Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, pisar napisał(-a):

Ja się trochę odnosiłem do Rolka, który jedny ze specyfikacją osiągnął super precyzje i bardzo dobry wynik, przykładając to do ilości produkowanych przez niego sztuk

I porównując do Rollo, zawsze mnie dziwiły "rozjazdy" lub grube tolerancje w zegarkach x razy droższych niz wspomniany Rollo

Trudno jest osiągnąć wysoką precyzję pomiaru czasu przy dużej skali czynników degradujących dokładność działania zegarka. Im mechanizm bardziej skomplikowany tym skala trudności nasila się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Trudno jest osiągnąć wysoką precyzję pomiaru czasu przy dużej skali czynników degradujących dokładność działania zegarka. Im mechanizm bardziej skomplikowany tym skala trudności nasila się.

Oczywista oczywistość. 🙄

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

Są już pierwsze odbiory :)

IMG_20241019_201438.jpg

Czy ten człowiek jest sławny. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Czy ten człowiek jest sławny. 

Teraz już tak. 😛

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u nas można je zobaczyć/kupić od ręki

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej zdjęć i pieprzenia/narzekania w necie tym szybciej zaczął mi się podobać 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Undziak napisał(-a):

Powiem tak, zegarek petarda. Mierzony, oglądany:) Robi wrażenie

Gratuluję możliwości przymiarki 😎👍

Jesli chodzi o wrazenie, to kolorystycznie ten bi kolor z niebieska tarcza mi osobiscie rowniez sie podoba, ale na tym sie konczy... 😏

Dla mnie, to kwadratowy kloc - patelnia bez pomyslu na cos ciekawego/innego czy charakterystycznego jak np. Cartier z charakterystycznymi indeksami i bezelem ze "srubkami". Pomysł na przerzucenie bransolety z Nautilusa, to kolejna porazka 😵💫 Wielki kwadratowy klocek a tu jakies obłe elementy na bransie - przeciez mogli zaprojektowac ciekawa bransolete pod ten konkretny model a tu masakra 😔 A ogolnie jedno dla mnie go przekresla wzgledem np. Nautilusa - brak jakiejkolwiek historii - nawet wymyslonej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się cieszę, że mogłem przymierzyć. Zegarki się mierzy, ogląda, są emocje, potem z czasem przychodzi otrzeźwienie, krytyczne spojrzenie. Nigdy nie kupuje się emocjami. Ten Patek zrobił wrażenie, na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach i renderach. Nie wiem czy bym kupił. Co inne przy nadmiarze kasy. Im więcej przymiarek, tym więcej mam jakiś "ale". Może człowiek robi się bardziej wybredny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Admof napisał(-a):

Im więcej zdjęć i pieprzenia/narzekania w necie tym szybciej zaczął mi się podobać 🤣

W tym rzecz. Ważne, żeby nawrzucać jak najwięcej zdjęć, wpisów i filmików o nowym zegarku, wtedy rośnie prawdopodobieństwo, że ktoś się złapie. Zwłaszcza, że w przypadku Patka mniej chodzi o walory wizualne projektu (co udowadnia wiele zegarków tej marki) niż o "atrybut statusu" (cokolwiek to znaczy).

Poza przyjemnością poużywania sobie kosztem jednej z najważniejszych firm zegarkowych na świecie, muszę uczciwie przyznać, że gdyby ten zegarek można było obejrzeć na żywo w Warszawie, to chętnie sam bym spróbował z czystej ciekawości.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież powinniśmy się zachwycać że zespół projektantów pod wodzą Thierry’ego Sterna latami pracował dniem i nocą żeby….. wsadzić Nautilusa w kwadratową kopertę. Czy wy nie widzicie ile to wysiłku, kreatywności i innowacyjności musiało kosztować? Za 5 lat np. wsadzą Nautilusa w okrągłą kopertę, a za dziesięć w trójkątną. I też zajmie im to nieprzespane noce latami. A mogliby zerknąć np. na to co potrafi zaprojektować Bulgari (Octo Finissimo) Parmigiani (nowa Tonda) czy choćby Moser ostatnimi laty. No ale Patek nie musi, bo to….. Patek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie Cubitus nie zniechęca. Nie ma może w sobie tej elegancji, co Gondolo z tourbillonem, ale stanowi całkiem niezłe uzupełnienie kolekcji. Jeżeli interesuje Was Cubitus, a nie chce Wam się szukać filmików na stronie Patka, to zebrałem cały udostępniony materiał video i wrzuciłem do siebie. Zapraszam... 🙂

https://www.chronomaster.pl

Szczególnie ciekawy jest materiał techniczny opisujący mechanizm oznaczony jako kaliber 240 PS CI J LU.

https://www.chronomaster.pl/patek-philippe-cal-240-ps-ci-j-lu/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, KrysH napisał(-a):

Możliwe że lata świetności Patka powoli przemijają - nowe wypusty to nie to samo co kiedyś...

IMG_3868.jpeg

Znak zapytania to zbytek kurtuazji. Ciężko chyba o gorsze wzornictwo niż Patek w ostatnich latach, mocno się biją z AP. Trzecię miejsce dałbym Blancpain.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chociaż tarczę jakąś nową by zaprojektowali, a nie wzięli po prostu z Nautilusa? Chyba można mieć jakieś wymagania wobec tak szacownej firmy jak PP? Trochę mam wrażenie że nie wolno nic powiedzieć o Cubitusie negatywnego bo to Patek, a skoro Patek no to jak można śmieć mieć wątpliwości odnośnie tego co robią i w jakim idą kierunku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Może chociaż tarczę jakąś nową by zaprojektowali, a nie wzięli po prostu z Nautilusa? Chyba można mieć jakieś wymagania wobec tak szacownej firmy jak PP? Trochę mam wrażenie że nie wolno nic powiedzieć o Cubitusie negatywnego bo to Patek, a skoro Patek no to jak można śmieć mieć wątpliwości odnośnie tego co robią i w jakim idą kierunku?

A ja odnoszę wrażenie, że ludzie sami narzucają sobie taką presję. Przecież rodzina Sternów nie mówi - nie tykajcie Patka, bo to "świętość". Każdy produkt podlega ocenie i niezależnie od ceny może się podobać lub nie lub być zupełnie obojętny. Trzecia opcja jest chyba najgorsza dla producenta, bo nawet jak ludzie narzekają, to przynajmniej jest głośno i kogoś to obchodzi. Poza tym, warto jednak wziąć pod uwagę, że komuś naprawdę kolekcja Cubitus może się podobać niezależnie od napisu na tarczy. Royal Oak ma oktagonalny pierścień połączony z kopertą "tonneau", a Patek poszedł w zbliżonym kierunku tylko nadał kopercie kwadratowo-kanciasty kształt. Zresztą np. Gérald Genta miał w swojej ofercie podobne zegarki i jakoś nikt wówczas nie rozdzierał szat. Proszę przykład...

spacer.png

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepski przykład Mariusz bo nikt nie narzeka na to że Patek ma lekko oktagonalną kopertę, tylko jak bardzo jest to wtórny zegarek w stosunku do Nautilusa - ta sama tarcza, te same wskazówki, ta sama bransoleta, ta sama konstrukcja koperty plus wypustki na bokach. Wygląda po prostu jak mikrobrandowe wcielenie Patka.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz, że projekt tego kwadraciaka jest wtórny, a dwa - coś jest nie tak z proporcjami, nie gra mi tu ten projekt. Nautilus może się podobać lub nie, ale projekt jest poprawny.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiepski przykład Mariusz bo nikt nie narzeka na to że Patek ma lekko oktagonalną kopertę, tylko jak bardzo jest to wtórny zegarek w stosunku do Nautilusa - ta sama tarcza, te same wskazówki, ta sama bransoleta, ta sama konstrukcja koperty plus wypustki na bokach. Wygląda po prostu jak mikrobrandowe wcielenie Patka.

Oczywiście to jest odtwórczy zegarek tylko czy to go zupełnie skreśla? Weźmy za przykład Roleksa. Submariner, GMT Master II, Yacht-Master, Sea-Dweller, Deepsea - to jest dopiero jaskrawy przykład autoplagiatu i nikomu to nie przeszkadza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Oczywiście to jest odtwórczy zegarek tylko czy to go zupełnie skreśla? Weźmy za przykład Roleksa. Submariner, GMT Master II, Yacht-Master, Sea-Dweller, Deepsea - to jest dopiero jaskrawy przykład autoplagiatu i nikomu to nie przeszkadza.

Brzydki też jest. :) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Rolex są ewolucją poprzednich modeli a nie ich wersjami z ciastoliny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

„Uwielbiam” dyskusje o filmikach, renderach i skreślaniu zegarków na tej podstawie.
Ileż to już razy przechodziliśmy przez to na forum…

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzydki też jest.  

Rolex są ewolucją poprzednich modeli a nie ich wersjami z ciastoliny.

Dobrze, tylko dlaczego wszystkie przeze mnie wymienione nie są w jednej kolekcji Submariner? Przecież posługujemy się identycznym argumentem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Możliwe że lata świetności Patka powoli przemijają - nowe wypusty to nie to samo co kiedyś...

IMG_3868.jpeg

No mega mi się podoba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, McIntosh napisał(-a):

emoji106.pngemoji3.png

Dobrze, tylko dlaczego wszystkie przeze mnie wymienione nie są w jednej kolekcji Submariner? Przecież posługujemy się identycznym argumentem. emoji846.png

Ale ja nie mam problemu z nazwami marek Rolexa, mogą się nazywać wszystkie Submariner, przecież w ogóle nie dyskutujemy o marce Rolex, nijak się to ma do dyskusji i Patku i argumentacji o wtórności projektu który jest pierwszym "nowym" Patkiem od lat. No ale skoro wytaczasz takie "argumenty" to EOT.. chyba że chcesz pogadać o tym jak to innowacyjny jest najnowszy model Patka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi