Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde ja już sam nie wiem co myśleć - Grand Seiko albo totalnie wie co robi albo totalnie się pogubili… 

Pogubili. Mi sie juz ulewa od n-tej wersji tego samego lub podobnego cyferblatu.

Mowie to ja - wieloletni zagorzaly wielbiciel GS.

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne na świecie nielimitowane ilości limitek. O co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam info z tzw. pierwszej reki jak wygladala sprzedaz 2 poprzednich modeli Ginza.

Ten pierwszy z siatka ulic rozszedl sie w WAKO w ciagu 2-3h.

Ten poprzedni - WAKO zrobilo na niego loterie. Moj przyjaciel Japonczyk zapisal sie do loterii „dla mnie”. Przegralismy. Ale bylo wiele rezygnacji wsrod „zwyciezcow” - odezwali sie do kumpla, niemniej jednak nie podjelismy rekawicy. A potem model trafil nawet trafil na polki. Popyt zdechl.

Temu dzisiejszemu nie wroze lepszej passy.

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam info z tzw. pierwszej reki jak wygladala sprzedaz 2 poprzednich modeli Ginza.

Ten pierwszy z siatka ulic rozszedl sie w WAKO w ciagu 2-3h.

Ten poprzedni - WAKO zrobilo na niego loterie. Moj przyjaciel Japonczyk zapisal sie do loterii „dla mnie”. Przegralismy. Ale bylo wiele rezygnacji wsrod „zwyciezcow” - odezwali sie do kumpla, niemniej jednak nie podjelismy rekawicy. A potem model trafil nawet trafil na polki. Popyt zdechl.

bibbi

Jeszcze rozumiem jak są to limitki po kilka - kilkanaście sztuk jak dla konkretnych sklepów albo rocznicowe ale 500 czy 1000 i więcej modeli limitowanych niż podstawowych to już niczym nie kusi.
Podziwiam tylko wyobraźnię, jak kolejny raz wymyślić skojarzenia z Mt Iwate albo ulicami Ginza żeby klientom makaron na uszy nawijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko ma ostatnio parcie na serie limitowane. Widzę że idą w stąd Jeep'a w tym zakresie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, bibbi napisał(-a):

No i co z tego? Całkiem fajnie wygląda. Jeśli nie będzie popytu, to za przyzwoite pieniądze będzie można go kupić z drugiej ręki lub jako nowy i nosić jak każdy inny zegarek, bo chyba po to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, facecik said:

„jak każdy inny zegarek” bo chyba po to jest?

Dokładnie po to NIE są limited editions. 

Aby kupujący czuł ze to jest special zegarek a nie jak każdy inny… Grand Seiko zatraciło ten special factor. Moj Geophysic (limitka na 800) lub IWC tribute 3705 (limitka na 1000) czuję się o wiele bardziej wyjątkowo, tak jak limitki powinny się czuć - że masz coś rzadkiego… 

(to tylko moje zdanie @facecik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, KrysH napisał(-a):

Dokładnie po to NIE są limited editions. 

Aby kupujący czuł ze to jest special zegarek a nie jak każdy inny… Grand Seiko zatraciło ten special factor. Moj Geophysic (limitka na 800) lub IWC tribute 3705 (limitka na 1000) czuję się o wiele bardziej wyjątkowo, tak jak limitki powinny się czuć - że masz coś rzadkiego… 

(to tylko moje zdanie @facecik)

Czy Ty nie przeczysz sam sobie? No litości, limitka 1000 szt., 800 szt., i to nie jest po to żeby nosić!? JLC nie nosisz, IWC nie nosisz? Do zdjęć tylko zakładasz? A że czujesz się lepiej, to super. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i co z tego? 

Mozesz rozwinac sens pytania? Opisalem moje przewidywania. Nie wiem jak odpowiedziec na pytanie „no i co z tego”. Bo chyba nie jest to zaczepka rodem z innych, burzliwych watkow?

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, bibbi napisał(-a):

Mozesz rozwinac sens pytania? Opisalem moje przewidywania. Nie wiem jak odpowiedziec na pytanie „no i co z tego”. Bo chyba nie jest to zaczepka rodem z innych, burzliwych watkow?

bibbi

Wybacz, post był sformułowany dość zaczepnie. Zwłaszcza ten początek. Po prostu chodziło mi o to, że pomijając te dywagacje dotyczące limitacji i sposobu oraz rezultatu dystrybucji i sprzedaży poprzednich wersji, jest to bardzo fajny zegarek, do noszenia, którego cena w przyszłości nie będzie zbyt wygórowana. Zgoda😊?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, facecik said:

Czy Ty nie przeczysz sam sobie? No litości, limitka 1000 szt., 800 szt., i to nie jest po to żeby nosić!? JLC nie nosisz, IWC nie nosisz? Do zdjęć tylko zakładasz? A że czujesz się lepiej, to super. 

Oczywiscie że noszę, ale to nie ma nic wspólnego z tematem. Dlaczego limitka miałaby wpływać na noszenie zegarka, tu chyba się zgadzamy? Mi tylko chodziło o rozumienie „limited edition”. Mnie nie interesuje za bardzo „ile” było wyprodukowanych sztuk w limitce tylko fakt że nigdy więcej nie będzie powtórki. Myślę że to jest bardziej warte niż liczba. Grand Seiko ostatnio ciągle „wskrzesza” jakieś modele i tyle tego już się porobiło że zaczęli tracić zaufanie swoich fanów. 

Może ja się mylę. Jakie jest twoje pojęcie „limited edition” i czego Ty oczekujesz od takiego zegarka? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już tu kiedyś wspominaliśmy, że GS ostatnimi czasy chyba nie ma już normalnej produkcji, a tylko same limitki lub limitki limitek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, KrysH napisał(-a):

Jakie jest twoje pojęcie „limited edition” i czego Ty oczekujesz od takiego zegarka? 

Mieć coś wyjątkowego, ale coś co się podoba, przede wszystkim właścicielowi. Być może nie każdy chciałby to mieć, ale zwraca uwagę, wyróżnia się. Może jest w jakimś stopniu doceniane, kultowe? Mało tego jest, bo przecież limited. Sam nie wiem.

A w aspekcie funkcjonowania, to tyle żeby dało się go nosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, facecik said:

Mieć coś wyjątkowego, ale coś co się podoba, przede wszystkim właścicielowi. Być może nie każdy chciałby to mieć, ale zwraca uwagę, wyróżnia się. Może jest w jakimś stopniu doceniane, kultowe? Mało tego jest, bo przecież limited. Sam nie wiem.

A w aspekcie funkcjonowania, to tyle żeby dało się go nosić.

Fajna odpowiedź dziękuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wybacz, post był sformułowany dość zaczepnie. Zwłaszcza ten początek. Po prostu chodziło mi o to, że pomijając te dywagacje dotyczące limitacji i sposobu oraz rezultatu dystrybucji i sprzedaży poprzednich wersji, jest to bardzo fajny zegarek, do noszenia, którego cena w przyszłości nie będzie zbyt wygórowana. Zgoda?

Pełna.

Przedstawie moje rozumienie limited edition. Obrazek wystarczy za komentarz. Niestety wszedlem w hobby o ok. rok za pozno, aby nabyc go at retail. 
6D354E51-016F-43C8-B858-BF029A774BFF.thumb.jpeg.53e6e0fdd6233955282ab1fa2c072a54.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, bibbi said:

Pełna. emoji106.png

Przedstawie moje rozumienie limited edition. Obrazek wystarczy za komentarz. Niestety wszedlem w hobby o ok. rok za pozno, aby nabyc go at retail. 
6D354E51-016F-43C8-B858-BF029A774BFF.thumb.jpeg.53e6e0fdd6233955282ab1fa2c072a54.jpeg

Chętnie poczytam - a mógłbyś Bartek proszę podać mi referencje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie poczytam - a mógłbyś Bartek proszę podać mi referencje? 

SBGY003

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.01.2024 o 08:25, Sebak napisał(-a):

Shubun jest przepiękny. Nie mogę się napatrzeć na mojego. Pomimo tego, że zrobiłeś dobre zdjęcie, to jednak tylko na żywo można docenić jak wspaniale się prezentuje ten zegarek. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/12/2024 at 7:24 AM, mylof said:

Shubun jest przepiękny. Nie mogę się napatrzeć na mojego. Pomimo tego, że zrobiłeś dobre zdjęcie, to jednak tylko na żywo można docenić jak wspaniale się prezentuje ten zegarek. 

To prawda. Shubun jest jednym z tych zegarków, które na żywo wchodzą na totalnie inny bieg! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stajni GS jest to napewno bardzo “emocjonalny” design.

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi