugiej części- może i efekt mody(jest moda damska i moda męska jeśli nie zauważyłeś). Ale spójrz też jak przed laty ludzie się zmieniali- od razu przypominają się zdjęcia sprzed lat na plaży. Czy też moje własne zdjęcia jak byłem mały w kolorowych podkolanówkach- nie do wszystkiego sprzed lat chciałbym wracać ;) Elegancki, klasyczny zegarek to inna sprawa, ale divery powinny rządzić się swoimi prawami. Choć w sumie, to Sub od dawna przestał być typowym diverem, a stał się typowym edc dla lepiej zarabiających(zresztą nie on jeden)

Edytowane przez ricardo216

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi