Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

5 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Mam dokładnie tak samo. Muszę mieć zegar czytelny w dzień i w nocy, noszę praktycznie non-stop, bardzo często sprawdzam godzinę i/lub datę; zdejmuję tylko do kąpieli albo jakichś czynności domowych lub pracowych kiedy albo nie mogę go mieć na ręku albo jest wysokie ryzyko zrobienia mu krzywdy. Aha, i do sportów biorę Garmina.

I ja mam tak samo. W tygodniu najczęściej w nocy Casio G żeby był budzik i auto light a w weekend automat z dobrą lumą. Każdym ma dziwactwa. Też potrafię rombać drewno w automacie 

Chociaż do prac ogrodowych najczęściej zakładam plastiki. 

8 godzin temu, pisar napisał(-a):

Ja swojego EXa szanuje i zdejmuje po wejściu do domu ale dlatego, że nie lubię jakoś w domu i mi niewygodnie 

IMG_5895.jpeg

IMG_5894.jpeg

IMG_5893.jpeg

Widać Piotrek, że używasz zegarek 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

10 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Możecie mi wyjaśnić czym różni się noszenie zegarka w pracy od nienoszenia go w domu? To w domu narażony jest na jakieś niebezpieczeństwa których nie napotkamy np. w biurze? Ja wkładam zegarek erano i zdejmuję przed pójściem spać. W zawiązku z tym że teraz mam tylko jeden automatyczny, to nie muszę nosić na zmianę innych (bo to manuale), tylko je sobie nakręcam rano i zakładam kiedy chcę. A potem znowu na nadgarstek wskakuje automat.

Wszystkie manuale nakręcisz co rano, tak aby zapewnić ich ciągłą pracę, czy tylko ten który chcesz założyć? 

W dniu 11.09.2024 o 12:44, qlimaxzu napisał(-a):

Wystarczy to wrzucić do obecnych podróbek i na pierwszy rzut oka bez rozebrania mechanizmu nie stwierdzisz czy to oryginał czy nie. 

W podróbkach - tych lepszych - mostek ma dwa wypusty (służą do regulacji czasu), a oryginał ma tylko jeden na środku.

Niebieski parachrom to też już standard w podróbkach 🙂

917d0a00d989c3a6ccdd9db71127115f.jpg

Tak myślałem, że chodzi Ci o mostek z balansem z tzw "włosem swobodnym". Tak się zastanawiam dlaczego Chińczycy nie kopiują tego rozwiązania do "wysokiej klasy" podróbek. Wydaje się, że włos swobodny przy dzisiejszej technice nie jest kosmiczną do skopiowania i implementacji przy seryjnej produkcji technologią -> patrz niedrogi powermatic od Swatcha. Mimo to wciąż stosują tradycyjny balans z przesuwką do regulacji długości włosa, czym zdradzają, że mamy do czynienia z podrobą na pierwszy rzut oka - czy to omega, czy rolex, nie mówiąc o patku. Pomijam , że wykończenie detali mechanizmu też jest na innym poziomie w porównaniu do oryginałów, ale tu juz trzeba dokładniej pooglądać, "z daleka" tego nie widać. 

Ja noszę 24/7 włącznie z łóżkiem. Wole sprawdzić w nocy godzinę na zegarku niż telefonie.
Ściągam do kąpieli - oglądałem jakiś film na yt o tym ile brudu się gromadzi pod bezelem od kąpieli.
Ściągam też do sauny i do sportu - jakoś zmiana temperatury koperty ze 100 stopni na 5 w kilka sekund powoduje u mnie niepokój. Tutaj G jest niezastąpiony.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Widać Piotrek, że używasz zegarek 😀

Po prostu noszę, bo zegarek jest do noszenia

Jak kładę rękę na biurku to ją kładę , nie myśląc o zegarku bo bym się czuł jak jakiś niewolnik kawałka stali ;) 

A tak serio to noszę EXa jakieś 300-340 dni w roku więc widać ślady

Jak koledzy noszą kilka zegarków rotacyjnie to w 10 lat zużyją tyle co ja w rok, ot cała tajemnica

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

9 godzin temu, Piotr_D napisał(-a):

A mi się najbardziej podoba, jak czasu idę na sauny, gdy wchodzi jegomość cały na golasa, ale z Rolexem na ręku i specjalnie siada pod taką czerwoną lampą, żeby go było widać. Ciekawe czy to ktoś z naszego forum :)

nie po to Rolexa zakupił, by go widać nie było ;)

66390687_1116050191912539_4287284926652350464_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=7b2446&_nc_ohc=bGpxxNcpmPMQ7kNvgGpVemf&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=AkkzOzv1IRPh6Um832hQ4JZ&oh=00_AYBnf5w44UYhNmKV5T6RRriWd69PR45GUit7EDvfzA_q-Q&oe=670AD622

przypadłość w realu, czy też sieci dość częsta - taki powiedzmy znak "naszych czasów"

Nie mi oceniać - aczkolwiek zabawne są to sytuacje :D

Welcome to RolexMagazine.com: Rolex Baby Photo of the Year!!!!!

8 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Wszystkie manuale nakręcisz co rano, tak aby zapewnić ich ciągłą pracę, czy tylko ten który chcesz założyć? 

Wszystkie dwa manuale jakie posiadam nakręcam codziennie rano.

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Jaki jest cel takiego działania? Czemu nie nakręcasz dopiero wtedy kiedy chcesz użyć? 

35 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Jaki jest cel takiego działania? Czemu nie nakręcasz dopiero wtedy kiedy chcesz użyć? 

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

To tylko moje spekulacje, ale może po prostu lubi nakręcać zegarki. Ja np. lubię je nosić i oglądać - tarczę, ruchu wskazówek, czasami lubię posłuchać dźwięku mechanizmu. Odpowiedzi w tym wątku pokazują, jakie mamy różne dziwactwa: ten ściąga w domu, ten nosi, ten do kąpieli, ten bez, ten lubi rąbać drewno, tamten tylko na spacer 😁😁😁 fajne to i moim zdaniem, niech sobie każdy po swojemu robi i będzie z tym szczęśliwy.

Godzinę temu, StaryWilk napisał(-a):

Cel jest bardzo prosty i dziwię się czemu pytasz: po prostu zawsze mam nakręcony zegarek i mogę sobie go założyć w sekundę, bez potrzeby każdorazowego ustawiania czasu na nim. Np. wczoraj, jadąc do pracy na wykład, uznałem że ubiorę się bardziej elegancko i Lange będzie lepszym wyborem niż Rolex. W związku z tym, po prostu wyciągnałem Lange z szuflady i go założyłem. No i przede wszystkim ja lubię nakręcać zegarki manualne codziennie: daje mi to przyjemność po prostu.

4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

A ja nakręcam swojego manualna raz w tygodniu i cały czas chodzi 😀

Czytaliście o projekcie mającym zapobiec kradzieżom ? "Kluczowymi elementami systemu zabezpieczającego zegarek są czip obsługujący technologię NFT wbudowany w specjalną kartę, którą otrzymywałby nabywca zegarka – oraz aplikacja na smartfona i specjalna strona internetowa, umożliwiające gromadzenie i sprawdzenie informacji na temat produktu i jego właściciela .System Rolexa ma działać tak samo jak technologia blockchain, która umożliwia potwierdzenie autentyczności wyrobu. Każdy zegarek wraz z pierwszym zakupem otrzyma swój indywidualny kod w formacie NFT, za pośrednictwem którego zarówno właściciel, jak i sprzedawca są w stanie prześledzić między innymi historię serwisowania wyrobu oraz wszystkich jego poprzednich właścicieli – o ile tacy istnieją".

Źródło: https://sukces.rp.pl/zegarki/art41119411-rolex-idzie-na-wojne-ze-zlodziejami-zegarkow-technologia-warta-miliardy-euro

1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Cel jest bardzo prosty i dziwię się czemu pytasz: po prostu zawsze mam nakręcony zegarek i mogę sobie go założyć w sekundę, bez potrzeby każdorazowego ustawiania czasu na nim. Np. wczoraj, jadąc do pracy na wykład, uznałem że ubiorę się bardziej elegancko i Lange będzie lepszym wyborem niż Rolex. W związku z tym, po prostu wyciągnałem Lange z szuflady i go założyłem. No i przede wszystkim ja lubię nakręcać zegarki manualne codziennie: daje mi to przyjemność po prostu.

Rozumiem :) dzięki za odpowiedź. 

Moje pytanie, może dziwne dla Ciebie, więc wyjaśnię o co mi chodziło. Mechanizm szybciej/ bardziej się zużywa wtedy kiedy ciągle pracuje niż tylko od czasu do czasu (np. po przepracowaniu 10 lat będzie bardziej zużyty niż po przepracowaniu sumarycznie 2-3 lat, w ciągu 10 lat posiadania) - ale rozumiem, że dla ciebie nie ma to większego znaczenia i inne aspekty są ważniejsze. 

31 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Rozumiem :) dzięki za odpowiedź. 

Moje pytanie, może dziwne dla Ciebie, więc wyjaśnię o co mi chodziło. Mechanizm szybciej/ bardziej się zużywa wtedy kiedy ciągle pracuje niż tylko od czasu do czasu (np. po przepracowaniu 10 lat będzie bardziej zużyty niż po przepracowaniu sumarycznie 2-3 lat, w ciągu 10 lat posiadania) - ale rozumiem, że dla ciebie nie ma to większego znaczenia i inne aspekty są ważniejsze. 

Tak zakładałem że chodzi ci o trwałość mechanizmu. Szczerze, to po to kupuję zegarki żeby je nosić. Obecnie 80% na nadgarstku noszę Rolexa , a dwa inne noszę sporadycznie choć, jak pisałem, są nakręcane codziennie. Jest jeszcze jeden kwarcowy Cartier którego bardzo lubię i też czasami noszę.

Tak zakładałem że chodzi ci o trwałość mechanizmu. Szczerze, to po to kupuję zegarki żeby je nosić. Obecnie 80% na nadgarstku noszę Rolexa , a dwa inne noszę sporadycznie choć, jak pisałem, są nakręcane codziennie. Jest jeszcze jeden kwarcowy Cartier którego bardzo lubię i też czasami noszę.

Waldek, jakiego Rolexa masz teraz?

Przed chwilą byłem w Kruku, podpytać jak tam mój zapis na DJ.

Przy okazji okazało się,  że w Silesji  są Sky Dwellery od ręki do wzięcia. Więc jakby ktoś chciał to wystarczy podjechać do Katowic. 😁 Na mnie niestety za duże. 

IMG_1914.thumb.jpeg.b8b74ad568089e060b910663949e7f6b.jpeg

IMG_1913.thumb.jpeg.5050d6efeab43595686add2ad40e5220.jpeg

IMG_1909.thumb.jpeg.140ba07dff7466eb2cd9ff28f41919d9.jpeg

IMG_1907.thumb.jpeg.25a6de95e3e81c502b39808992ab525e.jpeg

IMG_1917.thumb.jpeg.8a680903c2de0924d6bfd154d32e3a6a.jpeg

IMG_1905.jpeg

Edited by SPS

GMT Master II 116710LN - tylko taki mi z Roleksów został.

Dzięki. Fajny codzienniak.

Na przekor zoltym, spadajacym lisciom, ulewie za oknem, piatkowi 13-go i smogowi, wlasnie rozszerzylem moja mini kolekcje maluchow o tego gagatka. Z intensywna, soczysta, acz nie elektryzujaca zielenia. 

Za oknem ciemno, wiec zdjecie takie sobie. 

DEC8EEA6-21D5-4531-BB63-56F9E6D8A7E0.thumb.jpeg.2b3f645bc6b4a08690016ab1c2cfc927.jpeg

Gratki fajnego OP.

2 godziny temu, SPS napisał(-a):

Przed chwilą byłem w Kruku, podpytać jak tam mój zapis na DJ.

Przy okazji okazało się,  że w Silesji  są Sky Dwellery od ręki do wzięcia. Więc jakby ktoś chciał to wystarczy podjechać do Katowic. 😁 Na mnie niestety za duże. 

IMG_1914.thumb.jpeg.b8b74ad568089e060b910663949e7f6b.jpeg

IMG_1913.thumb.jpeg.5050d6efeab43595686add2ad40e5220.jpeg

IMG_1909.thumb.jpeg.140ba07dff7466eb2cd9ff28f41919d9.jpeg

IMG_1907.thumb.jpeg.25a6de95e3e81c502b39808992ab525e.jpeg

IMG_1917.thumb.jpeg.8a680903c2de0924d6bfd154d32e3a6a.jpeg

IMG_1905.jpeg

Dali Ci tam znów coś do ręki? Serio?! Gdzie Twoje miejsce z czarnej listy?! 😂

2 godziny temu, AKPS napisał(-a):

Dali Ci tam znów coś do ręki? Serio?! Gdzie Twoje miejsce z czarnej listy?! 😂

Ze mną był, to mu dali 🤣 U mnie za to sky-dweller leży fajnie i powiem Wam, że jak miałem obawy co do oysterflexa, tak po dzisiejszej przymiarce nie mam wątpliwości. Super pasek i super zapięcie z glidelockiem 😍

IMG_0614.jpeg

IMG_0615.jpeg