Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Genovese_ napisał(-a):

Ja uważam, że odbiór zegarka na nadgarstku to kwestia bardzo indywidualna dla osoby, która go nosi.Z gustami się nie dyskutuje

IMG-3509.jpg

Oczywiście że gust się może zmienić i to bardzo. Ja np. 20 lat temu uważałem ze złote zegarki są brzydkie, a teraz, gdybym miał możliwość, od razu kupiłbym złotego DD.

Przy okazji, jeśli ten Milgauss na zdjęciu  wg ciebie jest mały, to ja nie wiem jaka patelnia spełnia wymogi wystarczająco dużej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Oczywiście że gust się może zmienić i to bardzo. Ja np. 20 lat temu uważałem ze złote zegarki są brzydkie, a teraz, gdybym miał możliwość, od razu kupiłbym złotego DD.

Przy okazji, jeśli ten Milgauss na zdjęciu  wg ciebie jest mały, to ja nie wiem jaka patelnia spełnia wymogi wystarczająco dużej. 

Ja bym powiedział że tutaj jest nawet za duży, to 40mm i one wydają się b.masywne ;) chociaż to zdjęcie... 

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

Zdjęcie robione smarfonem nie oddaje tego jak odbierałem ten zegarek na nadgarstku… ;)

Btw.to tak samo jak robię sam sobie fotę nadgarstkową lustrzanką ze szkłem makro.Każdy  zegarek wygląda jak kruszynka a moja ręka jak monstrum… :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, beniowski napisał(-a):

Gust jest zbiorem wielu zmiennych.

Dla przykładu, kiedyś mógł  Ci się podobać DD w białym złocie, a dziś dopuszczasz, a nawet wysuwasz na prowadzenie złoto żółte.
Mimo wszystko, mówimy o rzeczy, której cechy podobały się lat temu 20 i podobają się nadal.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dsz napisał(-a):

Mariuszek ten VC robi robotę, 

tych OP jest sporo, ostatnio widziałem na jednej  z platform nówkę z Polski 36 zielony za 32 koła i nikt nie szarpie

A i owszem, dlatego że 36.

41 ciężej złapać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gust może się zmieniać, wręcz ewoluować (m.in poprzez różnorakie doświadczenia / mi np. w ciągu lat - tolerancja poszła mocno w dół)

*Jednak nie oznajmiam wszem i wobec - że to ja mam rację (chcąc narzucać własny pogląd na rzeczywistość innym)

IMG_20260620_143156.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Genovese_ napisał(-a):

Ja uważam, że odbiór zegarka na nadgarstku to kwestia bardzo indywidualna dla osoby, która go nosi.Z gustami się nie dyskutuje.Tak samo nie do końca rozumiem, w jaki sposób gust może się zmienić.Nie biorę tutaj pod uwagę zmiennych typu „wcześniej nie mierzyłem, a po przymiarce okazuje się, że jest inaczej” — bo to oczywiste, że coś, co widzimy na żywo, nagle może się spodobać lub na odwrót..
Natomiast z własnego doświadczenia, w kontekście zegarkowym, napiszę, że kiedyś kupiłem, totalnie zauroczony, Rolexa Milgaussa przy płaskim nadgarstku ok. 19–19,3 cm i po około 1,5 roku go sprzedałem, bo właśnie jego rozmiar mi przeszkadzał.Jestem pewien, że gdyby miał 1–2 mm więcej, nigdy bym się go nie pozbył. Zegarek był świetny, ale w moim odbiorze po prostu „znikał” na nadgarstku.
Podobne odczucia miałem kiedyś (jakoś w 2017 roku), mierząc w Berlinie Daytonę.Po prostu za mały zegarek na moim nadgarstku — to było coś, co mi się nie podobało, a wręcz odpychało.

IMG-3509.jpg

Z dwoma zdaniami mocno się nie zgadzam. Po pierwsze - o gustach powinno się dyskutować. Unikanie tej dyskusji doprowadziło do tego, że tak wiele brzydoty nas otacza. Po drugie: oczywiście, że gust może się zmieniać. Ściślej - może ewoluować, poprawiać się, jeśli się o to dba. To samo dotyczy smaku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, rafi napisał(-a):

Z dwoma zdaniami mocno się nie zgadzam. Po pierwsze - o gustach powinno się dyskutować. Unikanie tej dyskusji doprowadziło do tego, że tak wiele brzydoty nas otacza. Po drugie: oczywiście, że gust może się zmieniać. Ściślej - może ewoluować, poprawiać się, jeśli się o to dba. To samo dotyczy smaku. 

Absolutna zgoda. Przez to że ostatnimi czasy wiele osób uważa że mogą np. ubierać się jak chcą i nikomu nic do tego, doszło do tego że np. do takiej La Scali ktoś niedawno przyszedł w ….dresie - dlaczego nie, wg estetyki tej osoby pewnie ów dres Balenciagi był bardzo elegancki. Dlatego np. ta szacowna instytucja zastanawia się nad wprowadzeniem wymogu noszenia marynarek przez panów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, rafi napisał(-a):

Po pierwsze - o gustach powinno się dyskutować. Unikanie tej dyskusji doprowadziło do tego, że tak wiele brzydoty nas otacza. Po drugie: oczywiście, że gust może się zmieniać. Ściślej - może ewoluować, poprawiać się, jeśli się o to dba. To samo dotyczy smaku. 

W takiej formule, w jakiej my tutaj rozmawiamy( bez ad personam), owszem, dyskusja o gustach ma sens.Ale nie to miałem na myśli. Miałem na myśli komentarze w stylu: „Zegarek X na ręce usera Y wygląda śmiesznie, bo jest za mały / za duży / za gruby” itd.
Co to właściwie zmienia? Skoro właścicielowi się podoba, to jaki sens wmawiać mu, że coś jest dla niego nieodpowiednie?
Dobór rozmiaru zegarka - pod względem grubości czy szerokości - faktycznie może ewoluować wraz z doświadczeniem.Na przykład po tym, jak ktoś zaliczy zderzenie grubszym modelem z futryną, albo gdy zmieni się jego podejście do garderoby (grubszy zegarek po prostu nie wejdzie pod mankiet).To są kwestie praktyczne i w pewnym stopniu obiektywne.
Natomiast sam design, czyli to, co komuś się podoba lub nie podoba pod względem estetyki, moim zdaniem jest już sprawą bardziej zero-jedynkową.Tutaj pole do zmiany jest bardzo ograniczone.

25 minut temu, beniowski napisał(-a):

Absolutna zgoda. Przez to że ostatnimi czasy wiele osób uważa że mogą np. ubierać się jak chcą i nikomu nic do tego, doszło do tego że np. do takiej La Scali ktoś niedawno przyszedł w ….dresie - dlaczego nie, wg estetyki tej osoby pewnie ów dres Balenciagi był bardzo elegancki. Dlatego np. ta szacowna instytucja zastanawia się nad wprowadzeniem wymogu noszenia marynarek przez panów. 

Tutaj zgodzę się w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w NYC noszą do dresów złote DD i też mi się podoba, chociaż nie jestem zwolennikiem dresów :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia przymiarka, ta tarcza jest świetna na żywo, jak dla mnie top obok klasycznej niebieskiej jeśli chodzi o stalowego DJ 🙂

IMG_8836.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Genovese_ napisał(-a):

W takiej formule, w jakiej my tutaj rozmawiamy( bez ad personam), owszem, dyskusja o gustach ma sens.Ale nie to miałem na myśli. Miałem na myśli komentarze w stylu: „Zegarek X na ręce usera Y wygląda śmiesznie, bo jest za mały / za duży / za gruby” itd.
Co to właściwie zmienia? Skoro właścicielowi się podoba, to jaki sens wmawiać mu, że coś jest dla niego nieodpowiednie?
Dobór rozmiaru zegarka - pod względem grubości czy szerokości - faktycznie może ewoluować wraz z doświadczeniem.Na przykład po tym, jak ktoś zaliczy zderzenie grubszym modelem z futryną, albo gdy zmieni się jego podejście do garderoby (grubszy zegarek po prostu nie wejdzie pod mankiet).To są kwestie praktyczne i w pewnym stopniu obiektywne.
Natomiast sam design, czyli to, co komuś się podoba lub nie podoba pod względem estetyki, moim zdaniem jest już sprawą bardziej zero-jedynkową.Tutaj pole do zmiany jest bardzo ograniczone.

Tutaj zgodzę się w 100%.

Ja to w ogóle nie bardzo rozumiem dyskusje o tym czy któryś zegarek wygląda czy nie wygląda na mały czy duży - dla właściciela liczy się przede wszystkim to jak leży na nadgarstku. Miałem/mam zegarki małe wygodne, małe niewygodne, duże wygodne i duże niewygodne. Citizen 35mm i GS 38mm są super wygodne ale Omega 41mm tak samo, z kolei inny GS 40mm nie był wygodny i zmienił właściciela. Rozmiar to nie wszystko, powiedziałbym że nawet niewiele. Garmin jest wielki i gruby ale dzięki materiałom nosi się świetnie, znacznie bardziej komfortowo niż. np mniejszy Sub albo polar.

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.06.2026 o 14:53, Dnlaie napisał(-a):

Gust może się zmieniać, wręcz ewoluować (m.in poprzez różnorakie doświadczenia / mi np. w ciągu lat - tolerancja poszła mocno w dół)

*Jednak nie oznajmiam wszem i wobec - że to ja mam rację (chcąc narzucać własny pogląd na rzeczywistość innym)

IMG_20260620_143156.jpg

Na forum poglądy są wyrażane, a nie narzucane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Na forum poglądy są wyrażane, a nie narzucane. 

Ok, ale imo dyskusja o gustach - pozbawiona jest sensu.

*Bo ja z kolei, nie rozumiem mody - na za duże zegarki (i co z tego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Ok, ale imo dyskusja o gustach - pozbawiona jest sensu.

*Bo ja z kolei, nie rozumiem mody - na za duże zegarki (i co z tego)

W  takim przypadku wiele tematów na forum pozostałoby martwych, bo wiele spraw jest kwestią gustu. Czy istnieje za duży zegarek? Jeżeli ucha nie wystają poza obręb nadgarstka, to jest okay. Podam Ci ekstremalny przykład. Kiedyś Panerai zrobiło zegar o średnicy koperty 60 mm (chodzi mi o Radiomir Egiziano PAM341) i wiele osób przegrało starcie z takim wymiarem. Później Arnold Schwarzenegger założył na rękę Egiziano i ustał to starcie, choć ledwo. :) 

spacer.png

Zmierzam do tego, że każdy zegarek powinien być dopasowany do ręki, ale to samo dotyczy też małych zegarków. Jeżeli dorosły chłop o obwodzie nadgarstka 19 cm założy damkę 31 mm, to będzie to wyglądało groteskowo. No niestety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

W  takim przypadku wiele tematów na forum pozostałoby martwych, bo wiele spraw jest kwestią gustu. Czy istnieje za duży zegarek? Jeżeli ucha nie wystają poza obręb nadgarstka, to jest okay. Podam Ci ekstremalny przykład. Kiedyś Panerai zrobiło zegar o średnicy koperty 60 mm (chodzi mi o Radiomir Egiziano PAM341) i wiele osób przegrało starcie z takim wymiarem. Później Arnold Schwarzenegger założył na rękę Egiziano i ustał to starcie, choć ledwo. :) 

spacer.png

Zmierzam do tego, że każdy zegarek powinien być dopasowany do ręki, ale to samo dotyczy też małych zegarków. Jeżeli dorosły chłop o obwodzie nadgarstka 19 cm założy damkę 31 mm, to będzie to wyglądało groteskowo. No niestety. 

Czy istnieją zegarki za duże? I tu schodzimy na tematy dotyczące gustu : )

*Najwyraźniej lubisz zegarki duże / ja małe! Aczkolwiek może nudno byłoby, gdyby każdy miał podobne upodobania...

Imo 19cm vs 31 mm - pewnie, że za mały ; )

Ale wcześniej sugerowałeś, że 36 to 'damka' - nie uwzględniając nawet... nadgarstka właściciela (a to swego rodzaju ignorancja - tak to odebrałem)

Do tego teksty typu: "zabrałeś zegarek żonie, lub dziecku" uważam za sarkastyczne.

Przykładowo, mi też wiele zegarków (imo za dużych) się nie podoba / ale nie piszę komuś w stylu: "wyglądasz jak nastolatek, który pożyczył zegarek od Arnolda Schwarzeneggera".

Mnie to irytuję, podobnie jak komentarze w rodzaju; "beznadziejny, brzydki, paskudny" pod postem... Rozumiem, że trzeba liczyć się z krytyką i warto być 'gruboskórnym' (a każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii) aczkolwiek uważam to za niegrzeczne, ponieważ można komuś odebrać - sporą dawkę radości o którą chyba tu chodzi...

*pytanie czy chcemy - aby na forum, było miło czy niemiło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Dnlaie napisał(-a):

*pytanie czy chcemy - aby na forum, było miło czy niemiło?

Miło = nudno. A każda gównoburza to niemiła, aczkolwiek orzeźwiająca odmiana od nudy. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Miło = nudno. A każda gównoburza to niemiła, aczkolwiek orzeźwiająca odmiana od nudy. 

Tyle, że Ty Mariusz (jako doświadczony zawodnik) nie dajesz się wciągnąć w te brudne gierki 🤣

*I może w tym cały sens (dla mnie), żeby stać z boku i się nie mieszać 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Ja to w ogóle nie bardzo rozumiem dyskusje o tym czy któryś zegarek wygląda czy nie wygląda na mały czy duży - dla właściciela liczy się przede wszystkim to jak leży na nadgarstku. Miałem/mam zegarki małe wygodne, małe niewygodne, duże wygodne i duże niewygodne. Citizen 35mm i GS 38mm są super wygodne ale Omega 41mm tak samo, z kolei inny GS 40mm nie był wygodny i zmienił właściciela. Rozmiar to nie wszystko, powiedziałbym że nawet niewiele. Garmin jest wielki i gruby ale dzięki materiałom nosi się świetnie, znacznie bardziej komfortowo niż. np mniejszy Sub albo polar.

Zgadzam się w 100%. Rozmiar zegarka to jedno (w sensie 38, 40 czy 45mm). Druga rzecz to jego grubość , kształt koperty, pasek czy bransoleta, itp. Mam zegarki w różnych średnicach i podstawa to jak leży na nadgarstku, a nie "czysty" rozmiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie jest 'wnęka' w nadgarstku (łyżeczkiwaty kształt) przez co 'pasują' do niej zegarki z limitem do 37mm (powyżej, choćby nie wiem jak wyprofilowana lub 'szczupła' koperta itd.) odstaje (i już nie jest tak wygodnie)

*Każdy ma własne preferencje i kieruje się własnymi przekonaniami & doświadczeniami itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Dnlaie napisał(-a):

Tyle, że Ty Mariusz (jako doświadczony zawodnik) nie dajesz się wciągnąć w te brudne gierki 🤣

*I może w tym cały sens (dla mnie), żeby stać z boku i się nie mieszać 😉

Bo Mario zajęty jest piciem Łomży i podziwianiem swoich Rolków a nie bezproduktywną  dyskusją 😅

Odczucie np. OP 36 leży u mnie jak beczułka na nadgarstku, a taki Black Bay 37 idealnie, jest bardziej płaski - dłuższe L2L

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, dsz napisał(-a):

Bo Mario zajęty jest piciem Łomży i podziwianiem swoich Rolków a nie bezproduktywną  dyskusją 😅

jesteś jego alter ego ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

jesteś jego alter ego ? 

Za duże słowo 😉 lubimy to samo piwo, chociaż ja wolę Paulaner Hell którego w Polsce prawie nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, dsz napisał(-a):

Odczucie np. OP 36 leży u mnie jak beczułka na nadgarstku, a taki Black Bay 37 idealnie, jest bardziej płaski - dłuższe L2L

W prawdzie - nie mam doświadczenia z OP i przyznaje, że 54 leży bardzo wygodnie i jest płaski / aczkolwiek nie odniosłem wrażenia - aby (u mnie) BB siedział lepiej niż DJ & Ex (za to imo - przykładowo taki Ex, kładzie go wykonaniem / stąd przypuszczam, że w przypadku OP jest podobnie)

*na początku jak się 'przesiadłem' z 54 na Ex, nie odniosłem wrażenia efektu 'wow'...ale z każdym kolejnym dniem & odbiciem światła - już tak

Z uwagi na powyższe, moja rada jest taka: jako uzupełnienie, 54 - jest spoko / ale jeśli to ma być ten 'jeden jedyny' - to lepszy OP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi