Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Polpora - Made in Poland :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Killer

No i tego właśnie nie kumam...

Manufaktura... wielkie słowo. Maurice Lacroix nazwał manufakturą swój pierwszy (chyba) werk, wykonany przez firmę.

Przecież ja też mogę sobie założyć firmę, nazwać ją Manufaktura skierniewicka (a co), kupić od ETY kilka/naście/dziesiąt mechanizmów (najtańszych), i sprzedawać zegarki pod swoją marką, i w dodatku Made in Poland.

Albo jeszcze lepiej - skupić od użytkowników stare mechanizmy (np. ETA, w starych zegarkach), dać je do odnowienia (nie jestem przecież zegarmistrzem), i wypuścić Limited Edition, jak to zrobił ostatnio Roamer, po znalezieniu w swojej fabryce 1000 szt. werków (fakt - własnej manufaktury).

I nie chodzi mi o to, że Stowa to robi, że inne marki niemieckie czy rosyjskie to robią. Ale co tak na dobrą sprawę jest Made in Poland w zegarkach Polpora? Wg. mnie, jest to nie "fair".

Trochę jeszcze przeciągnę ten temat.

Polpora nie ma jeszcze sieci sprzedaży (salonów, w których by sprzedawali "swoje" produkty). Ciekawe, jak uderzają do swoich ewentualnych odbiorców. Przecież sama strona www nie wystarczy. Trzeba ich jakoś znaleźć. Być może to robią, nie wiem. Ale nie będzie łatwo, mając w ofercie trzy modele. Bo niby jak mam w witrynie sklepu umieścić trzy zegarki, skoro w innych markach mam od 20 do 50szt. w każdej? Owszem, są salony ekskluzywne (jak APART), gdzie nie trzeba wielu modeli w kolekcji. Ale takie salony nie wystawią zegarka za 1000 - 1500 zł! A co z materiałami promocyjnymi? Jakieś displaye, materiały wystawiennicze? To przecież zawsze zapewnia producent/dystrybutor. Jestem tego bardzo ciekaw.

Do najlepszych salonów nie wejdą, bo za mała oferta. Jeśli wejdą do małych, to też nie najlepiej, bo ludzie nie poznają marki. Myślę, że będą mieli naprawdę ciężko.

No ale jestem po kilku głębszych (opijałem pępkowe :P ), i troszkę mi się rozwiązał język (ten pisany), więc może po prostu się czepiam (jak zwykle szczegółów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym napisać trochę o A. Lange i Sohne. Tak się składa że robię teraz podwójny dyplom w Niemczech i miałem wykład z prezesem tej szacownej manufaktury z marketingu ( 90 % wykladu historia i szczegóły mechanizmów 5 % marketing i 5 % nie wiem co ) Tak naprawdę fajnie że Lange mają jakąś historię która sięga na 19 wiek i że ich zegarek zdobył grand prix w 1900 roku w paryżu itd. ... ale jesli nie wiecie to mogę wam powiedzieć że historia A lage i Sohne konczy sie na roku 1914. Pozniej tylko pan Prezes wspomina o 1948 czy 58 kiedy sowieci skonfiskowali fabrykę i tak naprawdę zaczęli produkcję dopiero w 1991 r. Pozniej 4 lata trwały szkolenia pracowników dopracowywanie mechanizmów itd by wyprowadzić 4 zegarki :D. Tourbillion z tej kolekcjii może kosztować 500 tys euro (oczywiscie wg prezesa, ja nigdy nie widziałem takiego zegarka na zadnej akcji). Więc może powinniśmy dać spokój polskiej marce i w nią wierzyć. Myślicie że 15 lat temu ktoś w Niemczech myślał że jakaś firemka z wschodnich Niemiec może być najbardziej luksusową marką w Niemczech ?? (ranking z wirtschaftswoche na marzec) ???? Może jeśli ktoś im uwierzy wyszkolą odpowiedni personel mogą być naprawdę dobrzy ?? Ja im życzę dobrze :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i tego właśnie nie kumam...

Manufaktura... wielkie słowo. Maurice Lacroix nazwał manufakturą swój pierwszy (chyba) werk, wykonany przez firmę.

Przecież ja też mogę sobie założyć firmę, nazwać ją Manufaktura skierniewicka (a co), kupić od ETY kilka/naście/dziesiąt mechanizmów (najtańszych), i sprzedawać zegarki pod swoją marką, i w dodatku Made in Poland.

Albo jeszcze lepiej - skupić od użytkowników stare mechanizmy (np. ETA, w starych zegarkach), dać je do odnowienia (nie jestem przecież zegarmistrzem), i wypuścić Limited Edition, jak to zrobił ostatnio Roamer, po znalezieniu w swojej fabryce 1000 szt. werków (fakt - własnej manufaktury).

I nie chodzi mi o to, że Stowa to robi, że inne marki niemieckie czy rosyjskie to robią. Ale co tak na dobrą sprawę jest Made in Poland w zegarkach Polpora? Wg. mnie, jest to nie "fair".

Trochę jeszcze przeciągnę ten temat.

Polpora nie ma jeszcze sieci sprzedaży (salonów, w których by sprzedawali "swoje" produkty). Ciekawe, jak uderzają do swoich ewentualnych odbiorców. Przecież sama strona www nie wystarczy. Trzeba ich jakoś znaleźć. Być może to robią, nie wiem. Ale nie będzie łatwo, mając w ofercie trzy modele. Bo niby jak mam w witrynie sklepu umieścić trzy zegarki, skoro w innych markach mam od 20 do 50szt. w każdej? Owszem, są salony ekskluzywne (jak APART), gdzie nie trzeba wielu modeli w kolekcji. Ale takie salony nie wystawią zegarka za 1000 - 1500 zł! A co z materiałami promocyjnymi? Jakieś displaye, materiały wystawiennicze? To przecież zawsze zapewnia producent/dystrybutor. Jestem tego bardzo ciekaw.

Do najlepszych salonów nie wejdą, bo za mała oferta. Jeśli wejdą do małych, to też nie najlepiej, bo ludzie nie poznają marki. Myślę, że będą mieli naprawdę ciężko.

No ale jestem po kilku głębszych (opijałem pępkowe :D ), i troszkę mi się rozwiązał język (ten pisany), więc może po prostu się czepiam (jak zwykle szczegółów).

Zegarek to nie tylko mechanizm. Zegarek został wyprodukowany w Polsce. Zaprojektowany i wyprodukowany (mamnadzieję, że juz jest). Zamontowano wnim mechanizm Eta. Może to lekko naciągnięte, ale tak jest. CZy widząc Toyotę Yaris masz wrażenie, że nie jest to japoński samochód? A przeciez silnik wyprodukowano w Jelczu, a skrzynie biegów w Wałbrzychu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Killer
Zegarek to nie tylko mechanizm. Zegarek został wyprodukowany w Polsce. Zaprojektowany i wyprodukowany (mamnadzieję, że juz jest). Zamontowano wnim mechanizm Eta. Może to lekko naciągnięte, ale tak jest. CZy widząc Toyotę Yaris masz wrażenie, że nie jest to japoński samochód? A przeciez silnik wyprodukowano w Jelczu, a skrzynie biegów w Wałbrzychu.

A czy Opel Astra Classic, Astra 2, Agila i Zafira II są polskie? A przecież produkowane w Gliwicach... :roll:

CZy widząc Toyotę Yaris masz wrażenie, że nie jest to japoński samochód?

No, faktycznie. Po wyglądzie można powiedzieć, że Yaris to japońskie auto :shock:

Mniejsza o to. Jest wiele marek produkujących zegarki, które nie mają na tarczy Made in Swiss, ...Germany, ...Japan, ...China (no tu może mnie trochę poniosło :D ).

No ale, niech nam żyją 100 lat! Albo i 200, w dobrym zdrowiu (finansowym). I niech konstruują swoje mechanizmy, i niech kiedyś będą słynni jak dziś Pan Patek :) (tylko niech zostaną w kraju :wink: ). Tego im z całego serca życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie "Polpory" zgadzam się z opiniami RadG,Ola29 i Tejot`a

a oprócz tego myślę ,że warto uzbroić się w trochę cierpliwości i poczekać aż w sklepach pojawią się te zegarki.

Jeśli się nie pojawią to wszystko jasne ( ale też cała dyskusja okaże się dyskusją czysto treningową, ot takie wprawki w konstruowaniu i obalaniu argumentów)

Sądzę też ,że można czasem zaakceptować coś takim jakie jest,zamiast stwierdzać,że ma złe cechy.

To coś może "pasować" lub nie, ale kiedy zmieni się "pod" czyjś gust będzie już czymś innym.

I jeszcze o rozmiarze : znam wiele osób OBU PŁCI , które uznają rozmiary 35mm do 38mm za optymalne.

pozdr.

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kibicujmy Polporze! To polski zegarek. Zielona Gorą!

Jest juz katalog w pdfie, sa 3 modele zegarkow.

Wyrazalem tu tez swoje krytyczne opinie, ale teraz wypada im zyczyc tylko powodzenia.

pozdrawiam

Iko (rodem z ZG zreszta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

jest nie tylko katalog ale juz gotowe zegarki- jeden mielismy okazje przelotem zobaczyc w salonie Wladka kilka dni temu :D powiem Wam, ze pierwsze wrazenie bardzo pozytywne... poza tym mikro-rozmiarem ale jak juz ktos napisal wczesniej to wcale nie wada ale kwestia gustu i nie jednemu przypasuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Killer
jest nie tylko katalog ale juz gotowe zegarki- jeden mielismy okazje przelotem zobaczyc w salonie Wladka kilka dni temu :) powiem Wam, ze pierwsze wrazenie bardzo pozytywne... poza tym mikro-rozmiarem ale jak juz ktos napisal wczesniej to wcale nie wada ale kwestia gustu i nie jednemu przypasuje :D

Czy to znaczy, że można go tam jeszcze zobaczyć? I nikt wcześniej nie dał znać, że można go tam zobaczyć?

Oj, nie ładnie :) A mam tak blisko.

A co ze szczegółami dot. ceny? Nikt się nie pochwali wiadomościami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile ma kosztować, ile ma kosztować? Ile ma.....

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ani słowa o tym? Czy to Forum jeszcze funkcjonuje jako platforma wymiany informacji na temat zegarków, czy też kontakty niewirtualne spowodowały, że stało się miejscem zapytań ile wart jest znaleziony na plaży zegarek? :? A Forum przeszło na etap komórki i tete a tete?

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Czy to znaczy, że można go tam jeszcze zobaczyć? I nikt wcześniej nie dał znać, że można go tam zobaczyć?

Oj, nie ładnie :D A mam tak blisko.

A co ze szczegółami dot. ceny? Nikt się nie pochwali wiadomościami?

pewnie szczegolow dowiemy sie w swoim czasie- zegarek zobaczylismy na rece przypadkowo spotkanego w salonie przedstawiciela manufaktury, ale skoro sa jakies rozmowy pewnie jest szansa ze za jakis czas zobaczymy Polpore z Zlotych Tarasach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Killer

Czyli jedno już wiemy... może być drogo. Oczywiście nie dlatego, że w tym sklepie, ale dlatego, że aż w takim sklepie i w takim miejscu. Chyba, że dadzą na początek preferencyjne, zachęcające ceny. Np. do końca roku :) Byłaby to niezła promocja marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ceny?

ok. juz co nieco wiem.

bodajze w czwartek bylem u zegarmistrza na zlotej (u glowackich) i jakos tak zeszlo na temat polskich zegarkow. no i dowiedzialem sie, ze jakos wczesniej tego tygodnia byl u nich przedstawiciel handlowy polpory (!) i proponowal im wstawienie polskich zegarkow tej marki. na razie limitowane serie pierwszych wzorow. pierwszy model mial byc za 1990pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mamy odpowiedź. I co do ceny i co do szans powodzenia projektu "polski zegarek" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to mamy odpowiedź. I co do ceny i co do szans powodzenia projektu "polski zegarek" :)

szczerze? wydaje mi sie, ze haslo "made in poland" moze byc dodatkowa wartoscia. ba, twierdze nawet, ze dla niektorych osob bedzie wiecej warte niz napis "made in swiss" na zegarku podobnej jakosci!

wierze, ze bedzie troche klientow, ktorzy beda gotowi doplacic kilka stow ponad podobnej klasy szwajcara, po to, zeby miec w reku "polski zegarek". pytanie tylko, jak bedzie z ta jakoscia designu, wykonania itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena nie jest odstraszająca, wręcz przeciwnie, oczywiście musialbym najpierw zobaczyć jak jest wykonany zegarek itp. ale 1900 za manufakturowy :wink: i made in poland - czemu nie?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wierze, ze bedzie troche klientow, ktorzy beda gotowi doplacic kilka stow ponad podobnej klasy szwajcara, po to, zeby miec w reku "polski zegarek".

Sądzę, że i ja mógłbym się do nich zaliczać. Jeśli jednak przyjmiemy, że (przynajmniej na początek) Polpora chce pozycjonować się gdzieś "w okolicach" Certina-Tissot, to uwzględniając konieczność atrakcyjności cenowej przy wprowadzaniu nowej marki, "normalna" cena nie powinna być wyższa niż ok. 1000 PLN. Doliczając 50% za "made in Poland" wychodzi 1500 :D. I jak sądzę, tyle byliby skłonni zapłacić za polski zegarek klienci. Oczywiście zakładając przyzwoitą jakość wykonania i wzornictwa.

Oczywiście problem polega na tym czy znajdzie się dostateczna liczba klientów chętnych do zapłacenia za "made in Poland". Obawiam się, że może być problem- narodowość, patriotyzm nie są teraz modne, a w dobie POstępu raczej takich ludzi będzie ubywać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cena nie jest odstraszająca, wręcz przeciwnie, oczywiście musialbym najpierw zobaczyć jak jest wykonany zegarek itp. ale 1900 za manufakturowy :wink: i made in poland - czemu nie?

no wlasnie - bo na razie dywagujemy sobie w prozni. :) jak zlapiemy ta polpore we wlasne lapska, to wtedy bedzie mozna sobie wyrobic prawdziwe zdanie.

dla mnie "polskosc" to atut, za ktory moge doplacic. ale nie kosztem jakosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie zegarki są 36mm więc raczej nie znajdą amatorów, no chyba, że dziecku kupię albo żonie.

dla mnie napis produkt polski czy jak kto woli made in poland jest dodatkową wartością ale cena 1900pln to jednocześnie za dużo i za mało jak na tani to za dużo jak na ekskluzywny "prestiżowy" to za mało IMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[pierwszy model mial byc za 1990pln.

a do tego drugi i trzeci gratis ??? ;):D:D

Na głowę upadli.... :| :| :| :|

średnica + cena jak dla mnie vomit-smiley-020.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Morwa

Inicjatywa godna podkreslenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wszystkie zegarki są 36mm więc raczej nie znajdą amatorów, no chyba, że dziecku kupię albo żonie.

dla mnie napis produkt polski czy jak kto woli made in poland jest dodatkową wartością ale cena 1900pln to jednocześnie za dużo i za mało jak na tani to za dużo jak na ekskluzywny "prestiżowy" to za mało IMO

Tez mysle, ze na dyskotekach i w klatkach schodowych blokowisk ten zegarek nie zrobi wrazenia. :lol:

Co za czasy z tymi wymiarami. Kazdy musi pokazac z kilometra co nosi? Czy taz lubi kilogramy, uwierajace w dlon wielka na kilometr koronka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowały i zaintrygowały mnie te Nasze zegarki.

Śmiem jednak twierdzić, że 50% ceny - jeżeli mają kosztować prawie 2k PLN - to narzut za "made in Poland". Co nie jest adekwatne do ich Polskości.

Zegarki są małe, mam "identycznego" szwajcarskiego Atlantica. Ta sama wielkość i prawie taki sam design tarczy. Jakoś nie widać w nich żadnego wkładu "Made in Poland". Koperta - przynajmniej w pdf - niczym sie nie wyróżnia. A wszystkie trzy modele różnią się jedynie tarczą.

Cena takiego zegarka nie powinna być większa niż 1000 PLN, bo (przynajmniej ja) nie widząc w nich tej Polskości nie mam zamiaru płacić za ich Szwajcarskość. Za tyle pieniążków wolałbym kupić coś z Zeno lub "oryginała" Worldmastera.

Moje propozycje: Polporo (Olu) - bądźcie mniej tajemniczy. Zróżnicujcie ofertę; jak pisał jeden z kolegów zróbcie kilka modeli pod różnymi nazwami: Nurek - Dzik, Lotniki - Żwirko, Wigura, coś dla sportowców. Wiem, to początki ale już teraz pytam: dlaczego one są tak do siebie podobne, że aż jednakowe i dlaczego one są tak podobne do innych producentów, że aż niepolskie?

Powodzenia życzę - Wasz, być może, przyszły klient. :lol:

=====================

DW-6900BD-6T + G-303B-3AVER + GW-9200-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię hasło "Teraz Polska" ale jak wspomnieli przedmówcy nie wiele tu polskości, chyba że brać pod uwagę polski talent do robienia interesów :wink:

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.