Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Polpora - Made in Poland :)

Rekomendowane odpowiedzi

Za tyle pieniążków wolałbym kupić coś z Zeno lub "oryginała" Worldmastera.

Pomijam Stowe, Steinharta, kilka Tissotów itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nikt wcześniej tego nie zrobił- właśnie wysłałem maila do Polpory z namiarami na nasze forum i z propozycją włączenia się do dyskusji.

Niechto będzie nasz wkład w projekt "polski zegarek"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

jakbys dobrze przeczytal watek wiedzialbys, ze oni pilnie studiuja ten watek, a nawet kiedys sie wypowiadali w temacie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakbys dobrze przeczytal watek wiedzialbys, ze oni pilnie studiuja ten watek, a nawet kiedys sie wypowiadali w temacie :roll:

Dobrze przeczytałem :lol:, i oprócz Oli (która w końcu napisała że kupiła Longinesa :D ) nie znalazłem śladu :D. A nawet jeśli czytali, to po aktualnych propozycjach cenowych widać, że nie bardzo wzięli sobie do serca nasze uwagi. Więc może napiszą coś więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie, ze 2-3 k PLN to taka cena dla "nikogo". Jezeli ktos chce sie troche pokazac :lol: , to kupuje cos drozszego, a jak mu wisi co nosi, granica cenowa jest jakies 400 PLN.

Wariaci jak my, moga kupic taki zegarek jako ciekawostke, ale (pisze z przykroscia) nie wroze sukcesow.

Na robienie zegarkow w takim rozmiarze moze sobie pozwolic PP, a firma wchodzaca na rynek musi niestety sprzyjac troche aktualnej modzie. Zegarek 36mm to jednak malenstwo, chyba ze potraktowali te modele jako damskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pomijam Stowe, Steinharta, kilka Tissotów itp.

Ja tez pominąłem, gdyż poprzednie firmy napisałem pod swoje "potrzeby. :lol:

Pozdrawiam

Ogre2000

=====================

DW-6900BD-6T + G-303B-3AVER + GW-9200-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto kupić do kolekcji - za 2, 3 lata o te firmie słuch zaginie ale będziemy mieli w posiadaniu egzotyczny polski zegarek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

serdecznie witamy i dziękujemy na wstępie za słowa krytyki i uznania dotyczące naszych zegarków i powstałej manufaktury. Utwierdzają nas one w przekonaniu, że to co robimy jest słuszne.

Analizujemy pojawiające się tutaj wypowiedzi i wiemy już dziś, że na pewno wpłyną one, przynajmniej po części, na kierunek naszego rozwoju.

Kilka słów o nas. Za ten zielonogórski projekt odpowiedzialna jest niewielka grupa pasjonatów. Podobna do tych, którzy wypowiadają się na tym forum. Pasjonatów ale i specjalistów. Cieszymy się przede wszystkim z tego, że do naszego przedsięwzięcia przekonać mogliśmy zegarmistrza z wieloletnim doświadczeniem. Bez jego wiedzy i zapału powstanie manufaktury i naszych czasomierzy nigdy nie stało by się możliwe.

Szkicując w roku 2006 ogólny zarys tego co mogłoby powstać, nie sądziliśmy, że skończymy na trzech modelach w pierwszej kolekcji. Nie mogliśmy się jednak powstrzymać. Mieliśmy kilka ciekawych projektów zegarków i nie chcieliśmy odrzucić żadnego z nich. Rachunek ekonomiczny był jednak nieubłagany i wiosną 2007 wybór padł na trzy modele. Brak wiary, w to, że taki projekt w ogóle może mieć powodzenie, solidnie utrudniał nam rozmowy z kooperantami. Jednak ci, których udało nam się przekonać, są dziś zafascynowani naszymi zegarkami. Zresztą tak samo jak i my. Tylko, że u nas owe zauroczenie trwa nieco dłużej... mniej więcej od pierwszych szkiców cyferblatów.

Pragniemy tworzyć piękne polskie zegarki mechaniczne oparte o szwajcarską technologię. Jednocześnie utrzymane w stylistyce lat 50-tych ubiegłego stulecia. Stawiając pierwsze kroki wiemy, że ciężko jest zadowolić wszystkich. Wielkość zegarka, projekt i kolorystyka cyferblatu, dobrane materiały, to wszystko sprawy bardzo indywidualnych wyborów i oczywiście dyskusyjne. Stąd i owa wymiana na forum. Nie stać nas na razie na wiele modeli, a już na pewno nie na „otwarciu”. Może uda się nam to w przyszłości.

Osoby, które przekonamy od razu, będą mogły wybierać z trzech pierwszych limitowanych modeli: Gnesna, Cracovia i Varsovia. Wszystkie zegarki są indywidualnie numerowane, a Gnesna G01/09 jest tym samym numerem „Jeden” naszej manufaktury. Dostępne będzie tylko po 9 sztuk z każdego modelu. Wszystkie czasomierze bazują na werkach z naciągiem automatycznym ETA 2824-2 wyposażonych w datownik. Zamknięte są one w wodoszczelnych kopertach (3 ATM) ze stali nierdzewnej. Szafirowe szkiełka z przodu i z tyłu pozwalają na podziwianie pracy mechanizmu. Charakteru każdemu modelowi nadają trzy odmienne w kolorystyce cyferblaty z harmonijnie dobranymi wskazówkami. W modelach Gnesna i Vasovia cyferblaty są sygnowane logo manufaktury. Wszystkie zegarki posiadają sygnowane koronki, jak i wykonane ze skóry cielęcej paski (na stronie spodniej paska i na sprzączce). Każdy czasomierz dostarczany jest w eleganckim pudełku z dołączoną pieczęcią lakową. Oczywiście nie brakuje także certyfikatu, instrukcji obsługi i 24-miesięcznej gwarancji.

Zegarki będzie można obejrzeć i kupić już wkrótce w Warszawie, Krakowie i Poznaniu. Dalsze informacje pojawią się na stronie http://www.polpora.com/intl/pl/salony.php 29. listopada 2007

Pozdrawiam

wł. Krzysztof Janczak

PS. Dziękujemy właścicielowi forum za możliwość wypowiedzi, która nie jest pozbawiona aspektów komercyjnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O!

Witamy na forum. Teraz wiemy coś więcej.

Limitacja po 9 szt. To wyjaśnia cenę. "Masówka" to nie jest :D - mocno sie pozastanawiam, bo mimo, że niewielki to warto mieć taki zegarek w kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie wiecie jak się cieszę z napisu made in poland.

Cieszę się również z tego że z tego co zostało napisane wnioskuję że mamy doczynienia z ludzmi pokrojem podobnymi do nas.

No i fajnie że ktoś wreszcie "dał głos" ucinając część spekulacji,

w takim wypadku chyba naturalnych.

W każdym razie witam Was tutaj bardzo życzliwie.

Można prośić o jakieś zdjęcie realnego zegarka? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Witamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy Polporę 8)

Trzymam kciuki za przedsięwzięcie i jak tylko zegarki będą dostępne to pośpieszę je zobaczyć. Mam nadzieję, że zjawicie się na następnym spotkaniu klubowym z prezentacją.

Mimo wszystko uważam, że wypuszczenie modelu o kopercie 40-42mm było by miłe dla wielu klubowiczów, którzy lubią nosić swoje zegarki z kolekcji i pozwoliło by na większą sprzedaż w ramach naszego klubu, który skupia przecież wielu świadomych wartości zegarka klientów.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Muszę przyznac, że limitacja do 9szt. to taka kusząca wisienka na torcie no i ten napis "MADE IN POLAND" ...

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 9 pierwszych sztuk polskiego zegarka ("nowożytnego") może mieć kiedyś sporą wartość 8) Nawet jeśli projekt upadnie (odpukać!).

Swoją drogą 36 mm to nie tragicznie mało (Seiko 5 SNK tyle mają), kto wie, czy moda na "wielkość" nie minie.

Ja przy tej cenie odpadam z pierwszej serii, może z kolejnej coś kupię:D

Ale nadal kibicuje ludziom, którzy na swojej pasji chcą tworzyć historię i zarabiać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rownież Wam życzę sukcesu w realizacji projektu.

Nasuwa mi się tylko pytanie: Jeśli podkreślana jest jego "Polskość", dlaczego nazwy modeli nie są polskie? :roll:

ps. przypominam sie o mojej propozycji :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość seth11
Mimo wszystko uważam, że wypuszczenie modelu o kopercie 40-42mm było by miłe dla wielu klubowiczów, którzy lubią nosić swoje zegarki z kolekcji i pozwoliło by na większą sprzedaż w ramach naszego klubu, który skupia przecież wielu świadomych wartości zegarka klientów.

Klaudiusz zawarł całą kwintesencję w swojej wypowiedzi.

Życzę powodzenia i czekam niecierpliwie na większy rozmiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Polporę. Życzę sukcesu co przy tak małej serii powinno nastąpić. Miło będzie jeżeli Państwo zechcecie częściej zaglądać na forum i dzielić sie z klubowiczami informacjami o kolejnych produkcjach.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym kupił coś rdzennie polskiego.

Jak tylko powiększa średnicę to ja powiększę kolekcję :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że przy np42 mm to połowa limitu, amoże i więcej, na pniu poszłaby do klubu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od jutra - w Św. Eligiusza, patrona złotników i zegarmistrzów - zegarki można będzie obejrzeć i nabyć we wspomnianych wcześniej miastach. Dalsze informacje znaleść można na naszej stronie internetowej.

W związku z zapytaniami o dostępność konkretnych numerów, informujemy, że na chwilę obecną sytuacja wygląda następująco:

Warszawa: G05/09, G08/09, C03/09, C09/09, V01/09, V07/09

Kraków: G04/09, G09/09, C01/09, C07/09, V02/09, V06/09

Poznań: G02/09, G07/09, C04/09, C08/09, V03/09, V09/09

Nasz numer "Jeden", czyli G01/09 pozostanie na razie w manufakturze i trafi do sprzedaży później.

W sprawie reszty numerów prosimy o kontakt z salonami.

Krzysztof Janczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do ww. projektu , jedynie zwrócę uwagę na łamanie regulaminu forum KMZiZ przez "polporę" a mianowicie podpis komercyjny :lol: .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie... dlatego też kwestię tą omówiliśmy z właścicielem forum i uzyskaliśmy pozwolenie na umieszczenie informacji tego typu.

Krzysztof Janczak

PS. Nie ukrywamy, że właśnie z tego powodu wcześniej nie wypowiadaliśmy się na temat naszego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to ilość 9 egzemplarzu to nie limitowanie produkcji a produkcja chałupnicza, jak dla mnie na minus. gdyby klub robiąc klubowy zegarek zażyczył sobie logo POLZEGAR to też byłaby to nowa marka?

a u nas były "aż" 33 egzempalrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak dla mnie to ilość 9 egzemplarzu to nie limitowanie produkcji a produkcja chałupnicza, ....

To jest właśnie prawdziwa limitacja, a nie 3 000 szt jak u niektórych producentów.

A co do chałupnictwa - myślę, że takie złośliwości nie są na miejscu, chałupniczo, to robi się podróbki i to w tysiącach sztuk, małe ilości, to raczej manufaktura lub rzemiosło.

Zresztą jak sądzę, to te 9 szt, jest na początek - tak aby sprawdzić rynek.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.