Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę z Kopernika trochę ze starego sygnała i się kręci - a godzinowa to........ -_-

Tak. Zdecydowanie uczcijmy to minutą milczenia. I zadumy. Kto, po co i dlaczego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez to artysta o niestetndardowym  sposobie myślenia więc i projekt nietypowy. Moim zdaniem cekawy, inny.

Ja tam bym nosił jakby był do kupienia za jakieś realne pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się właśnie spodobało to inspirowanie starymi Rakietami, trochę Kopernik, trochę Big Zero - wygląda ciekawie. W środku niby ich nowy mechanizm automatyczny - Raketa — Avtomat.

Chociaż 1000 EURO i mineralne szkiełko to trochę poniżej oczekiwań ;). (ale Junghans też tak robi ;) )

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, ale tam jest napisane, że zegarek jest zaprojektowany na 100lecie rosyjskiej Avant- garde.

Popatrzcie jaki podobny ten zegarek, a tytuł pracy "Bij białego"

Chciałbym zobaczyć ten werk.

post-91454-0-65148000-1506280936.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junghansy przynajmniej maja wysublimowana stylistykę a tu miszmasz totalny , jakby ktoś złożył zegarek z czego miał pod ręką nie patrząc czy ma to jakąś spójność. No i jeśli jeszcze cena taka jak piszesz to już naprawdę milczę. Zresztą "de gustibus"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie podoba to, że kultywują tradycję, a nie rżną dizajn od innych :).

Poza tym, tak jak lubię Kusturice, zarówno za filmy jak i za muzykę, tak też podoba mi się to co zaprojektował, wiadomo że nie kupie tego modelu za ponad 4000 zł, ale cieszę sie, że powstają takie projekty :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

4,6 tys zł za radziecki mechanizm, za stalowa kopertę, z delikatnie mówiąc kontrowersyjnym designem?

Trochę drogo, nie wydaje się Wam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że drogo, ale prezesi ściągnięci ze Szwajcarii, muszą zarabiać. :)

Zresztą w wywiadzie Jacques von Polier, wyraźnie mówi, żeby zapomnieć o Rakiecie za 50€.

Ciekaw jestem ile będzie kosztowała Rakieta na 3031 :)

http://www.russianwatchguide.com/raketa-interview.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Pewnie, że drogo, ale prezesi ściągnięci ze Szwajcarii, muszą zarabiać. :)

Zresztą w wywiadzie Jacques von Polier, wyraźnie mówi, żeby zapomnieć o Rakiecie za 50€.

Ciekaw jestem ile będzie kosztowała Rakieta na 3031 :)

http://www.russianwatchguide.com/raketa-interview.htm

Ciekawe są również uwagi na temat chińskiej produkcji ;) Znakomicie jest zorientowany w cenach rynkowych :)

A 3031 w wersji projektowej z czasów ZSRR na pewno nie pójdzie do produkcji, bo to ze względu na awaryjny mechanizm byłby strzał w kolano. Po modyfikacjach minimalizujących awarie jak najbardziej. Pewnie dobrze by się sprzedawał. Ale na to trzeba czasu na poprawki, testy, ponowne poprawki i ponowne testy..

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy wywiad, trochę tłumaczący kwestie ceny, bo jednak mając na uwadze, że kompletny proces produkcji odbywa się w ich fabryce to nie sposób oczekiwać zegarka za 1000 zł (tak, wiem że Wostok potrafi w tej cenie ;) ).

Pewnie przy okazji chcą tez nadać prestiżu marce, tak to dzisiaj funkcjonuje :).

Myśle, ze gdyby dzisiejsze Błonie obrało taką drogę, to nie zraziloby do siebie tylu pasjonatów ;).

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4,6 tys zł za radziecki mechanizm, za stalowa kopertę, z delikatnie mówiąc kontrowersyjnym designem?

Trochę drogo, nie wydaje się Wam?

Dla mnie cenę uzasadniałby jedynie osobisty podpis Kusturicy na każdym egzemplarzu ;)

Inaczej - pełna zgoda z Jackiem i Krzyśkiem. Design strasznie wzbudza niepokój, przypomina mi pieriestijkowe slavy. Poza tym zamiast stworzyć coś nowego, to poskładali elementy z dawnych przebojów i wygląda to tak sobie. Odgrzewane kotlety rzadko bywają smaczne ;)

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu macie resztę fachowców ściągniętych do Rakiety, to kosztuje.

I zaczynają wchodzić na rynki zachodnie:

http://wwd.com/fashion-news/fashion-scoops/russia-raketa-international-market-10891128/

Yakovlew, ależ prezes o tym mówi "we still have all the technical documentation for it in our archive, but this will take a few more years".

post-91454-0-07120900-1506284763_thumb.jpg

Edytowane przez timegoesby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000 euro za ten zegarek to śmiech i tej ceny nic nie tłumaczy.

Juz wcześniejsze Rakiety były drogie absurdalnie (olimpijska Soczi - 600 euro)

Tu mówiąc potocznie - chyba sie komuś sufit na głowę spadł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Bardzo ciekawy wywiad, trochę tłumaczący kwestie ceny, bo jednak mając na uwadze, że kompletny proces produkcji odbywa się w ich fabryce to nie sposób oczekiwać zegarka za 1000 zł (tak, wiem że Wostok potrafi w tej cenie ;) ).

Pewnie przy okazji chcą tez nadać prestiżu marce, tak to dzisiaj funkcjonuje :).

Myśle, ze gdyby dzisiejsze Błonie obrało taką drogę, to nie zraziloby do siebie tylu pasjonatów ;).

To juz nie chodzi o to, że można taniej. Wiadomo, że można, ale jest to bardzo dobry argument w kontekście noworuskiej produkcji i za przykład mogę podać limitkę Amfibii Uszatej, która w naprawdę dobrej specyfikacji (stalowa koperta, WR 300, bardzo dobra luminova C3, automat) kosztowała 213 USD z przesyłką. Tyle komentarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No i:

"We bought new equipment to ease the work done on our old machines that still work perfectly."

Unowocześniają radziecką myśl techniczną ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcą: planning to pass on the Swiss standard certification “Chronofiable” and “COSC” to the company. In 2013  to muszą mieć nowszy sprzęt.

https://www.inyourpocket.com/st-petersburg-en/Raketa,-the-oldest-factory-in-Russia_73143f

http://www.watchprojects.com/page/18/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie zachowana tarcza - zazdraszczam bo mam ciut gorszą :P

Pokaż mechanizm, kiedys dyskutowaliśmy bo sporo tych Swietów ma mechanizmy sygnowane już przez Rakietę.

Pokazuję.

bb61c46d8bbb9a8c9ae0c726c8e4e314.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Rakieta jak to często bywa.

W moim drugim, z czarną tarczą, tez jest ten sam mechanizm.

A w kolejnym (dopiero jest na trasie poczty) jest taki:

4491463d94f05979839c4c0cab8c48ab.png

Edytowane przez 13mar68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta i mechanizm są właściwe dla zegarka z 1мчз a tarcza jaka?

Tarcza taka(foto nie moje).

8095a6a4ff5a5199c8d32f224212aa60.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi