Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli stworzę divera to na pewno będzie miał 41-42mm, nie mniej i nie więcej.

Takich są tysiące, wszyscy takie robią. A nie bez powodu Tudor właśnie wypuścił divera 39 mm. To jest vintage diver garniturowy, trend który się właśnie popularyzuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słowo "jeśli" w tym zdaniu jest zbędne.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy myślałeś może nad taką ewentualnością, jak możliwość aby autorski (vc) projekt koperty zegarka, miał jedynie okolice uszu/koperty przy uszach wykończone tak jak jakiś popularny model, po to aby można było dokupić sobie bransoletę z dopasowanym endlinkiem w uncleseiko/strapcode etc. lub wykorzystać 'fabryczną'?

Jeśli to jakaś herezja to proszę o wyprowadzenie z błędu :)

Temat divera się rozkrecił, to ponowię pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransolety to trudny temat dla micromarek. Dobra bransoleta jest droższa w produkcji niż koperta w dodatku jeśli ma być dedykowana z odpowiednim end linkiem to dostawcy wymagają zamówienia ok 500-1000szt. Co do pasowania z dostępnymi na rynku bransoletami, powiem szczerze nigdy nad tym się nie zastanawiałem, ale raczej byłoby to trudne, no chyba że by zrobić klona SKX-a ale chyba cenowo nie przebijemy tej masówki  ? :-)

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele modeli Diver'ów na których można się wzorować więc nie uważam by bawienie się w klony SKX'a było dobrym rozwiązaniem  ;) . Rolexa Submarinera też sobie odpuśćmy...

A co do bransolety. Nie jestem fanem tego typu rozwiązania. Moim zdaniem fajny pasek (raczej nie skórzany) na pewno załatwi sprawę.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele modeli Diver'ów na których można się wzorować więc nie uważam by bawienie się w klony SKX'a było dobrym rozwiązaniem ;) . Rolexa Submarinera też sobie odpuśćmy...

A co do bransolety. Nie jestem fanem tego typu rozwiązania. Moim zdaniem fajny pasek (raczej nie skórzany) na pewno załatwi sprawę. :)

Albo guma plus dodatkowa sygnowana soprzączka, a pasek sobie zamówię jaki chcę

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jakiejś wprawy na forum, ale zegarki uwielbiam od lat. Mam w swoim zbiorze rozmiary od 35 do 48mm. Zaryzykuję stwierdzenie, że rozmiar zegarka to w dużej mierze wartość czysto psychologiczna. Generalnie, zegarki urosły w ostatnich latach. Zmienił się też trend do miniaturyzacji wszystkiego co się da.

Rozmiar, a w szczególności jego zmniejszanie, nie jest już wyznacznikiem zdolności technologicznych itd.

Biorąc pod uwagę wartości czysto użytkowe, większy rozmiar zegarka jest często pozytywnym zjawiskiem.

Mam parę malutkich diverów vintage gdzieś między 38 a 40 i moja dziewczyna, która jest naprawdę drobniutka, wygląda w nich zupełnie normalnie. Co więcej, lubi to, a nadgarstek ma naprawdę szczuplutki.

Wg. mnie, ważniejsze jest wyprofilowanie koperty (np. PanAfrica ma za mało dogięte uszy, przez co odstaje od nadgarstka), jeśli zegarek jest wygodny rozmiar ma drugorzędne znaczenie.

Myślę, że wszyscy Ci, którzy twierdzą, że jakiś tam zegarek jest z definicji za duży, powinni po prostu spróbować. Jak będzie wygodny, to po paru tygodniach już nie wrócą do mniejszych ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo guma plus dodatkowa sygnowana soprzączka, a pasek sobie zamówię jaki chcę

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Też myślę, że standardowo mój diverek wyjdzie na gumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, WZ1 jako diver mogłoby wyglądać dobrze. Koperta mi się podoba bardzo i z mocno ubolewam że to jest kwarcak z chrono. Mogłoby tam wylądować: Miyota bez daty, minutowy bezel (nawet stalowy bez insetu), czarna prosta tarcza (może być nawet sunburst, niebieski też) z czytelnymi indexami z luma, 200m jakby się dało. Wiem że wtedy mógłby przypominać diver tool watch jakich wiele, ale wiedząc jaki jest odbiór zegarków VC pośród gawiedzi zegarkiwej nie tylko w Polsce, to te 100 czy 200 sztuk rozeszłoby się na pieńku. W końcu Vratka nie ma takiego modelu w repertuarze. Jeżeli pitolę skwary to proszę mnie zignorować.

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV, chyba lepiej, ale pierwsze co przyszło mi na myśl to, że w bransie brakuje miedzianego akcentu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do S.13:

Bezel w miedzi jakoś mi nie leży. Poprzednia wersja była nieco bardziej surowa ale też spójna. Tu się robi taki mały cygan. Zabieg raczej niepotrzebny i odbierający charakter temu zegarkowi. 

Pozostałbym przy pierwszym wariancie tym bardziej, iż QV pisał już FB, że wersja S.13 R też wejdzie do produkcji. 

Bransoleta:

Rozumiem, że to ta sama, która była wciskana do ostatnich egzemplarzy S.12?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie, ważniejsze jest wyprofilowanie koperty (np. PanAfrica ma za mało dogięte uszy, przez co odstaje od nadgarstka), jeśli zegarek jest wygodny rozmiar ma drugorzędne znaczenie.

Myślę, że wszyscy Ci, którzy twierdzą, że jakiś tam zegarek jest z definicji za duży, powinni po prostu spróbować. Jak będzie wygodny, to po paru tygodniach już nie wrócą do mniejszych ;).

bardziej dogięte uszy mogą być niewygodne dla ludzi z większym nadgarstkiem lub nazwijmy to spłaszczonym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej dogięte uszy mogą być niewygodne dla ludzi z większym nadgarstkiem lub nazwijmy to spłaszczonym. 

Wyszłaby karykatura, koperta tego typu Co PRO-MILITARI/PAN-AFRICA musi być płaska aby jako tako wyglądała. Dlatego robi się te zegarki o małej średnicy aby dobrze leżały. Jak zegarek ma długie uszy to wtedy można kombinować z doginaniem. Nie każdy design przyjmuje pewne rozwiązania.

Co do bransy w S.13 tak to ta sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam trasera 45 mm, jest wygodny, bo lekki i dobrze wyprofilowany. Miałem też genialnie wyprofilowanego Casio ProTreka. Co nie zmienia faktu, że oba te zegarki są za duże - do pewnych rzeczy. Żaden z nich nie jest uniwersalny, bo nie da się w nich włożyć garnituru, sportowego blezera, nawet na plaży wyglądają trochę nie na miejscu. To są tool watche, świetnie pasują do szturmowania pomieszczeń lub do zwiadu w dżungli. Ale submariner lub oris 65 też poradzą sobie w dżungli, a mogę też zabrać je na przyjęcie do Belwederu. Mało który zegarek jest tak uniwersalny, jak "garniturowy diver", to zasługa jeszcze starego Jamesa Bonda, który filmem "Dr No" zmienił świat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransolety to trudny temat dla micromarek. Dobra bransoleta jest droższa w produkcji niż koperta w dodatku jeśli ma być dedykowana z odpowiednim end linkiem to dostawcy wymagają zamówienia ok 500-1000szt. Co do pasowania z dostępnymi na rynku bransoletami, powiem szczerze nigdy nad tym się nie zastanawiałem, ale raczej byłoby to trudne, no chyba że by zrobić klona SKX-a ale chyba cenowo nie przebijemy tej masówki ? :-)

Tak, zdaje sobie sprawę jak to wygląda z bransoletą przy małym nakładzie. Moje pytanie nie tyczylo się klonowania całych znanych projektów, ale jedynie przestrzeni między uszami tak by można kupić solidną bransoletę z endlinkiem od np. strapcode.

Nie znam się kompletnie więc wyobrażam sobie że koperta może być kompletnie inna niż skx ale w uszy pasuje angus jubilee ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak ? dodałem bezel w miedzi lepiej czy gorzej ?

Komponuje się świetnie.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam zdjęcie i tak; zegarek z miedzią komponuje świetnie, dodanie miedzi do bransolety sprawi że zegarek będzie trochę odpustowy. Proponuję kauczukowy pasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak ? dodałem bezel w miedzi lepiej czy gorzej ?

A indeksów nie da rady zrobić miedzianych zamiast bezela? Faktycznie teraz nie pasuje do bransolety.

Edytowane przez _Kwiatek_
Nie cytujemy zdjęć

2gwatchblog.com         facebook: 2gwatchblog.com             instagram: 2gwatchblog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o Pan Africa i kształt jej koperty. Zgadzam się z QV. Przy obecnym designie ten czasomierz wygląda bardzo dobrze. W tej formie zegarek ten jest bardzo wygodny. Z drugiej strony nie gubi się na większych nadgarstkach, co dla mnie było sporym zaskoczeniem jak go pierwszy raz przymierzyłem. Jakiekolwiek większe zagięcie uszu ku dołowi popsułoby komfort użytkowania tego zegarka osobom z większym nadgarstkiem oraz zaburzyło sylwetkę.

Zresztą to nie jedyny zabieg poprawiający komfort. Zauważcie proszę, że boki koperty nie są proste a schodzą pod delikatnym kątem do środka. Rozwiązanie fajne i poprawiające komfort użytkowania. Podobny zabieg spotkać można np. w Citizenie AW-1360-12H. Tam ratuje on ten zegarek pod względem ergonomii.  Ale ten Citizen w porównaniu do Pan Africa to gigant  :)

Zresztą nie pierwszy raz piszę o miłym zaskoczeniu jakim była dla mnie wygoda tego zegarka. Wielki pozytyw. 

A teraz w ramach akcji miło by było:

Ciekawe jakby się prezentował diver stworzony w oparciu o projekt koperty do Pan Africa? "Nałożyć" na nią niezbyt okazały bezel tak by szkiełko nie wystawało ponad niego. Do tego zakręcana koronka (+5 do charakteru). Mogłoby to dać bardzo wygodny zegarek o w miarę uniwersalnych wymiarach w stylistyce Vintage z tool watch'owym zacięciem. 

Niestety obawiam się, że taki projekt byłby bardzo ciężki do zrealizowania w obecnych warunkach  :mellow: .

S13: Widzę, że powoli wszystko zmierza by ta wersja miała coraz więcej dodatków w kolorze miedzi. Wiem, że marudzę, ale na wersję "czystko" stalową raczej nie ma co liczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi