Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki jeszcze raz za miłe słowo :)

W tym roku szczegolnie kochliwy jestem w Rolexie :)

Lug to lug 50mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że pytam, jak się nazywa to narzędzie z prawej i do czego służy ?

Słyży do zdejmowania teleskopów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że pytam, jak się nazywa to narzędzie z prawej i do czego służy ?

Zerknij na bergeon 6825.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo....sadzilem ze zamknie sie w 48.

Ale i tak jest fajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 to miał starszy polar o średnicy 40 mm.

Gratulacje Michał!

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, gratuluję! Kolejny fajny zegarek - niech się nosi :)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry. Mam parę pytań odnośnie tego zegarka. Czy możliwe jest wstępne określenie na podstawie tego zdjęcia bez zaglądania do środka czy zegarek jest oryginalny. Prawdopodobnie 1985r. Następne pytanie , czy cena za niego jest adekwatna do jego wartości w przypadku gdyby  okazało  się , że to oryginał? Oczywiście przed zakupem chciałbym jeszcze sprawdzić  co w środku siedzi.Uprzedzę od razu pytania w stylu:

1.Czy będzie to mój pierwszy zegarek?/ nie , mam już: Orient Bambino 4, Citizen Eco-Drive, Seiko Sarb017

2.Czy będzie to mój pierwszy Rolex?/tak

3.Czy dojrzałem już do noszenia takiego zegarka?/  nie wiem, stąd moje pytanie , bo jak się okaże,  że nie dojrzałem,  to czy będę go mógł w podobnej cenie odsprzedać?

post-106551-0-53624000-1540325381_thumb.jpg

post-106551-0-57433200-1540325401_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki jeszcze raz za miłe słowo :)

W tym roku szczegolnie kochliwy jestem w Rolexie :)

Lug to lug 50mm

nie powiem kto mi expa II odradzał jak szukałem rolnixa:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda ! To naprawde bardzo ciekawy model, ale trzeba sie z nim chyba troche oswoić :) Ja podchodzilem do niego juz z 2 lata.

Gratulacje Muzzy!

Ty i tak szybki jesteś, że tylko 2 lata.

Ja się czaję na niego od 2012. Przez długi czas to był mój rolexowy nr. 1.

Pamiętam jak jeszcze dyskutowałem z Irkiem, który przekonywał mnie wtedy (skutecznie), że GMT będzie lepszym wyborem niż Ex II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma w Waszych odczuciach ex. 2 z czarną tarczą ?.Mowa o nowej ref.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma w Waszych odczuciach ex. 2 z czarną tarczą ?.Mowa o nowej ref.

Z białą dużo ładniejszy.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Muzzy!

Ty i tak szybki jesteś, że tylko 2 lata.

Ja się czaję na niego od 2012. Przez długi czas to był mój rolexowy nr. 1.

Pamiętam jak jeszcze dyskutowałem z Irkiem, który przekonywał mnie wtedy (skutecznie), że GMT będzie lepszym wyborem niż Ex II.

S&G, GMT... nie odgapiaj już nic więcej;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S&G, GMT... nie odgapiaj już nic więcej;p

Hehehe, no akurat pierwszego GMT w 2013 chyba kupiłem, więc ten, tego, kto od kogo...

A tak na na marginiesie, na przestrzeni tych kilku lat fajnie widać, jak raz, zmieniała się świadomość zegarkowa i podejście do marki, a dwa poziom zamożności.

Kiedyś niczym metory przelatywały nieśmiało pojedyncze sztuki, a gwiazdą wśród diverów było Sumo, a nie Sub.

Teraz Rolexów na forum jest jak psów, plus duuuża grupa aspirujących do ich zakupu, niestety Rolex/Kruk nie ułatwiają im zadania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że post z zapytaniem kolegi u góry przeszedł bez echa :D

Dzień dobry. Mam parę pytań odnośnie tego zegarka. Czy możliwe jest wstępne określenie na podstawie tego zdjęcia bez zaglądania do środka czy zegarek jest oryginalny. Prawdopodobnie 1985r. Następne pytanie , czy cena za niego jest adekwatna do jego wartości w przypadku gdyby  okazało  się , że to oryginał? Oczywiście przed zakupem chciałbym jeszcze sprawdzić  co w środku siedzi.Uprzedzę od razu pytania w stylu:

1.Czy będzie to mój pierwszy zegarek?/ nie , mam już: Orient Bambino 4, Citizen Eco-Drive, Seiko Sarb017

2.Czy będzie to mój pierwszy Rolex?/tak

3.Czy dojrzałem już do noszenia takiego zegarka?/  nie wiem, stąd moje pytanie , bo jak się okaże,  że nie dojrzałem,  to czy będę go mógł w podobnej cenie odsprzedać?

Z zewnątrz wygląda oryginalnie. Stan dobry (po tych dwóch zdjęciach). Oryginalność werku to jeszcze nie wszystko - ważne też czy bransoleta jest oryginalna i środkowe linki rzeczywiście są ze złota. Dodatkowo liczy się stopień rozciągnięcia bransolety (środek z miękkiego złota, a ogólnie jubilee lubi się rozciągać z czasem) Na zdjęciach widać, że są już pewne luzy na ogniwach, pytanie jak mocny rozstrzał między pojedynczymi linkami.

Cena z metki = 15 700. Na polskie realia rynku stanowczo za wysoka. Tego typu sztuki u nas spokojnie do dostania za 13k a jak masz dojścia to i mniej (trzeba tylko śledzić oferty). Z kolei w UK cena adekwatna "sklepowa", bowiem na wewnętrznym rynku też chodzą stanowczo taniej.

W tej kwocie można już dostać egzemplarz z lat 90tych, z szafirem i nowszym mechanizmem.

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podzielenie się wiedzą

(Mimo że nie ja pytałem )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Szyszkops

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że post z zapytaniem kolegi i góry przeszedł bez echa :D

Z zewnątrz wygląda oryginalnie. Stan dobry (po tych dwóch zdjęciach). Oryginalność werku to jeszcze nie wszystko - ważne też czy bransoleta jest oryginalna i środkowe linki rzeczywiście są ze złota.

Cena z metki = 15 700. Na polskie realia rynku stanowczo za wysoka. Tego typu sztuki u nas spokojnie do dostania za 13k a jak masz dojścia to i mniej t(trzeba tylko śledzić oferty). Z kolei w UK cena adekwatna "sklepowa", bowiem na wewnętrznym rynku też chodzą stanowczo taniej.

W tej kwocie można już dostać egzemplarz z lat 90tych, z szafirem i nowszym mechanizmem.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie takie obiady podają?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Hongkongu.

Jak tak się przyglądam grupom kolekcjonerów Rolexów, to generalnie najwięcej fajnych sztuk vintage pokazują Azjaci. Widać, że bogactwo tego świata rzeczywiście kumuluje się w tamtym rejonie Ziemi.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie każde chrono w konfiguracji Panda pięknie wygląda, a Paul Newman Daytona to już naprawdę klasyka gatunku i wszystko ma na miejscu. Po drugie zegarek ze świetną historią - pomijam to że Rolex - zaczynał jako model niechciany a teraz jak to zwykle bywa jest super rozchwytywany. 

BS-Spot-On-Newman-46-HR-kopi%C3%ABren.jp

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... więc z braku laku jest Daytona, kolebka wyścigów jeżdżenia w kółko parę godzin które interesują tylko amerykanów....

Bardzo lubię Twoje wpisy  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. więc z braku laku jest Daytona, kolebka wyścigów jeżdżenia w kółko parę godzin które interesują tylko amerykanów....

Bardzo lubię Twoje wpisy  :D

przypomniał mi się Dunham - ten brzuchomówca - i skecz z Bubba J - fanem serii nascar:D

omg! another left turn!:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to on właśnie nie ma nic na miejscu. Lubię pandy ale tutaj proporcje na tarczy są skopane, totalizatory za bardzo z boku tarczy, w Speedym Reduced to wszystkim przeszkadza a tutaj jakoś nie. Górna część tarczy pusta bo wszystko upchnięte na środku i na dole. Tak jak w przypadku każdego innego modelu design vintage > modern, to w życiu bym nie zamienił współczesnej Daytony ceramicznej z pięknymi proporcjami na tego koszmarka.

Historia też najsłabsza ze wszystkich Rolexów, w sumie to miał się nazywać Le Mans Chronograph ale się nie dogadali co do praw do nazwy więc z braku laku jest Daytona, kolebka wyścigów jeżdżenia w kółko parę godzin które interesują tylko amerykanów. Nie umywa się to do dorobku i historii SD, Suba, GMT czy nawet Explorera. No i celebryta znany nawet amerykańcom głównie z reklamy dressingu do sałatek, bierzcie moje pół miliona bo muszę mieć ten zegarek xD.

Wszystko racja, oprócz tego, że ja też oglądam nascar, a nie jestem amerykańcem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A do tego Daytona to nie tylko "okrągły" tor wyścigowy  ;) Wiem, bo sam na nim przynajmniej raz w tygodniu jeżdżę. Co prawda tylko w Forza 7, ale zawsze  :D

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym ją chciał! :P

Ładna jest.

Taka ciekawostka cenowa.

post-22413-0-33243700-1540381584_thumb.jpeg

post-22413-0-56695000-1540381597_thumb.jpeg

post-22413-0-05433300-1540381609_thumb.jpeg

post-22413-0-79684600-1540381620_thumb.jpeg

post-22413-0-14951800-1540381630_thumb.jpeg

Gazeta z 1971 roku. :P

Bulova była droższa od daytony. :)

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi