Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

@Bugs

Nie znam 450, wizualnie wygląda jak poprzednik Oberona 5? 🤔 Jesli tak, to moim zdaniem w twoim Naimie masz niewykorzystany potencjał, lekko dwa poziomy. Jeżeli ci odpowiada brzmienie Dali, to wybierz się do Denon store, powinni miec od reki ten klocek demo do polaczenia z Rubikonami (najlepiej 8). Nie ma opcji żeby ci szczęka lekko nie opadła.

JmLab nie znam.

A jeszcze tak zapytam - co z okablowaniem? 😎

Dali 450 to dawna czerwona seria, zestawy podłogowe - dwa identyczne głośniki nisko/średniotonowe Vify  rozdzielone zwrotnicą i tekstylna kopułka Seasa.

Zawsze bardzo odpowiadało mi ich brzmienie bo jest nienachalne ale obszerne i przy tym bardzo muzykalne a wystarczająco szczegółowe. W 1996r były wycenione na 3tys zł więc nie był to podstawowy sprzęt, dzisiaj są warte góra połowę. Naim jest nieporównywalnie droższy ale to trochę mylące - stojący nad nim CD Meridian 506.24 jest wart 1/10 jego ceny a gra co najmniej równie dobrze jak nie lepiej.

Wiadomo że można kupić lepsze kolumny, może kiedyś, na razie odsłuch mi się podoba i nie mam potrzeby wydawać kasy na nowe głośniki chyba żeby mnie coś faktycznie totalnie zmiażdżyło, zajrzę kiedyś do Denona albo TopHifi i posłucham co jest teraz w ofercie. 

JmLab to "matczyna" firma Focala czyli dzisiejszego partnera Naima, PS 5.1 to w pewnym sensie kultowe kolumny - zestaw podstawkowy z trzema głośnikami w układzie d'Appolito, polikewlarowe bass/mid + tioxidowa ( czyli tytanowa ) kopułka charakterystyczna dla Focala. Były uważane za wyjątkowo neutralne i przezroczyste z wybitną przestrzennością. Mogę to potwierdzić. Jeszcze ich nie podpiąłem, spodziewam się że będzie słabszy bas i większa "sterylność", zobaczymy wtedy jak Naim gra naprawdę.

Kable  głośnikowe to jakiś średni Audioquest ale zapomniałem już co to za model ( chyba Type 6+ albo podobny ), nie słyszę w kablach takich różnic żeby zainwestować więcej niż kilkaset złotych w głośnikowe czy interkonekty ( z tyłu widać Siltecha ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupi jakieś kolumny podstawkowe w budżecie 5k za parę by zagrały z basem bez suba?

Mało mam miejsca pomieszczenie 17m2

Pod Marantza PM7000N

Docelowo mają stać na szafce rtv

Edytowane przez Mistrz17

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupi jakieś kolumny podstawkowe w budżecie 5k za parę by zagrały z basem bez suba?
KEF LS50

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.04.2024 o 10:46, mariaczi napisał(-a):

KEF LS50

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Nie ma nic lepszego w tym budżecie - dobra porada!

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może udałoby się wyrwać lekko używane Kef R3 albo R3 meta. Mam mete i bas jest świetny jak na wymiar kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Kupiłem MA Gold 100.

Zobaczymy 

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie muszle, pałąk, kabel... prawdopodobnie potrafią emitować dźwięk stereo po kablu...🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Dwie muszle, pałąk, kabel... prawdopodobnie potrafią emitować dźwięk stereo po kablu...🤔

Dobra, inaczej ,to te same 🤗🤗

Screenshot_2024-05-15-12-43-17-70_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Bardzo wygodne i lekkie.

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są bardzo dobre słuchawki, jak na marketową ofertę. Aczkolwiek dość drogie.

Polecałbym je porównać z Bowersami PX7 S2 (tańsze) i S2e (nieco droższe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Valygaar napisał(-a):

To są bardzo dobre słuchawki, jak na marketową ofertę. Aczkolwiek dość drogie.

Polecałbym je porównać z Bowersami PX7 S2 (tańsze) i S2e (nieco droższe).

Będę musiał gdzieś się rozejrzeć za B&W 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.05.2024 o 20:44, Mistrz17 napisał(-a):

Dzięki.

Kupiłem MA Gold 100.

Zobaczymy 

Radek patrzac na skutecznosc i impedancje tych kolumn to ten Marantz może miec problemy… Może brakować teochę prądu w mocniejszym graniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.05.2024 o 12:44, TomcioMiki napisał(-a):

Dobra, inaczej ,to te same 🤗🤗

Screenshot_2024-05-15-12-43-17-70_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Bardzo wygodne i lekkie.

Moim zdaniem wersje poprzednie grają lepiej i zdecydowanie lepiej wyglądają. Wybrałbym B&O H9 jak da się kupić. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Adi napisał(-a):

Moim zdaniem wersje poprzednie grają lepiej i zdecydowanie lepiej wyglądają. Wybrałbym B&O H9 jak da się kupić. :D 

Ale cena tych H9 jest sporo wyższa.

b-o-beoplay-h9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi H9 żartowałem - chyba nie do kupienia jako nowe już, a ja je bardzo lubię. Następca HX kiepskawy. 

ANC w H9i słabsze i to istotnie niż w Sony WH-1000, ale brzmienie pasuje mi bardziej. A jakość wykonania, materiały - inna liga.

Sony WH-1000 wybrałbym MX3 lub MX4. 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien dobry Szanownym kolegom.

Jestem tu po raz pierwszy ( nie znam sie na rejestracji i odtwarzaniu dzwieku ani na komputerze )  i mam do Was pytanie jako do znawcow rejestracji i odtwarzania dzwiekow.

Chcialem zarejestrowac dzwiek chodu zegarka kieszonkowego Roskopf.

Kupilem mikrofon, podlaczylem do laptopa i uzywajac programu juz bedacego w komputerze o nazwie Enregistreur vocal zarejestrowalem ten dzwiek.

Nastepnie odtworzylem ten dzwiek uzywajac istniejacego juz w komputerze programu o nazwie Lecteur multimedia z wlaczona funkcja powtarzania przy maksymalnie ustawionej glosnosci w komputerze.

Posluchajcie

Roscopf NMBS.m4a

Moje pytanie. Jak to zrobic lepiej?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Dzien dobry Szanownym kolegom.

Jestem tu po raz pierwszy ( nie znam sie na rejestracji i odtwarzaniu dzwieku ani na komputerze )  i mam do Was pytanie jako do znawcow rejestracji i odtwarzania dzwiekow.

Chcialem zarejestrowac dzwiek chodu zegarka kieszonkowego Roskopf.

Kupilem mikrofon, podlaczylem do laptopa i uzywajac programu juz bedacego w komputerze o nazwie Enregistreur vocal zarejestrowalem ten dzwiek.

Nastepnie odtworzylem ten dzwiek uzywajac istniejacego juz w komputerze programu o nazwie Lecteur multimedia z wlaczona funkcja powtarzania przy maksymalnie ustawionej glosnosci w komputerze.

Posluchajcie

Roscopf NMBS.m4a 295.61 kB · 2 pobrania

Moje pytanie. Jak to zrobic lepiej?

pozdrawiam

Jak to jednorazowa akcja to oddaj komuś kto się tym zajmuje profesjonalnie, zapłać i ciesz się wysoką jakością nagrania

Edytowane przez pisar
literówka

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pisar

Nie dokladnie sie wyrazilem.

Chcialbym nauczyc sie rejestrowac dzwieki ( w stopniu akceptowalnym ) wszystkich uruchamianych przeze mnie zegarow i zegarkow.

pozdrawiam

Edytowane przez Andrzej Wachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jakiś format skompresowany, proponuję nagrać to jako plik .wav. Program powinien dawać możliwość wyboru formatu rejestracji.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest siłą rzeczy lepszej jakości, bez kompresji. Skompresowane pliki nie nadają się do tworzenia z nich biblioteki dźwiękowej.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.05.2024 o 14:21, Adi napisał(-a):

A bowers & wilkins px7 s2e

Półka cenowa Sony w sumie, wykonanie mechaniczne bez porównania lepsze. 

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi