Andrzej1 314 #801 Napisano 25 Października 2017 Witam, jeszcze nie mój ale uważam, że ciekawy i niebawem będę jego posiadaczem - nie wiem jeszcze jak brzmi i jak wybija kwadranse ale mam nadzieję, że dźwięk pierwsza klasa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #802 Napisano 25 Października 2017 Czy to jest mechanizm EPPNERA ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #803 Napisano 26 Października 2017 Nie, ale Eppner je stosował...Witam, jeszcze nie mój ale uważam, że ciekawy i niebawem będę jego posiadaczem - nie wiem jeszcze jak brzmi i jak wybija kwadranse ale mam nadzieję, że dźwięk pierwsza klasa On bije w spiralne gongi, więc dźwięk jest taki sobie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej1 314 #804 Napisano 29 Października 2017 Oczywiście spojrzę na to subiektywnie ale jako mój pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni repetier to dla mnie super, może też przez kawał historii - tyle lat, tyle "przeżył" .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3321 #805 Napisano 4 Listopada 2017 Do wersji cyrylicznej dolaczyla wersja eksportowa 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #806 Napisano 8 Listopada 2017 Piękne chrono - aż dziw, że nikt nie pochwalił No i stan... Ode mnie cudeńko i ciekawostka: 1. Private label w pięknej sterlingowej kopercie z gryfem (niestety zdjęcia nie oddają jego autentycznego uroku): 2. Kluczykowa ciekawostka z okolic połowy wieku XIX - kotwicowy kluczykowiec z pięknymi trzema "palcami" werku - genewski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9025 #807 Napisano 8 Listopada 2017 Te koperty z głębokimi zdobieniami nie wychodzą na zdjeciach - wyglądają płasko U mnie dzisiaj Waltham: Koperta to grubo złocony (gwarancja 25 lat) angielski Dennison, wyprodukowana dla Walthama.Mechanizm to 11 kamieniowi Waltham.Uszkodzenie okazało się niewielkie (spadnięty przerzutnik z osi balansu) i zegarek działa po paru minutach naprawy. Ogólnie - cudowny stan. Powierzchowne zarysowania i jedno malutkie wgniecenie, czyli jakby nic Jeden z najlepszych zakupów ever . 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #808 Napisano 22 Listopada 2017 Witajcie.Takie coś mi wpadło w ręce. Może ktoś mi przybliżyć temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MadGravediGGer77 49 #809 Napisano 25 Listopada 2017 Witam,przepraszam jeśli nie w tym dziale - wtedy proszę o przeniesienie,Sprawa jest pilna. Kolega bardzo prosił mnie o przywrócenie do życia zegarka kieszonkowego - z mechanizmem jak na zdjęciu.Okazuje się, że zegarek nie posiada osi sekundnika. Reszta mechanizmu jest sprawna. Gdyby któryś z Kolegów posiadał taką oś, ewentualnie mechanizm na części ze sprawną ośką i najlepiej złotą wskazówką sekundnika i mógłby to sprzedać w rozsądnej cenie, to proszę o PW. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #810 Napisano 11 Grudnia 2017 Panowie mam pytanie o wskazówki Corteberta dla PKP na cal.532 W sieci googluje i wychodzą mi raz z takimi wskazówkami: lub takimi: Szczerze mówiąc byłem pewien, że wskazowki mają być z "oczkami" tak jak w górniczych, jubileuszowych kieszonkach, ale te 2 pierwsze fotografie to są 2 różne egzemplarze zegarka z różnych źródeł. Czy możliwe że te zegarki przychodzily do PKP w różnych konfiguracjach? Pytam, bo taki jak ten pierwszy niebawem mi przyjdzie i podejrzewam, że wtopilem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #811 Napisano 11 Grudnia 2017 tak, prawdopodobnie wychodziły z tymi dwiema konfiguracjami..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #812 Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Super! W takim razie będę poszukiwał jakiejś pasującej do niego dewizki (gdyby ktoś chciał się pozbyć jakiejs w nienajgorszym stanie do Corteberta z tamtych lat to zapraszam na PW.) Mam jeszcze 2 pytania. Czy to "nowe srebro", "chińskie srebro" czy też "alpake" to da się odnowić - i czy w ogóle w takim zegarku warto to robic? Zegarek chciałbym zatrzymać dla siebie, na następne pokolenia. Pomyślałem żeby wypolerować kopertę i szkło o ile się da ( tarczy nawet nie ruszam, ma być oryginal). Druga sprawa to czy dalibyscie wskazówki gdzie poszperać aby lepiej poznać historię tego zegarka? Wiem tylko że po WWI byl przetarg na zegarki dla PKP i wygrał je min. Cortebert, ale nie wiem w jakiej ilosci, i od którego roku były dostarczane. Zastanawiam się tez, czy służyły jako służbowe kieszonki czy były zamawiane jako nagrody jubileuszowe za odpracowane lata służby na kolei. Napisałem już do muzeum kolejnictwa i do PLK, ale na razie wszyscy mają moje zapytania w d... Oczywiście nie liczę że się dowiem nie wiadomo czego. Bardziej że ktoś może wskaże gdzie jeszcze się udać, gdzie poszperać itp Edytowane 11 Grudnia 2017 przez denver47 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #813 Napisano 11 Grudnia 2017 proponuje kupić ściereczkę do srebra lub cape cod i delikatnie wypolerować, nabłyszczy i wypoleruje mikro ryski... szkło można wypolerować, wymienić.... groszowa sprawa.różne firmy dostarczały zegarki dla pkp. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #814 Napisano 11 Grudnia 2017 Dzięki. Tak wiem o innych firmach (lanco, doxa etc) ale chodzi mi konkretnie o ten model. W każdym razie jak zegarek przyjdzie to się pochwalę. Gdyby dorwał się do jakichś newsów to też dam znać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #815 Napisano 14 Grudnia 2017 No i jest Szkiełko plastikowe - czyli nie oryginałWskazówki też nie teges. Mam rację?Poza tym bardzo fajny stan. Jestem bardzo zadowolony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #816 Napisano 14 Grudnia 2017 Jeśli się czepiać - coś mi też koronka ( długość wałka? ) nie pasuje.Jeśli chodzi o szkiełka to dorobienia w Gdańsku w każdym wymiarze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #817 Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Koronka wyciągnięta,bo ustawiałem go na katalogową godzinę 10.10 a co!Jeśli się czepiać - coś mi też koronka ( długość wałka? ) nie pasuje.Jeśli chodzi o szkiełka to dorobienia w Gdańsku w każdym wymiarze Szkiełka czyli szkło nie plastik?A na wskazówki breguet to jedyna opcja to kupić dawce? Może ma ktoś jakiegoś Corteberta w częściach? Dewizki też bym poszukiwał odpowiedniej Edytowane 14 Grudnia 2017 przez denver47 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #818 Napisano 14 Grudnia 2017 Dewizki też bym poszukiwał odpowiedniejMasz jakąś przykładową fotkę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #819 Napisano 14 Grudnia 2017 Masz jakąś przykładową fotkę?Nie mam pojecia. Googluje corteberty cal 532 na takich: Może ktoś kto ma jubileuszowy górniczy by coś podpowiedział? W każdym razie jak miałbym kupować cos co nie byłoby z corteberta to conajmniej coś innego z lat 1920-1935. Z tymi wskazówkami jesteście w stanie pomóc? Powyżej jest opinia że były prawdopodobnie w dwóch wariantach. Wykluczył bym to widząc swój egzemplarz. Moje wskazówka minutowa nachodzi na indeksy minutowe, inna podobna podlinkowane powyżej była krótsza. Wg mnie prawdziwe to te bregueta z gorniczych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #820 Napisano 14 Grudnia 2017 Czy tam przypadkiem nie będą pasowały wskazówki od Mołni? Jeśli tak, to na zatoce można dostać te "brequety". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #821 Napisano 14 Grudnia 2017 Dobry pomysł. Oni później robili kieszonki na licencji Corteberta. Widzę że jest aukcja gdzie sprzedają 2sety wskazówek za 25 zielonych. Mołnia cal: 3601, 3602, 3603. Opis że do kieszonek i naręcznych. To będzie to? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #822 Napisano 14 Grudnia 2017 Wskazówki do Mołni często spotykane są w Cort na polskim rynku - przyzwoity zamiennik, ale jednak zamiennik... Wskazówki breguetowskie są właściwe - takie jak na cytowanym wcześniej zdjęciu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #823 Napisano 14 Grudnia 2017 Dzięki za potwierdzenie. Czy wg Was kolor koronki jest ok? Ona się tak zużywa czy jest to też jakiś zamiennik? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #824 Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) szkiełko oryginalnie było z plexi, jak wspominałem wcześniej wskazówki są prawdopodobnie oryginalne....dewizki corteberta nie kupisz, bo oni takowych nie produkowali, większość spotykanych to dokupione, dołożone przy zakupie, itp....pierwsze z brzegu zdjęcia ukazujące stosowanie przez corteberta takich wskazówek... Edytowane 14 Grudnia 2017 przez ksylo1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #825 Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Wskazówki oryginalne corteberta - ok - ale pisząc to masz na myśli, że na pewno pochodzące z tej kolejowej kieszonki?? Mam wątpliwości dlatego, że inni producenci stosowali też te breguetowskie. Sądziłem, iż standard kolejowy jest niejako określony - zegarki wszystkie wyglądają podobnie Dzięki za info o dewizce - nie znam się na zegarkach kieszonkowych. Myślałem, że dewizka + kieszonka to komplet. W takim razie znajdę sobie coś sensownego. Co do szkiełka jesteś pewien? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez denver47 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach