Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Polpora - Made in Poland :)

Rekomendowane odpowiedzi

Eta 2824 ma częstotliwość 4 Hz a nie 28.800 Hz.

...to tylko dla wyjaśnienia

piotrek

Znając z różnych wypowiedzi Forumowicza Pg próbowałem znależć jakikolwiek niuans błędny w wypowiedzi Corvusa - jednak nie znalazłem - jedyne do czego można się było przyczepić :wink: to 2824 a nie 2824-2 więc na tym się skupiłem - ale już wszystko jasne , choć czasem odnoszę wrażenie że Piotrze normalnie się cze.... :wink: :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolegom pesymistycznie widzącym szanse na powstanie (oczywiście niekoniecznie akurat na bazie Polpory) polskiego producenta zegarków, bo "kto kupi polski zegarek?" chciałbym zwrócić uwagę na wspominanego tu Prima. Przecież ta firma działa już prawie 60 lat i robi wciąż całkiem ładne zegarki i to na własnych mechanizmach :!: I jest to wcale nie jakaś taniocha,- ceny, jak sprawdziłem, kształtują się na poziomie , na którym sprzedawane są szwajcarskie mechaniki znanych i renomowanych firm (oczywiście nie z najwyższej półki, ale nie żadna tandeta, bo np LeLocl, czy certina itp). A przecież czeska baza kliencka z oczywistych względów jest mniejsza, a zagranicą Prim jest również wyrobem egzotycznym i niszowym! A mimo to firma, jak się zdaje, ma się całkiem nieźle.

Zagrożenie może leżeć gdzies indziej,- niestety, od pokoleń Polacy są zapatrzeni w zagranicę, to co polskie kojarzy się b. wielu z czymś z definicji :cry: gorszym od zagranicznego, teraz ta postawa nawet jest wzmacniana, natomiast Czesi, Niemcy, Szwedzi itp. preferują powszechnie , często nawet pozornie irracjonalnie rodzime wyroby (co zresztą świadczy o ich zdrowym dla gospodarki stosunku do własnego kraju :!: ). U nas to niestety jest rzadkie i, na marginesie, tu leży też odpowiedź, dlaczego w omawianym zegarki napisano "waterproof" zamiast "wodoszczelny", co zapewne spowodowane było podświadomym, wywodzącym się z wyż. opisanej postawy odruchu, bo przecież jest to niekonsekwencja, skoro napisano tam "made in Poland" licząc na grupę chcąca miec własnie polski produkt.

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal
(...)niestety, od pokoleń Polacy są zapatrzeni w zagranicę, to co polskie kojarzy się b. wielu z czymś z definicji :cry: gorszym od zagranicznego, teraz ta postawa nawet jest wzmacniana, natomiast Czesi, Niemcy, Szwedzi itp. preferują powszechnie , często nawet pozornie irracjonalnie rodzime wyroby (co zresztą świadczy o ich zdrowym dla gospodarki stosunku do własnego kraju :!: )(...).

Prosiłbym kolegę o dodanie do tej wypowiedzi: "moim zdaniem".

Myślę, że kolega nie przeprowadzał badań naukowych w tym temacie i kolegi prywatne spostrzeżenia nie mogą nosić znamion rozstrzygających, ferujących wyroki... :wink:

pozdr,

shakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)niestety, od pokoleń Polacy są zapatrzeni w zagranicę, to co polskie kojarzy się b. wielu z czymś z definicji :cry: gorszym od zagranicznego, teraz ta postawa nawet jest wzmacniana, natomiast Czesi, Niemcy, Szwedzi itp. preferują powszechnie , często nawet pozornie irracjonalnie rodzime wyroby (co zresztą świadczy o ich zdrowym dla gospodarki stosunku do własnego kraju :!: )(...).

Prosiłbym kolegę o dodanie do tej wypowiedzi: "moim zdaniem".

Myślę, że kolega nie przeprowadzał badań naukowych w tym temacie i kolegi prywatne spostrzeżenia nie mogą nosić znamion rozstrzygających, ferujących wyroki... :wink:

pozdr,

shakal

Zgoda, dodaję więc; "moim, oraz Juliusza Słowackiego ("pawiem narodów byłaś, i papuga..") zdaniem.. :wink: :)

Niestety on tez badań nie przeprowadzał... :?

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal

Sprytnie, sprytnie...nie ma co :wink:

Dobrze, że kolega akurat u Słowackiego wsparcia szukał a nie np. u Miłosza czy innego Gombrowicza...czym kolega za serce mnie (i pokolenia przodków moich za Polskość ginących) ujął :wink:

pozdr,

shakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RadekW

No nareszcie, może będziemy mieli jakieś nasze polskie zegarki. Oczywiście nadal najbardziej wierny pozostanę szwajcarskim zegarkom i tutaj bardzo daleka droga czeka co do tematu renomy nawet jeśli ta firma będzie cieszyć się dużym powodzeniem. ale kuć żelazo póki gorące :-)Jak dla mnie - osoby ceniącej najbardziej mechaniczne zegarki w stylu klasycznym, retro i etc.etc - dla którego najładniejsze zegarki to zegarki z lat 40, 50 i 60-tych, to ten zegarek przedstawiony w 3 różnych wersjach kolorystycznych na wygląd b. przypomina mi takie dziecko zegarka klasycznego z tamtych wspomnianych czasów - JAK DLA MNIE TO JA POWTÓRZĘ - NIC TYLKO GRATULOWAĆ OSOBIE KTÓRA PRZYCZYNIŁA SIĘ DO STWORZENIA TAKIEGO WYGLĄDU ZEGARKA- NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. Zegarek piękny - połączenie klasyki ze współczesnością. Przypomnę że stare poczciwe męskie delbany (jak dla mnie istne cuda:-))też nie miały większej średnicy - a jak pieknie leżą na ręku. I wcale nie znaczy że męski zegarek to jeszcze większy zegarek - kobiety zresztą też mają w swoich kolekcjach zegarki jeszcze większe, a ten ma średnicę koperty większą niż delbany - bzdura totalna że komuś coś przeszkadza, że nie męski, śmieszne. Myślę że w środku wszystko w porządku i że zegarki będą chodzić dobrze - no jak na dzisiejsze czasy pasowałoby by nie odbiegały dokładnością od mechanicznych zegarków klasy atlantica grovany czy adriatiki. Już kupiłem sobie niedawno zegarek i dlatego się wstrzymam ale kiedyś kto wie, może polpora będzie popularna jak kiedyś błonie. Na razie za wcześnie krytykować oraz zbytnio przechwalać - pożyjemy zobaczymy. Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O błędzie na stronie Polpory zwróciłem uwagę tutaj.

O tym, że błąd został poprawiony pisałem tutaj.

Stwierdziłem, że na stronie producenta pojawiła się informacja, iż mechanizm ETA pracuje z częstotliwością 28.800 Hz. Poprawka została szybko wprowadzona i tyle...

Ja zdanie sobie wyrobiłem "na temat", po wizycie na stronie Polpory a teraz czekam co będzie dalej i będę weryfikował swoje poglądy :D

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Strony zdaje sie juz nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zachęcić ( a może i zawstydzić) polskich przedsiębiorców, a trochę i jako ciekawostkę przesyłam zdjęcia zegarka ...wyprodukowanego w Egipcie.

post-3018-0-71287600-1330700914.jpgwn281trzeegipskifm3.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglad pierwszego zegarka, bardzo mi przypomina atlantica milano.czy chlopaki z manufaktury niemogli by zrobic czegos bardziej orginalnego?srednica tez ciut mala.( atl.milano 35 mm, polpora 36mm... )

... NIC TYLKO GRATULOWAĆ OSOBIE KTÓRA PRZYCZYNIŁA SIĘ DO STWORZENIA TAKIEGO WYGLĄDU ZEGARKA Radek
To pogratuluj designerom firmy atlantic, ktorzy stworzyli atl.milano...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Żeby zachęcić ( a może i zawstydzić) polskich przedsiębiorców, a trochę i jako ciekawostkę przesyłam zdjęcia zegarka ...wyprodukowanego w Egipcie.

ale tu jest napisane "swiss" a nie "egyptian"

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stronka nadal jest, tylko że nic się nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może mamy nareszcie radę na sukces polskiego zegarka, jeżeli będzie na nim napisane jak na egipskim, swiss made, to i nasz zegarek może zostanie zauważony i doceniony :!:

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...jeżeli będzie na nim napisane jak na egipskim, swiss made, to i nasz zegarek może zostanie zauważony i doceniony :!:

Tomek

A stronkę Polpory dobrze przeglądałeś?

Radzę kliknąć zakładkę "kolekcja" i popatrzeć dłuższą chwilę na zmieniający się obrazek z lewej strony. :wink:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki mają być dostępne około listopada (tego roku :) )Jeśli chodzi o punkty sprzedaży,narazie potwierdzic mozna na 100% tylko .....a jakże,Warszawę :)

A cena zbliżona do ogólnorynkowych cen produktów szwajcarskich .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skąd takie informacje?

bezpośrednio z Polpory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Killer

Ciągnąc dalej temat... czy aby "Made in Poland" jest O.K.? Swiss made zobowiązuje, prawda? (bodajże 70% zegarka wyprodukowano w Szwajcarii - niech mnie ktoś poprawi). Czy "Made in Poland" też nie powinno zobowiązywać? Przecież mechanizmu nie składają w Zielonej G., prawda?

Może się czepiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś bardziej rozwinąć swoją myśl? Bo jakoś nie złapałem idei...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z innej beczki...

Będzie w końcu coś z tych zegarków?

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Killer
Czy mógłbyś bardziej rozwinąć swoją myśl? Bo jakoś nie złapałem idei...

Chodzi mi o to, że w Polsce zrobiona jest tylko koperta, a na tarczy dumny napis Made in Poland. Aby w szwajcarskim zegarku było na tarczy napisane Swiss made, zegarek musi być wykonany w 70% w Szwajcarii, czyli coś więcej niż koperta (werk przede wszystkim). W naszym zegarku siedzi ETA, i nie wydaje mi się, aby była składana w Z.Górze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbadaj temat Stowy.

E===Antea====>

E===Samurai===>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowy, wielu innych niemieckich, rosyjskich itd. Mają za silniczki szwajcarskie mechanizmy a są made in - swój kraj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.