Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Może zakładaj zegarek z odpiętym easylinkiem przy zdjętym dodatkowym ogniwem. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na Forum. Wcześniej tylko czytałem Was

Od wczoraj jestem posiadaczem Rolexa Explorera 124270 (36mm). Wybór padł na ten model, ponieważ mam mały nadgarstek i w zasadzie wszystko co ma powyżej 36-38 mm średnicy nie pasuje mi.

Sam zakup był dla mnie małym zaskoczeniem, ponieważ pojechałem do butiku W.Kruk na regulację bransolety w Tudorze i zamiarem zamówienia Explorera, a na miejscu okazało się, że jest dostępny od ręki ten Rolex

Podczas odbioru zegarka i regulowaniu bransolety, bardzo trudno było dopasować odpowiednią ilość ogniw, itd. Kiedy już wydawało się, że bransoleta nie jest zbyt luźna i powinna dobrze leżeć to wtedy z kolei był problem, żeby założyć /przesunąć zegarek przez dłoń. Ostatecznie poprosiłem osobę wydającą zegarek o dołożenie z powrotem jednego ogniwa, tak żeby komfortowo móc zakładać i ściągnąć zegarek. Efektem ubocznym jest nieco luźniejsza bransoleta. Pozostanie mi przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy. Czyli wychodzi na to, że mam mały nadgarstek a jednocześnie szeroką dłoń

Czy ktoś miał podobne problemy z regulacją i dopasowaniem bransolety i czy udało się znaleźć jakiś złoty środek na to? Dodam, że dopasowanie było robione na zamkniętym EasyLinku, bo tak podobno powinno się to robić.

Poniżej zdjęcia. Na drugim z nich starałem się zobrazować, jak jest obecnie przy zakładaniu (zegarek przechodzi przez dłoń "na styk" - a z jednym ogniwem mniej na bransolecie było to bardzo uciążliwe).
Na trzecim zdjęciu pokazałem, jaki obecnie jest luz bransolety.

Pozdrawiam
Tomek
20250301_230923.thumb.jpg.fc7c10135f318b171a482d8036e1d26a.jpg
20250301_231009.thumb.jpg.3a86042175e7ca650ae3ec18637a7a77.jpg
20250301_231037.thumb.jpg.2a0e8ccdc02fb4a70c7804e47a8669d1.jpg
Ciekawy problem, faktycznie jakąś anomalia
Ja bym z tak luźna bransa nie dał rady, nie lubię ie jak zegar lata po nadgarstku, chyba wolalbym się przemęczyć i za każdym razem odpinać easy linka, a jak masz z innymi zegarkami?

szukajmy plusów nie minusow, jakie to ciekawe zabezpieczenie antykradzieżowe!

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, tomi84 napisał(-a):

Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na Forum. Wcześniej tylko czytałem Was :)

Od wczoraj jestem posiadaczem Rolexa Explorera 124270 (36mm). Wybór padł na ten model, ponieważ mam mały nadgarstek i w zasadzie wszystko co ma powyżej 36-38 mm średnicy nie pasuje mi.

Sam zakup był dla mnie małym zaskoczeniem, ponieważ pojechałem do butiku W.Kruk na regulację bransolety w Tudorze i zamiarem zamówienia Explorera, a na miejscu okazało się, że jest dostępny od ręki ten Rolex :)

Podczas odbioru zegarka i regulowaniu bransolety, bardzo trudno było dopasować odpowiednią ilość ogniw, itd. Kiedy już wydawało się, że bransoleta nie jest zbyt luźna i powinna dobrze leżeć to wtedy z kolei był problem, żeby założyć /przesunąć zegarek przez dłoń. Ostatecznie poprosiłem osobę wydającą zegarek o dołożenie z powrotem jednego ogniwa, tak żeby komfortowo móc zakładać i ściągnąć zegarek. Efektem ubocznym jest nieco luźniejsza bransoleta. Pozostanie mi przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy. Czyli wychodzi na to, że mam mały nadgarstek a jednocześnie szeroką dłoń ;)

Czy ktoś miał podobne problemy z regulacją i dopasowaniem bransolety i czy udało się znaleźć jakiś złoty środek na to? :)Dodam, że dopasowanie było robione na zamkniętym EasyLinku, bo tak podobno powinno się to robić.

Poniżej zdjęcia. Na drugim z nich starałem się zobrazować, jak jest obecnie przy zakładaniu (zegarek przechodzi przez dłoń "na styk" - a z jednym ogniwem mniej na bransolecie było to bardzo uciążliwe).

Pozdrawiam

Tomek

20250301_230923.jpg

20250301_231009.jpg

20250301_231037.jpg

Witaj Tomku, nie jesteś jedyną osoba która zmaga się z takim problemem ale głowa do góry bo jest na to rozwiązanie pod warunkiem, ze nie jesteś leniwy ;) inni będą ci udzielać głupich rad albo się naśmiewać 😏 popracuj nad swoja ręką przez 2-3 tygodnie codziennie po godzinie to problem zniknie to, ze masz rolexa nie oznacza, ze jesteś księciem i możesz trochę popracować ;) dostałeś prawdziwa męską poradę wiec jej nie zmarnuj

2 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Witaj Tomku, nie jesteś jedyną osoba która zmaga się z takim problemem ale głowa do góry bo jest na to rozwiązanie pod warunkiem, ze nie jesteś leniwy ;) inni będą ci udzielać głupich rad albo się naśmiewać 😏 popracuj nad swoja ręką przez 2-3 tygodnie codziennie po godzinie to problem zniknie to, ze masz rolexa nie oznacza, ze jesteś księciem i możesz trochę popracować ;) dostałeś prawdziwa męską poradę wiec jej nie zmarnuj

34rt3et.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, tomi84 napisał(-a):

Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na Forum. Wcześniej tylko czytałem Was :)

Sam zakup był dla mnie małym zaskoczeniem, ponieważ pojechałem do butiku W.Kruk na regulację bransolety w Tudorze i zamiarem zamówienia Explorera, a na miejscu okazało się, że jest dostępny od ręki ten Rolex :)

Podczas odbioru zegarka i regulowaniu bransolety, bardzo trudno było dopasować odpowiednią ilość ogniw, itd. Kiedy już wydawało się, że bransoleta nie jest zbyt luźna i powinna dobrze leżeć to wtedy z kolei był problem, żeby założyć /przesunąć zegarek przez dłoń. Ostatecznie poprosiłem osobę wydającą zegarek o dołożenie z powrotem jednego ogniwa, tak żeby komfortowo móc zakładać i ściągnąć zegarek. Efektem ubocznym jest nieco luźniejsza bransoleta. Pozostanie mi przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy. Czyli wychodzi na to, że mam mały nadgarstek a jednocześnie szeroką dłoń ;)

Czy ktoś miał podobne problemy z regulacją i dopasowaniem bransolety i czy udało się znaleźć jakiś złoty środek na to? :)Dodam, że dopasowanie było robione na zamkniętym EasyLinku, bo tak podobno powinno się to robić.

Pozdrawiam

Tomek

20250301_230923.jpg

20250301_231009.jpg

20250301_231037.jpg

Czesc!

Dopasowanie bransolety to kwestia bardzo indywidualna. Jedno lubia ciasno jak z paskiem, inni tak, ze zegarek laduje na dloni. Jesli nigdy nie nosiles zegarka z bransoleta, to na poczatek moze byc Ci sie ciezko przyzwyczaic do luzniejszego zegarka, ale po kilku dniach, moze byc Ci z tym wygodniej niz paskiem.

Dla mnie punktem - za luzna bransoleta - jest wtedy, gdy moge zegarek obrocic na nadgarstku. Za ciasna, gdy sprawia dyskomfort i uciska.

U Ciebie rozwiazaniem moze byc wyrzucenie jednego linka i zakladanie zegarka z otwartym easy-linkiem i zapykaniem go po zalozeniu. Regulacja na mocowaniu bransolety w zapieciu (pokazywal to Kol. @Sajmonm w poscie 65674).

34 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

On nie nosi tego zegarka na bicepsie 😅😜

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Tomek

20250301_230923.jpg

20250301_231009.jpg

20250301_231037.jpg

Widać, że luz jest dość duży. Musisz zobaczyć czy zegarek podczas noszenia nie będzie się zbyt mocno obracać. 

A może to co kolega pokazał z zapięciem pomoże bo myślę, że tak jak masz teraz bo kilku dniach będzie Ci mocno przeszkadzać. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Tomek

20250301_230923.jpg

20250301_231009.jpg

20250301_231037.jpg

Pamiętaj, że bransoleta musi być trochę luźna nie może być nigdy na sam styk w ciągu dnia ręka puchnie więc tego luzu możesz potem nie odczuwać, tak ustaw bransoletę aby ci tylko zegarek nie zrobił obrotu o 360 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Czesc!

Dopasowanie bransolety to kwestia bardzo indywidualna. Jedno lubia ciasno jak z paskiem, inni tak, ze zegarek laduje na dloni. Jesli nigdy nie nosiles zegarka z bransoleta, to na poczatek moze byc Ci sie ciezko przyzwyczaic do luzniejszego zegarka, ale po kilku dniach, moze byc Ci z tym wygodniej niz paskiem.

Dla mnie punktem - za luzna bransoleta - jest wtedy, gdy moge zegarek obrocic na nadgarstku. Za ciasna, gdy sprawia dyskomfort i uciska.

U Ciebie rozwiazaniem moze byc wyrzucenie jednego linka i zakladanie zegarka z otwartym easy-linkiem i zapykaniem go po zalozeniu. Regulacja na mocowaniu bransolety w zapieciu (pokazywal to Kol. @Sajmonm w poscie 65674).

Przed chwilą ubrałem swój zegarek z rozpiętym Easylinkiem, a następnie próbowałem zapiąć Easylink palcami drugiej ręki. Trudna sprawa, bardzo trudna...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Ex36 nie ma oprócz easy link jeszcze możliwości regulacji w klamrze? Ex39 miał dodatkowo 3 pozycję w klamerce , które można było zmieniać , standardowo był na środkowej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialny jest ten konfig c3cd90bae7141eae573e5fb4795955ba.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Trochę to dziwne, co piszesz, ale to Twoje odczucia. Mam 2 DJ’e i krawędzie są na tyle zaokrąglone, że ten zegarek super się sprawdza na ręce. Trochę gorzej wypada Explorer II i GMT, bo tam czuć, że krawędź jest ostrzejsza, ale osobiście też mi to w żaden sposób nie przeszkadzało emoji846.png

To nie jest wrażenie tylko stwierdzenie faktu, co do wykończenia koperty, co zostało już wyżej potwierdzone. Koledzy tylko dodali, że im to nie przeszkadza. Datejust i „zaokrąglenia” krawędzi koperty? Pisałem o fazowaniu, ale wrzuć proszę fotę zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Sajmonm napisał(-a):

A próbowałeś przesuwać tą część zapięcia? U mnie to pomogło.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211127/69d1847363347fff34ee3acf46b526e8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W tej bransolecie, w Explorerze ref. 124270 nie ma możliwości regulacji innych elementów niż Easylink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Genialny jest ten konfig

Szkoda, że 41 spieprzyli płaskim (gładkim - jak to piszą na swojej stronie) bezelem. Daliby węższy i wypukły i byłby miódmalina.

6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

próbowałem zapiąć Easylink palcami drugiej ręki. Trudna sprawa, bardzo trudna...

Serio czy żartujesz albo "jaja se robisz 😝" ? Praktycznie od początku zawsze robię to na nadgarstku, tak wręcz "bezwiednie" - trzymam klamrę kciukiem i wskazującym, podwijam środkowym, dociskam wskazującym i pstryk ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, mroova napisał(-a):

Serio czy żartujesz albo "jaja se robisz 😝" ? Praktycznie od początku zawsze robię to na nadgarstku, tak wręcz "bezwiednie" - trzymam klamrę kciukiem i wskazującym, podwijam środkowym, dociskam wskazującym i pstryk ... 

Nie mam zdolności krawieckich, parę razy próbowałem i co jak co, ale aby zapiąć Easylink wolę zdjąć zegarek z ręki. Na łapie taka operacja sprawiła mi dużo kłopotów. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

To nie jest wrażenie tylko stwierdzenie faktu, co do wykończenia koperty, co zostało już wyżej potwierdzone. Koledzy tylko dodali, że im to nie przeszkadza. Datejust i „zaokrąglenia” krawędzi koperty? Pisałem o fazowaniu, ale wrzuć proszę fotę zegarka.

Dla uściślenia - fazowanie to ścięcie krawędzi, które są pod kątem np. 90 stopni w wyniku czego powstaje kolejna płaska powierzchnia nachylona to poprzednich np. pod kątem 120 stopni. A zaokrąglenie, to po prostu zaokrąglenie. Wszystkie te krawędzie, które zostały tu pokazane są zaokrąglone, z mniejszym lub większym promieniem zaokrąglenia.

image.thumb.png.5c1e87fd28b8dd15ba091fe8ac8a1c19.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na Forum. Wcześniej tylko czytałem Was

Sam zakup był dla mnie małym zaskoczeniem, ponieważ pojechałem do butiku W.Kruk na regulację bransolety w Tudorze i zamiarem zamówienia Explorera, a na miejscu okazało się, że jest dostępny od ręki ten Rolex

Podczas odbioru zegarka i regulowaniu bransolety, bardzo trudno było dopasować odpowiednią ilość ogniw, itd. Kiedy już wydawało się, że bransoleta nie jest zbyt luźna i powinna dobrze leżeć to wtedy z kolei był problem, żeby założyć /przesunąć zegarek przez dłoń. Ostatecznie poprosiłem osobę wydającą zegarek o dołożenie z powrotem jednego ogniwa, tak żeby komfortowo móc zakładać i ściągnąć zegarek. Efektem ubocznym jest nieco luźniejsza bransoleta. Pozostanie mi przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy. Czyli wychodzi na to, że mam mały nadgarstek a jednocześnie szeroką dłoń

Czy ktoś miał podobne problemy z regulacją i dopasowaniem bransolety i czy udało się znaleźć jakiś złoty środek na to? Dodam, że dopasowanie było robione na zamkniętym EasyLinku, bo tak podobno powinno się to robić.

Pozdrawiam
Tomek
20250301_230923.thumb.jpg.fc7c10135f318b171a482d8036e1d26a.jpg
20250301_231009.thumb.jpg.3a86042175e7ca650ae3ec18637a7a77.jpg
20250301_231037.thumb.jpg.2a0e8ccdc02fb4a70c7804e47a8669d1.jpg

Widocznie masz dużą dłoń i wąski nadgarstek. Próbuj zakładać przy rozpiętym zapięciu z easylink a potem zapinaj easylink i zapięcie. Inaczej z luźną bransoletą zegarek będzie latał na ręce. Czy z innymi zegarkami też tak masz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Przed chwilą ubrałem swój zegarek z rozpiętym Easylinkiem, a następnie próbowałem zapiąć Easylink palcami drugiej ręki. Trudna sprawa, bardzo trudna...

Musisz pocwiczyc palce 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, tomi84 napisał(-a):

W tej bransolecie, w Explorerze ref. 124270 nie ma możliwości regulacji innych elementów niż Easylink

Jest mikroregulacja w klamrze, taka od wewnątrz klamry. Są to 3 pozycje zakotwiczenia bransolety z odstępami około 2,5mm. Jeśli masz standardowo zaczepioną bransoletę w środkowej pozycji, to zaczep ją w najciaśniejszej. Te 2,5 mm powinno być odczuwalne.

I druga opcja - na rynku są half linki (ogniwo 1/2), również do ref. 124270: https://steelreef.com/products/explorer-half-link

Zaznaczam, że nie wiem jakiej jakości jest ten konkretny (chociaż komentarze są zachęcające), ale najważniejsze, że da się coś takiego znaleźć.

P.s.

Tak nawiasem mówiąc, easylink w Rolexie to jakiś straszny przeżytek. Niektóre inne firmy, również te tańsze, potrafią zrobić klamrę z szybką mikroregulacją.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

P.s.

Tak nawiasem mówiąc, easylink w Rolexie to jakiś straszny przeżytek. Niektóre inne firmy, również te tańsze, potrafią zrobić klamrę z szybką mikroregulacją.

ale w tym wątku to się takich rzeczy nie pisze ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Widocznie masz dużą dłoń i wąski nadgarstek. Próbuj zakładać przy rozpiętym zapięciu z easylink a potem zapinaj easylink i zapięcie. Inaczej z luźną bransoletą zegarek będzie latał na ręce. Czy z innymi zegarkami też tak masz ?

Dziękuję za poradę (dziękuję też pozostałym osobom).

Podsumowując, prawdopodobnie problem skończy się na odjęciu jednego ogniwa bransolety i zakładaniu zegarka z rozpiętym Easylinkiem.

Z innymi zegarkami na bransolecie nie miałem takich problemów: kilka lat wcześniej Certina DS-1, Tissot Gentleman (tylko te miały większe średnice kopert niż Explorerze). A ostatnio Tudor Royal 38mm - też żadnych problemów z zakładaniem.

Godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Jest mikroregulacja w klamrze, taka od wewnątrz klamry. Są to 3 pozycje zakotwiczenia bransolety z odstępami około 2,5mm. Jeśli masz standardowo zaczepioną bransoletę w środkowej pozycji, to zaczep ją w najciaśniejszej. Te 2,5 mm powinno być odczuwalne.

I druga opcja - na rynku są half linki (ogniwo 1/2), również do ref. 124270: https://steelreef.com/products/explorer-half-link

Zaznaczam, że nie wiem jakiej jakości jest ten konkretny (chociaż komentarze są zachęcające), ale najważniejsze, że da się coś takiego znaleźć.

P.s.

Tej mikroregulacji na klamrze niestety nie jestem w stanie znaleźć. Nie ma tam żadnych ruchomych elementów, poza wspomnianym Easylinkiem. W necie wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach, że w tej referencji bransoleta nie ma takiej mikroregulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, tomi84 napisał(-a):

Dziękuję za poradę (dziękuję też pozostałym osobom).

Podsumowując, prawdopodobnie problem skończy się na odjęciu jednego ogniwa bransolety i zakładaniu zegarka z rozpiętym Easylinkiem.

Z innymi zegarkami na bransolecie nie miałem takich problemów: kilka lat wcześniej Certina DS-1, Tissot Gentleman (tylko te miały większe średnice kopert niż Explorerze). A ostatnio Tudor Royal 38mm - też żadnych problemów z zakładaniem.

Tej mikroregulacji na klamrze niestety nie jestem w stanie znaleźć. Nie ma tam żadnych ruchomych elementów, poza wspomnianym Easylinkiem. W necie wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach, że w tej referencji bransoleta nie ma takiej mikroregulacji.

Masz przy easylinku

20250302_193524.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi