Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Rolex zmienia taktykę ss submarinerów, która się sprawdziła w przypadku Daytony czy Pepsi - chcą być bardziej wyjątkowi...mam tylko nadzieje, że nasz AD to wytrzyma...

Wytrzyma. Nie ma professionali to ludzie płacą retail za DJe. Tylko AirKinga nikt nie chce. Ostatnio pewien niemiecki AD w dużym mieście przekonywał mnie że w ciągu 10 lat AK stanie się białym krukiem i że to okazja i grzech nie brać ;-)

Żeby dostawać więcej sportowych musza sprzedawać więcej pozostałych. Jesli bedą ludziom cykać 10% rabatu np na DJ a na to co zalega w gablotach 12% i to po wielkich negocjacjach to nigdy zbyt wiele nie sprzedadzą. Mały diler z grey market da 15% upustu bez żadnej dyskusji z kierownikiem salonu. Mało tego ten mały z grey market załatwi zegarek szybciej i bez depozytu

Współczuje tym którzy płaca retail za DJ;). Ja osobiście takich nie znam;). AD daje 10% nawet tym którzy ma karcie kruka maja 5%;). I tak są za drodzy

Na DJ upust 16% jest ok dla tych leniwszych którzy nie chcą brnąć w deale z grey market. DJ czy większość modeli poza subami daytona itp nie trzymają ceny . Jest wiele mitów jesli chodzi o inwestycje w niektóre modele Rolexa.

Poza tym Polska choć jest dużym krajem to jednak niewielkim w kontekście Rolexow. Szacunkowo w tej chwili jest około 120rezerwacji na suby z data i bez daty i realizacja jest 12 miesięcy . Z tych 120 rezerwacji większość to pośrednicy . Wiec popyt na suby w PL to mit. A cóż dopiero na modele niesportowe . AD moze i przerwa ale to bardziej kwestia marzy ma zegarku niz volimemu

Niby miłośnicy a tylko pieniazki w oczach macie :D

Miłośnicy pieniędzy. ;):D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Żeby dostawać więcej sportowych musza sprzedawać więcej pozostałych. Jesli bedą ludziom cykać 10% rabatu np na DJ a na to co zalega w gablotach 12% i to po wielkich negocjacjach to nigdy zbyt wiele nie sprzedadzą. Mały diler z grey market da 15% upustu bez żadnej dyskusji z kierownikiem salonu. Mało tego ten mały z grey market załatwi zegarek szybciej i bez depozytu

Współczuje tym którzy płaca retail za DJ;). Ja osobiście takich nie znam;). AD daje 10% nawet tym którzy ma karcie kruka maja 5%;). I tak są za drodzy

Na DJ upust 16% jest ok dla tych leniwszych którzy nie chcą brnąć w deale z grey market. DJ czy większość modeli poza subami daytona itp nie trzymają ceny . Jest wiele mitów jesli chodzi o inwestycje w niektóre modele Rolexa.

Poza tym Polska choć jest dużym krajem to jednak niewielkim w kontekście Rolexow. Szacunkowo w tej chwili jest około 120rezerwacji na suby z data i bez daty i realizacja jest 12 miesięcy . Z tych 120 rezerwacji większość to pośrednicy . Wiec popyt na suby w PL to mit. A cóż dopiero na modele niesportowe . AD moze i przerwa ale to bardziej kwestia marzy ma zegarku niz volimemu

Jak mamy podchodzić biznesowo- jak DJ trzeba celowac w vintage.

To aby na temat , ja osobiście fan DJ41 choć doceniam atrakcyjnośc sportowych. Natomiast analiza tego co dzieje sie na rynku Rolexowym zwłaszcza teraz jest interesująca . Jedynymi miłośnikami są ostateczni użytkownicy . Pozostali chcą sprzedać zwłaszcza spekulanci. W PL nie byłoby problemu z dostępnością gdyby nie sztuczna kolejka;)

W Polsce sprzedaż szwajcarów jest na poziomie Czech, przy czterokrotnie większej populacji.

Dlatego takie jest podejście firm.

Dlatego w PL każdy % marzy dla AD jest na wagę złota . A potem na bazarku widac po ile są wystawiane niesportowe modele i że nie jest łatwo je sprzedać nawet z 15% discountem.

Guest The Lord

Chyba twoja ocena jest trochę przekrzywiona. Ja nie wrzuciłem jakiś infantylnych żartów a po drugie nie będę adwokatem dla innych lub innych działów. Ty natomiast, masz problem z żartami i krytyką w stronie twojego zegarka lub „twojej” marki a w innym dziale infantylnie działasz. A to się już nazywa hipokryzja.

Ile tu już było tych moich "marek"? Karty na stół. Fakty są takie, że jestem jednym z najczęściej atakowanych uczestników forum, a najprościej przywalić krytykując moje zakupy zegarkowe. Na tym forum dowiedziałem się, że IWC Portuguese Automatic to zegarek dla ludzi specjalnej troski. Mój Vacheron Constantin Patrimony Ref. 81180 ma mechanizm jak "czasomierze" z byłego ZSRR. Oczywiście wcześniej był uznawany za świetny do momentu, jak go kupiłem. Później było po drodze jeszcze kilka zegarków, a najwięcej oberwał Royal Oak i firma Audemars Piguet, która nagle okazała się przeciętną firmą, a ja zostałem uznany za tapetę wyklejoną logotypami AP. Teraz znowu historia się powtarza i zaczyna się jazda na firmę Patek Philippe. Moja Calatrava miała już tarczę z papieru, mechanizm gorszy od werków Roleksa i nie dorównywała wyśmienitemu wzornictwu zegarków Poljot. Dlatego Calatrava jest moim ostatnim zakupem zegarkowym, który pokazałem na forum. Czasem się też zastanawiam, co ja tu właściwie jeszcze robię? Piszesz o hipokryzji, ale jak widać dla niektórych pamięć to tylko komfort wyboru wspomnienia.

Graty, możesz próbować oszukiwać ludzi Tudorem, ale nic tak nie podkreśla wysublimowanego gustu, wysokiej kultury osobistej i ponadprzeciętnej inteligencji właściciela jak stalowy Rolex ;).

Ty już nie wytrzymałeś kiedyś jakoś ~rok z Subem date?

Po ostatnio przeczytanych wpisach zacząłem zastanawiać się, czy razem z dostawą mojego Batmana otoczenie nie zacznie faktycznie patrzeć na mnie inaczej...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edited by DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

To aby na temat , ja osobiście fan DJ41 choć doceniam atrakcyjnośc sportowych. Natomiast analiza tego co dzieje sie na rynku Rolexowym zwłaszcza teraz jest interesująca . Jedynymi miłośnikami są ostateczni użytkownicy . Pozostali chcą sprzedać zwłaszcza spekulanci. W PL nie byłoby problemu z dostępnością gdyby nie sztuczna kolejka;)

Nie byłoby sztucznych kolejek gdyby co chwilę ktoś niecierpliwy nie kupował professionali przepłacając na grey market. Pośrednicy wywierają presję ale jakby nikt od nich nie kupował to po jakimś czasie sprzedawaliby w cenie Kruka albo poniżej. W takiej Galerii Mokotów nie ma problemu ze zbytem ani podstawowych Rolexów ani pozostałych marek. Nawet Apart jest zadowolony. Może poza przeszacowanym VC.

Edited by desmo

Po ostatnio przeczytanych wpisach zacząłem zastanawiać się, czy razem z dostawą mojego Batmana otoczenie nie zacznie faktycznie patrzeć na mnie inaczej...

Awans jak w banku ;-) Edited by desmo

Oferty na grey sa różne . Sa poniżej retail i powyżej retail. Niektórzy pośrednicy sprzedają obecnie nawet 2 letnie zasoby . Ja rozumiem niecierpliwych bo co toczą frajda czekać na zwykłego suba 12 miesięcy bez żadnej gwarancji. Ja kupiłem przedwczoraj z grey GMT II nowka sztuka z lipca tego roku podbita przez jednego AD z UE. W stosunku do naszego AD rabat był ponad 10% a na zegarek czekałem tydzień . Sporo użytkowników kupuje i dilerow poza PL. Poprostu dilerestwa innych krajów maja lepsze dostępności i lepsze ceny. Nie dotyczy to tylko Rolexow . Nie jestem tego fanem ze zamawiam kurierem Omegę i mam 2000 Pln w kieszeni licząc od 20% polskiego dilera który sprzedaje wtedy z takim discountem tylko to co w gablocie . To samo dotyczy innych marek. Moze dlatego sprzedaż Szwajcarów w PL taka jak w Czechach

Ile tu już było tych moich "marek"? Czasem się też zastanawiam, co ja tu właściwie jeszcze robię? .

Nie nam cię, z tych Twoich Marek widziałem zdjęcia chyba tylko PPale z tego co piszesz, jak piszesz na tym forum to wychodzi mi nie obraz się takie typowe wywyższanie się nad innymi I wydaje mi się ze dlatego biorą się te „ataki” na Twoja osobę. I tu przychodzi mi na myśl takie powiedzenie „Jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś pijany, możesz to zignorować. Jeśli mówią ci to dwie osoby, możesz zacząć się niepokoić. Jeśli wszyscy dookoła ci to mówią, to idź do domu i połóż się spać”

Nic osobistego :D

O i T 

Guest The Lord

Nie nam cię, z tych Twoich Marek widziałem zdjęcia chyba tylko PPale z tego co piszesz, jak piszesz na tym forum to wychodzi mi nie obraz się takie typowe wywyższanie się nad innymi I wydaje mi się ze dlatego biorą się te „ataki” na Twoja osobę.

Wywyższać się, to synonim następujących określeń: popisywać się, przechwalać się, szpanować, zadzierać nosa itd. Skoro tak to jest odbierane, to podjąłem słuszną decyzję, żeby nie pokazywać kolejnych swoich zegarków na forum. Ale dobrze wiedzieć, że pokazując Roleksa realizujesz swoją pasję. Pokazując Patka wywyższasz się. Może zróbcie listę firm, których zegarki można prezentować na forum, a będzie wszystkim łatwiej. Rozumiem też, że negowanie niektórych wpisów, to także oznaka wywyższania się, a i staranne budowanie zdań jakoś nie specjalnie przystoi. Okay, z mojej strony EOD.

Wywyższać się, to synonim następujących określeń: popisywać się, przechwalać się, szpanować, zadzierać nosa itd.

Mario, ja tu widzę jedyne sensowne rozwiązanie. Bombnij se Roleksa i będzie po problemie :D Czy Ty nie widzisz, że koledzy metodą nie wprost Cię namawiają do zasilenia szeregów miłośników tej marki? :)

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Mario, ja tu widzę jedyne sensowne rozwiązanie. Bombnij se Roleksa i będzie po problemie :D Czy Ty nie widzisz, że koledzy metodą nie wprost Cię namawiają do zasilenia szeregów miłośników tej marki? :)

Co racja to racja :)

Ile tu już było tych moich "marek"? Karty na stół. Fakty są takie, że jestem jednym z najczęściej atakowanych uczestników forum, a najprościej przywalić krytykując moje zakupy zegarkowe. Na tym forum dowiedziałem się, że IWC Portuguese Automatic to zegarek dla ludzi specjalnej troski. Mój Vacheron Constantin Patrimony Ref. 81180 ma mechanizm jak "czasomierze" z byłego ZSRR. Oczywiście wcześniej był uznawany za świetny do momentu, jak go kupiłem. Później było po drodze jeszcze kilka zegarków, a najwięcej oberwał Royal Oak i firma Audemars Piguet, która nagle okazała się przeciętną firmą, a ja zostałem uznany za tapetę wyklejoną logotypami AP. Teraz znowu historia się powtarza i zaczyna się jazda na firmę Patek Philippe. Moja Calatrava miała już tarczę z papieru, mechanizm gorszy od werków Roleksa i nie dorównywała wyśmienitemu wzornictwu zegarków Poljot. Dlatego Calatrava jest moim ostatnim zakupem zegarkowym, który pokazałem na forum. Czasem się też zastanawiam, co ja tu właściwie jeszcze robię? Piszesz o hipokryzji, ale jak widać dla niektórych pamięć to tylko komfort wyboru wspomnienia.

Kolego za bardzo się podniecasz. I tu w wątku Rolexa i w Patku ;) Mam wrażenie że nie kupujesz swoich zegarków dla siebie tylko na pokaz i jak ich na forum nikt nie chwali to Cię zaczyna boleć brzuch a nie daj boże jak powiedzą coś złego to już i głowa dochodzi. Na wszelkie słowa krytyki reagujesz strasznie nerwowo. Już widzę scenę jak gdy ktoś zwróci Ci uwagę ze masz podróbkę gotów byś był na ulicy otwierać dekiel aby udowadniać że się myli. Wyluzuj trochę. Ciesz się swoim zegarkiem po prostu dla siebie (jeśli Cie oczywiscie cieszy zegarek a nie ochy ludzi dookoła). Jakie ma znaczenie który producent ma technologicznie lepszy produkt itp itd. Miłośnicy zegarków kupują zegarki bo im się podobają i tyle. A Ty widzę każdą wypowiedz, nawet taką w której nie dopatruję się ataku traktujesz jako atak na Ciebie i "Twoją" firmę zegarkową.

Ja się po części Mariuszowi nie dziwię, że się frustruje aczkolwiek takie są realia w necie. Zawsze hejterzy bardziej zdeterminowani aby coś spłodzić.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Guest The Lord

Chyba mało spostrzegawczy jestem.  :);) 

Kolego za bardzo się podniecasz. I tu w wątku Rolexa i w Patku ;) Mam wrażenie że nie kupujesz swoich zegarków dla siebie tylko na pokaz i jak ich na forum nikt nie chwali to Cię zaczyna boleć brzuch a nie daj boże jak powiedzą coś złego to już i głowa dochodzi.

Spośród zegarków, które aktualnie posiadam, na forum pokazałem tylko Calatravę, ale wyciągnąłem wnioski ze swojego błędu. To tyle w kwestii "kupowania na pokaz".

Jakie ma znaczenie który producent ma technologicznie lepszy produkt itp itd.

Ma to znaczenie z punktu merytorycznej jakości forum. Jednym z podstawowych założeń działalności Klubu jest edukacja. Trudno więc pominąć milczeniem stwierdzenia, których treść pozostawia wiele do życzenia, dlatego zareagowałem. Może jednak faktycznie masz rację i powinienem dać sobie z tym wszystkim spokój.

Awans jak w banku ;-)

Wyżej się nie da A tak na poważnie; szukałem zegarka, który będzie przede wszystkim mi się podobał. Będzie trwały, punktualny i nie będzie potrzebował częstych wizyt w serwisie. Brałem także pod uwagę markę. Na początku padło na Zenitha El Primero Chronomaster Open. Wszyskim znajomym się podobał, choć niektórzy laicy nie znali nawet tej marki?! Później były przymiarki do Taga, Omegi i innych. Batmana zamówiłem sam. I tu szok... znajomi, którzy dowiedzieli się o moim wyborze robili różne dziwne miny, że to "cygański" produkt itd. Faktycznie, magia marki Rolex budzi skrajne emocje, co widać najjaskrawiej na tym forum...

Edited by mario1971

Batman cygański....???

A ja myślałem, że to jest cygański Rolex

PSX_20180908_172904.jpg

Edited by mikolaj78

Mariusz

Batman cygański....???

A ja myślałem, że to jest cygański Rolex

Mówili tak ogólnikowo o marce Rolex a nie o konkretnym modelu...

Edited by _Kwiatek_