Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Czy bańka Rolex kiedyś pęknie?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, StaryWilk napisał(-a):

Czy mamy pewność, że np handlarz nie ma 10 submarinerow pod pazuchą, ale na aukcję wystawia jednen egzemplarz?

Oczywiscie, ze taka jest polityka sprzedazy wielu duzych graczy 😀👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego sądzicie, że rolexowa banka w najbliższej przyszłości pęknie. Szybko to się nie wydarzy. Ludzie czekają po 5-7lat na zegarek, jest kilka razy więcej chętnych na rolexy niż jest to co oferuje producent. Ceny na wtórnym lekko spadną, ale nie liczcie na zbyt wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mamy pewność, że np handlarz nie ma 10 submarinerow pod pazuchą, ale na aukcję wystawia jednen egzemplarz?

Taaa, bo każdy ma bańkę ulokowaną w jednym modelu, żeby zarobić 5k na sztuce więcej
Skąd Wy bierzecie te przemyślenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z życia. I to nie tak, że kilka subow tylko, do tego kilka gmt, kilka Dayton itd.

Na tej zasadzie:

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematem zajęła się Rzepa 😀

IMG_20220601_141456.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bańka jeszcze nie pękła, ale dużo powietrza już z niej zeszło. Fajnie jest patrzeć, jak wykresy cen z wtórnego zbliżają się do metkowych - lotem nurkującego Junkersa. 😁

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia ma to do siebie że lubi się powtarzać i wszystko ma swoje cykle. Nie pamiętam tych czasów, kiedy na Roleksy AD przyznawał rabaty ponieważ zegarkami interesuje sie od 3-4 lat. Jednak jeżeli taka sytuacja miała miejsce w przeszłości raczej napewno wystąpi ponownie. 

W mojej opinii rok 2023 może okazać się dobry na zakup Roleksa. Ceny od fliperów spadają, można już zaobserwować oferty na Suba za 60-65 tyś to po kursie  5.0 to już tylko +20% do ceny retail. 

Kruk co prawda to oficjalny AD z drugiej jednak strony to niezależna firma. Jej zadaniem jest generować obrót i profit, jeżeli spadnie im sprzedaż zaczną znacznie bardziej szanować każdego klienta z ulicy byle hajs się zgadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziwie sie, ze kazdy obserwuje i kibicuje rynkowi wtornemu czy ceny spadaja czy rosna 😐 Mnie jako uzytkownika i milosnika bardziej interesuje fakt powrotu do stanu jak kiedys - aby mozna bylo wejsc i kupic lub zamowic to czego szukam a to czy na wtornym ceny rosna czy spadaja jest wtorne 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, artme napisał(-a):

A ja dziwie sie, ze kazdy obserwuje i kibicuje rynkowi wtornemu czy ceny spadaja czy rosna 😐 Mnie jako uzytkownika i milosnika bardziej interesuje fakt powrotu do stanu jak kiedys - aby mozna bylo wejsc i kupic lub zamowic to czego szukam a to czy na wtornym ceny rosna czy spadaja jest wtorne 😎

Chciałem to napisać, ale generalnie się zgadzam z poprzednikami. Chciałbym jak kiedyś(2018/19), mailowo napisać do Kruka, wpłacić 10% zaliczki i czekać na ulubiony  zegarek. Dziś przez spekulację, mogę co najwyżej pooglądać gablotki :) Tak jak kolega wyżej napisał, wszystko jest cykliczne. Miejmy nadzieję, że to już bliżej niż dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, artme napisał(-a):

A co w tym dziwnego, że ludzi interesuje wartość posiadanych aktywów?

Bycie miłośnikiem nie wyklucza zainteresowanie aspektami ekonomicznymi tego hobby.

Myślisz, że obrazy, monety, wina, itp. kupuje się tylko do pidziwiania ich walorów?

Oczywiście zgadzam się, że ta cała szopka z zakupami jest żenująca 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, artme napisał(-a):

To jest taka gadka typu "co mnie interesuje, że nie ma wody w rzekach, ja chce miec w kranie".

Wiele na to wskazuje, że właśnie chodzi o ceny na wtórnym. Jak profit będzie na poziomie niepewnych 10% to te mityczne zakapiory, które pzrzyjeżdżają po kilkadziesiąt zegarkow na raz do Vistuli to se znajdą lepszy sposób na zarobek.

Możliwe, że bańka peknie na wtórnym, a zegarków dalej w gablotach nie będzie, bo fundacja ma projekt na trzysta lat do przodu, którego my (retail) ne ogarniamy 🤷‍♂️

Dla nas jednak w naszym graidole istotna jest chyba sprawa kto jest właścicielem Kruka. 

To nie żadna firma rodzinna.

Przeciez to nie przypadek, że model sprzeaży w W.Kruku jest żywcem przeniesiony spod Pewexu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest obecnie marka tezauryzacyjna i podlega innym prawom, niż większość pozostałych marek zegarków. Spadnie, gdy ten typ nabywców uzna coś innego za pewniejszą inwestycję, np. złoto lub uran. Albo kiedy "zwykli" nosiciele zegarków uznają masowo, ze to obciach nosić na ręce odpowiednik sztabki złota wyciągniętej z sejfu. Ale w to ostatnie wątpię, nabywcy z wielkich gospodarek wschodzących jeszcze się nie nasycili, a oni nie prowadzą raczej tak subtelnych analiz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, artme napisał(-a):

Mariusz, jak ceny na wtórnym zrównają się z metkowymi, skończą się zakupy inwestycyjne, a w ślad za tym powinna się poprawić dostępność u AD oraz odblokują się listy. Także jedno wiąże się bezpośrednio z drugim.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fratello wspomniane w pierwszym poście już wspominało że w DE można odebrać Explorera miesiąc po zapisie i AD przyjmują zapisy. W Polsce listy są zablokowane, bo albo są traktowani przez Rolexa jako 3 świat i dostają mniej zegarków, albo taki model im pasuje żeby petenci meldowali się regularnie po premierach i stali ładnie na dwóch łapkach prosząc o wpis.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawialem z kilkoma AD we Wloszech. Podobna sytuacjia - listy pelne, nie zapisuja, skupiaja sie na lokalnych klientach. Z mojego zrozumienia tematu problemem sa wlasnie AD, nie wszyscy, ale jednak. Rolex musi przejac kontrole nad tzw. 'customer experience' w pelni i otworzyc swoje wlasne butiki i dopiero to zazegna problem. W przeciwnym razie hossa bedzie napedzac apetyt AD na dodatkowe zystki, bo nie oszukujmy sie, ze nie sa czescia tego 'schematu' - zegarki wychodza od nich i chwile pozniej trafiaja na szary rynek. 

Z tego co wiem Rolex powaznie rozawazaja otworzenie firmowych butikow. Dubai i Dublin chyba sa pierwsze 'na tapecie'. 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, nicon napisał(-a):

W Polsce listy są zablokowane, bo albo są traktowani przez Rolexa jako 3 świat

Też miałem taką teorię długi czas ale od czasu "otworzenia sejfów" i trzymania wszystkiego w gablotach to już sam nie wiem. Zdecydowanie spływa więcej zegarków niż myślałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Mariusz, jak ceny na wtórnym zrównają się z metkowymi, skończą się zakupy inwestycyjne, a w ślad za tym powinna się poprawić dostępność u AD.

Chyba musze sie zgodzic 😉

Jednak z tego co pamietam, to jak popularne Pepsi czy biala Daytona nie byly dostepne na zapisy, bo wszystko bylo porezerwowane, to ceny na wtornym nie byly 100% powyzej metki a i tak nie mozna bylo sie zapisac - obym sie mylil 😏 Jedno jest pewne - te rolki ktore zawsze lezaly i zalegaly w witrynach niedlugo tam wroca a z innymi... zobaczymy 😊

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idioci jak poslyszeli, ze listy maja byc pozamykane na wszystko walili drzwiami i oknami zapisujac sie na airkingi, skyaje i inne takie lezaki - coz - niech teraz je nosza 😁👍😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczesny Air King wygląda jak własna podróbka typu "producent nawet nie wiedział, że ma taki model".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, artme napisał(-a):

Idioci jak poslyszeli, ze listy maja byc pozamykane na wszystko walili drzwiami i oknami zapisujac sie na airkingi, skyaje i inne takie lezaki - coz - niech teraz je nosza 😁👍😎

Oni nie są problemem miłośników , oni są co najwyżej ofiarami własnej głupoty i owczego pędu. Problem polega na tym że jak chcesz dokupić sobie GMT, SUBa czy YM a nawet DJa to  zegarek, na który może nawet jesteś zapisany,  leży w gablocie u AD i czeka aż Ty zniecierpliwiony czekaniem kupisz go na wtórnym za premium. Taki  patologiczny model biznesowy….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Współczesny Air King wygląda jak własna podróbka typu "producent nawet nie wiedział, że ma taki model".

I pewnie dlatego w zeszłym roku dano mu nowy mechanizm i poprawiono babole.

Może się zdziwisz, ale są ludzie którym się podoba i może stanowić ciekawszą alternatywę do maluśkiego EX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, sanik napisał(-a):

I pewnie dlatego w zeszłym roku dano mu nowy mechanizm i poprawiono babole.

Może się zdziwisz, ale są ludzie którym się podoba i może stanowić ciekawszą alternatywę do maluśkiego EX.

Nowy AK wg mnie wygląda dużo lepiej niż nowy liliputowaty EX. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi