Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Recommended Posts

Od kilku ostatnich premier - i mówię to jako fan marki - jest coraz mniej Nomosa w Nomosie. Pierdyliard wariantów kolorystycznych jak u marki modowej, teraz to. Tarcza o layoucie jakby wymuszonym układem mechanizmu, wszystko takie napchane i improwizowane. Ja jestem na nie.

Jakbym nie widział nazwy, to pomyślałbym, że to Studio Underd0g...

Co myślicie o nowych modelach? Jak dla mnie to trochę zbyt pstrokato. 

1140386605_Zrzutekranu2025-04-1o16_45_08.thumb.png.7f4af536a3377b4d719413f0b868ba6b.png
Proszę Cię, powiedz, że to tylko Prima Aprilis

Na początku myślałem że to jakiś żart, ale za chwilę zobaczyłem zdjęcia nadgarstkowe… 🥲
Do tego zrobili to w 40mm kopercie.

Patrząc co Nomos wypuszcza od jakiegoś czasu, wymyśliłem nawet rymowankę - Nomosie mam cię w nosie

Ewidentnie wygląda jak coś zrobione w formie prima apriliosowego żartu ale niestety tak nie jest. Od dłuższego czasu mam smaka na jakiegoś Nomosa i myślałem, że może pokażą coś nowego i świeżego ale nie coś takiego. 

Posted (edited)

Ojj.... nie wierzę;)

To chyba jako mi jako jednemu z nielicznych podoba się ten projekt. W stylu Nomosa, z twistem,formą, pomysłem, innowacyjnością i... trochę pod prąd:) za to właśnie cenię Nomosa.

Podobnie było z limitajcą Tangente 175 , gdzie oferowali 31 różnych konfiguracji kolorystycznych tego samego modelu:) 

Dla mnie Nomos w top 3 tegorocznych targów.

Edited by Pionier

Mnie też się podoba. Ale mogli darować sobie sekundnik i w jego miejsce wstawić tę tarczę z drugim czasem. Wtedy byłoby naprawdę bardzo fajnie.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Posted (edited)

Ale wiecie że te kolorki to limitowane serie które będą wypuszczane w ciągu roku po circa 100 sztuk?

~95% mechanizmu wykonywane na miejscu w Glashutte, robią nawet wychwyt czy śrubki które są hartowane na niebiesko.

40mm wydaje się sporo ale podobno jest dobrze wyprofilowane a więc nosi się jak mniejsze.  To oczywiście do zweryfikowania tylko na żywo.

Bazowa wersja jest w 2 kolorach:

0790_Club_Sport_neomatik_Weltzeit_blau-2 0791_Club_Sport_neomatik_Weltzeit_silber0791_Club_Sport_neomatik_Weltzeit_silber

Edited by Jan

Posted (edited)

I obydwie przy Zurychu World Time czy Tangomacie GMT wyglądają jak ulepy. Taki czar magazynu, rzućcie co macie w głowie, zmiksujemy i będzie git. Położenie tych dwóch tarcz to jak pypcie na nosie Hogaty. Jedno albo drugie ale nie, skoro nie wygląda jakby miało DNA Nomosa to dajmy chociaż małą sekundę. A mogli drugą strefę zrobić peryferyjnie zamiast debilnej drugiej daty zachowując małą sekundę i byłoby git. Albo drugą strefę sub-tarczą na godzinie 6 i centralną sekundę. Albo bez tej sekundy już w ogóle. To jest dla mnie antyteza Nomosa. Gdzie tu bauhaus? Less is more, more is less.

Fajnie:

image.png.bab78596e1cf2ba9b6a90c29e7f86f03.png

Fajnie:

image.thumb.jpeg.7b5928442b2fee49bb19333ebaa9b7cd.jpeg

Niezbyt fajnie:

image.thumb.jpeg.52791fd7240c254ec4b2aad5137ea2f6.jpeg

To jak Grand Seiko od lat próbujące zrobić sensowny sportowy model. „Chłopaki, ma być stalowy i sportowy! - Ok! - Rozmiar koperty 44+ / grubość 16+”. Jak się starasz na siłę to wychodzi najczęściej kupa.

Edited by cordi7

Największy problem to tutaj chyba kolory. Do tego mniejsza i mniej wyróżniająca się subtarczka 24h i dałoby to radę. Pokazane modele wyglądają, jakby zrobili collab z Studio Underdog, ale nie pozwolili im dobierać kolorów.

Nomos był mistrzem wybierania i łączenia barw. Jak patrzę na indeksy na moim śliwkowym Campusie do

dzis jestem pod wrażeniem. A tu wygląda jakby daltonista wybierał. „Hulk miażdżyć” 😆

18 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Od kilku ostatnich premier - i mówię to jako fan marki - jest coraz mniej Nomosa w Nomosie. Pierdyliard wariantów kolorystycznych jak u marki modowej, teraz to. Tarcza o layoucie jakby wymuszonym układem mechanizmu, wszystko takie napchane i improwizowane. Ja jestem na nie.

Mnie również kompletnie nie podoba się ta multikolorystyczna tendencja i udziwnione projekty.

Ale z drugiej strony patrzę i widzę, że wciąż mają w ofercie klasycznego nomosowego Tangente, klasycznego Tangomata, Oriona, Cluba, Ludwiga, Tetrę...

Dopóki nie wycofują z oferty tych ponadczasowych ikon (bo chyba można tak o nich powiedzieć), to miłośnicy Nomosa wciąż mają dobry wybór. 

Dla pozostałej klienteli niech tam sobie tłuką wynalazki jakie tylko chcą.

Zgoda. Tylko oznacza to, że jesteśmy ograniczeni do tego, co było w ofercie parę lat temu. Chociaż nie, Club Sport mały wyszedł niedawno i świetny jest więc może jest nadzieja.

Hmm, może wreszcie jest coś sensownego dla nowego klienta? Od jakiegoś czasu tu zaglądam i widzę fajne kolorowe zegarki, których nie robią inne brandy. Te tradycyjne "Bauhausy" nie trafiają do mnie, choć doceniam koncept. Może to nowe to dla mnie?

Posted (edited)

Zdjęcia ciężko podkręcane ale jakiś obraz dają - o ile tarcza i pierścień jakoś się komponuje o tyle od wskazania drugiej strefy mi oczy krwawią.

IMG_1971.thumb.jpeg.615f1b8a7b781b4e8a37a31cfb34e182.jpeg

IMG_1972.thumb.jpeg.61217434da728515f3e2f84f2e2a65c1.jpeg

Jest też i film - ten standardowy niebieski chyba najlepszy, muszę na żywo zobaczyć jak się pojawią u mnie w mieście. Jakoś strasznie naćkane na tej tarczy to wszystko się wydaje.

Edited by cordi7

W dniu 2.04.2025 o 10:52, cordi7 napisał(-a):

I obydwie przy Zurychu World Time czy Tangomacie GMT wyglądają jak ulepy. Taki czar magazynu, rzućcie co macie w głowie, zmiksujemy i będzie git. Położenie tych dwóch tarcz to jak pypcie na nosie Hogaty. Jedno albo drugie ale nie, skoro nie wygląda jakby miało DNA Nomosa to dajmy chociaż małą sekundę. A mogli drugą strefę zrobić peryferyjnie zamiast debilnej drugiej daty zachowując małą sekundę i byłoby git. Albo drugą strefę sub-tarczą na godzinie 6 i centralną sekundę. Albo bez tej sekundy już w ogóle. To jest dla mnie antyteza Nomosa. Gdzie tu bauhaus? Less is more, more is less.

Fajnie:

image.png.bab78596e1cf2ba9b6a90c29e7f86f03.png

Fajnie:

image.thumb.jpeg.7b5928442b2fee49bb19333ebaa9b7cd.jpeg

Niezbyt fajnie:

image.thumb.jpeg.52791fd7240c254ec4b2aad5137ea2f6.jpeg

To jak Grand Seiko od lat próbujące zrobić sensowny sportowy model. „Chłopaki, ma być stalowy i sportowy! - Ok! - Rozmiar koperty 44+ / grubość 16+”. Jak się starasz na siłę to wychodzi najczęściej kupa.

Przesadzasz. Niebieski ujdzie, srebrny gdyby miał tonację półokręgu subtarczy GMT w odcieniu kontrastowym do tarczy i jej pierścienia czyli na szarej - antracyt, na antracytowej - szary ; byłby pewnie w kręgu mojego zainteresowania, pomimo faktu, że potrzebuję GMT w takim samym stopniu jak SARa od Muhle ;) 

Te pstrokate tarcze nie widzą mi się, ale ja trochę jestem jak Henry Ford; uznaję niebieskie i jej odcienie czym ciemniejszy tym lepszy - mowa o kolorach. Reszta to wybór pomiędzy srebrną, szampańską lub grafitową, może nawet biała i czarna 😆 

Jednakże, część klientów pewnie chce mieć coś pod letni uniformik, więc z chęcią założy zegarek w kolorze papugi z dobrym mechanizmem i przyzwoitej cenie.

Więc przyznaję rację @facecik, że Nomos robi coś pod nowego klienta, ale przyznaję i Tobie, że trochę nas zaniedbuje 😕 

Aby zachować konwencję jakieś starsze; nawet dobre foto znalazłem.

20231014_095512.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Nowe worldtimery jak dla mnie to z jednej strony wyjście do nowego klienta, a z drugiej strony próba szerszego wejścia w rynek zegarków sportowych w ogóle. W tym dla klientów Nomosa. Ten segment - patrząc na rynek - zdaje się być dziś chyba najlepszym kąskiem, ludzie dziś najchętniej noszą tego typu zegarki. IMO DNA Nomosa jest zachowane. Oczywiście nie w sensie bauhausowego minimalizmu. Jednak gdyby zegarek nie miał logo na tarczy, bez problemu wskazałbym, że to Nomos. Niewątpliwie nie jest to na dzisiaj MOJA stylistyka, ale być może części wiernych klientów Nomosa się spodoba i zdecydują się na niego, zamiast na jakiegoś sportowca od szwajcarskiej czy japońskiej konkurencji.