Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

mnie się podoba :) 

@uhck997   tak myślę że 38 mm RO musiałbym przymierzyć. Dzisiaj ten model zrobił na mnie wrażenie. Świetnie wykonany. Mógłby służyć do samoobrony (wyczujcie ironię) :P 

poszukiwania trwają... :D 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2023 o 12:24, SPS napisał(-a):

No nie wiem 

kupić takiego czy nie 😁

IMG_6297.thumb.jpeg.736e7b54f637691eabf6fc57e8a71bd1.jpeg

IMG_6296.thumb.jpeg.60ced2292d267104fb6c6d2ad4483afc.jpeg

IMG_6298.thumb.jpeg.9abfa8806aff8e5e56fc59294f9a56bf.jpeg

Lubisz chrono to się nie wahaj.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Lubisz chrono to się nie wahaj.  

Oj tak bardzo lubię. Chyba ulubiona komplikacja - Chrono. 

Przy takim rozmiarze boję się że skończyło by się jak przy Breitlingu - super zegarek którego bym nie nosił z racji rozmiaru.

Ale mniejszy rozmiar AP bardzo chętnie poznam bo zegarek zrobił na mnie duuuuże wrażenie  :D 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, SPS napisał(-a):

Oj tak bardzo lubię. Chyba ulubiona komplikacja - Chrono. 

Ale mniejszy rozmiar AP bardzo chętnie poznam bo zegarek zrobił na mnie duuuuże wrażenie  :D 

W tym roku miałem okazję odwiedzić butik Audemars Piguet w Nowym Jorku. Przyjęła mnie bardzo sympatyczna (i bardzo ładna....) Pani Leonor Silva Beraldi. Dostałem lampkę szampana i przez godzinę rozmawialiśmy o zegarkach - o aktualnej ofercie AP, o historii marki, o mechanizmach, o porównaniach z PP czy VC. Pani Leonor prezentowała wiedzę na bardzo wysokim poziomie, a jej nadgarstek zdobił RO 37mm z niebieską tarczą i brylantami na bezelu. Mogłem mierzyć co tylko chciałem, a wybór był bardzo duży. To jedno z moich najciekawszych doświadczeń w ramach zegarkowego hobby. Na koniec Wam powiem, że po takiej rozmowie, nie ma żadnego problemu z zamówieniem większości modeli, a piszę to głównie dlatego, że na forum byli tacy, którzy śmiali się, gdy pisałem, że gdy pokażesz sprzedawcy swoją pasję, wiedzę i zaangażowanie, to nie ma problemu z zakupem nawet pozornie nieosiągalnych modeli.

Wklejam zdjęcia chronografów, które szczególnie mi się spodobały.

image_50381057.JPG

image_50444033.JPG

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy może nie ale drugi to kultowy design AP.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi lepszy , chociaż chyba znalazłbym fajniejszy model . Gorzej z sianem i możliwością zakupu 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Pierwszy może nie ale drugi to kultowy design AP.

Drugi to 26238ST czyli wprowadzony do stałej oferty remake oficjalnej Bestii czyli pierwszego w ogóle Royal Oak Offshore zaprezentowanego na rynku w 1993 roku.

Wcześniej na 25 lecie dostępna była od 2018 roku  (jako limited edition/boutique exclusive choć nienumerowana pod względem ilości egzemplarzy) referencja 26237ST na innym werku, ale jeszcze bardziej wizualnie zbliżona do pierwszego Offshore z 1993 roku, czyli z asymetrycznym ustawieniem subtarcz od chrono oraz nieprzezroczystym tyłem jak w oryginale.

Może komuś nie leżeć Offshore jako taki (bo za duży, za wysoki, za ciężki itd.), ale na tą chwilę to jest najbardziej klasyczny/historyczny Royal Oak Offshore, jaki można obecnie w kolekcji AP kupić. 

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że w ostatni dzień 2023 r. należałoby w tym wątku przypomnieć jaki zegarek został wybrany zegarkiem mijającego roku. Najbardziej prestiżową nagrodę na GPHG 2023 r. tj. Aiguille d'Or, czyli Grand Prix,  zdobył Audemars Piguet Code 11.59 Universelle RD#4. Moim zdaniem wybór nie mógł być inny. W warsztatach AP pracowano nad tym zegarkiem od 7 lat. Dyrektorem technicznym projektu był jeden z największych współczesnych zegarmistrzów Giulio Papi (pamiętamy słynne studio Renaud&Papi). Liczący 1100 części  mechanizm ma 40 funkcji (w tym 23 komplikacje), m.in. Grand Sonnerie Supersonnerie (trudno znaleźć trudniejszą do wykonania komplikację), repetycję minutową, wieczny kalendarz semi-Gregorian wskazujący dokładną datę do 2400 roku, fazy księżyca, chronograf split-seconds flyback i oczywiście "latający" tourbillon. Universelle RD #4 nawiązuje do stworzonego przez AP w 1899 roku kieszonkowego zegarka L'Universelle, który można oglądać w muzeum AP w Le Brassus (trzeba się tam kiedyś wybrać). W kieszonce z 1899 roku było 26 funkcji, w tym 19 komplikacji.

Najważniejszą cechą RD#4 jest umieszczenie tylu komplikacji w kompaktowej obudowie i stworzenie bardzo prostego i intuicyjnego systemu obsługi wszystkich funkcji zegarka. Naprawdę trzeba wyjątkowego kunsztu aby zmieścić tyle komplikacji w zegarku, który można swobodnie nosić - rozmiar to zaledwie 42 mm ! Przecież to mniej niż większość modeli z linii Offshore ! Grubość koperty - 15,6 mm, przy automatycznym naciągu (trzeba było jeszcze znaleźć miejsce na rotor). Nie wiem jakim cudem zmieścili to wszystko; absolutne mistrzostwo.

Obsługa zegarka ogranicza się do tylko do 3 koronek (po prawej stronie koperty) i 3 przycisków (po lewej stronie koperty).  Na każdym przycisku i na każdej koronce wygrawerowano oznaczenia wskazujące jaka funkcja jest przypisana do danego przycisku lub koronki (np. znaczek księżyca na najniżej położonym przycisku po lewej stronie oznacza, że za jego pomocą ustawiamy fazy księżyca). Zadaniem Giulio Papiego było stworzenie zegarka z wielką ilością komplikacji, przeznaczonego do normalnego i wygodnego noszenia oraz jak najbardziej łatwego w obsłudze. Cel został osiągnięty i powstało wielkie dzieło sztuki. 

universelle 2.jpg

universelle 3.jpg

universelle.jpg

Giulio_Papi_.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/31/2023 at 9:12 AM, mylof said:

Myślę, że w ostatni dzień 2023 r. należałoby w tym wątku przypomnieć jaki zegarek został wybrany zegarkiem mijającego roku. Najbardziej prestiżową nagrodę na GPHG 2023 r. tj. Aiguille d'Or, czyli Grand Prix,  zdobył Audemars Piguet Code 11.59 Universelle RD#4. Moim zdaniem wybór nie mógł być inny. W warsztatach AP pracowano nad tym zegarkiem od 7 lat. Dyrektorem technicznym projektu był jeden z największych współczesnych zegarmistrzów Giulio Papi (pamiętamy słynne studio Renaud&Papi). Liczący 1100 części  mechanizm ma 40 funkcji (w tym 23 komplikacje), m.in. Grand Sonnerie Supersonnerie (trudno znaleźć trudniejszą do wykonania komplikację), repetycję minutową, wieczny kalendarz semi-Gregorian wskazujący dokładną datę do 2400 roku, fazy księżyca, chronograf split-seconds flyback i oczywiście "latający" tourbillon. Universelle RD #4 nawiązuje do stworzonego przez AP w 1899 roku kieszonkowego zegarka L'Universelle, który można oglądać w muzeum AP w Le Brassus (trzeba się tam kiedyś wybrać). W kieszonce z 1899 roku było 26 funkcji, w tym 19 komplikacji.

Najważniejszą cechą RD#4 jest umieszczenie tylu komplikacji w kompaktowej obudowie i stworzenie bardzo prostego i intuicyjnego systemu obsługi wszystkich funkcji zegarka. Naprawdę trzeba wyjątkowego kunsztu aby zmieścić tyle komplikacji w zegarku, który można swobodnie nosić - rozmiar to zaledwie 42 mm ! Przecież to mniej niż większość modeli z linii Offshore ! Grubość koperty - 15,6 mm, przy automatycznym naciągu (trzeba było jeszcze znaleźć miejsce na rotor). Nie wiem jakim cudem zmieścili to wszystko; absolutne mistrzostwo.

Obsługa zegarka ogranicza się do tylko do 3 koronek (po prawej stronie koperty) i 3 przycisków (po lewej stronie koperty).  Na każdym przycisku i na każdej koronce wygrawerowano oznaczenia wskazujące jaka funkcja jest przypisana do danego przycisku lub koronki (np. znaczek księżyca na najniżej położonym przycisku po lewej stronie oznacza, że za jego pomocą ustawiamy fazy księżyca). Zadaniem Giulio Papiego było stworzenie zegarka z wielką ilością komplikacji, przeznaczonego do normalnego i wygodnego noszenia oraz jak najbardziej łatwego w obsłudze. Cel został osiągnięty i powstało wielkie dzieło sztuki. 

universelle 2.jpg

universelle 3.jpg

universelle.jpg

🤯 🤯 🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2024 ma powstać 6 sztuk RD4, złożenie każdego trwa około 9 miesięcy i robi to jeden zegarmistrz. Zegarek jest składany 3 razy - pierwszy raz by sprawdzić czy wszystkie części są wykonane poprawnie i mechanizm działa jak trzeba, drugi raz po ręcznym wykończeniu (zdobieniu) części i znów testowany po czym trzeci raz na gotowo. Szczęśliwi wybrańcy mogą dokonać pełnej indywidualizacji (dekiel, rotor, tarcza lub jej brak - skeleton).*

* info pochodzące od pracownika butiku AP

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, w 2024 ma sie pojawic jakoby cienszy ROO - nowy mechanizm ma umozliwic redukcje grubosci.

Po przymiarce stwierdzam, ze obecny ROO to klocek i lowca futryn ale ma cos w sobie i na zywo zyskuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.12.2023 o 21:12, mylof napisał(-a):

Na koniec Wam powiem, że po takiej rozmowie, nie ma żadnego problemu z zamówieniem większości modeli, a piszę to głównie dlatego, że na forum byli tacy, którzy śmiali się, gdy pisałem, że gdy pokażesz sprzedawcy swoją pasję, wiedzę i zaangażowanie, to nie ma problemu z zakupem nawet pozornie nieosiągalnych modeli.

I oczywiscie byla tak zafascynowana Twoja wiedza i urokiem osobistym, ze sprzadala Ci stalowego Jumbo. 

A wszyscy wokol klaskali i rozsypywali konfetti 🤣

PS. Nie moglem sie powstrzymac 🤭

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.12.2023 o 21:12, mylof napisał(-a):

W tym roku miałem okazję odwiedzić butik Audemars Piguet w Nowym Jorku. Przyjęła mnie bardzo sympatyczna (i bardzo ładna....) Pani Leonor Silva Beraldi. Dostałem lampkę szampana i przez godzinę rozmawialiśmy o zegarkach - o aktualnej ofercie AP, o historii marki, o mechanizmach, o porównaniach z PP czy VC. Pani Leonor prezentowała wiedzę na bardzo wysokim poziomie, a jej nadgarstek zdobił RO 37mm z niebieską tarczą i brylantami na bezelu. Mogłem mierzyć co tylko chciałem, a wybór był bardzo duży. To jedno z moich najciekawszych doświadczeń w ramach zegarkowego hobby. Na koniec Wam powiem, że po takiej rozmowie, nie ma żadnego problemu z zamówieniem większości modeli, a piszę to głównie dlatego, że na forum byli tacy, którzy śmiali się, gdy pisałem, że gdy pokażesz sprzedawcy swoją pasję, wiedzę i zaangażowanie, to nie ma problemu z zakupem nawet pozornie nieosiągalnych modeli.

Wklejam zdjęcia chronografów, które szczególnie mi się spodobały.

A świstak siedzi i zawija...

Ja mam chyba jakiegoś bana w AP, bo już trzy razy u mnie stałem pod butikiem i trzy razy mnie nie wpuścili, twierdząc że w środku mają klientów i muszę czekać. A mnie się czekać nie chciało. Wpuścili mnie w Singapurze ostatnio i poprzymiarzałem, ale nic nie było na sprzedaż. 

Muszę się poduczyć z wiedzy, większyć zaangażowanie (tj. stać dłużej jak idiota przed sklepem, a nuż się uda). No i chyba pożyczę Lamborghini zakupione niedawno przez znajomego, może jak zrobię ładne entree i zaparkuję szpanersko pod samym butikiem to moje szanse się zwiększą🤣.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie wpuszczą, tam nie pozwolą zrobić zdjęć, gdzie indziej nie chcą sprzedać bo karta nie zadziałała. Pomysł z Lambo to nie jest głupia sprawa. A jaki kolor auta? 🤔

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tu nie wpuszczą, tam nie pozwolą zrobić zdjęć, gdzie indziej nie chcą sprzedać bo karta nie zadziałała. Pomysł z Lambo to nie jest głupia sprawa. A jaki kolor auta? 🤔

Żółty - a to ma znaczenie?

No niestety, Włochy czy Singapur to nie Polska - takiej obsługi jak w salonie(ach) Poznaniu to ze świecą na świecie szukać. 

Po aż tak dokładnej analizie i pamięci co do moich postów mam wrażenie że mam albo followera albo stalkera 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, beniowski napisał(-a):

No niestety, Włochy czy Singapur to nie Polska - takiej obsługi jak w salonie(ach) Poznaniu to ze świecą na świecie szukać. 

Po aż tak dokładnej analizie i pamięci co do moich postów mam wrażenie że mam albo followera albo stalkera 😂.

Lubię czytać Twoje posty, są rzeczowe i merytoryczne. 😊

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Ty po prostu mozesz miec zwyczajnie pecha 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ty po prostu mozesz miec zwyczajnie pecha 😅

Mnie akurat AP na razie nie interesuje - co chciałem to już przymierzyłem. Może, gdyby się udało, to chciałbym przy okazji przymierzyć z czystej ciekawości Royal Oak Concept Black Panther Flying Tourbillon. Zdaję sobie jednak sprawę, że to jest zegarek bardzo trudny do zobaczenia w butiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Mnie akurat AP na razie nie interesuje - co chciałem to już przymierzyłem. Może, gdyby się udało, to chciałbym przy okazji przymierzyć z czystej ciekawości Royal Oak Concept Black Panther Flying Tourbillon. Zdaję sobie jednak sprawę, że to jest zegarek bardzo trudny do zobaczenia w butiku.

Fuj, nie zalozylbym na reke nawet 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minutes ago, beniowski said:

Jak jesteś fanem to jest cała seria, myślę że nie będzie problemów z przymiarką ;) Stylistycznie nie odbiega, tylko wersji z Tourbilionem chyba nie ma...

2052332850_Screenshot2024-01-12at13_51_16.thumb.png.06d5f2b741404edbc68c2e05e2f9e185.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

I oczywiscie byla tak zafascynowana Twoja wiedza i urokiem osobistym, ze sprzadala Ci stalowego Jumbo. 

A wszyscy wokol klaskali i rozsypywali konfetti 🤣

PS. Nie moglem sie powstrzymac 🤭

Może lepiej napisz coś merytorycznego w tym wątku, bo takie treści niczego tu nie wnoszą. 

Gdybyś zadał sobie trud dokładnego przeczytania mojego posta, to zwróciłbyś uwagę, że pisałem, iż nie miałem problemu z zamówieniem większości modeli. O Jumbo nawet nie pytałem, ale wiadomym jest, że na ten model szans by nie było. 

Radżę Ci się zdobyć dużo więcej wiedzy zegarkowej (bo na razie na forum nie napisałeś niczego z czego mogłoby wynikać, że takową posiadasz), to wówczas może sprzedawcy w salonach zegarkowych będą zafascynowani rozmowami także z Tobą.

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Muszę się poduczyć z wiedzy, większyć zaangażowanie (tj. stać dłużej jak idiota przed sklepem, a nuż się uda). No i chyba pożyczę Lamborghini zakupione niedawno przez znajomego, może jak zrobię ładne entree i zaparkuję szpanersko pod samym butikiem to moje szanse się zwiększą🤣.

W Nowym Jorku nie ma takiej potrzeby. W kolejce nie czekałem, nie byłem uprzednio zapisany na spotkanie, przyszedłem w krótkich spodniach i koszulce, miałem plecak a nie teczkę, ze skromnym Explorerem na nadgarstku 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mylof napisał(-a):

Może lepiej napisz coś merytorycznego w tym wątku, bo takie treści niczego tu nie wnoszą. 

Gdybyś zadał sobie trud dokładnego przeczytania mojego posta, to zwróciłbyś uwagę, że pisałem, iż nie miałem problemu z zamówieniem większości modeli. O Jumbo nawet nie pytałem, ale wiadomym jest, że na ten model szans by nie było. 

Radżę Ci się zdobyć dużo więcej wiedzy zegarkowej (bo na razie na forum nie napisałeś niczego z czego mogłoby wynikać, że takową posiadasz), to wówczas może sprzedawcy w salonach zegarkowych będą zafascynowani rozmowami także z Tobą.

Dziekuje, za porade, bede sie starac zdobyc jak najwiecej tej "wiedzy zegarkowej", ale nie wiem czy dam rade 😔

Rozumiem, ze Pani Leonor nie proponowala Jumbo... to moze zwyklego, ordynarnego 41mm RO? Chetnie odkupie 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Rozumiem, ze Pani Leonor nie proponowala Jumbo... to moze zwyklego, ordynarnego 41mm RO? Chetnie odkupie 🤭

Ten model mnie nie interesuje, też mi się nie podoba, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi