Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

images (4).jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patent już jest, licencja już jest.

za tydzień komplet badań 

Tymczasem w klubie poważne przymiarki  

IMG_8770.thumb.jpeg.4902c136fe96123542dce3d3c1ff0c05.jpeg

IMG_8677.thumb.jpeg.bc11a3ef1f57f0b41499122a8eabc838.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.04.2026 o 15:38, loco50 napisał(-a):

Eee,słabizna. Interesuje mnie tylko podium 🤣🤣

Hejka, mógłbyś napisać ile czekałeś na zamówienie z brownells z USA ? Są tam jakieś ograniczenia jeśli chodzi o MAG-i 

Dziękuję z góry za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Maciej72 napisał(-a):

Hejka, mógłbyś napisać ile czekałeś na zamówienie z brownells z USA ? Są tam jakieś ograniczenia jeśli chodzi o MAG-i 

Dziękuję z góry za pomoc. 

Jak towar w magazynie w Europie to szybko - parę dni. Jak w USA to jakieś 3 tyg. Z magami chyba nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/2000-strzalow-na-minute-pokazano-pierwsza-tego-typu-bron-na-swiecie/4vq57kz,79cfc278

Cytat

Chinom udało się zminiaturyzować technologię potrzebną do produkcji broni elektromagnetycznej — informują chińskie państwowe media. Efektem tych prac jest pierwszy na świecie karabin cewkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy wypad na strzelnice :) przestrzelić zakurzone lufy...bo ostatnio tylko pneumatyka....

20260411_120431.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ciepły 

20260410_153451.JPG

20260410_153548.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze bardziej gorący 😁

20260410_154944.JPG

20260410_155006.JPG

20260410_155057.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 11.04.2026 o 13:27, Maciej72 napisał(-a):

Szykuje się ciekawa sprawa dla noszących broń :

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-04-11/zwrot-w-sprawie-strzelaniny-w-bystrzycy-klodzkiej-strzelec-mogl-sie-bronic/

To będzie wyznacznik, jak do prawa podchodzą sądy.

Właśnie będę śledzić,

robię pozwolenie 😁 zostały mi badania i zebranie papierów do wpa.

Tutaj sprawa wydaje się oczywista,

pijana grupa z nożami  zaczepiała ludzi, kogoś wcześniej pobili pod sklepem. 
Na nagraniu w necie widać że po oddaniu strzału „ostrzegawczego” zamiast się wycofać wręcz ruszyli na niego. 
Trzymam kciuki żeby jednak znieśli zarzuty wobec strzelca. 

ps

jest zrzutka dla pomoc dla strzelca który się bronił 

https://zrzutka.pl/6a5nc7?fbclid=IwZnRzaARItsJleHRuA2FlbQExAHNydGMGYXBwX2lkCjY2Mjg1NjgzNzkAAR6vw4DboEuVhs5xoMW8oI1p_L5nwiIeiaDwb6aY6fbOUoyfcVqYH8SHRkrgCQ_aem_QCnjqF-KbEcvLk7SFahP2g

IMG_8866.thumb.png.6741fa08cc2392f163328aa6bd6a067f.png

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ocenę przyjdzie czas.

Pojawiają się kolejne i informacje:

https://www.radiowroclaw.pl/articles/view/159728/Bystrzyca-Klodzka-Przed-strzelanina-doszlo-do-klotni-Prokuratura-prawdopodobnie-wrocil-do-domu-po-bron-TYLKO-U-NAS

Cytat

- To zdarzenie miało miejsce w ostatni piątek, w godzinach późnych wieczornych, po 22:00. Doszło do takiej scysji na terenie Bystrzycy Kłodzkiej, na terenie osiedla, gdzie grupa trzech mężczyzn będących pod wpływem alkoholu spotkała się z kolejnym mężczyzną. Ten z kolei był trzeźwy, doszło między nimi do scysji.

To zdarzenie było tak rozdzielone na dwie części: że była pierwsza scysja, kiedy ten nasz późniejszy zatrzymany w sprawie gdzieś spacerował z psem i tam doszło do pierwszej wymiany i się rozdzielili. Po czym on wrócił do domu, zostawił psa, prawdopodobnie wziął ze sobą taki karabinek automatyczny, powrócił na to miejsce z tymi trzema mężczyznami. Doszło do tej drugiej scysji i wtedy właśnie doszło do użycia broni. Wynika z tego, że oddał jeden strzał ostrzegawczy, po czym całą serię pocisków, która trafiła w jednego z tych trzech mężczyzn - on zginął na miejscu, pozostali dwaj uciekli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naiwny jak dziecko.  Pijany mur głowa zaatakuje. Skoczy z 10 piętra. Taki strzał to może byc gazówka. Sa 2 nieszczęścia.  Trup i sprawca. Zemsta to ladnie na filmach z Hollywood wychodzi. Amen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłop popełnił błąd nie biorąc broni podczas  wyjścia z psem(zakładam, że mógł legalnie nosić załadowany pistolet).

Kwestia byłaby mniej zawiła.

Teraz będzie obsmażany powolutku.

Z boku wygląda jakby świadomie zabrał broń i wyszedł w nadziei, że się spotkają. 

Jeśli napastnicy mieli noże, to powinna policja interweniować (ponoć były zgłoszenia)  i zgarnąć całą trójkę. Uratowaliby życie jednemu a wolność drugiemu.. 

W necie jest info, że strzelający zabrał z domu "karabinek"; wiecie może jaką bronią strzelał?

Ciekawi mnie dlaczego nie wziął pistoletu i najprawdopodobniej będzie to ciekawić również prokuraturę.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

W necie jest info, że strzelający zabrał z domu "karabinek"; wiecie może jaką bronią strzelał?

Prokurator gadał,że Fedarma wziął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ar 15 fedarm, tak jak Loco50 pisze, generalnie wygląda to słabo. 
kłótnia, powrót na chatę, dozbojenie się i wyjście w “miasto”

Rycerze ortalionu,  naszprycowani mefedronem i literkiem whisky, że statusem “nieśmiertelny” I poszło wszystko poza kontrolą.

Ostrzał, pełna Profeska, strzał ostrzegawczy i 5 szybkich (zastanawiałem się nad tym wczesniej) w atakującego. Pozostali nie ruszeni. 
ksiązkowa reakcja, niestety ze wstępem, dającym duże pole do popisu prorokowi.

5 godzin temu, zadra napisał(-a):

Chłop popełnił błąd nie biorąc broni podczas  wyjścia z psem(zakładam, że mógł legalnie nosić załadowany pistolet).

Kwestia byłaby mniej zawiła.

Teraz będzie obsmażany powolutku.

Z boku wygląda jakby świadomie zabrał broń i wyszedł w nadziei, że się spotkają. 

Jeśli napastnicy mieli noże, to powinna policja interweniować (ponoć były zgłoszenia)  i zgarnąć całą trójkę. Uratowaliby życie jednemu a wolność drugiemu.. 

Ciekawi mnie dlaczego nie wziął pistoletu i najprawdopodobniej będzie to ciekawić również prokuraturę.  

Z ar15 masz pelną kontrolę i 30 sztuk solidnej amunicji, założył pewnie, że pistolet będzie trochę mało…

co też nie pomaga w obronie. Generalnie akcja perfekcyjna, gdyby nie irracjonalne okoliczności.

Nie wiem co w głowie siedziało, aby wziaść taką jednostkę, 

Edytowane przez Maciej72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Maciej72 napisał(-a):

Ar 15 fedarm, tak jak Loco50 pisze, generalnie wygląda to słabo. 
kłótnia, powrót na chatę, dozbojenie się i wyjście w “miasto”

Rycerze ortalionu,  naszprycowani mefedronem i literkiem whisky, że statusem “nieśmiertelny” I poszło wszystko poza kontrolą.

Ostrzał, pełna Profeska, strzał ostrzegawczy i 5 szybkich (zastanawiałem się nad tym wczesniej) w atakującego. Pozostali nie ruszeni. 
ksiązkowa reakcja, niestety ze wstępem, dającym duże pole do popisu prorokowi.

Z ar15 masz pelną kontrolę i 30 sztuk solidnej amunicji, założył pewnie, że pistolet będzie trochę mało…

co też nie pomaga w obronie. Generalnie akcja perfekcyjna, gdyby nie irracjonalne okoliczności.

Nie wiem co w głowie siedziało, aby wziaść taką jednostkę, 

Jak na polskie warunki, gdzie dostęp do broni do niedawna był mocno ograniczony, to praktycznie Rambo z M60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Remy napisał(-a):

Jak na polskie warunki, gdzie dostęp do broni do niedawna był mocno ograniczony, to praktycznie Rambo z M60.

Jak mnie odwiedzano na kontrolę i ktoś zobaczył co mam w sejfie, to grzecznie pytano, czy mogę dotknąć :) Chociaż tutaj z arsenałem rządzi Kolega Loco50 :)

Kolega ma barreta w 50 BMG, dał 100 tys... więc zaczynamy się zbroić na grubo. 

Fedarm to taka pukawka entry level, ale dla naszej policji, strzelającej 50 sztuk rocznie, to już inny świat.

Edytowane przez Maciej72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się, to się wypowiem🤣

ogólnie to nawet nie udzielam się za wiele, ale jak to czytam… to przecież to jakiś absurd, chłop instruktor po sprzeczce z “nastukanymi dresami”, wrócił do domu, odstawił psa, zabrał karabin maszynowy🤯🤯🤯 i poszedł na dalsze dyskusje?!!… przecież to się w głowie nie mieści, a ludzie zrzutki dla niego organizują, bo przecież się bronił. Nie wiem jakie sa fakty, co jest plotka, a co nie, ale jeśli rzeczywiście tak było, to nie pojmuje…

przepraszam jeśli uraziłem, któregoś z kolegów, który ma pozwolenie na posiadanie broni, ale może oni pomogą mi w zrozumieniu tej sytuacji. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romi, to nie był karabin maszynowy.  

Co najwyżej semi-auto. 

Wiem, że się czepiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Romi. napisał(-a):

ogólnie to nawet nie udzielam się za wiele, ale jak to czytam… to przecież to jakiś absurd, chłop instruktor po sprzeczce z “nastukanymi dresami”, wrócił do domu, odstawił psa, zabrał karabin maszynowy🤯🤯🤯 i poszedł na dalsze dyskusje?!!… przecież to się w głowie nie mieści, a ludzie zrzutki dla niego organizują, bo przecież się bronił. Nie wiem jakie sa fakty, co jest plotka, a co nie, ale jeśli rzeczywiście tak było, to nie pojmuje…

przepraszam jeśli uraziłem, któregoś z kolegów, który ma pozwolenie na posiadanie broni, ale może oni pomogą mi w zrozumieniu tej sytuacji. Pozdrawiam.

Tej sytuacji nie da się zrozumieć. 

Myślę, że nawet jak będziemy mieli wyrok sądu to też nam to niewiele rozjaśni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Romi. napisał(-a):

Proponuje poczekac na wyrok Sądu, to co wiemy, jak na razie jest tylko oświadczeniem prokuratora, a nie FAKTAMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj te sprzeczki.

Patrząc ogólnie - za mało wiadomo o tym co się wydarzyło.

Jeden ma wywalone, jak usłyszy wyzwiska, czy groźby np.  od pijaczków czy jakiegoś psychola.

Inny, zgłosi na policję.

Trzeci się odpali i…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest coś takiego jak eksces intensywny i ekstensywny. Będzie to zapewne badane przez sąd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi