Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Zdjęcia przekłamują. Odległości między słupami są duże. Tory są szerokie.

Z moich obserwacji wynika, że najwiecej obrywają "stropy" , ale to efekt stad Anglików przewijających się na strzelnicach, w przypadku "normalnych" użytkowników, słupy i boki dostają wycisk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Remy napisał(-a):

👍

Równolegle (ze strzelnicą) tory do kręgielni dałoby się zrobić 😉 
Ale co kto lubi 😉

I strzelać do kręgli. I do kuli. Dynamika będzie 🤣

17 godzin temu, Zolw napisał(-a):

Pamiętaj o wentylacji ;) Jeśli potrzebujesz z tym pomocy daj znać.

Wentylacja  jest zaprojektowana i w trakcie wykonywania.

Panowie dziękuję serdecznie za wszystkie uwagi ale to nie jest tak, że mi się przyśniła strzelnica i rano po obudzeniu decyzja - robię strzelnicę 😁 . Ja z tym pomysłem nosiłem się od kilku lat, najpierw miała być otwarta. Jeździłem, szukałem terenu i nawet byłem blisko zakupu takiej ziemi. W międzyczasie objechałem dziesiątki różnych strzelnic - otwartych, krytych, cywilnych i służbowych. Macałem, oglądałem, rozmawiałem z właścicielami i to co robimy u mnie to jest wypadkowa tych obserwacji. A jeśli chodzi o postrzały infrastruktury to się nie da tego uniknąć bo taka jest specyfika działalności. I ja się z tym liczę, że pewne elementy trzeba będzie ci jakiś czas wymieniać. Jak dokończę projekt- zapraszam😁

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słupy będą dobre do rzucania nożem lub toporkiem.

Godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Panowie dziękuję serdecznie za wszystkie uwagi ale to nie jest tak, że mi się przyśniła strzelnica i rano po obudzeniu decyzja - robię strzelnicę 😁 . Ja też m pomysłem nosiłem się od kilku lat, najpierw miała być otwarta. Jeździłem, szukałem terenu i nawet byłem blisko zakupu takiej ziemi. W międzyczasie objechałem dziesiątki różnych strzelnic - otwartych, krytych, cywilnych i służbowych. Macałem, oglądałem, rozmawiałem z właścicielami i to co robimy u mnie to jest wypadkowa tych obserwacji. A jeśli chodzi o postrzały infrastruktury to się nie da tego uniknąć bo taka jest specyfika działalności. I ja się z tym liczę, że pewne elementy trzeba będzie ci jakiś czas wymieniać. Jak dokończę projekt- zapraszam😁

Już przebieram nogami....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymam kciuki za powodzenie inwestycji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Panowie dziękuję serdecznie za wszystkie uwagi ale to nie jest tak, że mi się przyśniła strzelnica i rano po obudzeniu decyzja - robię strzelnicę 😁 . Ja też m pomysłem nosiłem się od kilku lat, najpierw miała być otwarta. Jeździłem, szukałem terenu i nawet byłem blisko zakupu takiej ziemi. W międzyczasie objechałem dziesiątki różnych strzelnic - otwartych, krytych, cywilnych i służbowych. Macałem, oglądałem, rozmawiałem z właścicielami i to co robimy u mnie to jest wypadkowa tych obserwacji. A jeśli chodzi o postrzały infrastruktury to się nie da tego uniknąć bo taka jest specyfika działalności. I ja się z tym liczę, że pewne elementy trzeba będzie ci jakiś czas wymieniać. Jak dokończę projekt- zapraszam😁

W jakimś sensie, pozytywnie Ci zazdrościmy, pomysłu projektu i chęci do takiej inwestycji, więc mimowolnie staramy się pomóc. Żadnych negatywnych retrospekcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszło trochę dynksów. Sprężyny do ciuningu😁 spustu w Beretce FS 92- podobno ma być połowę oporu dotychczasowego.

I z Kanady muzzle brake do Chiappy.

I teraz moje pytanie na marginesie do kolegów, którzy się znają. Proszę wytłumaczyć chłopu z bohaterskiej augustowskiej ziemi 😁 dlaczego to socjalistyczne państwo mnie okrada. Już mówię o co chodzi. 

Ten hamulec zamówiłem ze sklepu w Kanadzie bo okazało się, że w odróżnieniu od Jankesów wysyłają do Polski. Zapłaciłem 119 CAD z przesyłką i o dziwo dość szybko dostałem paczuszkę. I tu zonk- poproszę 83 PLN poprosił Pan listonosz. To ja do internetu i sprawdzam:

- cło powyżej 150€ wartości ( nie było)

-Vat 

Ale okazuje się, że kanadyjski eksporter jest zwolniony z VAT. I teraz moje pytanie - jaki udział miało to złodziejskie socjalistyczne państwo w prywatnym sprowadzeniu przeze mnie z Kanady dynksa za 300 złoty , żeby rabnąć mnie vatem? I nie chodzi o te 80 PLN tylko o fakt. Kiedy wreszcie lud pracujący miast i wsi się obudzi i zobaczy, że jest dymany? 

20260212_183442.JPG

20260212_183500.JPG

20260212_183514.JPG

20260212_183544.JPG

20260212_183555.JPG

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Państwo nie miało udziału, tylko okazję. Okradają bo mogą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dało Ci świadomość, możliwość uczęszczania za darmo do podstawówki itd 😉 

Gdyby nie nasze superpaństwo, to nawet nie wiedziałbyś, że można zza wody gadżety kupować, zresztą brakło by Ci czasu bo jak nie orka, to żniwa czy tam inne krów dojenie .

Weź to jako żart 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zadra napisał(-a):

Dało Ci świadomość, możliwość uczęszczania za darmo do podstawówki itd 😉 

Gdyby nie nasze superpaństwo, to nawet nie wiedziałbyś, że można zza wody gadżety kupować, zresztą brakło by Ci czasu bo jak nie orka, to żniwa czy tam inne krów dojenie .

Weź to jako żart 😉 

Kiedy chodziłem do podstawówki nie było vatu. W ogóle chyba nie było podatków 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, goral_ napisał(-a):

Państwo nie miało udziału, tylko okazję. Okradają bo mogą....

Dlatego obywatel ma wręcz obowiązek odpłacać tzw. państwu pięknym za nadobne. A mówili, że chłop pańszczyźniany był wyzyskiwany. Tylko jemu zabierali 10%.

4 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Kiedy chodziłem do podstawówki nie było vatu. W ogóle chyba nie było podatków 🤣

O ile pamiętam wtedy niczego nie było. Był tyko ocet.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cła są po to, abyś muzzle brake do Chiappy kupił on naszego lokalnego producenta 😁

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, meXy napisał(-a):

Cła są po to, abyś muzzle brake do Chiappy kupił on naszego lokalnego producenta 😁

Żeby nasz lokalny robił to bym kupił od razu 😁

Ale tu nie o cło się rozchodzi a o VAT. Ch.. za co😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.02.2026 o 21:52, souls_hunter napisał(-a):

A mówili, że chłop pańszczyźniany był wyzyskiwany. Tylko jemu zabierali 10%.

Ale skórę z pleców batem zdarli, gdy wybrałby się w odwiedziny dwie gminy dalej.

Był chłopem swojego PANA który był władcą życia a częściej śmierci swego chłopa.

My wiemy dziś ile to 10% ale "wtedy" PAN określał czy chłopy swoje już odpracował.

Jak PAN chciał, to chłop oddawał nie dziesięcinę ale dziewięćdźiesięcinę bo jak nie, to chłop stawał się pokarmem dla PAŃSKICH psów.

Prócz dziesięciny zresztą było mnóstwo innych ciekawych podatków - zazwyczaj nieoficjalnych. 

Z tego niewolnictwa dopiero w zasadzie zaczęliśmy wstawać w latach 50'tych ubiegłego wieku, mniej więcej w tym samym czasie, gdy w USA rozpoczynały się procesy zrównywania szans czarno i białoskórych.. 

Uff.. 

Znowu mnie napadło :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zadra bardzo dziękuję za ten wpis. 

Już słyszę tego niby wolnosciowca oszołoma Mentzena wygadujacego swoje pseudo ekonomiczne kocopoły, że najlepiej było jak była monarchia i że było lepiej bo podatek był 10% a teraz jest więcej a więc jest gorzej. 

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakubos tu nie chodzi o to czy podatki są potrzebne bo są. Ale chodzi o ich wymiar i zasadność. Niedługo zaczną brać VAT od pierdzenia bo to też gazy cieplarniane.

Ktoś powiedział,że nie ma takiej podłości i niegodziwości,której by zrobił najbardziej przyjazny i liberalny rząd kiedy zabraknie mu pieniędzy.

21 godzin temu, goral_ napisał(-a):

Nienormalne 

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, że podatki są konieczne, ale....

Fajnym podatkiem jest" składka  zdrowotna". Podatek dochodowy płaci się od dochodu, a ten również jak ma się stratę.  A za plombę u dentysty -gotówkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też oczywiście wkurzają różne formy opodatkowania.

Np "belka" która karze ludzi za oszczędność, opłaty paliwowe "na drogi" w paliwie które kupuję do kosy lub piły motorowej, kupując opony do auta w cenie mam opłaty ekologiczne związane z utylizacją a w gminie nie mam pszok'a - oddając stare muszę zapłacić dodatkowo za utylizację, podobnie z olejami i elektrośmieciami.. Pszok spoza gminy ode mnie nie przyjmie, czyli lepiej do Warty z mostu zrzucić albo w lesie zostawić bo za darmo i mniej jeżdżenia.. 

Swoją drogą opłaty zdrowotne które idą do NFZ lecz gdy potrzebujesz, to z tego nie możesz skorzystać na starość, to również debilizm.

Mi do NFZ odbierają dużo kasy, a mój ojciec z 2 szpitali wypisany w ciągu 3 dni i nikt nie zauważył, że pojechał z udarem... Dopiero przemycony prywatnym transportem nocą do kolejnej jednostki został prawidłowo zdiagnozowany, ale to po 4 dniach już, a z udarem - do 4 godzin można dużo zadziałać a nie po 4-ech dniach.. 

Ad mojego poprzedniego wpisu, to chodziło mi bardziej o świadomość, że to co nam się teraz wydaje, wiedza którą uzyskaliśmy i "mądrość" nie zawsze idzie w parze ze świadomością sytuacji o dawnych czasach. 

Jak zapytasz kogokolwiek, czy chciałby żyć w średniowieczu, to 85% odpowie, że tak bo były to świetne czasy (widząc się w tych czasach jako rycerz Lancelot, albo jakiś książe/księżniczka tudzież tłusty kupiec) a prawda jest taka, że szanse na to, żeby być w 8% elicie ludności były nikłe i zależały od wielu czynników czasami nie do przeskoczenia (np rodowód albo wyznanie religijne przejęte z urodzenia).

Nikt nie utożsamia się (w teoretycznej wymyślnej sytuacji) z takim bitym chłopem, brudną ulicznicą czy inwalidą spod kościoła który kalectwo "zawdzięcza" szlachcicowi co go po pijaku konno przetrącił.. 

Tak, że wiecie.. trochę więcej wyobraźni trzeba niż te 85% zapytanych posiada.. 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, zadra napisał(-a):

Mnie też oczywiście wkurzają różne formy opodatkowania.

Np "belka" która karze ludzi za oszczędność, opłaty paliwowe "na drogi" w paliwie które kupuję do kosy lub piły motorowej, kupując opony do auta w cenie mam opłaty ekologiczne związane z utylizacją a w gminie nie mam pszok'a - oddając stare muszę zapłacić dodatkowo za utylizację, podobnie z olejami i elektrośmieciami.. Pszok spoza gminy ode mnie nie przyjmie, czyli lepiej do Warty z mostu zrzucić albo w lesie zostawić bo za darmo i mniej jeżdżenia.. 

Swoją drogą opłaty zdrowotne które idą do NFZ lecz gdy potrzebujesz, to z tego nie możesz skorzystać na starość, to również debilizm.

Mi do NFZ odbierają dużo kasy, a mój ojciec z 2 szpitali wypisany w ciągu 3 dni i nikt nie zauważył, że pojechał z udarem... Dopiero przemycony prywatnym transportem nocą do kolejnej jednostki został prawidłowo zdiagnozowany, ale to po 4 dniach już, a z udarem - do 4 godzin można dużo zadziałać a nie po 4-ech dniach.. 

Ad mojego poprzedniego wpisu, to chodziło mi bardziej o świadomość, że to co nam się teraz wydaje, wiedza którą uzyskaliśmy i "mądrość" nie zawsze idzie w parze ze świadomością sytuacji o dawnych czasach. 

Jak zapytasz kogokolwiek, czy chciałby żyć w średniowieczu, to 85% odpowie, że tak bo były to świetne czasy (widząc się w tych czasach jako rycerz Lancelot, albo jakiś książe/księżniczka tudzież tłusty kupiec) a prawda jest taka, że szanse na to, żeby być w 8% elicie ludności były nikłe i zależały od wielu czynników czasami nie do przeskoczenia (np rodowód albo wyznanie religijne przejęte z urodzenia).

Nikt nie utożsamia się (w teoretycznej wymyślnej sytuacji) z takim bitym chłopem, brudną ulicznicą czy inwalidą spod kościoła który kalectwo "zawdzięcza" szlachcicowi co go po pijaku konno przetrącił.. 

Tak, że wiecie.. trochę więcej wyobraźni trzeba niż te 85% zapytanych posiada.. 

I ja po 45 latach życia  dołączyłem do niezadwolonych Polaków 😀 i  zrozumialem o co tym ludziom  chodzi co narzekają. Jak do tej pory nie  miałem okazji skorzystać z odprowadzanych składek zdrowotnych, poza wizytami u lekarza rodzinnego raz na 5 lat. To wszystko do teraz, bo gdy w końcu potrzebowałem - to musiałem wydać prawie 20 tys  na pilne operacje, bo mógłbym nie doczekać państwowych w dobrym zdrowiu. Ostatecznie wkład panstwa to 0 zł. A  kasę na NFZ  co miesiąc  pobierają ... 😀😀😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to temat o broni....😁

Co prawda sam zacząłem o podatku VAT ale nie brnijmy dalej,tym bardziej w NFZ. Temat rzeka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - mocno odbieglismy od temtu strzelania. VAT, teraz skladka zdrowotna, nie wiadomo co za chwilę wjedzie na tapetę 😁

Kończymy pisanie odbiegające od tematu strzelania definitywnie.

Dziękuję  za zrozumienie 😉

Edycja

To od razu zapytam - strzela ktoś  mid range? 

Przymierzam się a że w okolicy mam oś 300 m to zastanawiam się  co kupić. Na razie myślę o czymś w 223 rem. Tak wiem, że jedyny słuszny kaliber to 308 win ale jednak na odległości 300 a może z czasem 500 m można i z 223 postrzelać na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karabinek Stag Arms15 Varminter Rifle 24_

3 godziny temu, rk7000 napisał(-a):

To od razu zapytam - strzela ktoś  mid range? 

Przymierzam się a że w okolicy mam oś 300 m to zastanawiam się  co kupić. Na razie myślę o czymś w 223 rem. Tak wiem, że jedyny słuszny kaliber to 308 win ale jednak na odległości 300 a może z czasem 500 m można i z 223 postrzelać na początek.

Wyżej wrzuciłem Ci typ do obejrzenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, rk7000 napisał(-a):

Kończymy pisanie odbiegające od tematu strzelania definitywnie

Mi jak ostatnio strzeliło w kolanie ... 😉 

Żartowałem.

Do 300m ja wybrałbym boczny zapłon.

Mogłaby być fajna zabawa - strzelić i chwilkę poczekać na trafienie :

Po 022 każdy inny kaliber byłby dużo łatwiejszy.  

Ale oczywiście 223 jest standardowym i dobrym wyborem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 22 lr  i teraz czas na 223. Myślę raczej o jakimś repetierze typu Savage 110 elite lub czymś podobnym. 

Ten Stag Arms fajny i lufa długa  ale to jednak AR 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla bocznego zapłonu 300m to już jest bardzo daleko. 

Jak byłem na szkoleniu u Stanisza z Omnis Arma to właśnie na 300 metrów strzelaliśmy do poperów. 

Na tym dystansie poprawka z tabel przekraczała możliwość korekcji na bębnach więc część odkładało się na siatce a część na bębnach tak żeby się sumowało. Za 3 razem udało mi się trafić i już nawet trafiałem. 

Dla 300m odpowiedni będzie 223rem albo 308win lub dalsze 6.5 creedmor. Ale pomiędzy 223rem a 308win nie ma dużej różnicy na takim dystansie. Cenowo 223rem wychodził znaacznie taniej.

Ale zapomnij o najtańszej bellotce. Raczej trzeba kupować jakies Hornady.

Odpowiedz sobie na pytanie raczej czy masz gdzie strzelać na 500 metrów w okolicy 100 km od Puław?  Czy jest taka oś? Na południu Polski aktualnie najdłuższa to 300 metrów Solny Garnizon w Bochnii. 

Jak ma być taki mid range, to AR15 nie jest dobrym wyborem. Jedyny AR 15 który w miare miare to mossberg ze wzgledu na lufe.

Opinie są dobre o Sabbatti Urban, albo Mossberg  MVP.

Sam wybrałem Sako Tikka t3x w 308 win ale moje ambicje byly do 1 kilometra.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi