FRANK 1 #526 Napisano 24 Sierpnia 2013 Następne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #527 Napisano 25 Sierpnia 2013 Franciszku, dostojnie piękne te zegary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #528 Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Gratulacje. Jest czego pozazdrościć.Tylko nie wiem co fajniejsze zegary czy futrzak Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez kobas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #529 Napisano 25 Sierpnia 2013 Oba pikne, ale ten drugi bardziej zagadał... Śliczny jest! Gratulacje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #530 Napisano 25 Sierpnia 2013 Oba pikne, ale ten drugi bardziej zagadał... Śliczny jest! Gratulacje .W czwartek jadę po tego chodzika linkowego w skrzyni o kształcie biszkopta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #531 Napisano 25 Sierpnia 2013 Gratulacje. Jest czego pozazdrościć. Tylko nie wiem co fajniejsze zegary czy futrzak Futrzak wabi się "Lenzik". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #532 Napisano 25 Sierpnia 2013 Franciszku, dostojnie piękne te zegary Takie są zegary wyprodukowane przez firmę Lenzkircha. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #533 Napisano 27 Sierpnia 2013 Gratuluję szczerze. Oba zegary w moim typie i wybitnie Lenzkirchowe.Trafiłeś bezbłędnieMam taką prywatną opinię na temat Lenzów, iż najładniejsze i najbardziej eleganckie zegary Lenz robił w stylu transitional do około 300 000. I te zegary ją w pełni potwierdzająZaznaczam że to moja subiektywna opinia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #534 Napisano 27 Sierpnia 2013 Gratuluję szczerze. Oba zegary w moim typie i wybitnie Lenzkirchowe. Trafiłeś bezbłędnie Mam taką prywatną opinię na temat Lenzów, iż najładniejsze i najbardziej eleganckie zegary Lenz robił w stylu transitional do około 300 000. I te zegary ją w pełni potwierdzają Zaznaczam że to moja subiektywna opiniaOstatnio jak zacząłem nabywać do kolekcji zegary z tego okresu (wagowe) również zauważyłem ,że skrzynie tych linkowców są jak piszesz eleganckie dodam smukłe,delikatne w swojej wydłużonej budowie,drzwiczki wąskie,koronki rzeżbione również cieniutkie prześwitujące.Zgadzam się z twoją opinią lecz w kolekcji zegarów Lenzkircha powinny być różnego typu zegary wyprodukowane przez tą firmę.Jednak linkowe z pierwszych lat produkcji zawsze będą na pierwszym miejscu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #535 Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam serdecznie. Przedstawię fotki zegara, który od tygodnia wisi na mojej ścianie. Nie mam pojęcia jaką powinien mieć koronę. Z mechanizmem poradziłem sobie i chodzi punktualnie. Skrzynia jest pięknie rzeźbiona w orzechu, nie posiada żadnych ozdób mosiężnych. Mechanizm 26 o nr. 858225. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #536 Napisano 28 Sierpnia 2013 korona z pewnościa będzie równie rozbudowana i rzeźbiona jak cały zegar i wysoka. niestety nie moja epoka i styl. Nie mam nic co mogłoby pomóc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #537 Napisano 28 Sierpnia 2013 Ciekawostką jest sposób otwierania drzwiczek w tym lenzkirhu, fotki drzwiczek prześlę w następnych poście. Może ktoś spróbuje odpowiedzieć jak są one otwierane? Podpowiedź - oczywiście są na zawiasach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #538 Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeszcze kilka zdjęć z innych ujęć.Fotki drzwiczek będą później. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez krzykon1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #539 Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Ładny zegar!!Drzwiczki otwierają się razem z prawym i lewym bokiem. Zawiasy i haczyk są przykręcone do pleców. Taki sposób otwierania ma plusy, po otwarciu jest lepszy dostęp do mechanizmu. Edit. Frank, zegary masz bardzo ładne, ale bliźniaki według mnie, nadal są najładniejsze. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #540 Napisano 28 Sierpnia 2013 krzykon1 -widziałem ten zegar oraz tą samą tarczę.Prawdopodobnie sprzedający pokazywał fotki tylko nie wiem gdzie.W katalogach sa podobne lecz wszystkie z brązami.Obecnie jestem na etapie uzupełniania kolekcji zegarami linkowymi,które są nie do pobicia. Dziadku masz rację bliżniaki są nie do zastąpienia . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #541 Napisano 28 Sierpnia 2013 Ładny zegar!!Drzwiczki otwierają się razem z prawym i lewym bokiem. Zawiasy i haczyk są przykręcone do pleców. Taki sposób otwierania ma plusy, po otwarciu jest lepszy dostęp do mechanizmu. Edit. Frank, zegary masz bardzo ładne, ale bliźniaki według mnie, nadal są najładniejsze. OK. Uznaję odpowiedź - jednak nie jest wyczerpująca. Drzwiczki otwierają się na dwa sposoby. Po całkowitym otwarciu drzwiczek dostęp do mechanizmu jest idealny, właściwie jest tak jakby był przykręcony tylko do pleców sprzyja to np. przy ustawianiu bicia, zawieszaniu wahadła. Z takim "patentem" nigdy się nie spotkałem, jednak od samego początku umilił mi pracę przy tym zegarze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #542 Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) krzykon1 -widziałem ten zegar oraz tą samą tarczę.Prawdopodobnie sprzedający pokazywał fotki tylko nie wiem gdzie.W katalogach sa podobne lecz wszystkie z brązami.Obecnie jestem na etapie uzupełniania kolekcji zegarami linkowymi,które są nie do pobicia. Dziadku masz rację bliżniaki są nie do zastąpienia .Frank mógłbyś mnie wesprzeć z tą koroną jak powinna wyglądać. Jestem ciekaw jak wygląda taki balkonowiec z brązami. Przy tym co posiadam, soczewka była złocona (wykonana z metalu, a nie z mosiądzu, następnie pomiedziowana i pozłocona) Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez krzykon1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #543 Napisano 29 Sierpnia 2013 Jak wrócę z Niemiec to poszukam podobne korony pasujące do Twojego zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #544 Napisano 30 Sierpnia 2013 Witam!Za namową taranta dorzucę kilka fotek z mojego archiwum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #545 Napisano 30 Sierpnia 2013 cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #546 Napisano 30 Sierpnia 2013 "Szwedzki" ślązak w brązach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #547 Napisano 30 Sierpnia 2013 cd. Szweda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #548 Napisano 30 Sierpnia 2013 Stan oryginalny, brak jedynie zwieńczenia korony. Sprzedałem go dawno temu, a do dzisiaj podnosi mi się ciśnienie jak sobie pomyślę co zrobiłem (na szczęście to znajomy kolekcjoner i mam prawo pierwokupu). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #549 Napisano 30 Sierpnia 2013 cd, chodzika 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #550 Napisano 30 Sierpnia 2013 To fakt, ten ostatni jest bardzo ładny, podoba mi się i to bardzo. Chyba bym kupił takiego gdyby mi ktoś zaoferował. Plusem jak dla mnie jest i to, że to chodzik. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach