Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Walezy napisał(-a):

Sub dolaczyl ostatnio do kolekcji. Razem ze Speedmasterem 3861 SS tworza swietna pare zegarkow na kazda okazje. Fakt. ze Speedy wyglada dobrze na praktycznie kazdym pasku, robi go zegarkiem bardzo universalnym.  

Zastanawiam sie jaki trzeci zegarek pasowalby najlepiej do tej pary? Jakies pomysly?

speedy.jpg

sub.jpg

Gratulacje świetna parka, też mam właśnie z Omegi Moona i z Rolexa Explorera II. 

Jeżeli mówimy o trzecim do kolekcji to poszedłbym w oglądanie raczej czegoś garniturowego, klasycznego

Pytanie oczywiście w jakim budżecie czegoś szukasz i w jakim stylu co Ci się podoba czy coś już oglądałeś. 

Zaproponuję od siebie taką przekrojówkę 

Też mam Jaeger LeCoultre 39mm master control kalendarz mają piękne fazy księżyca z jasną tarczą klasyka. 

Pooglądaj też manufaktury takie jak Blancpain Villeret Ultra-Slim, Carl. F. Bucherer też polecę Manero Peripheral 40 mm, może jakiś Girard Perregaux Classic wpadnie w oko, Glashutte Original Sixties Panorama albo Seventies lub jakiś model Senator Perpetual. z IWC zobacz kolekcja Portofino 41mm. 

Albo może jakąś kosteczkę od Cartier Santos lub Tank? 

Ewentualnie jeśli większy budżet

Może Breguet Classique lub Classique Day&Date z fazami księżyca, albo może już Lange&Sohne 1815 manual 38mm.. Może jeszcze Vacheron Constantin Patrimony Retrograde 37mm też ciekawy model. 

Coś mniej oczywistego jak na przykład Chopard LUC XP albo Piaget Polo Date?

Może coś CI wpadnie w oko :D 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minutes ago, SPS said:

Gratulacje świetna parka, też mam właśnie z Omegi Moona i z Rolexa Explorera II. 

Jeżeli mówimy o trzecim do kolekcji to poszedłbym w oglądanie raczej czegoś garniturowego, klasycznego

Pytanie oczywiście w jakim budżecie czegoś szukasz i w jakim stylu co Ci się podoba czy coś już oglądałeś. 

Zaproponuję od siebie taką przekrojówkę 

Też mam Jaeger LeCoultre 39mm master control kalendarz mają piękne fazy księżyca z jasną tarczą klasyka. 

Pooglądaj też manufaktury takie jak Blancpain Villeret Ultra-Slim, Carl. F. Bucherer też polecę Manero Peripheral 40 mm, może jakiś Girard Perregaux Classic wpadnie w oko, Glashutte Original Sixties Panorama albo Seventies lub jakiś model Senator Perpetual. z IWC zobacz kolekcja Portofino 41mm. 

Albo może jakąś kosteczkę od Cartier Santos lub Tank? 

Ewentualnie jeśli większy budżet

Może Breguet Classique lub Classique Day&Date z fazami księżyca, albo może już Lange&Sohne 1815 manual 38mm.. Może jeszcze Vacheron Constantin Patrimony Retrograde 37mm też ciekawy model. 

Coś mniej oczywistego jak na przykład Chopard LUC XP albo Piaget Polo Date?

Może coś CI wpadnie w oko :D 

Dzieki za rekomendacje. Klasyczny design jest ponadczasowy i chybe wlasnie pojde w ta strone. JLC podoba mi sie jako marka, bo doceniam to co i jak robia. Cartier tez jest na celowniku, a GP i Chopard, czy Piaget to faktycznie ciekawe opcje. Moj budzet to jakies 15k euro wiec moze ciezko bedzie znalezc cos w zlocie (chociaz rynek siada na doope, wiec kto wie?) i jakies 2 lata na realizacje planu.  

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzieki za rekomendacje. Klasyczny design jest ponadczasowy i chybe wlasnie pojde w ta strone. JLC podoba mi sie jako marka, bo doceniam to co i jak robia. Cartier tez jest na celowniku, a GP i Chopard, czy Piaget to faktycznie ciekawe opcje. Moj budzet to jakies 15k euro wiec moze ciezko bedzie znalezc cos w zlocie (chociaz rynek siada na doope, wiec kto wie?) i jakies 2 lata na realizacje planu.  
Idealna rekomendacja@SPS , przemyślana, dojrzała i jak się okazuje celna.

Przy takich 2 rzezimieszkach musi pojawić się klasyk. Fajnie gdyby zmieniła się również geometria. Zamiast okrągłej rectangular albo tonneau. JLC albo wypasiony FM, za 15k€ jest co wybrać.
choice is yours.

Powodzenia.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za niecałe 15k euro masz takiego Santosa Dumont

1723d99476b08962b7505e72b8e7fe37.jpg&key=977ea9dbb0d3cc207c479905e49784dff03fa4a8f5632b08e16cf247ad360583
Jest:
Klasyk
Do garnituru
W żółtym złocie
Z czarną tarczą
I bonusowo kostka, nie okrągły (zawsze jakaś odmiana).
Minus, że kwarc.
Za 18 k euro masz XL z ręcznym naciągiem, tylko wtedy złoto różowe i jasna tarcza. To oczywiście nówki sztuki.
Jak spojrzysz na rynek wtórny, to znajdziesz i Santosa mechanika w złocie, i Reverso, czy MUTa.

Edit: w sumie to, że kwarc, to wcale nie musi być minus. Tak mi się z rozpędu napisało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Walezy napisał(-a):

Już w domu więc poglądowo zdjęcie.

I popatrz teraz, miałbyś wtedy taką trójeczkę zawodników.
Moon, sportowy Rolex i klasyczny Jaeger LeCoultre. Szczególnie jeśli już zacząłeś rozważać JLC

@Dostum 🙌 starałem się zaproponować wachlarz możliwości.
Wiadomo każdy ma swoich faworytów, niemniej warto przy takich poszukiwaniach porównać różne manufaktury i modele szczególnie że budżet pozwala na różne możliwości. 

Koledzy też podrzucili kilka pomysłów 👍masz w czym wybierać i nad czym myśleć. 

IMG_4158.thumb.jpeg.613b68d34fbd340a67968b4a730d5cbc.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osiołkowi w żłoby dano. Wybór jest trudny, nie ma co. Jakby nie patrzył to Speedy i Sub same w sobie są klasykami, więc wypadałoby dodać również komplementarnego klasyka. 

A jeśli chodzi o JLC to najbardziej podoba mi się Master Control Geographic, no ale nie dość że za bardzo pasuje jako komplementarny zegarek, to jego złota wersja kosztuje ponad 30k.

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przywołany wcześniej Tank lub Santos to klasyki przez duże "K"

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minutes ago, lort said:

Przywołany wcześniej Tank lub Santos to klasyki przez duże "K"

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Cartier to faktycznie mocny kandydat. 

IMG_2808.jpeg

IMG_2797.jpeg

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JLC od jakies juz czasu chodzi mi po glowie. Najlepiej zolte zloto i czarna tarcza (moze byc ciezko). Klasycznego garniturowaca faktycznie jest brak w mojej kolekcji. 

Myslalem tez o GO PanoMaticLunar. 

Jak mi się podobał na zdjęciach i filmach, tak czar prysł gdy go zobaczyłem na żywo i mierzyłem… jak dla mnie za gruba koperta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GO jak na tak elegancki zegarek jest za gruby. Niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, cordi7 said:

GO jak na tak elegancki zegarek jest za gruby. Niestety.

Racja, ale za to jaki ładny. Mógłbym go nosić mechanizmem do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę gruby to fakt ale pod mankiet wchodzi, wielkość natomiast czyni go mało subtelnym i dyskretnym 

IMG_20240504_204342.thumb.jpg.56760cb9c6ff0d982432fcda4c8b8aeb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wielkosc w ogole nie przeszkadzala, 40 mm to dobry rozmiar. Nosic bym na co dzien mogl ale jednak grubosc widac i pod pewnymi katami jak krazek hokejowy na pasku wyglada. Ladny krazek ale jednak krazek - temu typowi zegarkow nie przystoi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cordi7 jasne ale w połączeniu z grubością jest tak jak mówisz: trochę jak krążek. Na co dzień spoko jako elegant/ garniturowiec średnio bo zbyt się wybija wielkością 🙂 Ale to tylko moje postrzeganie eleganckiego zegarka jako wspierajacego strój a krzyczacego "tu jestem". 

Niemniej wciąż mnie kusi 😂

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to odwieczny problem tych zegarków, dlatego go nigdy nie kupiłem - nic nie maskuje, te krótkie uszka jeszcze wizualnie to potęgują. Wersja Panoreserve jest kapkę niższa ale nadal to jest zegarek który po prostu wygląda na gruby nie średni, szczególnie w kontekście stylistyki sugerującej elegancję.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lange 1: 9,8 mm / 10 mm zaleznie od wersji

GO PanoMaticLunar: 12,7 mm

GO PanoReserve: 11,7 mm

I w zasadzie to tyle w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że Santos Dumont XL wpasuje się w kolekcję idealnie. Santos de Cartier Large jest za duży, a Medium za mały.

Dumont XL jest w sam raz, i dodatkowo w przeciwieństwie do swoich mniejszych wersji ma mechanizm Piaget.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Całkiem miła sobota, dzięki żonie mam od dziś Certinę DS-1. Podoba mi się (i Certina, i żona) 😜

IMG_20241130_101017.jpg

IMG_20241130_101033.jpg

Świetna jest, DS zawsze mi się podobała, to jest świetne wzornictwo od samego początku linii. Gratulacje 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Całkiem miła sobota, dzięki żonie mam od dziś Certinę DS-1. Podoba mi się (i Certina, i żona) 😜

IMG_20241130_101017.jpg

IMG_20241130_101033.jpg

Piękny 💪, gratuluję 😁👍.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednie DS1 to już prawie ikona. Super zegar.

Gratuluję Żonki i przy okazji cytryny. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi