Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Dyskusja o wszystkim i o niczym, czyli kto co lubi...

Patek czy AP?   

91 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Aquanaut tocjeden z najfajniejszych PP. Nautilus przy nim to jakaś karykatura. Stad wybór Aquanauta. Zapewne. 

Jednak AP zamiata oba. Miałem na jednym spotkaniu zegarkowym przyjemność ponosić AP RO. Super zegar. Dlatego głos na AP. Co do WR. Jak będziesz nurkował to Suba założysz. Do każdego innego kontaktu z wodą WR 50m wystarczy 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja PP nie miałem, AP RO miałem (jasna tarcza) i ... sprzedałem po 4 miesiącach. Po początkowym zachwycie, szybko mi spowszedniał, bransolety nie mogłem dobrze dopasować, powierzchnie polerowane rysują się od patrzenia. GP Laureato z niebieską tarczą wyglądał o niebo lepiej i był wygodniejszy. Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Mogę przynajmniej spokojnie powiedzieć, że doszedłem do tej "świętej" trójcy i niczego interesującego na tym szczycie nie widziałem. A Lange to moje marzenie i kunszt zegarmistrzostwa :) Więc daje głos na Lange Dato albo Odyseusza ;) 

IMG_6741.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.07.2023 o 15:59, mario1971 napisał(-a):

Bo budżet założyłem do 200k. 

jeszcze chwile na Aqua poniżej 200 musisz poczekać

15 godzin temu, Admof napisał(-a):

Oba?

też miałem podobny dylemat (nie ten ref ro), tylko teraz się waham czy AP RO + Aquanaut czy się nie pieprzyc w tańcu i Nautilus na zakończenie kariery

9 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Panowie, odnośnie Calatrav to zdecydowanie 6119R-001.

IMG_4080.jpeg

IMG_4077.jpeg

+1, tylko ja już czekam pewnie prawie 2 lata i cisza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, zielony.m napisał(-a):

jeszcze chwile na Aqua poniżej 200 musisz poczekać

Mam czas. Przy obecnej koniunkturze jest szansa na realizację planu jeszcze w tym roku. Wiele osób, które miały/użytkowały Royal Oak-a odradza mi go twierdząc, że z moim pedantycznym natręctwem nie zdzierżę rys na szlifowanych powierzchniach, oraz obić na ostrych krawędziach, a dopasowanie bransolety to nie lada loteria. Aqanaut jest chyba łatwiejszy w utrzymaniu, a ponoć także wygodniejszy w noszeniu. Gdzieś z tyłu głowy mam też ponawiane co jakiś czas przez Niemców zaproszenie na kawę i przymiarkę Odyseusza. A może tą drogą powinienem póĵść? 🙃

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że przymiarka w tym ostatnim przypadku to „must have” ;-)
A poważnie, na pewno masz w zanadrzu jeszcze kilku kandydatów, o których myślisz. Nie warto się zatrzymywać, w tym budżecie można już poszaleć. Pozytywnie zazdroszczę dylematu.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

W tym momencie zaczyna się żywa dyskusja, czy wchodząc na kolejne stopnie piramidy otrzymam faktycznie lepszej jakości produkt, czy raczej jest to zasypywanie dna własnej próżności - podpisywania ego z dużej litery. Czy jeden z dwóch proponowanych zegarków będzie wygodniejszy od Pepsiaka, Datejusta czy Daytony? A co z precyzją, uniwersalnością czy jakością wykonania? Czy w którymś z tych aspektów jak słusznie zauważył @Bugs pobiją mojego Lange lub Hulka? Śmiem wątpić. Ale instynkt łowcy każe mi wejść do tego lasu, w poszukiwaniu nowej przygody.   😁

Zjadłeś zęby na Rolkach, więc co do dokładności chodu będzie to ten sam poziom...przy odrobinie szczęścia 😜 Będą oczywiście lepiej wykonane od Rolków, ale Lange nie przebiją tylko z nim wyrównają. Pozostaje tylko argument "podoba mi się i chcę coś z popularnego z top 3". A jeśli nie podobają się w 100% to szkoda zachodu. Odbierzesz DD i będziesz lokalnym hegomonem nowożytnej korony na forum. No i jeszcze widziałbym u Ciebie złotego Yacht Mastera na gumie. 😉

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem oba i mnie się ten prosty PP na gumie zdecydowanie bardziej podoba. 
Co do stylistyki RO to szczerze mówiąc zdecydowanie wolałbym Laureato.

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.07.2023 o 23:11, machlo napisał(-a):

Wszystkie całkiem fajne. RO bardziej pasuje do dresów, Nautilus nieco elegantszy w lepszym smaku, a Aquanaut chyba najmniej fajny z tej trójki. Natomiast wszystkie trzy nie warte nawet cen retail, ale kto bogatemu zabroni. :)

Przepraszam,ze offtop...choć tylko na pozór.

Zapytam jako skromny właściciel RO15300 rosegold i RO 15450 steel ( za ktorego z radoscią przeplacilem dobrze ponad retail) ,na czym Kolego opierasz swoją opinię, że te modele bardziej pasują do dresów (kilku naraz?) i nie warte są ceny retail (podobnie jak PP) ?

Kiedyś na parkingu pod auchan facet mi powiedzial,ze jego elantra lepsza od 911tki,skoro ręcznie muszę przesuwać fotel....każdy ma swoją prawdę ;)

A do remu...

AP RO mam, Aquanauta podstawowego nie mam, ale standardowego na zielonym khaki nosilem przez bite dwa tygodnie na urlopie (podmianka z kumplem na łódce) i takie mam przemyślenia

Apples to pears jak mawiają Grecy. AP RO na bransie i Aquanaut na gumie mają kompletnie inny charakter w użyciu (a Aquanaut na bransolecie mi się nie podoba).

APek,choć plasciutki, na bransolecie będzie  wyczuwalny i jednak bardziej elegancki, aquanaut na gumie jest absolutnie "niewidzialny" i bajecznie wygodny dla nadgarstka . To taki duzo wygodniejszy i lekki sub dla duzych chlopcow. Absolutnie uniwersalny. Hiperwygodny.

W tej parze wybralbym AP RO. Choć już gdyby to był Aquanaut travel time,to odpowiedź byłaby a rebours :)

Jeszcze detal, kwestia smaku,ale szlify koperty oglądane dzien po dniu,godzina po godzinie zwlaszcza satyny, na Patku wydają mi się ładniejsze. Cholernie ładny kawalek zegarmistrzostwa.

powodzenia!

Edit : dokladnie tak jak Autor tematu zauważa słusznie, rysy na AP RO widac z kilometra i wkurzają jak samo zło. Potwierdzam😅 Bezkompromisowy zegarek.

Edytowane przez Trollix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Smycel napisał(-a):

Też widziałem i mierzyłem AP RO (akurat miałem w ręku też DJ fluted na jubilee)  i dla mnie jest zdecydowanie bardziej świecący 🎆

Ciekawa opinia. DJ fluted na jubilee rozpoznaje z > 5m, sprawdzone kilka dni temu. AP w gole nie sprawia wrażenie błyskotki założony na rękę, wszytko ładnie satynowane. 

Kiedyś bym powiedział RO, ale mam wrażenie, że ta marka to one trick pony dzisiaj, produkująca zegarki do dresów jak kolega zauważył. ;) Aquanaut na żywo to zwykły 

-niezwykły zegarek, który sam bym chciał mieć. Idealnie się wpasuje między rolki, a nawet je wyprze pewnie. ;)

Aquanauta mierzyłem - mały, zgrabny zegarek z dobrą czytelnością, który niczym specjalnym nie będzie wyróżniał się w tłumie. 

I to mnie w nim ujęło na żywo. Ale ja lubię Exa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, masz piękny dylemat mój głos na PP, jest świetny. W Twojej kolekcji będzie wyglądał rewelacyjnie.
Podobno pasek jest genialny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinia czysto teoretyczna, bo ani jednego ani drugiego dłużej nie nosiłem, jedynie przymierzałem. Gdybym miał wybierać po tych próbach, to pewnie ja osobiście wybrałbym PP. Bo Patek, bo mam mniejszy nadgarstek, bo bardziej dyskretny.. gust jednak ewoluuje i dzisiaj jeszcze trudniej byłoby mi wybrać. Co do utrzymania to widziałem kiedyś porysowanego AP.. No nie da się tego odzobaczyć 😁. Gdyby to były moje rysy to może pod przykrywką historii i sentymentu bym je wybaczył, ale kupno swieżynki z rysami byłoby dla mnie nie do przełknięcia. W każdym razie podziwiam Mariusz kolekcję i życzę dobrego wyboru, o ile może tu być niedobry 🙂. A może warto przetestować i jeden i drugi jakiś czas.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę do kolegów w wątach AP i PP, może ktoś się zlituje i pożyczy mi na parę dni na testy. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od początku założenia tematu waham się co bym wybrał dla siebie.

ze względów użytkowych pewnie wybrałbym PP na gumie, inna sprawa że to Patek. niestety jak bym go nosił, to nadal bym zerkał w stronę AP RO. to jednak piękna koperta, bransoleta i projekt Ikona.

tak więc poświęciłbym Aquanauta i kupił RO :)

później wkurzałbym się na każdą ryskę i nosił RO coraz mniej i wróciłbym do PP 😄

a tak serio to zdecydowałbym się na RO i dokupił do niego gumę (chyba jest?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam, żebym widział 15510 na gumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.07.2023 o 22:02, mario1971 napisał(-a):

Wiele osób, które miały/użytkowały Royal Oak-a odradza mi go twierdząc, że z moim pedantycznym natręctwem nie zdzierżę rys na szlifowanych powierzchniach, oraz obić na ostrych krawędziach, a dopasowanie bransolety to nie lada loteria. 

Nie wiem jak to możliwe ale przez 8 lat noszenia RO jako EDC nigdy nie porysowałem go do takiego stanu jak rocznego Suba czy innego zawodnika... naprawdę zastanawiam się jak to zrobiłem czytając raz po raz takie opinie :) 

Jak dla mnie tylko RO, ale może próbowałbym Jumbo ustrzelić?

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, MasterFan napisał(-a):

Jak dla mnie tylko RO, ale może próbowałbym Jumbo ustrzelić?

W jakiej kasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

W jakiej kasie?

Przy tej inflacji w FMCG spokojnie w Twoim budżecie. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej kasie?

Bardzo dobra referencja 15202 może się dać trafić w przybliżonym budżecie.

Ale jednak używka…

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MasterFan napisał(-a):

Bardzo dobra referencja 15202 może się dać trafić w przybliżonym budżecie.

Ale jednak używka…

Rezerwa chodu 40h? Trochę słabo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😆 a @MasterFan chciał pomóc

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 48h rezerwy chodu to w dzisiejszych czasach jest minimum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

😆 a @MasterFan chciał pomóc

No chciałem 😜

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masa zegarków nie tylko bazujących na 2824/SW200, ale też inhousów ma rezerwę 38-42 h. To pewnie zaszłość z czasów, gdzie zegarek był narzędziem dnia codziennego, a nie biżuterią czy elementem kolekcji. To był i tak spory zapas, żeby odłożyć na noc na szafkę albo cały dzień rąbać drewno siekierą czy inseminować bydło. 🤪 Projektanci nie przypuszczali, że ktoś będzie miał kilka zegarków lub będzie chciał cały weekend uprawiać sporty ekstremalne np. jeżdząc rowerem po parku i zostawi na ten czas zegarek w skrytce bankowej. 😉 

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.07.2023 o 22:36, memento mori napisał(-a):

Zjadłeś zęby na Rolkach, więc co do dokładności chodu będzie to ten sam poziom...przy odrobinie szczęścia 😜 Będą oczywiście lepiej wykonane od Rolków, ale Lange nie przebiją tylko z nim wyrównają. Pozostaje tylko argument "podoba mi się i chcę coś z popularnego z top 3". A jeśli nie podobają się w 100% to szkoda zachodu. Odbierzesz DD i będziesz lokalnym hegomonem nowożytnej korony na forum. No i jeszcze widziałbym u Ciebie złotego Yacht Mastera na gumie. 😉

Robert, jeżeli DD, to któryś z tych trzech konkretnych modeli. 

Screenshot_20230803_151756_Chrome-01.jpeg

Screenshot_20230803_151917_Chrome-01.jpeg

Screenshot_20230803_152054_Chrome-01-01-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są wersje 40mm, prawda? Muszę powiedzieć, że bardzo podobny szary DD mojego znajomego to w sumie o wiele bardziej dyskretny zegarek niż wiele modeli DJów. Białe złoto jednak dla wielu jest nie do odróżnienia od stali.

IMG_0609.jpeg

IMG_0614.jpeg

IMG_0610.jpeg

IMG_0605.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi