beniowski 10015 #3526 Napisano 6 Września 2025 Dobrze wiedzieć, bo ja myślałem że muszla to takie coś w czym ucho jest bardziej w środku (vide: zdjęcie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5021 #3527 Napisano 6 Września 2025 58 minut temu, beniowski napisał(-a): Dobrze wiedzieć, bo ja myślałem że muszla to takie coś w czym ucho jest bardziej w środku (vide: zdjęcie). https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Muszla_klozetowa Wybacz, nie mogłem się powstrzymać 😅🤭🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 8824 #3528 Napisano 6 Września 2025 Ja mam (chyba) ten model. Zwróć uwagę, że one muszli raczej nie mają. A może ja się nie znam i to też się muszle nazywa. Są słuchawki nauszne i wokółuszne. W obu siedzi głośnik w muszli (aka obudowie) otwartej bądź zamkniętej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1926 #3529 Napisano 9 Września 2025 W dniu 2.09.2025 o 21:10, Lemax napisał(-a): Chodziło dokładnie o taki element: https://www.ebay.pl/itm/276371551891?chn=ps&norover=1&mkevt=1&mkrid=4908-166454-595607-3&mkcid=2&itemid=276371551891&targetid=2307379914843&device=c&mktype=pla&googleloc=1011296&poi=&campaignid=21444639547&mkgroupid=167019663569&rlsatarget=pla-2307379914843&abcId=9467458&merchantid=694274556&gad_source=1&gad_campaignid=21444639547&gclid=CjwKCAjwq9rFBhAIEiwAGVAZPypNEyCi09AJp-y8cIGJQEbIsLCmJnl8GXOg3LVCrHzxIIXwuicPBxoCksQQAvD_BwE A, mechanizm, czytnik i szuflada. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5021 #3530 Napisano 12 Września 2025 https://www.facebook.com/share/r/1CGJJs45qV/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3531 Napisano 12 Września 2025 1 godzinę temu, Burns napisał(-a): https://www.facebook.com/share/r/1CGJJs45qV/ Nie zgadzam się z tym fundamentalnie. Na moim Instagramie każdy post jest minirecenzją płyty i odnoszę się niemalże zawsze do zawartości muzycznej albumu, natomiast nie piszę o tym, czy lokalizacja źródeł pozornych jest okay, czy mikrodynamika nie została sknocona w procesie masteringu itd. Przykład? Mój ostatni post na forum... https://zegarkiclub.pl/forum/topic/208158-jazz-i-okolice/?do=findComment&comment=3608267 Błąd w tym całym rozumowaniu polega na ostrym podziale: meloman vs audiofil. Niemalże każdy audiofil jest jednocześnie melomanem i ma na półkach tysiące płyt i to nie tylko tych świetnie nagranych. Gdybym był audiofilem w takim rozumieniu, w jakim to zostało przedstawione, to nie wychodziłbym poza katalog Esoterica i miałbym na półce może kilkadziesiąt płyt. Oczywiście nie wykluczam, że są tacy audiofile, jak to zostało przedstawione, ale ja na takich freaków jeszcze nie trafiłem, a siedzę w tej pasji ponad 25 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1926 #3532 Napisano 12 Września 2025 (edytowane) Najpierw trzeba sobie wymyślić audiofila, a potem już można w niego walić jak w bęben 🙂 Osobiście z pewnością jestem audiofilem. Tylko że płyt mam chyba więcej, niż będę w stanie uważnie wysłuchać do końca życia, samych winyli pewnie w pobliżu dwóch tysięcy, więc takie definicje są do chrzanu. Mój stary kumpel, audiofil pełną gębą, sprowadził sobie z rozbiórki kina w Berlinie parę głośników Voice of the Theater. Grało mu to ze wzmacniaczem na lampach 2A3. W pokoju większość ścian zajmowały płyty, większość winylowych, których słuchał z przyjemnością po tym, jak już sobie ten drobny systemik skompletował. Edytowane 12 Września 2025 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3533 Napisano 12 Września 2025 54 minuty temu, Sierżant Julian napisał(-a): Najpierw trzeba sobie wymyślić audiofila, a potem już można w niego walić jak w bęben 🙂 Osobiście z pewnością jestem audiofilem. Tylko że płyt mam chyba więcej, niż będę w stanie uważnie wysłuchać do końca życia, samych winyli pewnie w pobliżu dwóch tysięcy, więc takie definicje są do chrzanu. Mój stary kumpel, audiofil pełną gębą, sprowadził sobie z rozbiórki kina w Berlinie parę głośników Voice of the Theater. Grało mu to ze wzmacniaczem na lampach 2A3. W pokoju większość ścian zajmowały płyty, większość winylowych, których słuchał z przyjemnością po tym, jak już sobie ten drobny systemik skompletował. A ja lubię zarówno winyle, jak i płyty CD, jak i taśmy szpulowe. Nie lubię kaset, ale gdybym miał Nakamichi Dragon, to może zmieniłbym zdanie. W każdym razie pasja audiofilska ma wiele twarzy i jeżeli ktoś uważa, że sen z powiek spędzają nam kable albo dobór kondycjonera sieciowego, to jest w dużym błędzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1926 #3534 Napisano 13 Września 2025 (edytowane) Ja akurat lubię kasety ze względów użytkowo-sentymentalnych. Zawsze staram się mieć w samochodzie odtwarzacz kasetowy (najfajniejsze są stare Alpine), a w chałupie trzymam topowy model Aiwy, bardzo fajna maszynka. Ogólnie podoba mi się dobra mechanika, zegarek też mam mechaniczny 🙂 Edytowane 13 Września 2025 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 18034 #3535 Napisano 13 Września 2025 Kasety mają swój urok, a ile wspomnień. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3536 Napisano 13 Września 2025 Kaseta broni się w sensie sentymentalnym, natomiast w każdym innym już nie. No ale fajnie, że wraca, bo jednak muzyka z nośnika to zupełnie inne doznanie estetyczne niż słuchanie ze streamingu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 18034 #3537 Napisano 13 Września 2025 Może i nie broni, ty patrzysz z perspektywy audiofila ja fana muzyki metalowej który nie przywiązuje tak wagi do czystości brzmienia i żeby wszystko było perfekcyjnie słuchać bo akurat w Black Metalu nie o to chodzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3538 Napisano 13 Września 2025 51 minut temu, satanic napisał(-a): Może i nie broni, ty patrzysz z perspektywy audiofila ja fana muzyki metalowej który nie przywiązuje tak wagi do czystości brzmienia i żeby wszystko było perfekcyjnie słuchać bo akurat w Black Metalu nie o to chodzi. Jasna sprawa. Black metal rządzi się swoimi prawami. Słuchając niektórych kapel z Norwegii odnosiłem wrażenie, że im gorzej tym lepiej (w sensie jakości nagrania). Skok do sąsiedniej Finlandii - pamiętam kompilację Beherit pt. "The Oath of Black Blood". Pokonało mnie to brzmienie. 🙂 Mimo wszystko lubię czasem posłuchać np. Burzum, bo po prostu lubię muzykę i nie zamykam się na żadne gatunki. No może poza disco polo, którego nie jestem w stanie słuchać nawet po butelce whisky. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3539 Napisano 14 Września 2025 Porównanie wzmacniaczy z YT. Przy całej ułomności tego typu oceny nawet z telewizora słychać różnicę. https://youtu.be/sbioJ4gqf5Q?si=vFAU_-HtUOVzK5qd Denon ma w brzmieniu więcej uderzenia i werwy. Wyraźniej akcentuje skoki dynamiczne, ale ma też zauważalne podbarwienia w górze pasma. Z kolei Accuphase w górze brzmi bardziej naturalnie i ma lepszą selektywność, separację dźwięków. Ogólnie jednak obydwa wzmacniacze prezentują podobny charakter brzmienia. 👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 827 #3540 Napisano 14 Września 2025 Kupiłem niedawno. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1680 #3541 Napisano 14 Września 2025 Może i nie broni, ty patrzysz z perspektywy audiofila ja fana muzyki metalowej który nie przywiązuje tak wagi do czystości brzmienia i żeby wszystko było perfekcyjnie słuchać bo akurat w Black Metalu nie o to chodzi.Może i masz rację ale jak ostatnio trafiłem w wysokien jakości 2 albumy Tiamat i łyknąłem je na dość przyzwoitch słuchawkach to nabrały nowego wyrazu. Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 18034 #3542 Napisano 14 Września 2025 (edytowane) 2 godziny temu, mariaczi napisał(-a): Może i masz rację ale jak ostatnio trafiłem w wysokien jakości 2 albumy Tiamat i łyknąłem je na dość przyzwoitch słuchawkach to nabrały nowego wyrazu. Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka Nie przeczę, pewnie tak jest tylko ja tak jak pisałem patrzę z perspektywy BM, gdzie w większości produkcji jest specyficzne brzmienie, a dziś kupiłem sobie właśnie fajne demo na kasecie polskiego zespołu. Tu taki przykład o co chodzi. Edytowane 14 Września 2025 przez satanic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3543 Napisano 18 Września 2025 W dniu 14.09.2025 o 20:11, satanic napisał(-a): Nie przeczę, pewnie tak jest tylko ja tak jak pisałem patrzę z perspektywy BM, gdzie w większości produkcji jest specyficzne brzmienie, a dziś kupiłem sobie właśnie fajne demo na kasecie polskiego zespołu. A jednak nasz Behemoth potrafi zadbać zarówno o stronę wizualną płyt, jak i brzmienie. Cenię Nergala za takie podejście, gdyż odbieram to jako wyraz szacunku wobec fanów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 18034 #3544 Napisano 19 Września 2025 Jest brzmienie i brzmienie, a wspomniany Beherit w tym roku dał taki koncert w Gdańsku, że zmiotło wszystkich z planszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3545 Napisano 20 Września 2025 (edytowane) W dniu 19.09.2025 o 06:35, satanic napisał(-a): Jest brzmienie i brzmienie, a wspomniany Beherit w tym roku dał taki koncert w Gdańsku, że zmiotło wszystkich z planszy. Kamil znany w sieci jako Maria Konopnicka wspominał, że świetnie zagrali. Chociaż nie trzeba grać metalu, żeby była jazda bez trzymanki. W ubiegłym roku byłem na dwudniowym koncercie Fire! Orchestra i Szwedzi dali takiego ognia, że przez tydzień mi w uszach piszczało. 🙂 Ro***erducha była taka, jak na koncercie metalowym. 🔥🎶 Fenomenalny big band. Ich muzyka to szuka przez wielkie "S", a na żywo atomowe brzmienie. Edytowane 20 Września 2025 przez McIntosh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 8824 #3546 Napisano 20 Września 2025 Radzę zacząć używać ochrony słuchu na koncertach - łatwo o uszkodzenie trwałe. Jak po koncercie szumi, dzwoni, cokolwiek w uszach, to znaczy tyle, że było za długo za głośno i doszło do uszkodzenia. Kiedyś używałem stoperów etymotic, ale te mocno zaburzały brzmienie. Od kilku lat airpodsy pro robią robotę - ustawiam tryb transparentny i w ustawieniach redukcję hałasu na minimum - obniża o kilkanaście dB i jest idealnie. Po co się męczyć i szkodzić sobie? A tak w ogóle to po paru takich katowaniach na głośnych koncertach potem można sobie słuchać muzyki z jakiegokolwiek sprzętu w domu i tak już przygłuchy człowiek. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 832 #3547 Napisano 22 Września 2025 W dniu 20.09.2025 o 22:10, machlo napisał(-a): Radzę zacząć używać ochrony słuchu na koncertach - łatwo o uszkodzenie trwałe. Jak po koncercie szumi, dzwoni, cokolwiek w uszach, to znaczy tyle, że było za długo za głośno i doszło do uszkodzenia. Kiedyś używałem stoperów etymotic, ale te mocno zaburzały brzmienie. Od kilku lat airpodsy pro robią robotę - ustawiam tryb transparentny i w ustawieniach redukcję hałasu na minimum - obniża o kilkanaście dB i jest idealnie. Po co się męczyć i szkodzić sobie? A tak w ogóle to po paru takich katowaniach na głośnych koncertach potem można sobie słuchać muzyki z jakiegokolwiek sprzętu w domu i tak już przygłuchy człowiek. Dzięki. Jest sporo racji w tym, co piszesz. Ja miałem o tyle "gorzej", że poszedłem pod scenę, więc ostro dostałem decybelami po uszach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 8824 #3548 Napisano 22 Września 2025 7 godzin temu, McIntosh napisał(-a): Dzięki. Jest sporo racji w tym, co piszesz. Ja miałem o tyle "gorzej", że poszedłem pod scenę, więc ostro dostałem decybelami po uszach. Pod sceną to jeszcze może nie jest tak najgorzej, ale jak ktoś stanie pod głośnikiem, który centralnie gra w ludzi to nie zazdroszczę wrażeń. *nie tryb transparentny w airpodsach a adaptacyjny (wycisza tylko wtedy, gdy jest zbyt głośno) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13106 #3549 Napisano 23 Września 2025 Nie mogłem się oprzeć, żeby tutaj nie wrzucić, mając w pamięci częste dywagacje na temat wpływu kabli 🤣 6 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4758 #3550 Napisano 23 Września 2025 3 godziny temu, tommly napisał(-a): Nie mogłem się oprzeć, żeby tutaj nie wrzucić, mając w pamięci częste dywagacje na temat wpływu kabli 🤣 Ja muszę go jednak wywalić z obserwowanych bo gość ma najwyraźniej jakąś misję czy krucjatę nienawiści i to już się robi nudne do porzygu, jak kiedyś admin na łowcach dopóki go sądem nie postraszyli. Jak ktoś słyszy i chce to niech sobie kupuje, tak samo jak komuś lepszy brand lepiej czas odmierza albo poczucie szczęścia, jakości i piniondza daje. Jego piniondz, szkoda czasu na ciągłe hejtowanie. 2 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach