Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

I co niby zmieni to zmuszanie do rejestracji? To będą martwe konta założone tylko żeby coś przeczytać albo zadać jedno pytanie. A jak zacznie się spam na maila to i wysyp próśb o usunięcie konta i zaprzestanie przetwarzania danych.

Problem z tym forum jest też taki, że chyba nikt z osób zarządzających się na tym nie zna... Taniość for opiera się między innnymi na tym, że sam właściciel ogarnia sprawy IT i kuma o co chodzi z prowadzeniem strony. Umie korzystać z dostępnych darmowych rozwiązań (jak chodźby dostępne skrypty pod fora, modyfikacji tych skryptów) itd. Przecież forum nie musi mieć "wodotrysków" kosztujących pewnie niemało. A firmy zewnętrzne to zaś wydatek i obstawiam że dość spory. Nikt tego nie będzie robił za "100zł/m-c".

To zmieni, że będzie można do nich wysłać info odnośnie wsparcia. Jeśli ktoś przyszedł i używa forum, będzie chciał zostać, to może wpłaci 10 zł na rok. Zawsze można dodać opcję na profilu na forum „usuń konto” i sobie sami usuną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

I serio wierzysz w to, że ludzie nagle zapłacą 10zł żeby sobie poczytać to forum? :-] Myślałem że z tym zmuszaniem do płatnych kont już było tu wytłumaczone, że nikt nie zapłaci. Już nie tacy "wielcy" próbowali z takimi opłatami i g... wyszło:-P Kompletnie nie tędy droga. I poważnie szkoda czasu na takie pomysły bo to nie wypali. Masz listę osób która wpłaci na podstawie tego "zrywu". Utrzymasz z tego forum? Nikt więcej nie wpłaci. Ktoś dojdzie, ktoś odejdzie a jak zmusisz do płacenia to niemalże wszyscy machną ręką i oleją to forum. Zrobisz sobie forum VIP z 50 użytkownikami (czy ilu tam ma ta ilista), a składek starczy może na miesiąc🤣

Edytowane przez mariusz9a
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I serio wierzysz w to, że ludzie nagle zapłacą 10zł żeby sobie poczytać to forum? :-] Myślałem że z tym zmuszaniem do płatnych kont już było tu wytłumaczone, że nikt nie zapłaci. Już nie tacy "wielcy" próbowali z takimi opłatami i g... wyszło:-P Kompletnie nie tędy droga. I poważnie szkoda czasu na takie pomysły bo to nie wypali. Masz listę osób która wpłaci na podstawie tego "zrywu". Utrzymasz z tego forum? Nikt więcej nie wpłaci. Ktoś dojdzie, ktoś odejdzie a jak zmusisz do płacenia to niemalże wszyscy machną ręką i oleją to forum. Zrobisz sobie forum VIP z 50 użytkownikami (czy ilu tam ma ta ilista), a składek starczy może na miesiąc

Ja nie pisałem o płatnych kontach. Konta są darmowe, ale jaki problem napisać w newsletterze informację do userów i opisać, że bez wsparcia finansowego forum nie przetrwa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok:-) Zrozumiałem, że masz na myśli warunek - jak ktoś po rejestracji chce być na forum to 10zł 😄

Samo rozesłanie maili już dawno było poruszane, ale jak widać bez efektu:-( A szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok:-) Zrozumiałem, że masz na myśli warunek - jak ktoś po rejestracji chce być na forum to 10zł

Samo rozesłanie maili już dawno było poruszane, ale jak widać bez efektu:-( A szkoda...

Nie warunek. Obowiązkowa rejestracja, żeby można było do gości wysłać informację na email z prośbą o wsparcie. Może taki gość często wchodzi na forum i czyta a nie udziela się ? Sam nie wiem, może to jest jakieś rozwiązanie na załatanie dziury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, a_team napisał(-a):

Nie warunek. Obowiązkowa rejestracja, żeby można było do gości wysłać informację na email z prośbą o wsparcie. Może taki gość często wchodzi na forum i czyta a nie udziela się ? emoji848.png Sam nie wiem, może to jest jakieś rozwiązanie na załatanie dziury emoji6.png

Mamy klubowy newsletter. Kiedy ostatni raz dostaliście maila? Bo ja 27 października 2023r. Nic nie było o wsparciu forum, podobnie jak w czerwcu…info było w maju 2023r….także ten…organizacja kuleje…mam na myśli organizację organizacji, czyli Stowarzyszenia.

Kiedy odbędzie się walne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariusz9a piszesz :"  Już nie tacy "wielcy" próbowali z takimi opłatami..." , "z tym zmuszaniem do płatnych kont już było tu wytłumaczone, że nikt nie zapłaci. ". Nie zauważyłeś, że się sytuacja zmieniła? Kiedyś ktoś nie chciał płacić za forum a pomimo i tak miał tu wejście. Teraz jak nie zapłaci nie będzie forum. Dla mnie ta dyskusja jest bezsensu. Skoro forum bankrutuje to albo dokładamy kasy (płatne konta itp) albo zamykamy. To jest jedyne albo. Płacimy i jest forum, nie płacimy nie ma forum. Jak dla mnie 20 zł miesięcznie nie stanowi żadnego problemu. Nie mówcie, ze nie znajdzie się 200 osób, które będą chciały te 20 zł wybecelować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Lupusrex napisał(-a):

@mariusz9a piszesz :"  Już nie tacy "wielcy" próbowali z takimi opłatami..." , "z tym zmuszaniem do płatnych kont już było tu wytłumaczone, że nikt nie zapłaci. ". Nie zauważyłeś, że się sytuacja zmieniła? Kiedyś ktoś nie chciał płacić za forum a pomimo i tak miał tu wejście. Teraz jak nie zapłaci nie będzie forum. Dla mnie ta dyskusja jest bezsensu. Skoro forum bankrutuje to albo dokładamy kasy (płatne konta itp) albo zamykamy. To jest jedyne albo. Płacimy i jest forum, nie płacimy nie ma forum. Jak dla mnie 20 zł miesięcznie nie stanowi żadnego problemu. Nie mówcie, ze nie znajdzie się 200 osób, które będą chciały te 20 zł wybecelować.

Kierunek nakładania na forumowiczów opłat, naprawdę nie jest konieczny.

Jest tego realna , normalna alternatywa. Forum ma potencjał nie tylko żeby wiązać koniec z końcem każdego 30- stego. Ma potencjał aby być ważnym punktem rozwoju pasji i biznesów rosnących wokół tej tematyki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Antiquarius  jestem o tym przekonany ale nie mając wglądu w księgi lepiej założyć totalne dno i do tego układać strategię. Jeśli jest lepiej to będzie dodatkowym bonusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Lupusrex napisał(-a):

@Antiquarius  jestem o tym przekonany ale nie mając wglądu w księgi lepiej założyć totalne dno i do tego układać strategię. Jeśli jest lepiej to będzie dodatkowym bonusem.

Nie jest potrzebny do tego wgląd w obecne księgi.

Nie chodzi o odbijanie się od dna, bardziej o odwiązanie forum od leżącej tam obecnie kuli. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jak ma upaść forum kosztem stowarzyszenia to popieram pomysł @Antiquarius

Obiecałem sobie, że nie będę się rozwodził...

Wg informacji, które przekazał nam Eugeniusz @Eugeniusz Szwedkoszty generuje głównie forum. Stowarzyszenie w tym całym przedsięwzięciu to namiastka tego z czym się zmagamy.

Powinniśmy działać systemowo. Być może każdy z kolejnych kroków będzie przesuwany lub pójdzie w niepamięć. Bo już szykuję się na solidną porcję gnojowicy wylanej na mój wywód i mnie.

1. Reklama. To co napisał Piotr @Heckeszukanie reklamodawców. Jest to trudne, bo to tematyka, która nie budzi większego zainteresowania publicznego. Raczej liczyłbym na większe podmioty. Pytanie! Czy ogłaszać się może każda gałąź gospodarcza? Od usługodawców po producentów zegarków?

2. Członkostwo. Jeżeli zależy nam na funkcjonowaniu organizacji, powinniśmy wstąpić w jej szeregi. Nie chodzi o samo stowarzyszenie, tylko o jego ramie, które jest łącznikiem w interakcjach społecznych. Jeżeli komuś się nie będzie podobało w Stowarzyszeniu, to nikt pod groźbą nie będzie go siłą trzymał. Tak jak można dobrowolnie wstąpić, tak można i wystąpić. Jednakże kiedy aktywni użytkownicy będą chcieli mieć realny wpływ na to co się dzieje, w jakim kierunku mamy podążać to nie ma innej drogi. Przepraszam za grubiaństwo, ale szeregowy użytkownik forum, marnuje jedynie czas na proponowanie zmian. Domniemam, że większość zainteresowanych stanowią ludzie, którzy pracują. W pracy też możecie mieć realny wpływ na Wasz zarobek, ale trzeba włożyć w to pracę lub być w organie decyzyjnym, nie ma innej drogi.

3. Ograniczenia. I tutaj zaczynam przychylać się do zdecydowanego działania. Słowa Jarka @Lincoln Six Echow cale nie odebrałem jako "cudzysłów", tylko jako fakt. Jeżeli możemy epatować dobrami luksusowymi na forum, to możemy je również wesprzeć. Jeśli garstka ludzi, zazwyczaj nie z 100 najbogatszych Forbesa czuje, że tak należy, to czuje właściwie. Niestety albo i "stety" organizm ludzki to również zbiór emocji, więc dla zręcznego obserwatora, który widzi jak inni korzystają z fundowanego im "dobra" jakim jest platforma umożliwiająca wzajemną relację; może poczuć się wykorzystany. Sądzę, że nikt nie zbiednieje od tej stówy na rok, a jeśli nie ma jednorazowo, to dychy na miesiąc. Jeżeli nie ma tej dychy, to niech się grubo zastanowi co poszło nie tak w jego życiu.

Na forum często spotyka się osoby, które surfują po tematach radząc innym jak mają postępować, co jest dobre, a co złe. Szkoda, że ci sami ludzie przymykają oczy w tej sprawie tak istotnej dla nich samych. Świadczy to tylko o nich. Nie może tak być, że jedni się "bawią" kosztem innych. A tak to niestety wygląda.

Więc osobiście jestem za nałożeniem ograniczeń, które będą zdejmowane po zaksięgowaniu wpłaty. Wszyscy ci, którzy piszą, że nikt nie zapłaci, piszą o samych sobie. No trudno w moim przekonaniu powinniście zamieszczać zdjęcia na FB. W przypadku ograniczeń należy wziąć pod uwagę aktywność danego użytkownika. Jeżeli jest to osoba, która jest zarejestrowana od wielu lat, a udziela się sporadycznie - ograniczenia winny dotyczyć tylko wgrywania zdjęć. Natomiast jeżeli jest to aktywny, bardzo aktywny użytkownik, który uchyla się od wpłaty, jego wpisy powinny być moderowane. Tak jak w przypadku OP. Pytanie czy technicznie jest to możliwe Dawid? @DawPi

4. Sprzedaż - z tym zawsze zdążymy,  może nie będzie takiej potrzeby.

5. Aktywność. I tutaj biję do Zarządu. Jedynym, który faktycznie się udziela jest Eugeniusz @Eugeniusz Szwed, dla którego w korespondencji byłem często niemiły, wręcz chamski. Przepraszam Cię za to. Wiesz, że jestem porywczy i to co mnie boli, to wywalam bez pomyślunku o konsekwencjach swoich słów. Masz za to pewność, że mówię prawdę i to co myślę, bez półprawdy i kłamstewek. Zarzut jaki miałem, dotyczył głównie transparentności, braku komunikacji i moderacji. Transparentność w dużym stopniu się "objawiła" i zacząłeś się udzielać, choć wiem, że masz tego serdecznie dosyć. A wiem to, bo sam się z tym urabiam w powołanej przez siebie organizacji. Jest Zarząd, są ludzie, ale i tak jeden człowiek odpowiada za wszystko. Dobrze ze "wróciłeś", bo to był okres, gdzie nawet nadzieja już zamierała.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Sądzę, że nikt nie zbiednieje od tej stówy na rok, a jeśli nie ma jednorazowo, to dychy na miesiąc. Jeżeli nie ma tej dychy, to niech się grubo zastanowi co poszło nie tak w jego życiu.

Na forum często spotyka się osoby, które surfują po tematach radząc innym jak mają postępować, co jest dobre, a co złe. Szkoda, że ci sami ludzie przymykają oczy w tej sprawie tak istotnej dla nich samych. Świadczy to tylko o nich. Nie może tak być, że jedni się "bawią" kosztem innych. A tak to niestety wygląda.

Dlatego napisałem o Klubie dla Dam i Dżentelmenów. To, naturalnie, z "lekkim przymrużeniem oka". Ale przecież to hobby nie jest najtańszym hobby świata, prawda? Więc jeżeli już ktoś się za nie bierze, to, przepraszam bardzo, ale mówienie, że 100 złotych rocznie na utrzymanie funkcjonowania tak naprawdę JEDYNEGO w CAŁEJ NAJJAŚNIEJSZEJ UŚMIECHNIĘTEJ forum zegarkowego z prawdziwego zdarzenia, to "dla mnie troszkę nie bardzo", powinno jednak skłonić, jak pisze Kolega @Autor1984 "do pewnej refleksji".  ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby ktoś może przenieść wypowiedzi od tej mojej "dłuższej" z poprzedniej strony do wątku przytoczonego przez @Autor1984. please? :) Tam jest już drobne nawiązanie do tej mojej wypowiedzi, więc może warto byłoby zachować "ciąg logiczny".  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Dlatego napisałem o Klubie dla Dam i Dżentelmenów. To, naturalnie, z "lekkim przymrużeniem oka". Ale przecież to hobby nie jest najtańszym hobby świata, prawda? Więc jeżeli już ktoś się za nie bierze, to, przepraszam bardzo, ale mówienie, że 100 złotych rocznie na utrzymanie funkcjonowania tak naprawdę JEDYNEGO w CAŁEJ NAJJAŚNIEJSZEJ UŚMIECHNIĘTEJ forum zegarkowego z prawdziwego zdarzenia, to "dla mnie troszkę nie bardzo", powinno jednak skłonić, jak pisze Kolega @Autor1984 "do pewnej refleksji".  ;)

Chyba nie ma bezkosztowego hobby , dla mnie te 20 czy 30 złotych miesiecznie nie jest problemem , ale żebym miał jakąś gwarancję że to przetrwa 🤔🤔🤔

A facebuka nie chcę mieć i nie będę miał nie jest mi do niczego potrzebny 🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Chyba nie ma bezkosztowego hobby , dla mnie te 20 czy 30 złotych miesiecznie nie jest problemem , ale żebym miał jakąś gwarancję że to przetrwa 🤔🤔🤔

A facebuka nie chcę mieć i nie będę miał nie jest mi do niczego potrzebny 🤗🤗

Dobra, k...a, zostawmy może już dywagacje w stylu "nie chcę mieć FB", bo nie to jest tutaj przedmiotem sprawy.  ;) Zgodzimy się chyba, że na kolekcjonowanie zegarków trzeba jednak wydawać jakieś pieniądze.  :) A stówa to mniej wiecej 3 średnie zestawy w McDonaldzie, więc... :)

A gwarancje, Tomku, miałbyś wówczas, gdyby ta stówa była WARUNKIEM uczestniczenia w Forum i jednocześnie roczną składką za członkostwo w Stowarzyszeniu (opieram się na wcześniej przedstawionej kalkulacji kosztów). Mamy więc opcje:

a. 100 zł rocznie od 400 osób - jeżeli dobrze pamiętam potrzeby

b. 200 zł od 200 osób

i tak dalej.

Ewentualne wpływy z reklam mogłyby wówczas pokrywać INNE koszty funkcjonowania Stowarzyszenia (np. jakichś imprez okolicznościowych, itp.).

Jak sie okaże, że członkostwem w Klubie Zegarkowym za ok. 8,33 zł miesięcznie jest zainteresowanych mniej niż 400 osób bądź też za ok. 16,66 zł miesięcznie mniej niż 200 osób, będziemy mieć czarno na białym informację, dla ilu osób W SKALI KRAJU I NIE TYLKO (mamy tu pewne grono forumowiczów mieszkających poza Polską przecież także) COŚ ISTOTNEGO znaczy to JEDYNE TAKIE forum w PL. Jeśli niewiele lub nic, trzeba sobie może powiedzieć "papa".  ;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płatne forum mnie nie przeraża zwłaszcza, że często dystrybutorzy dają fajne upusty dla członków forum więc to się szybko zwróci. Bardziej boje się sytuacji, że płatne forum zamknie społeczność w bańce - spowoduje to, że ludzie będą się z czasem wykruszać ale nowi nie będą dochodzić. Więc może ograniczenie forum na wersję bezpłatną i płatną? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Ralf58 napisał(-a):

Płatne forum mnie nie przeraża zwłaszcza, że często dystrybutorzy dają fajne upusty dla członków forum więc to się szybko zwróci. Bardziej boje się sytuacji, że płatne forum zamknie społeczność w bańce - spowoduje to, że ludzie będą się z czasem wykruszać ale nowi nie będą dochodzić. Więc może ograniczenie forum na wersję bezpłatną i płatną? 

I tak już jesteśmy w "bańce". Ale, z drugiej strony, są takie "bańki", do których mnóstwo ludzi bardziej chciałoby przynależeć niż poruszać się w całkowicie otwartej, darmowej przestrzeni. Może więc w tym kierunku warto zacząć zmierzać.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy klubowy newsletter. Kiedy ostatni raz dostaliście maila? Bo ja 27 października 2023r. Nic nie było o wsparciu forum, podobnie jak w czerwcu…info było w maju 2023r….także ten…organizacja kuleje…mam na myśli organizację organizacji, czyli Stowarzyszenia.
Kiedy odbędzie się walne?

Ja czytam newsletter i usuwam, ale też wydaje mi się, że dawno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

3. Ograniczenia. I tutaj zaczynam przychylać się do zdecydowanego działania. Słowa Jarka @Lincoln Six Echow cale nie odebrałem jako "cudzysłów", tylko jako fakt. (...) więc dla zręcznego obserwatora, który widzi jak inni korzystają z fundowanego im "dobra" jakim jest platforma umożliwiająca wzajemną relację; może poczuć się wykorzystany. (...)

Więc osobiście jestem za nałożeniem ograniczeń, które będą zdejmowane po zaksięgowaniu wpłaty. Wszyscy ci, którzy piszą, że nikt nie zapłaci, piszą o samych sobie. No trudno w moim przekonaniu powinniście zamieszczać zdjęcia na FB. W przypadku ograniczeń należy wziąć pod uwagę aktywność danego użytkownika. Jeżeli jest to osoba, która jest zarejestrowana od wielu lat, a udziela się sporadycznie - ograniczenia winny dotyczyć tylko wgrywania zdjęć. Natomiast jeżeli jest to aktywny, bardzo aktywny użytkownik, który uchyla się od wpłaty, jego wpisy powinny być moderowane. Tak jak w przypadku OP. Pytanie czy technicznie jest to możliwe Dawid? @DawPi

Łukaszu, na wstępie napiszę, że jako zwykły użytkownik, który, jak wspomniałeś "marnuje jedynie czas na proponowanie zmian" odniosę się tylko do fragmentów punktu 3. Twojego wywodu. Nie czuję się wykorzystywany płacąc, nie czuję się frajerem fundując innym darmowe korzystanie z forum. Ubolewam, że nie znaleźliśmy 400 osób chętnych na utrzymanie forum wpłatą 100 zł rocznie.

Co do nakładania ograniczeń, to jestem co do zasady przeciw komplikowaniu rzeczy prostych. Po co dokładać roboty Dawidowi i działającym społecznie moderatorom. Gdy trafiliśmy z żoną na to forum ponad pięć lat temu, nie było ograniczeń, nikt nie oczekiwał od nas opłat. Jesteśmy tu do dziś, traktując to forum jako "nasze" i łożąc na jego utrzymanie. 

Możliwe, że ktoś, kto poznał forum dziś, za kilka miesięcy czy lat znajdzie się w gronie tych, którzy dobrowolnie dokładają swoją cegiełkę do jego funkcjonowania.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja będę płacił abonament czy też dowolne wpłaty - tylko mi się nie przenoście na FB czy inne takie, bo ja tego nie mam i nie założę.

Ja nie wiem czy powinienem to pisać, ale tu na forum chyba jest (także wśród tych najaktywniejszych) sporo użytkowników którzy mają całkiem spore firmy. Ja wiem, że biznes musi się spinać, charytatywność to ciężka sprawa itp. Ale czy takie duże firmy nie mogłyby się po prostu reklamować tutaj? Jeśli koszt rocznej reklamy to, powiedzmy, 3 tysiące złotych, to wystarczyłoby …. 13 takich reklamodawców i mamy wszystko załatwione. Nawet jeśli owa reklama nie miałaby tutaj odpowiednego grona odbiorców, to chyba można coś takiego wrzucić w koszty i po prostu ów budżet reklamowy traktować jako wsparcie forum. Tyle firm wspiera lokalnie coś tam coś tam i często robi to dlatego że chce pomóc, a nie tylko dlatego żeby trafić do odpowiedniego grona odbiorców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Łukaszu, na wstępie napiszę, że jako zwykły użytkownik, który, jak wspomniałeś "marnuje jedynie czas na proponowanie zmian" odniosę się tylko do fragmentów punktu 3. Twojego wywodu. Nie czuję się wykorzystywany płacąc, nie czuję się frajerem fundując innym darmowe korzystanie z forum. Ubolewam, że nie znaleźliśmy 400 osób chętnych na utrzymanie forum wpłatą 100 zł rocznie.

Co do nakładania ograniczeń, to jestem co do zasady przeciw komplikowaniu rzeczy prostych. Po co dokładać roboty Dawidowi i działającym społecznie moderatorom. Gdy trafiliśmy z żoną na to forum ponad pięć lat temu, nie było ograniczeń, nikt nie oczekiwał od nas opłat. Jesteśmy tu do dziś, traktując to forum jako "nasze" i łożąc na jego utrzymanie. 

Możliwe, że ktoś, kto poznał forum dziś, za kilka miesięcy czy lat znajdzie się w gronie tych, którzy dobrowolnie dokładają swoją cegiełkę do jego funkcjonowania.

Andrzeju niezwykle cenię sobie naszą znajomość, choć ta jeszcze wirtualna, to i tak bardzo pouczająca dla mnie.

Problem polega na tym, że jest to myślenie życzeniowe. Wydaje mi się, a w zasadzie jestem przekonany, że stoimy nad przepaścią i robienie "przyjacielskiego" kroku na przód nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Jeżeli "łosiem czydzieściczy" miesięcznie jest problemem dla ludzi, którzy sądzę, że rozumieją w czym tkwi szkopuł; uważam, że nie jest to problem natury finansowej, tylko zwykłe stawanie okoniem dla samej zasady.

Czasy się zmieniły, reklamodawcy odeszli, stowarzyszenie jest w kondycji jakiej jest, mamy, przynajmniej ja mam jedyne miejsce w internecie, gdzie mogę odnaleźć się w gronie osób, które nie wstawiają relacji z pobytu na sedesie. Sądzę, że większość tutejszych użytkowników nie jest aktywna na IG,FB,YT,TT i tych innych platformach, tylko ucieka w stronę "normalności", która jest odskocznią dla tego całego otaczającego, wszechobecnego telewizyjnego i internetowego chłamu.

Musimy sobie odpowiedzieć na pytanie. Czy liczymy nadal na przychylność życzliwych nam osób? Czy jednak zaryzykujemy?

EDIT

Waldemar to wymaga wielu rozmów z Zarządem. Sam myślę nad tym.

*

( Wsparcie firm użytkowników traktowałbym jako dodatek, m.in. na organizację eventów; same składki powinny być obowiązkowe dla każdego/

@beniowskidobrze, że o tym w sumie wspomniałeś. Bank, w którym pracuje Twoja Żona. Spokojnie pokryłby jednorazowo roczne zapotrzebowanie...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, ja z kilku/kilkunastu "wrzutek" Eugeniusza zrozumiałem jedno - że "pospolite ruszenie" przeprowadzane od czasu do czasu to nie jest rozwiązanie problemu. Innymi słowy, potrzebne jest STAŁE i STABILNE źródło kasy. A skoro, jak pisał kilka razy m.in. @Hecke, firmy "niespecjalnie chcą" się na forum reklamować, to co zostaje? Albo sponsor albo obowiązkowe opłaty. No i tyle. Więc nie rozumiem pojawiających się i powracających co chwila "szlachetnych" głosów, że "nie, nie, nie - kaski to żądać od dobrych ludzi nie można". Ale odwoływanie się do uduchowionego "co łaska" da jedynie przedłużenie stanu paliatywnego - nie wyleczenie. Czy chociaż tego nie możemy zdefiniować jako FAKT, a nie OPINIĘ..?  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Andrzeju niezwykle cenię sobie naszą znajomość, choć ta jeszcze wirtualna, to i tak bardzo pouczająca dla mnie.

Problem polega na tym, że jest to myślenie życzeniowe. Wydaje mi się, a w zasadzie jestem przekonany, że stoimy nad przepaścią i robienie "przyjacielskiego" kroku na przód nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Jeżeli "łosiem czydzieściczy" miesięcznie jest problemem dla ludzi, którzy sądzę, że rozumieją w czym tkwi szkopuł; uważam, że nie jest to problem natury finansowej, tylko zwykłe stawanie okoniem dla samej zasady.

Czasy się zmieniły, reklamodawcy odeszli, stowarzyszenie jest w kondycji jakiej jest, mamy, przynajmniej ja mam jedyne miejsce w internecie, gdzie mogę odnaleźć się w gronie osób, które nie wstawiają relacji z pobytu na sedesie. Sądzę, że większość tutejszych użytkowników nie jest aktywna na IG,FB,YT,TT i tych innych platformach, tylko ucieka w stronę "normalności", która jest odskocznią dla tego całego otaczającego, wszechobecnego telewizyjnego i internetowego chłamu.

Musimy sobie odpowiedzieć na pytanie. Czy liczymy nadal na przychylność życzliwych nam osób? Czy jednak zaryzykujemy?

EDIT

Waldemar to wymaga wielu rozmów z Zarządem. Sam myślę nad tym.

*

( Wsparcie firm użytkowników traktowałbym jako dodatek, m.in. na organizację eventów; same składki powinny być obowiązkowe dla każdego/

@beniowskidobrze, że o tym w sumie wspomniałeś. Bank, w którym pracuje Twoja Żona. Spokojnie pokryłby jednorazowo roczne zapotrzebowanie...

Moja żona nie pracuje w banku - w banku pracowałem ja. Moja żona jest szefową interesu, którego tu reklamować nie można. Zresztą, to jest podmiot prawa włoskiego, nawet gdyby chciała, to by jej marketing światowy nie dał zgody. Niemniej, zapytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, beniowski napisał(-a):

Moja żona nie pracuje w banku - w banku pracowałem ja. Moja żona jest szefową interesu, którego tu reklamować nie można. Zresztą, to jest podmiot prawa włoskiego, nawet gdyby chciała, to by jej marketing światowy nie dał zgody. Niemniej, zapytam.

Ja trochę ironizowałem.

Wyobraź sobie, że Pan Józek z Leni Wielkich jest potentatem w uprawie cebuli.

Pan Józek jest aktywny, ale nie chwali się swoim dorobkiem. Czyta za to bardzo często jaki to z niego krwiopijczy sukisnyn wykorzystujący za 28,1zł/h biednych ludzi.

Śmiem sądzić, że ciężko będzie łożyć na tych, którzy określili go odpowiednimi epitetami, a nie poczuwają się sami do skromnego miesięcznego datku.

Tak jak napisałem firmy użytkowników, które będą chciały wesprzeć organizację; powinny być traktowane jako dodatek.

Weźmy w końcu przestańmy cedować nasze zobowiązania na innych. Nie szukajmy ludzi, firm, które nasze problemy rozwiążą za nas.

Nawet jeśli będzie 200 osób, które będą cyklicznie wpłacały msc/msc 16,66zł to już będziemy "wolni". Za wspomnianą kwotę nie kupimy nawet paczki papierosów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się przyznać, że nie będąc przymuszany jakimś cyrografem, dofinansowuję  np Wikipedię (po weryfikacji jest to świetne źródło wiedzy, choć niektórzy a priori nim pogardzają) czy też najlepszy moim zdaniem program pocztowy, Thunderbird. Też trzymają się wyłącznie ze składek takich (...) tu sobie wstawcie odpowiednie określenie. Gdyby Wiki czy Thunderbird nagle stały się obowiązkowo płatne - miałbym problem.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi