Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, just_nobody07 napisał(-a):

Raz na jakiś czas próbuję spojrzeć inaczej na Roleksa. Tak na samą zawartość zegarka w zegarku. Bez uprzedzeń i całej tej otoczki.  No nie da się...

Bo do Rolexa najpierw się dorasta, ignorujesz stereotypy, odkrywasz fajną historie i świetne projekty. A potem się z niego wyrasta jak widzisz je wszędzie, a stereotypy okazują się dobrze oddawać przeciętnego klienta tej marki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, beniowski napisał(-a):

No to mamy nowy trend na forum. Choć w sumie nie jest nowy, amerykańscy raperzy od lat takie zdjęcia publikują. Były już biusty, szampany, saszetki LV i gotówka. Czekamy na złote/diamentowe zęby. Na pewno szperacze wypatrzą takie zdjęcia na matce wszelkich odnośników, tj. Rolex forum, więc można publikowac śmiało - będzie usprawiedliwione 🤪.
2005386658_CleanShot2024-06-28at15_33_38.png.38ee5287b1d419ebb5d1c74ac02b052e.png

To tutaj to najpewniej cyrkonie. Popularne w 'modowej' stomatologii. Zdecydowanie sprzyja retencji płytki nazębnej, kamienia i pogarsza higienę wraz ze zwiększeniem ryzyka próchnicy i chorób przyzębia. Zawsze odmawiam Pacjentom takich uzupełnień, a uwierzcie, masa ludzi to chce, w końcu znajdą lekarza, który to wykona.
Żeby jednak zadać trochę ciekawostki do tej wypowiedzi, to dodam, że złote zęby to jednak nie jest taka głupia rzecz. Może z przodu wygląda to bardzo tandetnie, 'rusko', ale na bocznych (trzonowych i przedtrzonowych) zębach mają one wiele sensu. Złoto jest biozgodne, co najprościej mówiąc jest dużą zaletą, nie podrażnia dziąsła brzeżnego, nie powoduje zapaleń, nie sprzyja powstawaniu próchnicy wtórnej przez to, że jest bakteriostatyczne. Nie wywołuje reakcji uczuleniowych, zapewnia też lepszy rozkład sił i mechaniki pracy wkładów oraz koron na zębach. Jednym słowem, złoto w zębach jest SUPER. Inna sprawa, że jest nie do końca używane zgodnie z przeznaczeniem, lub dla podkreślania 'statusu'. Niemiecka stomatologia kocha złoto, poniżej topowy bramkaż świata w piłce nożnej, właśnie z Niemiec Manuel Neuer i jego wypełnienia i fotka przed Euro 2024 :). Tak powinny wyglądać złote zęby, a nie jak Pana rapera z cyrkoniami :D. Pozdrawiam!

aaa.jpg

Edytowane przez Lynx27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.06.2024 o 13:01, beniowski napisał(-a):

Opakowania LV zbierasz😂

Mieszkasz w epicentrum modowego wszechświata i się dziwisz temu zjawisku? ;)

Te towary ultraluksusowe to jest dokładnie ten sam mechanizm popyt/podaż jak zegarki. Tym się handluje zarówno na rynku pierwotnym jak i wtórnym. Do zegarków za 10 tys. ludzie zbierają uwaga torebki sklepowe folie, zawieszki, kartoniki 3 stopnia, żeby potem zaoferować zwiększający szansę na sprzedaż i dobrą cenę tzw. ful full fuuuullllllll set, a dziwisz się, że ktoś zatrzymał np pudełko kartonowe do szala jedwabnego za 5 tys. albo skórzanej torby za 15? 🤔 Dla mnie to całkiem normalne w takim kontekście.

Natomiast robienie shoppera przez zalaminowanie torby papierowej LV (są takie patenty) uważam już za przegięcie 🫠

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Mieszkasz w epicentrum modowego wszechświata i się dziwisz temu zjawisku? ;)

Te towary ultraluksusowe to jest dokładnie ten sam mechanizm popyt/podaż jak zegarki. Tym się handluje zarówno na rynku pierwotnym jak i wtórnym. Do zegarków za 10 tys. ludzie zbierają uwaga torebki sklepowe folie, zawieszki, kartoniki 3 stopnia, żeby potem zaoferować zwiększający szansę na sprzedaż i dobrą cenę tzw. ful full fuuuullllllll set, a dziwisz się, że ktoś zatrzymał np pudełko kartonowe do szala jedwabnego za 5 tys. albo skórzanej torby za 15? 🤔 Dla mnie to całkiem normalne w takim kontekście.

Natomiast robienie shoppera przez zalaminowanie torby papierowej LV (są takie patenty) uważam już za przegięcie 🫠

Trochę się dziwię. Moja żona kupuje duże ilości różnych towarów i od razu wszystkie opakowania wyrzuca. Podobnie (chyba) robią sąsiedzi, bo bez przerwy w koszu na papier widzę opakowania znanych marek. Ja trzymam pudełka zegarkowe bo bardzo często się pozbywam zegarków - sprzedaż pełnego zestawu po prostu ułatwia sprawę. Gdybym kupował zegarek na tzw. dożywocie, to pewnie też bym wszystko wyrzucał. Dochodzi jeszcze dość prozaiczny problem zajmowanego miejsca: nie wyobrażam sobie tych wszyskich pudeł np. po torebkach w domu: mielibyśmy mieć chyba drugą garderobę na to. Rozumiem chęć zatrzymania pudełka gdy wiemy że ułatwia sprzedaż. Jeśli jednak ktoś trzyma pudełko po np. apaszce lub samym pudełkiem handluje, to wtedy mnie to dziwi. Ale widocznie jakiś dziwny jestem, skoro to taki masowy trend. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Trochę, się dziwię. Moja żona kupuje duże ilości różnych towarów i od razu wszystkie opakowania wyrzuca. Podobnie (chyba) robią sąsiedzi, bo bez przerwy w koszu na papier widzę opakowania znanych marek. Ja trzymam pudełka zegarkowe bo bardzo często się pozbywam zegarków - sprzedaż pełnego zestawu po prostu ułatwia sprawę. Gdybym kupował zegarek na tzw. dożywocie, to pewnie też bym wszystko wyrzucał. Dochodzi jeszcze dość prozaiczny problem zajmowanego miejsca: nie wyobrażam sobie tych wszyskich pudeł np. po torebkach w domu: mielibyśmy mieć chyba drugą garderobę na to. Rozumiem chęć zatrzymania pudełka gdy wiemy że ułatwia sprzedaż. Jeśli jednak ktoś trzyma pudełko po np. apaszce lub samym pudełkiem handluje, to wtedy mnie to dziwi. Ale widocznie jakiś dziwny jestem, skoro to taki masowy trend. 

Nie wiem jak definiować masowość, ale w branży bardzo luksusowych produktów fashion to częste zjawisko.

Przyczyn jest wiele - od dostępności do outletów/private sale przez sesje zdjęciowe/filmowe do "wear only once". Ja w życiu nie sprzedałem ciucha czy dodatku, co najwyżej dałem. Ale z przyzwyczajenia zbieram metki, kody weryfikacyjne, paragony oraz security seals z oficjalnych sklepów, bo to nie zajmuje wiele miejsca, a różnica w odsprzedaży na uznanych portalach fashion w cenie z/bez to kilkadziesiąt % lub też w ogóle niektóre produkty są niesprzedawalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. 

Czy ma ktoś może fizycznie lub posiada wiedzę jakie jest l2l dla:

1. OP 36mm i 41mm

2. DN 36mm i 41mm

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Moja żona

Napisz coś o sobie, bo Twoją żonę już dobrze znam.

Edytowane przez deepex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.06.2024 o 21:55, kornel91 napisał(-a):

No i dobrze się z tym dobrze czujesz 😀. Miałem dzisiaj na ręku OS 38mm  i bardzo go lubię ale jednak dla mnie to maluch chociaż na ręku nie wygląda źle wolę takie 42-44mm

Nawet bardzo dobrze. A w taką pogodę jak dzisiaj, mały i lekki zegarek to najlepsze rozwiązanie.  

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

SZACH I MAT!!!

53825860539_9945318a23_o.jpg

P.s.

Uprzedzając pytania "skond wziołem", wyjaśniam, że pierwszy pierdylion oczywiście ukradłem, reszta to ciężka praca 😆

patrząc na sejf którego można otworzyć paznokciem , to chyba nie duża suma jednak 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
patrząc na sejf którego można otworzyć paznokciem , to chyba nie duża suma jednak 

Nie, duża. Czuję się tryliarderem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę przerywać tej modowej rozprawy w wątku jeszcze zegarkowym, ale chciałem zapytać jaki rozmiar wkrętaka pasuje do bransolety jubilee, a jaki do oyster? :) na allegro można kupić wkrętaki Bergeon na sztuki, więc chyba skuszę się na tą opcję, zamiast brać cały zestaw za 800 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto to iść do zegarmistrza / serwisu Rolexa, żeby to zrobili i mieć spokój. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Sebak napisał(-a):

Nie ufam - porysują, uszkodzą główki śrubek --> wolę sam to zrobić.

12 minut temu, Baniewski napisał(-a):

A faktycznie warto dopłacać do Bergeona, czy używa ktoś innych i sobie chwali? 

Polecam takie w kształcie litery T -> mniejsze ryzyko uszkodzenia główki śrubki.

No i warto zaopatrzyć się w loctite. Ja używam 222.

Co do wkrętaków - ja mam takie: D.1891-B
https://www.timepol.pl/wkretaki.php

Same końcówki dość delikatne, ale z drugiej strony raczej nie powinno się i tak większej siły przykładać, zwłaszcza jak używa się odpowiedniego kleju na gwint.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Sebak napisał(-a):

Zegarmistrz zrobi to samo, co mogę zrobić sam, kwestia narzędzia :) chyba, że ktoś ma wadę wzroku, albo dyskotekę w dłoniach :D 

2 minuty temu, machlo napisał(-a):

Nie ufam - porysują, uszkodzą główki śrubek --> wolę sam to zrobić.

Polecam takie w kształcie litery T -> mniejsze ryzyko uszkodzenia główki śrubki.

No i warto zaopatrzyć się w loctite. Ja używam 222.

Znalazłem jakiś wątek, gdzie pokazywałeś z Aliexpress takie wkrętaki, ale najlepiej jakby było coś w PL, żeby szybko doszło :) może ktoś widział coś podobnego u nas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Baniewski napisał(-a):

Zegarmistrz zrobi to samo, co mogę zrobić sam, kwestia narzędzia :) chyba, że ktoś ma wadę wzroku, albo dyskotekę w dłoniach :D 

Znalazłem jakiś wątek, gdzie pokazywałeś z Aliexpress takie wkrętaki, ale najlepiej jakby było coś w PL, żeby szybko doszło :) może ktoś widział coś podobnego u nas?

Te wkrętaki, co pokazałem, to kiedyś szukałem intensywnie i w PL to tylko Timepol. Poza tym aliexpress, ebay i jakieś sklepy internetowe, ale raczej nie w Europie.
W tej chwili i tak wydaje mi się, że to może być atrakcyjna cena.

Te wyglądają spoko:
https://www.aliexpress.com/item/1005006844698426.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Baniewski napisał(-a):

Bergeon 7895 są w kształcie litery T, ale u nas chyba nie ma :)

Kiedyś chciałem same końcówki kupić w kilku rozmiarach od Bergeona 7895, ale nie znalazłem w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Baniewski napisał(-a):

A faktycznie warto dopłacać do Bergeona, czy używa ktoś innych i sobie chwali? 

Nie musi to być Bergeon, ale warto, żeby nie miały ostrych grotów tylko tępe, które idealnie pasują do frezu na śrubkach. Coś takiego jak na zdjęciach.

IMG_9962.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Szymon Porc-Szporek napisał(-a):

Udanego wieczoru 🤩😁

😎Z guma mu zdecydowanie lepiej wg mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi