Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie,

Burns - to najmniejszy, 44 mm SUB czyli 00024.

Mario -to używany więc musiałem u fachowców zapewnić sobie spokój ducha , ubranko nowe mu sprawić itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w kwestii wskazówek Robert zauważył, podobny jest casus Moonwatcha vs FOIS. Jeśli chodzi o czytelność - w ciemnicy różnicy nie będzie natomiast w półmroku i w jasności metaliczne wskazówki muszą być obiektywnie czytelniejsze i są. Natomiast sprawą subiektywnych odczuć jest to, że mi zryły beret przepiękne zdjęcia Mikołaja78 i bardzo mi osobiście odpowiada wygląd Pama gdy na surowej tarczy pierwsze skrzypce grają wskazówki, wręcz dominują. Co oczywiście nie przeszkadza w tym, że Pamy z czarnymi wskazówkami też są wspaniałe. Bardziej narzędziowe :)

Kiedys mialem Poljota i Rakiete i nakrecalem je kazdego ranka, bo tak trzeba bylo. Ostatnim byl Pam 233, ale to byl mistrz dystansu i w dodatku z "rezerwa na przedzie", wiec nie trzeba bylo myslec, jednak tak jak pisze - gdybym mial trzydniowca, to albo musialbym myslec co drugi dzien o nakrecaniu albo nakrecac czesciej co mijaloby sie z trzydniowa rezerwa.

Powiem Tobie, że też kiedyś myślałem o tym jak nielogiczne jest dobranie rezerwy w 3- dniowcu. Gdyby zrobili 4 dniowca to można byłoby nakrecac 2 razy w tygodnik zamiast 3. Natomiast fakt nakręcania Unitasa dzień po dniu w niedziele i poniedziałki przestał mnie wkurzac gdy skonstatowałem, że ile razy bym tygodniowo nie nakręcal - zawsze na potrzeby ciągłej pracy wykonam dokładnie taką samą liczbę obrotów. Tak więc gdyby trafił mi się manualny trzydniowiec - pewnie bez stresów bym go nakręcal w 3, z góry ustalone dni w tygodniu. I przy noszeniu ciągłym by mi nie brakowało wskaźnika bo nakręcony do oporu będzie chodził zawsze wiadomy czas. Podobnież jak teraz - noszę na przemian z trzema innymi więc udając się codziennie do rotomatu z szufladą i tak Pama nakręcam lub nie, znając po prostu dzień tygodnia. Gdyby trafił się trzydniowiec ze wskaźnikiem - możnaby go nakrecac zamiast np. pn, śr, pt - co łatwo zapamiętać - nakrecac dokładnie co trzy dni, ale wtedy trzeba jeszcze zawsze skontrolować wskaźnik.

Ja najbardziej brak wskaźnika odczuwam w automatach gdy zabiorę na dłuższy wyjazd dwa albo nie daj Boże trzy zegarki. Wtedy aby uniknąć ustawiania albo mnie wkurza zastanawianie się czy aby wczoraj na pewno nie był zbyt leniwy dzień i czy dociągnie do jutra czy może lepiej go dokrecić? A może założyć na pół godziny?

W manualu bez wskaźnika tego problemu nie ma - nakręciłem w poniedziałek rano 3- dniowca - pociągnie do czwartku a w piątek będzie stojał jak te widły w gnoju. Nie ma to tamto.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roberto ;), robiłeś przegląd i jakiś lifting ?

Pietro ;), przepraszam nie chciałem ;)

Edytowane przez mikolaj78

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zkładając, że zdecyduję się na zakup, to gdzie się udać? Tylko Jensen? Może gdzieś w sieci za granicą. Jednak zakup za taką kwotę w sklepie internetowym chyba niesie pewne ryzyko. Chyba, że się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Roberto! Pam to nie moja bajka ale podoba mi się Twoja kolekcja i dobierane zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Panią Jansen można wynegocjować naprawdę bardzo dobry rabat. Może się okazać, że gdzieś w sieci znajdziesz lepszą cenę, ale kupując u AD masz pewność oryginalności i zegarek możesz odebrać osobiście z praktycznie 0% ryzykiem :)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Wpadł mi do głowy plan nabycia Pama.

Poszukuje modelu z:

Kanapka

Data

Osłona koronki

Manuala

Wr min 100

Rezerwa lepiej gdyby była powyżej 3dni.

Sekunda i wskaźnik jest akceptowalne.

Rozmiar - mam 18 i jakoś się nie boję dużych :).

Bardzo chodzi mi po głowie 233 które jeszcze by mogły spełnić moje oczekiwania?

Nie rozróżniamy kopert-1950 i innych możecie też to przybliżyć?

Pozdrawiam Wiktor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datę bym sobie darował. Nie warto rezygnować z tak pięknego indeksu na godz 3 :D :D :D

IMO warto zastanowić się nad "czystym" PAM-em - tylko minuta i godzina.

560, 562, 372

Edytowane przez bert69

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

@bert69 ma 100% racji- "base is ace" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, każdy zegar z wtórnego rynku oddaję na inspekcję mimo, że ten miał niedawno autoryzowany przegląd. Spa nie było bo nie ma takiej potrzeby. Bartek ja też nie trawiłem PAMów :-)....a kolekcja ma poważny minus - żal sprzedawać . A co do stylistyki - u mnie obowiązuj zasada " im prościej tym lepiej" - choć 024 się trochę wyłamuje

W załączeniu służbowa " paprotka"

post-55792-0-19750400-1473321176_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze Ci lezy - ale w tym modelu z ta prostota, to chyba nie do konca... :D i ta okropna Rolexowa lupka... :P;)  Gratuluje B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Ten zegarek to jest przykład na prawdziwość powiedzenia " nigdy nie mów nigdy" ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wróciłem z Teneryfy

w salonach IDEAL wybór Panerai i Rolków olbrzymi.

do wyboru do koloru

modele na które się w pl czeka miesiącami do odbioru od ręki i w dobrych cenach.

W IDEAL przegląd po roku gratis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli byłby powód do kolejnych wczasów na Teneryfie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwyt marketingowy, bo po co robić przegląd raptem po jedynym roku.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , chwyt reklamowy . Ale z drugiej strony według teorii niezawodności  najwięcej problemów technicznych pojawia się w początkowym okresie eksploatacji .

Trzeba tylko ten rok z jakimś niedomaganiem wytrzymać i pojechać na Teneryfę na odpowiednio długo . .  

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wróciłem z Teneryfy

do wyboru do koloru

modele na które się w pl czeka miesiącami do odbioru od ręki i w dobrych cenach.

Kupilem tam swoja 320-stke.Super obsluga, dobra cena no i wczasy na Teneryfie.Najlepsze wakacje zycia hi hi

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pojawią się problemy w ciągu pierwszego roku to się sprzęt przekazuje do najbliższego sobie AD a nie czeka na gratisowy przegląd. Po roku!:)

Chwyt i w dodatku tani.

Polecam Jansen, tanio, miło no i swój to swój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do wyboru do koloru

Gadaj zdrow! Moge sie zalozyc, ze nowej Daytony nie mieli B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mnie się. To w dużej mierze zależy od modelu.

Z efektem metalicznych wskazówek chodziło mi o to co właśnie przed chwilą zauważyłem, na tarczy widać niewiele albo guzik a wskazówki odznaczają się jak oszalałe. Gdy jest trochę ciemniej to na tarczy nie widać właściwie nic na wskazówki tak jak tu. Lubię ten efekt.

post-68982-0-66831500-1473396564_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mnie się. To w dużej mierze zależy od modelu.

Z efektem metalicznych wskazówek chodziło mi o to co właśnie przed chwilą zauważyłem, na tarczy widać niewiele albo guzik a wskazówki odznaczają się jak oszalałe. Gdy jest trochę ciemniej to na tarczy nie widać właściwie nic na wskazówki tak jak tu. Lubię ten efekt.

Fakt jest moc,widoczne z daleka. A luma? Jest jeszcze widoczna o poranku? Edytowane przez viki_gte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi