Scaut 7859 #1 Napisano 17 Grudnia 2020 FORUMOWICZE!!!! Kilka tygodni głosowania, ponad 140 oddanych głosów, wybranych ponad 100 zegarkowych marek, 3 lata oczekiwań i o to jest…. Nasz nowy Ranking Ulubionych Firm Klubowiczów ad 2020. Faworyci nie zawiedli ale wg mnie są 2 lub 3 zaskoczenia i jeden „czarny koń” który przedarł się odważnie do pierwszej dziesiątki. W 2017 pierwsza 10 wyglądała tak: 1. Omega 2. Rolex 3. Seiko 4. Zenith 5. Grand Seiko 6. Panerai 7. Patek Philippe 8. IWC 9. JLC i Tag Heuer 10. Longines Pewnie już nie możecie się doczekać i poznać zwycięzców…. No to jedziemy… Miejsce 10 Casio Jeden z dwóch przedstawicieli kraju kwitnącej wiśni w top10. W ostatnich latach pozyskał rzeszę fanów co widać po naszym rankingu. A Kto nie lubi gshocka??? No właśnie!!! Miejsce 9 Sinn Bez wątpienie czarny koń tegorocznego głosowania. W porównaniu do poprzedniej edycji awans z 30miejsca. Wątek w naszym klubie Sinna żyje i ma to również przełożenie na jego wynik. Brawo! Miejsce 8 Oris Czuje niedosyt… myślałem, że Oris namiesza w samym czubie zestawienia, ale 8 miejsce również powinno fanów marki zadowolić… widać że Marka wypuszczając co roku nowe modele przyciąga do siebie entuzjazmów zegarmistrzostwa. Miejsce 7 Tudor Ale to byłaby niespodzianka, gdyby Tudor pojawił się w zestawieniu przed starszym Bratem… jednak nie….niemniej wynik świetny… również awans w rankingu z 13 na 7… nie ma się co dziwić…. BB58 czy BB GMT to doskonałe modele w ostatnich 2/3 latach obudziły fantazje Zegarkomaniaków! Miejsce 6 Jaeger LeCoultre Co tu pisać… od lat jedna z ulubionych klubowych marek… obiekt westchnień nie jednego z nas…. 6 miejsce dla JLC w pełni zasłużone! Miejsce 5 IWC Można powiedzieć, że 1sza piątka dla IWC to pewne zaskoczenie. Jednak pokonało mocną konkurencje i uplasowało się na 5 miejscu… ach te portugalczyki… może kiedyś 😉 Miejsce 4 Seiko W tym roku poza podium. Zabrakło niewiele. Japoński producent od lat cieszy się dużym zainteresowaniem i patrząc na proporcje ceny do jakości, nie ma się co dziwić. Każdy Seiko miał, ma albo będzie miał! Miejsce 3 Panerai A właściwie to powinniśmy napisać Officine Panerai😉 zaskoczenie? Chyba tak bo 3 miejsce w zestawieniu ulubionych marek to fantastyczny wynik! Zauważalnie Panerai pozyskuje fanow swoich produktów… mnie to nie dziwi bo to świetne zegarki z wyjątkowym lokiem 😉 Miejsce 2 Rolex W tym momencie Lotus pewnie płacze, że tylko drugie miejsce dla Króla 😉 utrzymana pozycja z poprzedniego rankingu. Zaskoczenia nie ma…. Tak jak z corocznymi nowościami od Rolexa czy coraz dłuższą to kolejką oczekiwania na zegarek 😉 Miejsce 1 Omega Najczęściej wybierana na 1 miejscu w zestawieniu, najwięcej razy pojawiała się na liście głosowania, uzyskała blisko 2krotnie większą liczbę punktów niż marka z drugiego miejsca… po raz kolejny Omega udowadnia, że należy do ulubionej marki forumowiczów i zdecydowanie wygrywa naszą zabawę. Dziękuję za udział w głosowaniu. Poniżej prezentuję całościowe wyniki. Jakie macie odczucia? Ktoś za wysoko? Ktoś za nisko? Zapraszam do dyskusji. 1 OMEGA 612 2 ROLEX 308 3 PANERAI 234 4 SEIKO 230 5 IWC 168 6 JLC 136 7 TUDOR 132 8 ORIS 128 9 SINN 118 10 CASIO 112 11 LONGINES 110 12 A.LANGE & SOHNE 100 13 GRAND SEIKO 98 14 ZENITH 98 15 TAG HEUER 88 16 CITIZEN 84 17 BALL 78 18 NOMOS 72 19 Breitling 70 20 ETERNA 64 21 ORIENT 60 22 VACHERON CAONTANTIN 58 23 AUDEMARS PIGUET 56 24 PATEK PHILIP 50 25 CHRISTOPHER Ward 44 26 CARTIER 40 27 BREGUET 38 28 STOWA 34 29 TISSOT 32 30 VRATISTALAVIA CONCEPTUM 28 31 ATLANTIC 26 32 BLANCPAIN 26 33 GLYCINE 24 34 DAMASKO 24 35 ZODIAC 24 36 CERTINA 24 37 ULYSSE NARDIN 24 38 SLAVA 20 39 MB&F 20 40 BULGARI 20 41 HAMILTON 18 42 DELBANA 18 43 H.MOSER 18 44 MONTA 16 45 JUNGHANS 16 46 EPOS 16 47 F.P. JOURNE 16 48 Jaquet Droz 16 49 ŁUCZ 14 50 LAURENT FERRIER 14 51 DOXA 14 52 MUHLE GLASHUTTE 14 53 Fortis 14 54 ALPINA 12 55 MAISTERSINGER 10 56 ORIENT STAR 10 57 BEHRENS ORIGINAL 10 58 UNION GLASHUTE 10 59 CURVO Y SOBINOS 10 60 Brellum 10 61 Bremont 10 62 SQUELE 8 63 SERPANEVA 8 64 ARNOLD & SON 8 65 KARL VOUTILAINEN 8 66 U-BOAT 8 67 PANCOR 8 68 RAKIETA 8 69 SWATCH 8 70 CHOPARD 8 71 ARCHIMEDE 6 72 WOSTOK 6 73 XICORR 6 74 ZELOS 6 75 DE BETHUNE 6 76 ENICAR 6 77 BULOVA 6 78 HAKON 6 79 ROMAIN JEROME 6 80 Girard perREGAAUX 6 81 Smiths 6 82 BALTICUS 6 83 YEMA 4 84 AQUASTAR 4 85 LEMANIA 4 86 RICHARD MILLE 4 87 CZAJKA 4 88 ERA 4 89 Victorinox 4 90 POLPORA 4 91 MING 4 92 HUBLOT 4 93 FREDERIQUE CONSTANT 2 94 TIFFANY & CO 2 95 MAURICE LACROIX 2 96 AEROWATCH 2 97 VULCAIN 2 98 GROVANA 2 99 LORUS 2 100 SCURFA 2 101 PERRELET 2 102 EGAR 2 103 G. Gerlach 2 104 Ebel 2 105 DANIEL ROTH 2 106 POLJOT 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70488 #2 Napisano 17 Grudnia 2020 Dziękuję za Twoje zaangażowanie! Omega nr 1 - przede wszystkim za wszechstronność swojej oferty. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 159529 #3 Napisano 17 Grudnia 2020 Dzięki za trud włożony w przeprowadzenie głosowania oraz przede wszystkim w podliczenie głosów👏👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 41940 #4 Napisano 17 Grudnia 2020 Bardzo fajny pomysł z porównaniem wyników 2017 i 2020. Dodatkowo podoba mi się krótka refleksja nad każdą pozycją z tegorocznego zestawienia👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9559 #5 Napisano 17 Grudnia 2020 @Scaut, świetnie, że Ci się chciało to ogarnąć, brawo 3 z moich ulubionych w top 10, więc dobrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 85187 #6 Napisano 17 Grudnia 2020 Dzięki Scaut, że Ci się chciało. Fajna zabawa, zaskakujące 3 miejsce Panerai, a wcale Risti tłumnie nie głosowali ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scaut 7859 #7 Napisano 17 Grudnia 2020 19 minut temu, sanik napisał: Dzięki Scaut, że Ci się chciało. Fajna zabawa, zaskakujące 3 miejsce Panerai, a wcale Risti tłumnie nie głosowali ☹️ Kryptoristi musieli głosować. 😉😉😉 ale fakt. Tez jestem zaskoczony 3 miejscem dla panerai. Podobnie jak 9 miejscem Sinna. Niska pozycja Breitlinga i Patka jest dla mnie sporym zdziwieniem. 1 godzinę temu, mario1971 napisał: Dziękuję za Twoje zaangażowanie! Omega nr 1 - przede wszystkim za wszechstronność swojej oferty. Prawda. Od monnwatcha do po. Każdy znajdzie coś dla siebie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 85187 #8 Napisano 17 Grudnia 2020 1 minutę temu, Scaut napisał: Kryptoristi musieli głosować. 😉😉😉 ale fakt. Tez jestem zaskoczony 3 miejscem dla panerai. Podobnie jak 9 miejscem Sinna. Niska pozycja Breitlinga i Patka jest dla mnie sporym zdziwieniem. Co do PP to mnie nie dziwi, bo ciężko lubić obiekt z reklamy, który nawet dla chętnych jest mało dostępny. Może gdyby to był ranking podziwianych marek to podium wyglądałoby inaczej. Natomiast Brajtek, fakt zasługuje na więcej, ale na forum jakoś go mało. Co by nie pisać, Omega rządzi 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6606 #9 Napisano 17 Grudnia 2020 @Scaut - brawo, ze Ci się chciało to ogarnąć. Świeetna robota. Moje 3 typy były w pierwszej "10", a wszystkie 5 w pierwszej "20" - przeciętniak ze mnie 🙂 Cieszy wysoka pozycja OP (dalem na pierwszym lub drugim miejscu) i zaskakuje wysokie 17. miejsce Balla, który tam wskoczył z 50. pozycji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 19428 #10 Napisano 17 Grudnia 2020 No i git - mój faworyt zamyka pierwszą dziesiątkę 🙂 (a lider to jeden z mojej listy). Graty dla @Scaut za całość , wyniki niby oczywiste a jednak nieco zaskakujące. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieloryb 3764 #11 Napisano 17 Grudnia 2020 Breitling strasznie nisko... Ludzie jednak się nie znają😁... A czy ktos trafił całą piątkę? Powinna być nagroda... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blut 635 #12 Napisano 18 Grudnia 2020 Podziękowania dla @Scaut. Tag Heuer chyba otrzymał to na co zasłużył za ‚nienaganną’ obsługę klienta👊🏻 Mam wrażenie że gdyby podzielić listę na dwie 1 - firmy których zegarki mamy 2 - firmy, o zegarkach których marzymy. Myślę że wtedy pozycja np. Patek Philip byłaby bardziej zbliżona do prawdy, bo przecież kto mógłby z Patkiem konkurować😳 Dla mnie oczywisty numer 1, a głosowałem za Ball bo miałem, mam i będę miał więcej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 66463 #13 Napisano 18 Grudnia 2020 2 minuty temu, blut napisał: Mam wrażenie że gdyby podzielić listę na dwie 1 - firmy których zegarki mamy 2 - firmy, o zegarkach których marzymy. Było by pewnie trochę zamieszania dla jednych "które chcemy" to byłby właśnie Patek ,A.LANGE & SOHNE etc, a dla innych Oris, Tudor, czy nawet dajmy na to Hamilton. A tak jest prosto. Szacunek, za włożoną pracę dla autora opracowania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blut 635 #14 Napisano 18 Grudnia 2020 Jest też tak że jedni posiadają Orisa czy Tudora a inni Patka czy A. Lange & Sohne. Pewnie masz rację ale może fajnie byłoby wiedzieć co mamy i kochamy a o czym marzymy. Przecież jakże często żona jest tą jedyną a fashion. tv oglądamy z błyskiem w oku😳 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #15 Napisano 18 Grudnia 2020 Jest też tak że jedni posiadają Orisa czy Tudora a inni Patka czy A. Lange & Sohne. Pewnie masz rację ale może fajnie byłoby wiedzieć co mamy i kochamy a o czym marzymy. Przecież jakże często żona jest tą jedyną a fashion. tv oglądamy z błyskiem w okuJak chcesz to mogę Ci podpowiedzieć nawet lepsze rzeczy, niż fasiontiwi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blut 635 #16 Napisano 18 Grudnia 2020 Wiem, wiem, na przykład nowe wydanie magazynu ‚Zegarki i pasja’😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #17 Napisano 18 Grudnia 2020 Wiem, wiem, na przykład nowe wydanie magazynu ‚Zegarki i pasja’O kurde, nie mam - koniecznie muszę dziś zgarnąć, bo wnioskuję, że jest coś dobrego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariux 136 #18 Napisano 18 Grudnia 2020 Lubię takie zestawienia, statystyki itp. Oczywiście nie było zaskoczenia Omega nr 1 w pełni zasłużenie, to manufaktura, która robiła/robi wspaniałe czasomierze, dostępne dla każdego (od zegarków vintage po działa sztuki z turbillionem), super dokładne mechanizmy, ogromny wybór modeli, naprawdę piękne egzemplarze. Liczba głosów mówi sama za siebie 612 wow Rolex nr 2, szczerze nie rozumiem i nigdy nie rozumiałem fenomenu tej marki (z wiekiem może to się zmieni ;), tej popularności i utożsamiania w kulturze masowej Rolexa z luksusem. Panerai nr 3 bardzo dobra lokata, oryginalne zegarki, jedyne w swoim rodzaju niepowtarzalny styl, super, ale jak dla mnie za wysoko w zestawieniu Z zaskoczeń bardzo dobre miejsce Sinn i JLC, odległe miejsce Patek Phillipe, z kolei moja ulubiona marka i zegarek marzeń Vacheron Constantin też daleko, szkoda, może dlatego że zegarki z tej manufaktury są poza zasięgiem moim i większości klubowiczów. Dzięki za zestawienie, za pracę jaką Autor włożył w opracowanie całości, pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TimeWaitsForNoOne 1340 #19 Napisano 18 Grudnia 2020 1. Uznanie dla @Scaut za inicjatywę i podjęty wysiłek. 2. Trochę szkoda, że z ponad 71 tys. zarejestrowanych użytkowników Forum zagłosowało tylko 141 osób. 3. Zaskakująco duża przewaga Omegi. Zaskakująco wysoko Sinn. Zaskakująco nisko Audemars Piguet i Patek Philippe, a na dodatek łącznie zdobyły niewiele więcej punktów niż A. Lange & Sohne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70488 #20 Napisano 18 Grudnia 2020 Lange przed AP i PP - wypadkowa wynikająca z różnicy w podejściu tej pierwszej do klienta. Audemars i Patek traktują potencjalnych klientów jak, hmmm, no właśnie wcale ich nie traktują 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 8168 #21 Napisano 18 Grudnia 2020 Jak dla z punktu widzenia dizajnu i czysto użytkowego to Patek i AP nie jest wart pieniędzy - równie dobry albo i lepszy użytkowo (dokładny, niezawodny i ergonomiczny) i wizualnie ciekawy zegarek można dostać za ułamek ceny. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że celowo te zegarki są słabo dostępne, żeby właśnie były bardziej atrakcyjne i jednocześnie gawiedź nie zobaczyła, że król jest nagi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 79267 #22 Napisano 18 Grudnia 2020 Też się przyłączam do podziękowań za fajną inicjatywę i wykonaną pracę. Niestety, jeżeli wziąć pod uwagę proporcję zarejestrowanych użytkowników forum (wspomniano nieco wyżej), a liczbą oddanych głosów, to wygląda to... no, szkoda. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej1 314 #23 Napisano 18 Grudnia 2020 Kawał dobrej roboty !!! dziękuję !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8461 #24 Napisano 18 Grudnia 2020 Adam, gratulacje za pomysł i podziękowania za kawał dobrej roboty!Omega mnie nie zaskoczyła, R także. Mimo wszystko zaskoczeniem dla mnie jest dosyć niska pozycja Zenitha. 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GaltJ 293 #25 Napisano 18 Grudnia 2020 Dzięki @Scaut, pewnie trochę czasu to zabrało. Dla mnie interesujące są wysokie miejsca dla JLC i przede wszystkim IWC. Myślałem również, iż Nomos będzie w stanie wskoczyć do "dychy". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach