Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Byloby lyso, gdyby nie ten niebieski sutek na koronce :)

jest czarny i to ametyst...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę nie trolować tematu :) -zegarki Rolex luksusowe są [Omegi też ;) ] i już.

A Seiko jest ....japońskie. :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luksus i prestiż to ja mam w tyłku ale mówienie, że ów Seiko jest lepiej wykonanym zegarem a werk jest bardziej niezawodny jest dużą przesadą. 

Ja bardzo lubię Seiko i zgodzę się, że GS-y są równie dobrze a w niektórych przypadkach lepiej wykonanymi od Rolexa zegarami ale porównując np takiego Marinemastera którego miałem z Seadwellerem czy Subem widać zdecydowaną różnicę na korzyść Rolexa.

Chciałem tylko wykazać, że Seiko ma o niebo lepsze zaplecze (czyt: technologie) niż Rolex...ale dużo gorszy marketing...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosząc się do Twojej drugiej części wypowiedzi to albo nie miałeś Marinemastera albo/i Suba...

:lol:

Miał i to akurat po dwie sztuki każdego

Dzięki Bogu temat odżył  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość Seiko JDM są na tzw. mid-endzie czyt: 6R15...porównuje się go do ETY 2824-2 lub co niektórzy (bardzo niechętnie) do ETY 2892-A2.

Otóż jak zapewne wiesz 6R15 "jedzie" z prędkością 21600 bph, czyli z założenia jest mniej obsługowy (czyt: trwały)...dodając fakt, że wyciągając zegarek z tym werkiem masz 90% szans na dokładność +- 5s/24h daje to obraz sytuacji...

Odnosząc się do Twojej drugiej części wypowiedzi to albo nie miałeś Marinemastera albo/i Suba...

Kolego szanowny, Suby które miałem czy SD "jadą" z dokładnością 1sek/doba. Nieserwisowane Rolexy (Daytona i Datajust) w rodzinie potrafiły "jechać" przez 20 lat bez serwisu z taką dokładnością więc nie zestawiaj dokładności werku Seiko ani jego trwałości z np 3135 Rolexa bo obydwa argumenty są nietrafione. Najdokładniejszy MM którego miałem robił +5sek.

Co do wykończenia nich każdy odpowie sobie sam, nie będę Cię przekonywał bo i tak to nic nie da, widocznie dużo jest pozerów i lansiarzy którzy lubią przepłacać za Rolexa :)

Linia Grand Seiko to już zupełnie inna bajka pod względem samych werków, ich wyregulowania, na perfekcyjnych kopertach i tarczach kończąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile Rolexa w Rolexie czy Grand w Seiko wiedzą tylko Ci na górnych szczeblach w fabryce czy zarządzie - znając koszty produkcji pojedynczej sztuki. Reszta ceny to wartość dodana, czyli nadmuchana w zależności kto lepiej dmucha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , tak Rolex to badziewie tylko drogie .. miliony ludzi płacą za znaczek i za nic więcej ..

Niestety nie chcą płacić za inny znaczek tyle ..magia Panie i Kaszpirowski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile Rolexa w Rolexie czy Grand w Seiko wiedzą tylko Ci na górnych szczeblach w fabryce czy zarządzie - znając koszty produkcji pojedynczej sztuki. Reszta ceny to wartość dodana, czyli nadmuchana w zależności kto lepiej dmucha...

Zgadzam się. Gdzieś czytałem, że średni koszt wyprodukowania zegara to 25-30% jego ceny finalnej. Grand Seiko wycenia się równie wysoko w stosunku do modeli Rolexa które można z GS-ami porównywać tak więc Seiko również umie dmuchać :)

W przypadku dobra uznanego za luksusowe wiadomo, że przepłacamy bardziej niż za takiego Marinemastera który będąc tańszym 3 krotnie od Suba nie jest od niego 3 krotnie gorszym a znam nawet takich dla których jest lepszym  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale macie jakieś dane/źródło żeby porównać np.: materiały użyte w mechanizmach, technologię ich obróbki, wykończenia, powtarzalność i odtwarzalność wymiarową, czy tylko tak sobie luźno opowiadacie o dmuchaniu ceny?

W sumie to znam odpowiedź, ale zapytać nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolek jest dobry , bo jest dobry i ... wygodny . Ile można powtarzać !!!

Jakie dmuchanie ceny . Czy ty wiesz człowieku , ile w każdym Rolku jest kosztów marketingu ( to nie są żarty ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek - walka z wiatrakami  ;)

Hodinkee dostał podobno kilka Rolexów za ten reportaż :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku produkcji wielkoseryjnej ograniczenie kosztów wytwarzania wymusza ogromne nakłady na infrastrukturę  - normalka .

Większy problem  to utrzymanie wizerunku dobra " luksusowego " dla właściwie przemysłowego gadżetu o niewyszukanym desingu , nie sądzisz .

A ponieważ według klasyka świadomość społeczna stale rośnie , to koszty tej operacji nie mogą maleć .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Bartek79 gratuluję stałego poziomu wypowiedzi  i  pozdrawiam oczywiście .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i chronos24.pl też kłamie pisząc "obiektywne" reportaże , recenzje itd nt Roleksa

Wiadomo - Lukasz i Tomek nie widzieli innych zegarków , nie mają porównania i dostają Roleksy i kasę pod stołem :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy Lukasz i Tomek to uznani eksperci są . Nie wiem , co sugerujesz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się śmieję i nie sugeruję nic , bawi mnie jakaś taka krucjata antyluksusowa ..

Może przyjedz na spotkanie podstolika celem podyskutowania live i porównania zegarków z tego segmentu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe modele Seiko nie mają startu do Rolexa, ale GS spokojnie daje radę jeżeli chodzi o wykonanie.

Nie wiem jak z werkami GS, ale jeżeli chodzi o wykonanie pozostałych elementów to nie mam żadnych zastrzeżeń.

Tyle, że GS to już nie jest przedział 5-6k ;)

Nie widziałem zegarków za 5-6k, które mogłyby konkurować z Rolexem na całej linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe modele Seiko nie mają startu do Rolexa, ale GS spokojnie daje radę jeżeli chodzi o wykonanie.

Nie wiem jak z werkami GS, ale jeżeli chodzi o wykonanie pozostałych elementów to nie mam żadnych zastrzeżeń.

Tyle, że GS to już nie jest przedział 5-6k ;)

Nie widziałem zegarków za 5-6k, które mogłyby konkurować z Rolexem na całej linii.

nic dodać, nic ująć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krystek tak ładnie i obiektywnie napisał w temacie Rolexa- coś się szykuje :D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Krystek mówi dobrze o Rolexach to wiedz, że coś się dzieje... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale wiem to z doświadczenia. Zawsze przed końcem świata tak było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi