Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Super ten OP gratulacje niech się nosi.

Ps.Gdyby był odrobinę większy też bym kupił...;)

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lort, po nitce do kłębka! Wszystkie drogi prowadzą do Klubu R. Gratuluję rozważnego zakupu i niech się nosi, bo Rolex ciemności pudełkowej nie znosi!

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezla szajba swiatecznych zakupow.

Gratulacje wszystkim! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Podążając drogą McIntosha ...takie coś wpadło... jako oręż do walki z fanboyami Rolexa chcącym bruździc w wątku AP

Rolex w ogóle nie ułatwia walki z fanboyami. Zegarki są bardzo dobrze wykonane, ładnie się prezentują, precyzyjnie odmierzają czas, a przy tym ich cena nie zabija portfela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardziej niż AirKing ;-)

Nadal nie mogę zrozumieć tej szydery z Air Kinga  :ph34r:

Tak dla precyzji: wy się naśmiewacie z ref. 116900 czy może jednak 114200 lub podobnych?? :rolleyes:

Rolex w ogóle nie ułatwia walki z fanboyami. Zegarki są bardzo dobrze wykonane, ładnie się prezentują, precyzyjnie odmierzają czas, a przy tym ich cena nie zabija portfela.

Tu już mocno pojechałeś bufonadą  :) pewnie nie miałeś tego na celu (?), ale pisanie, że zegarek za ok. 40 tys (jedne z najtańszych możliwości) nie zabija portfela, na forum, gdzie gros ludzi jara się nowym Hamiltonem czy Glicyne...no nie wiem  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że to do mnie pytanie? Nie sprawdzałem niedokładności chodu w różnych pozycjach. Odkładam zegarek tarczą do góry i wówczas Rolex działa perfekcyjnie nie wykazując żadnych odchyłek. Podczas noszenia po całym dniu niedokładność chodu wynosi -1 sekunda. Jestem zachwycony :). Następny mój zakup to będzie Daytona, przymierzam się do referencji 116515LN chyba, że jakimś cudem trafię wersję w stali z białą tarczą. Wówczas kupię 116500LN.

No nieźle :D

Ja jeszcze do rozważenia podrzucę JLC Duometre  :). Natomiast trzymając się ściśle pojedynku - nie rozumiem fenomenu Daytony i nie podoba mi się ten zegarek. Ogólnie Rolex to nie moja bajka i estetyka. Głosuję na AP choć wiem, że moja opinia w niczym nie pomoże autorowi tego wątku.

Chyba magia świąt zadziałała :D

Edytowane przez bartwerk36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwy Lot Nad Kukułczym Gniazdem

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie mogę zrozumieć tej szydery z Air Kinga  :ph34r:

Tak dla precyzji: wy się naśmiewacie z ref. 116900 czy może jednak 114200 lub podobnych?? :rolleyes:

dzięki wszystkim. muszę poobcować z Rolexem sam aby wyrobić sobie opinię.

masz rację Valygaar też tego nie rozumiem. dodam więcej - wymienione przez Ciebie referencje bardzo mi się podobają! jedne z fajniejszych w mojej opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@soho - dziękuje bardzo

@tommaso i @lort - gratuluje!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał być Explorer I ale po przymiarce zupełnie odpadł. A że lubię szare tarcze więc padło na ten model:

Z ciekawości, co Ci nie przypasowało w EX I?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego się nabijają. Gust mają rodem z Koziej Wólki ;)

Bardzo fajny zegarek z ciekawą tarczą, delikatnie przyprawioną szczyptą zieleni i żółci. Easy Link, antymagnetyzm Milgaussa, w odniesieniu do ceny oferuje najwięcej z wszystkich zegarków tej marki.

post-68982-0-20025600-1545305362_thumb.jpg

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki są bardzo dobrze wykonane, ładnie się prezentują, precyzyjnie odmierzają czas, a przy tym ich cena nie zabija portfela.

Święta idą. Nie zabiję cię dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie mogę zrozumieć tej szydery z Air Kinga :ph34r:

Tu już mocno pojechałeś bufonadą :) pewnie nie miałeś tego na celu (?), ale pisanie, że zegarek za ok. 40 tys (jedne z najtańszych możliwości) nie zabija portfela, na forum, gdzie gros ludzi jara się nowym Hamiltonem czy Glicyne...no nie wiem :rolleyes:

Podstawowe Rolexy kosztują niewiele ponad dwadzieścia tysięcy i oferują tę samą jakość i precyzję co droższe modele, więc McIntosh ma rację. Nawet droższe jak sub i podobne, mają dobrze skalkulowaną cenę biorąc pod uwagę jakość wykonania, mechanizmy i to co otrzymujemy jako wartości niematerialne (historia, rozpoznawalność, trzymanie wartości).

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozsadnie sklakulowana cena, ale dla zachodniego klienta. Dla polaka wydac 10k € na zegarek to juz abstrakcja. Oczywiscie jest pewna grupa spoleczenstwa, która moze sobie pozwolic na taki wydatek. Ba, z roku na roku jest ona coraz wieksza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego się nabijają. Gust mają rodem z Koziej Wólki ;)

Bardzo fajny zegarek z ciekawą tarczą, delikatnie przyprawioną szczyptą zieleni i żółci. Easy Link, antymagnetyzm Milgaussa, w odniesieniu do ceny oferuje najwięcej z wszystkich zegarków tej marki.

mnie również air king się podoba a w szczególności takie zdjęcia :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wczoraj na ręce wszystkich podstawowych gigantów SUB z data , bez oraz GMT i wiem jedno ze Rolex powinien zacząć modernizować swoją flotę tak jak robi to konkurencja . Póki co nastawili sie na maksymalizację zysków. Z drugiej strony świetny przykład DJ41 w którym mogli zrobić nowy piękny design i jak rozumiem mechanizmowo i materiałowo też do przodu. Na kolorowaniu bezelu czy zmianach bransy jadą jednak skutecznie bo zobaczcie jak nas jara mała zmiana :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozsadnie sklakulowana cena, ale dla zachodniego klienta. Dla polaka wydac 10k € na zegarek to juz abstrakcja. Oczywiscie jest pewna grupa spoleczenstwa, która moze sobie pozwolic na taki wydatek. Ba, z roku na roku jest ona coraz wieksza.

Trudno abyśmy rozpatrywali skalkulowanie ceny przez Rolexa przez pryzmat kraju w którym są jedne z najniższych pensji w Europie. Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z roku na rok jest coraz większa, to dobrze. Ale ja ogólnie jestem zniechęcony tendencją przechodzenia normalnych produktów do kategorii dóbr luksusowych i w związku z tym windowania ich cen do poziomu wręcz idiotycznego. Interesuję sie tematyką hifi i wiem, jak w latach 90. odbywało się przechodzenie niektórych marek np. wzmacniaczy w dziedzinę Roleksów i Patek Philippe. Niestety jest to uboczny skutek obniżania cen produkcji wyrobów przemysłowych, jak by to paradoksalnie nie brzmiało. W sytuacji, gdy każdy może pozwolić sobie na przyzwoity przedmiot średniej klasy, przedmioty naprawdę wysokiej klasy albo wybijają się na poziom wyżej ceną, albo giną na rynku.Mój system hifi jest dużo droższy od mojego samochodu, a naprawdę nie mam bardzo jeszcze drogich gratów. Taki odpowiednik najwyżej Omegi w świecie hajfaju...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Miałem wczoraj na ręce wszystkich podstawowych gigantów SUB z data , bez oraz GMT i wiem jedno ze Rolex powinien zacząć modernizować swoją flotę tak jak robi to konkurencja . Póki co nastawili sie na maksymalizację zysków. Z drugiej strony świetny przykład DJ41 w którym mogli zrobić nowy piękny design i jak rozumiem mechanizmowo i materiałowo też do przodu. Na kolorowaniu bezelu czy zmianach bransy jadą jednak skutecznie bo zobaczcie jak nas jara mała zmiana :))

... a Ten znowu swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex chyba dobrze wychodzi na swoje na tym co robi. A ewentualna modernizacja modeli Roleksa... Jak dla mnie np. Sumbariner jest obecnie już zmodernizowany przesadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości, co Ci nie przypasowało w EX I?

tak jak pisałem, na zdjęciach, tym bardziej tu na forum EX I wyglądał świetnie i zachęcająco.

ściągnęli dla mnie ten model, miałem zamykać transakcję, ale był też OP 39 niebieski, a dla EX I alternatywą miał być szary OP.

po założeniu na nadgarstek, wiało nudą. takie moje subiektywne odczucie, więc szary OP z alternatywy stał się pierwszym wyborem.

nawet AirKinga bym wolał od EX I :)

nie chciałem kupić Rolexa bo to Rolex, tylko wybrać model który dokładnie w całości trafi w mój gust.

w szarym taki drobny niuans jak niebieskie znaczniki przy indeksach powoduje, że zegarek staje się ciekawszy w odbiorze.

nie lubię bransolet więc od razu będzie zdjęcia i zegarek trafi na pasek, a tu też wybór będzie szeroki i nawet kolorowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Tu już mocno pojechałeś bufonadą  :) pewnie nie miałeś tego na celu (?), ale pisanie, że zegarek za ok. 40 tys (jedne z najtańszych możliwości) nie zabija portfela, na forum, gdzie gros ludzi jara się nowym Hamiltonem czy Glicyne...no nie wiem  :rolleyes:

Zakup Roleksa porównałem do moich wcześniejszych zakupów zegarków takich firm jak Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin i w tym kontekście cena nie zabija. W cenie jednej Calatravy Patek Philippe mogę mieć kilka Roleksów. To właśnie miałem na myśli pisząc o nie zabijaniu portfela. :) 

No nieźle :D

Chyba magia świąt zadziałała :D

Przytoczyłeś mój wpis sprzed ponad 2 lat. Ludzie czasem zmieniają poglądy. :) Kiedyś, podobnie jak i dziś, jako entuzjasta mikromechaniki koncentrowałem się na wielkich komplikacjach oraz wykończeniu części. Obecnie bardziej doceniam nietuzinkowość precyzji pomiaru czasu zwłaszcza, że nie jest to oczywiste. Na palcach jednej ręki można policzyć producentów, którzy potrafią wycisnąć ze swoich zegarków regularne dobowe niedokładności pomiaru czasu na poziomie 1-2 sekund. Teoria jest prosta, wystarczy ograniczyć niewyrównoważenie balansu, zadbać o porządną mikroregulację okresu oscylatora, porządnie wykonać wychwyt, ustabilizować dopływ energii, aby w zegarku osiągnąć wysoką dokładność działania. Praktyka jednak pokazuje, jak materia jest skomplikowana i trudna w realizacji na płaszczyźnie konstrukcji mechanicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno abyśmy rozpatrywali skalkulowanie ceny przez Rolexa przez pryzmat kraju w którym są jedne z najniższych pensji w Europie.

Dokładnie! :) Dlatego właśnie pisanie na polskim forum do polskich kolegów a raczej ich polskich portfeli z takim przesłaniem letko mnie zastanowiło.. ;)

Zakup Roleksa porównałem do moich wcześniejszych zakupów zegarków takich firm jak Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin i w tym kontekście cena nie zabija. W cenie jednej Calatravy Patek Philippe mogę mieć kilka Roleksów. To właśnie miałem na myśli pisząc o nie zabijaniu portfela. :) 

(...)

No ok, ok - peace. Pisałem, że może poeta miał co innego na myśli ;) Ty pewnie też wiesz, o co mi chodziło ;) 

Z tego się nabijają. Gust mają rodem z Koziej Wólkią ;)

To spoko, bo się intensywnie zastanawiałem gdzie k.... popełniłem błąd..?  :ph34r:  :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi