Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
70soul

H. Moser & Cie

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

31mm które mam mają 3.3 (piaget) lub 4.5mm grubości (vacheron) stąd teżproporcje zegarka sa inne i jak ktoś nie wie ile mają średnicy to mysli że to 34-35mm, ale nie w tym rzecz. Zegarek jest masywny w odbiorze ze wzgledu na design (taką grubość można tez ukryć) ale jest też po prostu gruby, Blancpain czy Breguet robili Perpetuale o grubości 8mm i mniej.

Ok - ale u mnie np. "zwykly" zielony strimlajner wyglada na przymały - zreszta @mario1971 ma podobne odczucia. Dopiero z tym modelem czulem sie idealnie. Wszystko wiec zalezy od naszych nadgarstkow i... gustow 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, bezuszny design sprawia, że jak nosisz większe zegarki na co dzień i masz większy nadgarstek to zwykły może niknąć. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, artme napisał(-a):

Ok - ale u mnie np. "zwykly" zielony strimlajner wyglada na przymały - zreszta @mario1971 ma podobne odczucia. Dopiero z tym modelem czulem sie idealnie. Wszystko wiec zalezy od naszych nadgarstkow i... gustow 😎

urban-jerzy-urban.gif

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Moser fantastyczny, ale napisz coś więcej o tym Lotec’u.

To przymiarka czy Twój?

Lotec mój, zakup sprzed tygodnia

Bardzo niszowy temat…jak czytałem to ludzie czekają po 3 lata na zakup w kolejce (tak mi napisał typ od którego kupiłem)

Do tego zegarki sprzedawane są tylko dla japończyków, którzy muszą mieć konto w japońskim banku

Przez tą niedostępność i system dystrybucji, zegarki są bardzo trudne do kupienia a sam szukałem jakieś 3 lata

Sam zegarek ręcznie wykonywany przez twórcę co daje małą rocznà produkcję i co nie pomaga w zakupie 😉

Ja szukałem wersji z tarczą z meteorytu ale to już graniczy z cudem więc nie zastanawiałem się nawet chwilę jak ten wypłyną

Wersja „podstawowa” ma rodowaną tarczę co świetnie kontrastuje z surową stalą ale jest ciężkie do uchwycenia na zdjęciu

Jest genialny i nietypowy i super siedzi na nadgarstku

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało 🤝

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie to zegarmistrzostwo, które mnie pociąga, także pozytywnie zazdroszczę :)

Skąd jesteś, bo nie ukrywam, że bardzo chętnie bym przymierzył (może być priv) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

To jest właśnie to zegarmistrzostwo, które mnie pociąga, także pozytywnie zazdroszczę :)

Skąd jesteś, bo nie ukrywam, że bardzo chętnie bym przymierzył (może być priv) :)

Zapraszam...chętnie pokażę

Warszawa

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, pisar napisał(-a):

Lotec mój, zakup sprzed tygodnia

Bardzo niszowy temat…jak czytałem to ludzie czekają po 3 lata na zakup w kolejce (tak mi napisał typ od którego kupiłem)

Do tego zegarki sprzedawane są tylko dla japończyków, którzy muszą mieć konto w japońskim banku

Przez tą niedostępność i system dystrybucji, zegarki są bardzo trudne do kupienia a sam szukałem jakieś 3 lata

Sam zegarek ręcznie wykonywany przez twórcę co daje małą rocznà produkcję i co nie pomaga w zakupie 😉

Ja szukałem wersji z tarczą z meteorytu ale to już graniczy z cudem więc nie zastanawiałem się nawet chwilę jak ten wypłyną

Wersja „podstawowa” ma rodowaną tarczę co świetnie kontrastuje z surową stalą ale jest ciężkie do uchwycenia na zdjęciu

Jest genialny i nietypowy i super siedzi na nadgarstku

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało 🤝

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Taki design chrono lubię bardzo, jednynie mechanizm mogli dać manual, a nie automat z modułem DD, super ze w stali:
Introducing the H. Moser X Massena LAB Endeavour Chronograph Compax (monochrome-watches.com)

H-Moser-Cie-x-Massena-LAB-Endeavour-Chronograph-Compax-7.jpg&key=5ba9e7ca3b79da785af788c56fae63d235a68fd2be08a4237f5bcf83ed4a55ab
HMoser_1220-1200_Endeavour_Chronograph_Compax_HMoser_x_MassenaLab_ST_FunkyBlue__Detail_night.jpg&key=e95e846ceb4b0f852675478d5eadaee995670492632eb7da1d6f754ad79017ae
H-Moser-Cie-x-Massena-LAB-Endeavour-Chronograph-Compax-5.jpg&key=bdea0a92bf1709106dc6c0df1c20db2d1c9c461e4a1ff1300688dcbc808fc94a

W tej cenie mechanizm z modułem chrono DD… ciągle Moser mi niczym nie zaimponował do tej pory.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu miałem przyjemność pomacać najnowszy wypust od Mosera czyli Stremliner w wersjj z transparentnym logo oraz lekko skeletonizowanym werkiem w porównaniu do poprzedniej wersji

Dodatkowo model posiada nowy odchudzony rotor

Na zdjęciach podchodziłem sceptycznie do nowego logo ale na żywo robi robotę

Do tego nowa wersja werku robi robotę w porównaniu do pierwotnej

Rozterek ciąg dalszy 😵

Ps. znalazłem jakieś archiwalne wpisy od @eye_lip pokazujące słabą jakość wykończenia werku ale wydaje mi się, że to mógł być problem "wieku dziecięcego" starszych sztuk. Chyba, że się mylę?

Moser Green.jpg

Moser Green back.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pisar napisał(-a):

Kilka dni temu miałem przyjemność pomacać najnowszy wypust od Mosera czyli Stremliner w wersjj z transparentnym logo oraz lekko skeletonizowanym werkiem w porównaniu do poprzedniej wersji

Dodatkowo model posiada nowy odchudzony rotor

Na zdjęciach podchodziłem sceptycznie do nowego logo ale na żywo robi robotę

Do tego nowa wersja werku robi robotę w porównaniu do pierwotnej

Rozterek ciąg dalszy 😵

Ps. znalazłem jakieś archiwalne wpisy od @eye_lip pokazujące słabą jakość wykończenia werku ale wydaje mi się, że to mógł być problem "wieku dziecięcego" starszych sztuk. Chyba, że się mylę?

Moser Green.jpg

Moser Green back.jpg

Nie rażą Cię w oczy te "nakładane" indeksy i wskazówki z cienkiej blaszki? ;) Względem Laurent Ferrier to wygląda dla mnie jak micro-brand (z całym szacunkiem dla micro-brandów!). :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LF ładne ma niektóre projekty ale wycenianie Annuala na 70k CHF to imo gruba przesada. Do tego jeszcze jego nomen omen grubość. Streamliner jako całość to zajefajny zegar.

Piter, wiesz co robić😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Nie rażą Cię w oczy te "nakładane" indeksy i wskazówki z cienkiej blaszki? ;) Względem Laurent Ferrier to wygląda dla mnie jak micro-brand (z całym szacunkiem dla micro-brandów!). :) 

Hmmmm szczerze mówiąc to kompletnie nie i po kontakcie na żywo te wskazówki są spójne dla mnie w takim kształcie

Chyba dopiero teraz po Twoim wpisie w ogóle zauważyłem, że są cienkie. Znaczy zauważyłem ale nie przeszkadzały

Do nich w ciekawy sposób są zamontowane te "wkładki" ceramiczno-luminove, które sa grubsze i ten kontrast cienkiej "blaszki" i grubej wkładki robi robotę

Do LF bym nie porównywał bo tam wskazówki to element popisowy i kładą na nie mocny fokus...tylko pamiętajmy, że LF jest 2,5 razy droższy!

35 minut temu, Bartek79 napisał(-a):

LF ładne ma niektóre projekty ale wycenianie Annuala na 70k CHF to imo gruba przesada. Do tego jeszcze jego nomen omen grubość. Streamliner jako całość to zajefajny zegar.

Piter, wiesz co robić😉

Wiem wiem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki w LF są oczywiście lepsze niż Moserze ale to standardowo wykonane elementy, nie ma tam wielu godzin pracy i nie jest to kluczowy element- lepsze znajdziesz we wszystkich VC z lat 90. Jak ktoś poszukuje jakości we wskazówkach to Moritz Grossmann.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pisar napisał(-a):

Hmmmm szczerze mówiąc to kompletnie nie i po kontakcie na żywo te wskazówki są spójne dla mnie w takim kształcie

Chyba dopiero teraz po Twoim wpisie w ogóle zauważyłem, że są cienkie. Znaczy zauważyłem ale nie przeszkadzały

Do nich w ciekawy sposób są zamontowane te "wkładki" ceramiczno-luminove, które sa grubsze i ten kontrast cienkiej "blaszki" i grubej wkładki robi robotę

Do LF bym nie porównywał bo tam wskazówki to element popisowy i kładą na nie mocny fokus...tylko pamiętajmy, że LF jest 2,5 razy droższy!

Generalnie to od pierwszego spojrzenia tarcza i wskazówki wyglądają w moim odczuciu tanio w Moserach, nawet jeśli tanie faktycznie nie są, to niewiele to zmienia. ;) Bywały Seikacze SARBy z ciekawszymi tarczami i wskazówkami - zdaję sobie sprawę, że kwestie wykończenia to mogą być dwa odległe światy, ale nadal wyglądały ciekawiej. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Bartek79 napisał(-a):

Tarcza mówisz, że tanio wygląda? 🤔

Sugeruję zobaczyć na żywo tarcze Mosera. 
Oczywiście że zdjęć możesz mieć takie wrażenie. Tu moja bieda wersja

IMG_2674.jpeg

IMG_2934.jpeg

Robiłem na żywo kilka razy przymiarki różnych modeli - nadal pozostawało to samo wrażenie. Nie czepiałbym się w budżecie o rząd wielkości mniejszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o serii Pioneer Central Second? Jakość trwałość? Ktoś dłużej użytkował?

IMG_9195.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi