Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szuwi

Patelnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W Grecji palą szlugi na potęgę, piją, późno chodzą spać, jeżdżą autami bez katalizatorów, a jakoś żyją...nie w plastikach jest problem, a w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Wacor napisał(-a):

W Grecji palą szlugi na potęgę, piją, późno chodzą spać, jeżdżą autami bez katalizatorów, a jakoś żyją...nie w plastikach jest problem, a w stresie.

Pewnie masz po części rację, jak się gamonie zadłużyły w niemieckich i francuskich bankach i byli na skraju bankructwa, to nadal mieli to w d*pie. Niemcy mniej, bo pod pretekstem ratowania Grecji ratowaliśmy tak de facto niemieckie i francuskie banki.

Myślę, że zarówno uwarunkowania genetyczne, położenie geograficzne jak i postęp technologiczny mają główny wpływ na długość i jakość życia.

Polak przeciętnie żyje niewiele krócej od Greka, a Polka praktycznie tak samo długo. Więc... Dostęp do czystej wody, żywności i farmacji jest głównym przyczynkiem długości i jakości życia.

Japończycy od zawsze byli nazywani długowiecznymi, ale byli również w czołówce Państw z najwyższym wskaźnikiem samobójstw. Czyli przez stres zaniżają statystykę długowieczności.

Jako ciekawostka:

https://dalekowschodnierefleksje.com/2023/03/22/ogimi-wioska-dlugowiecznych-ludzi/

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie będę toczył bezsensownej batalii. Ogólnie, aby żyć zdrowo powinniśmy żyć gdzieś na Alasce, chodzić w naturalnych ubraniach ze skór zwierzęcych i gotować dziką żywność na parze.

Dla mnie wszystko zalezy od tego ile energii musze wydatkowac, zeby ograniczyc potencjalne zagrozenie zdrowotne.
Jesli np musialbym sie wyprowadzic na Hokkaido, to pewnie bym tego nie zrobil. Jesli wymaga to pozbycia sie teflonu i uzywania garnkow czy patelni, ktore sa niepodwazalnie zdrowe (jak na razie) - jestem za - bo to moze byc mala cena w stosunku do potencjalnych zyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Dla mnie wszystko zalezy od tego ile energii musze wydatkowac, zeby ograniczyc potencjalne zagrozenie zdrowotne.
Jesli np musialbym sie wyprowadzic na Hokkaido, to pewnie bym tego nie zrobil. Jesli wymaga to pozbycia sie teflonu i uzywania garnkow czy patelni, ktore sa niepodwazalnie zdrowe (jak na razie) - jestem za - bo to moze byc mala cena w stosunku do potencjalnych zyskow.

Uważam, że powinien nam zawsze towarzyszyć zdrowy rozsądek. Minimalizowanie ryzyka to część tej dobrej praktyki.

Więc powinno się wybierać produkty wolne m.in. od PFOA, BPA i PFOS.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, szuwi napisał(-a):

Nikt nic nie odpisał, więc... zamówiłem 🙂

Jesli faktycznie material to tytan bez zanieczszczen, to warto sprobowac 👍
Zdaj koniecznie relacje :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jesli faktycznie material to tytan bez zanieczszczen, to warto sprobowac 👍
Zdaj koniecznie relacje :) 

Dam znać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taki trochę offtopic - czy ktoś używa tytanowej deski do krojenia? Jeżeli tak, to czy noże szybciej się tępią? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2025 o 16:31, szuwi napisał(-a):

I taki trochę offtopic - czy ktoś używa tytanowej deski do krojenia? Jeżeli tak, to czy noże szybciej się tępią? 

Ja ostatnio zobaczyłem nową deskę u nas w kuchni i pytam żony: „Ty, ta nowa?” Potwierdziła, więc chyba ja… ale jest też drewniana tak jak poprzednia, hmmm… 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Ja ostatnio zobaczyłem nową deskę u nas w kuchni i pytam żony: „Ty, ta nowa?” Potwierdziła, więc chyba ja… ale jest też drewniana tak jak poprzednia, hmmm… 😉

:-) 

informacyjnie, od 4 tygodni mnie zwodzą - zapłaciłem 770 za patelke z deklaracją doręczenia w 3 dni. Smuteczek i lekki wkurwik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, szuwi napisał(-a):

🙂

informacyjnie, od 4 tygodni mnie zwodzą - zapłaciłem 770 za patelke z deklaracją doręczenia w 3 dni. Smuteczek i lekki wkurwik. 

Nie chcesz zażądać zwrotu pieniędzy i kupić w innym sklepie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Nie chcesz zażądać zwrotu pieniędzy i kupić w innym sklepie?

Dam im jeszcze kilka dni, potem będę domagał się zwrotu - podobno jest wysłana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, miała dolecieć w 3 dni, leciała 7 tygodni. Dziadostwo - odsyłam. Ciekawe, czy mi kasę zwrócą. 

Lekka i zgrabna, ale wszystko do niej przywiera. Nie polecam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tytan proszę Pana, używa się w lotnictwie i do rakiet a nie do patelni. Ostatecznie można używać w rowerach.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, souls_hunter napisał(-a):

Bo tytan proszę Pana, używa się w lotnictwie i do rakiet a nie do patelni. Ostatecznie można używać w rowerach.

Dziękuję Panu, będę pamiętać. I chyba jeszcze w zegarkach, ale mało się znam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.02.2025 o 12:08, Wacor napisał(-a):

To jest stety albo niestety połączone z ekspozycją na słońce 

Badania pokazały, że niezdrowy tryb życia (dieta, alkohol i używki) mają mniejszy negatywny wpływ na cżłowieka żyjącego na słońcu niż super zdrowo prowadzący się ludzie ale bez ekspozycji na słońce

Także w naszej szerokości geograficznej jesteśmy w dupiu :)

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

PODSUMOWANIE

Dostałem zwrot 770pln za zwróconą patelnię tytanową i kupiłem...... kolejną patelnię Woll, czyli taką samą, którą planowałem zastąpić zaczynając temat w 2023 roku. Widocznie tak miało być - mam spokój przez pewnie 3 lata... 

Update - kasę zwrócili i napisali, że patelnię mam so ie zostawić "for free"... wow... 

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wielu latach patelni teflonowych, przyszedł czas na ceramikę. Wybór padł na duńska Scanpan z dziesięcioletnia gwarancja.

IMG_3611.jpeg

IMG_3612.jpeg

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Teufel26 napisał(-a):

Po wielu latach patelni teflonowych, przyszedł czas na ceramikę. Wybór padł na duńska Scanpan z dziesięcioletnia gwarancja.

IMG_3611.jpeg

IMG_3612.jpeg

Mam prośbę - jak poużywasz trochę dłużej, to zdaje relację. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Mam prośbę - jak poużywasz trochę dłużej, to zdaje relację. 

Napewno podzielę się uwagami. To ma być podstawowa patelnia, wiec napewno będzie często w użyciu. 

Poza nią, w grze pozostaje ciagle patelnia Silit z silarganu, tego dawnego (Made in Germany). Już chyba 12 lat i nic, podobnie jak garnki.

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi