arckx 59 #26 Napisano 27 Października 2020 nagrody EISA 2020-2021 w kategorii RTV: Najlepszy telewizor: Philips 65OLED935 Najbardziej opłacalny telewizor OLED: Philips 55OLED805 Najlepszy telewizor OLED klasy premium: LG OLED65GX 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zolw 1129 #27 Napisano 18 Lipca 2021 Panowie odgrzebuję temat. Zastanawiam się nad zakupem telewizora waham się między dwoma modelami jeden w technologii nanocell LG 55NANO863NA drugi w technologii OLED LG OLED55B13LA cenowo są zbliżone. Porównywał ktoś te dwie technologie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8102 #28 Napisano 18 Lipca 2021 LGNANO863 kupiłem dla syna - do Playstation 5 (ma Hdmi 2.1 i dosyć dobrze działający HDR, a także odświeżanie ekranu 100/120 Hz). Obraz jest naprawdę niezły, a sam tv dosyć intuicyjny w obsłudze.Ale jeśli szukasz tv do oglądania filmów, OLED moim zdaniem będzie lepszy. 1 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zolw 1129 #29 Napisano 18 Lipca 2021 Kupiłem oled, zobaczymy jak się sprawdzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8102 #30 Napisano 18 Lipca 2021 Myślę, że będziesz zadowolony. 1 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #31 Napisano 18 Lipca 2021 Ja sprawdzałem różne modele z pendrivem. Baja jakaś kolorowa i przebudzenie mocy. Kazałem sobie podpinać i puszczać. Kupiłem OLED lg. Nic nie było się w stanie nawet zblizyc. Chodzi już 5 lat. Był najdroższy z wszystkich ale jakość obrazu a przede wszystkim czerń jest powalająca. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamex 6 #32 Napisano 13 Listopada 2021 Nie chciałem zakładać nowego tematu a ten wydaje mi się właściwy, czy w LG LB5800 po wgraniu nowego softa będzie możliwość oglądania HBO GO? Czy pozostaje jakaś przystawka typu Xiaomi stick? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zGredz_i_NY 566 #33 Napisano 13 Listopada 2021 6 godzin temu, Adamex napisał(-a): Nie chciałem zakładać nowego tematu a ten wydaje mi się właściwy, czy w LG LB5800 po wgraniu nowego softa będzie możliwość oglądania HBO GO? Czy pozostaje jakaś przystawka typu Xiaomi stick? Można spróbować - soft jest z 2018 roku. Samsung smart z 2013 HBOGO i NETFLIX śmiga, ale Canal+ już nie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamex 6 #34 Napisano 13 Listopada 2021 Dziękuje za odpowiedź. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6582 #35 Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Koledzy, może ktoś podpowie - 50-55'', generalnie netfilx (po wifi), czasami (może 1h tygodniowo) PS, max 30kg (taki mam wieszak i nie chce mi się zmieniać), budżet do 5k. Edit - może być taniej, ale chcę mieć spokój na kilka lat i żeby netflix chodził Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez szuwi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRobert 11834 #36 Napisano 24 Kwietnia 2023 W tym budżecie ja bym szukał oleda np. powinno starczyć na Sony 55A80J, dokładając trochę LG 55C21. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6582 #37 Napisano 24 Kwietnia 2023 Właśnie czytam o XR55A80JAEP, ale przyznam, że nie za bardzo to rozumiem, a nie chciałbym podejść do sprzedawcy i jak zwykle zapytać "a Pan który by kupił" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRobert 11834 #38 Napisano 24 Kwietnia 2023 3 minuty temu, szuwi napisał(-a): Właśnie czytam o XR55A80JAEP, ale przyznam, że nie za bardzo to rozumiem, a nie chciałbym podejść do sprzedawcy i jak zwykle zapytać "a Pan który by kupił" Pytaj, pomożemy 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16800 #39 Napisano 24 Kwietnia 2023 pewnie koledzy znaja się na każdym aspekcie tv ale ja bedąc laikiem wybrałem jakiś czas temu philipsa na androidzie z ambilight i jestem bardzo zadowolony z obrazu i wygody użytkowania 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6582 #40 Napisano 24 Kwietnia 2023 20 minut temu, TRobert napisał(-a): Pytaj, pomożemy 🙂 Nie będzie dużo działał - pewnie przeciętnie 1-2h dziennie. Nie planują podłączać wzmacniacza ani głośników czy innych soundbarów. Nie mam C+, HBO ani innych - czasami teściowa (jak nas odwiedza) ogląda "na współnej" i jakieś podobne, ale to leci z anteny przymocowanej do balkonu. Jak pisałem, zasadniczo ma obsługiwać netflixa. Prosta obsługa wskazana - wybajerzone piloty z milionem funkcji nie są dla mnie 😉 Rozmiar pewnie wolałbym 50'', ale nie ma chyba OLED 50'', wiec może byc 55''. Rozsądny jest OLED, czy QLED? Czy jeszcze coś innego? Czy różnica w urządzeniu za 2-3k i 5k jest widoczna i słyszalna dla kompletnego laika? Teraz od chyba 10 lat mam jakieś Sony 46'' i byłby OK, gdyby netflix działał - próbowałem podłączyć jakąś przystawkę (nawet dwie kupiłem), ale nie szło mi z konfiguracją, więc łatwiej mi wymienić TV 🙂 24 minuty temu, Jan napisał(-a): pewnie koledzy znaja się na każdym aspekcie tv ale ja bedąc laikiem wybrałem jakiś czas temu philipsa na androidzie z ambilight i jestem bardzo zadowolony z obrazu i wygody użytkowania ja też jestem prosty w obsłudze, ale nie wiem, czy oled czy qled, i czy urządzenie dwa razy droższe jest dwa razy lepsze 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16800 #41 Napisano 24 Kwietnia 2023 @szuwi moj byl za jakieś 2/3 Twojego budżetu o ile dobrze pamiętam. Roznice najbardziej widac jak masz 2 tv obok siebie. Jak nie ma porównania, to jeden pies 😂 i to że czerń w oledowym tv kolegi jest głębsza mnie nie boli 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 6184 #42 Napisano 24 Kwietnia 2023 Ja kupowałem 2 lata temu, wybierałem między LG 65 OLED i Samsung 85 QLED (były w tej samej cenie), zdecydowałem się na OLED i nie żałuję, spełnił moje oczekiwania w całości. Oczywiście większy byłby lepszy ale to nie w tych pieniądzach 6k). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRobert 11834 #43 Napisano 24 Kwietnia 2023 W oledzie będziesz miał najlepszą jakość (szczególnie czerń), co do rozmiaru to 50'' nie robią, są 48" ale mało modeli i często nieopłacalne. Tak naprawdę wymagania które opisałeś spełni każdy TV, również taki za 2k, ale jeśli możesz mieć najlepszą jakość w zakładanym budżecie, to dla mnie wybór jest prosty, chociaż pewnie jestem spaczony na tym punkcie bo sprzedaję TV . Co do różnic między np. tym Sony a LG to głównie system bo w jakości obrazu nie zauważysz różnicy, osobiście wolę system w LG, no i bardzo fajne mają piloty. A czy Ty zauważysz różnicę, myślę że tak, najlepiej idź do sklepu poproś o włączenie tego samego na OLED i QLED/LED. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6582 #44 Napisano 24 Kwietnia 2023 30 minut temu, Jan napisał(-a): @szuwi moj byl za jakieś 2/3 Twojego budżetu o ile dobrze pamiętam. Roznice najbardziej widac jak masz 2 tv obok siebie. Jak nie ma porównania, to jeden pies 😂 i to że czerń w oledowym tv kolegi jest głębsza mnie nie boli nie będzie dwóch obok siebie... 😉 28 minut temu, Christo napisał(-a): Ja kupowałem 2 lata temu, wybierałem między LG 65 OLED i Samsung 85 QLED (były w tej samej cenie), zdecydowałem się na OLED i nie żałuję, spełnił moje oczekiwania w całości. Oczywiście większy byłby lepszy ale to nie w tych pieniądzach 6k). w miejscu gdzie ma dyndać nie zmieści się nic większego, żeby nie było "tłoku". Dzięki za opinię co do oled 17 minut temu, TRobert napisał(-a): , osobiście wolę system w LG, no i bardzo fajne mają piloty. Dlaczego wolisz system LG? 18 minut temu, TRobert napisał(-a): najlepiej idź do sklepu poproś o włączenie tego samego na OLED i QLED/LED. pewnie tak się skończy... Jak pisałem - chcę mieć z głowy na kilka lat, a na szczęście zakup tv w supermarkecie z nielicznymi wyjątkami nie rozwala budżetu domowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRobert 11834 #45 Napisano 24 Kwietnia 2023 4 minuty temu, szuwi napisał(-a): Dlaczego wolisz system LG? Wg. mnie jest prostszy, bardziej intuicyjny, lepiej działają funkcje głosowe, no i piloty mają najlepsze na rynku TV. W Sony jest android/google TV. Ale to że wolę system w LG, to tylko moja subiektywna opinia 😛 ,bo są również zwolennicy androida i to już gadanie o gustach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6263 #46 Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) OLED vs. QLED to jest chyba jeszcze ta różnica, czy będziesz oglądać głównie po ciemku (wtedy ważna ta czerń) czy w jasnym pokoju. Ja mam dużo okien sufit-podłoga centralnie na południe i "oglądam" głównie bajki w dzień (ostatnio Harry Potter naprzemiennie z Wednesday) więc mamy QE55QN85A SMART TV UHD 4K SAMS. Nawet był dziwnie tani, nastawiony byłem na wyższe pieniądze 😁. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez mroova Kupiony rok temu, cztery z haczkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRobert 11834 #47 Napisano 24 Kwietnia 2023 3 minuty temu, mroova napisał(-a): OLED vs. QLED to jest chyba jeszcze ta różnica, czy będziesz oglądać głównie po ciemku (wtedy ważna ta czerń) czy w jasnym pokoju. Ja mam dużo okien sufit-podłoga centralnie na południe i "oglądam" głównie bajki w dzień (ostatnio Harry Potter naprzemiennie z Wednesday) więc mamy QE55QN85A SMART TV UHD 4K SAMS. Nawet był dziwnie tani, nastawiony byłem na wyższe pieniądze 😁. Dokładnie tak, OLED pokaże swoją wyższość właśnie wieczorem na dobrej jakości np z NETFLIXA. Przy Twoich założeniach czyli bajki z nasłonecznionym pokoju w dzień taki miniled jak wybrałeś to dobry wybór 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6263 #48 Napisano 24 Kwietnia 2023 Obczytałem się po internetach i posłuchałem mądrzejszych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65868 #49 Napisano 24 Kwietnia 2023 Jakieś trzy lata temu też wymieniłem dziesięcioletni telewizor Sony na OLED od LG. Marka LG nigdy mi specjalnie nie podchodziła i nie miałem do nich wielkiego zaufania, ale bardzo dobre recenzje mnie przekonały. Rzeczywiście jakość obrazu jest niesamowita. W stosunku do poprzedniego LCD od Sony (też w swoim czasie był to bardzo dobry model) to niebo a ziemia. W pełni potwierdzam, jako użytkownik, że system jest bardzo intuicyjny, szybki i niezawodny. W dużej mierze dzięki współpracy ze świetnym pilotem. Kupując telewizor LG z tym lepszym pilotem sterowanie jest bardzo wygodne. Nie trzeba poruszać się po menu strzałkami. Wystarczy nakierować kursor jak myszką w komputerze we właściwe miejsce i "kliknąć". Świetne rozwiązanie. Z tego co piszesz, zrozumiałem, że nie zamierzasz podłączać telewizora do żadnego systemu kina domowego itp. W takim razie zachęcałbym mocno przynajmniej do soundbara. Płaskie telewizory z powodów konstrukcyjnych oferują bardzo słabą jakość dźwięku. Oglądanie jakiegokolwiek filmu z dźwiękiem z wbudowanych głośników to ogromna strata. Jak bardzo dobry dźwięk w pływa na odbiór filmu czuje się dopiero przy przełączeniu z zestawu głośnikowego na wbudowane głośniki. Soundbar przynajmniej częściowo rozwiązuje ten problem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6582 #50 Napisano 24 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, TRobert napisał(-a): Wg. mnie jest prostszy, bardziej intuicyjny, lepiej działają funkcje głosowe, no i piloty mają najlepsze na rynku TV. W Sony jest android/google TV. Ale to że wolę system w LG, to tylko moja subiektywna opinia 😛 ,bo są również zwolennicy androida i to już gadanie o gustach. Dziękuję - sprawdzę LG. 1 godzinę temu, mroova napisał(-a): OLED vs. QLED to jest chyba jeszcze ta różnica, czy będziesz oglądać głównie po ciemku (wtedy ważna ta czerń) czy w jasnym pokoju. Ja mam dużo okien sufit-podłoga centralnie na południe i "oglądam" głównie bajki w dzień (ostatnio Harry Potter naprzemiennie z Wednesday) więc mamy QE55QN85A SMART TV UHD 4K SAMS. Nawet był dziwnie tani, nastawiony byłem na wyższe pieniądze 😁. Netflix wieczorem, ale syn PS odpala rano na 30 min w sobotę i w niedzielę. Godzinę temu, mroova napisał(-a): Obczytałem się po internetach i posłuchałem mądrzejszych. Właśnie też to robię 🙂 27 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Jakieś trzy lata temu też wymieniłem dziesięcioletni telewizor Sony na OLED od LG. Marka LG nigdy mi specjalnie nie podchodziła i nie miałem do nich wielkiego zaufania, ale bardzo dobre recenzje mnie przekonały. Rzeczywiście jakość obrazu jest niesamowita. W stosunku do poprzedniego LCD od Sony (też w swoim czasie był to bardzo dobry model) to niebo a ziemia. W pełni potwierdzam, jako użytkownik, że system jest bardzo intuicyjny, szybki i niezawodny. W dużej mierze dzięki współpracy ze świetnym pilotem. Kupując telewizor LG z tym lepszym pilotem sterowanie jest bardzo wygodne. Nie trzeba poruszać się po menu strzałkami. Wystarczy nakierować kursor jak myszką w komputerze we właściwe miejsce i "kliknąć". Świetne rozwiązanie. Z tego co piszesz, zrozumiałem, że nie zamierzasz podłączać telewizora do żadnego systemu kina domowego itp. W takim razie zachęcałbym mocno przynajmniej do soundbara. Płaskie telewizory z powodów konstrukcyjnych oferują bardzo słabą jakość dźwięku. Oglądanie jakiegokolwiek filmu z dźwiękiem z wbudowanych głośników to ogromna strata. Jak bardzo dobry dźwięk w pływa na odbiór filmu czuje się dopiero przy przełączeniu z zestawu głośnikowego na wbudowane głośniki. Soundbar przynajmniej częściowo rozwiązuje ten problem. Od LG zacznę- dzięki. Niestety soundbara nie będzie... czytałem, że głośniki w tym sony są całkiem ok, o LG jeszcze nie wiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach