Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Jako jeden z moderatorów, czuję się wywołany do wyrażenia opinii. Nie zgadzam się z tym, że Forum jest miejscem pozbawionym życia. Ja w swoich działaniach moderacyjnych unikam zachowań zniechęcających Użytkowników, ze szczególnym uwzględnieniem osób o małym doświadczeniu. W sytuacjach zmuszających mnie do interwencji, regułą jest wyjaśnienie motywów mojego działania w prywatnej wiadomości. Zasadniczo powiadomieni pozytywnie odbierają przekaz, choć bywa i odwrotnie. 

Zgadzam się, że niektóre osoby posiadające duże doświadczenie w dziedzinie zegarków, zegarmistrzostwa nie zawsze we właściwy sposób odnoszą się do początkujących. Forma tzw. pouczania może być odbierana jako arogancka. Tworzenie atmosfery wzajemnej życzliwości z pewnością przyczyni się do pozytywnego nakręcenia Forum. 

Jestem tu od ponad 6 lat i też w wyniku złego traktowania przez pewną osobę, byłem bliski, już po trzech miesiącach, rezygnacji z uczestnictwa, na szczęście zegarkowy bakcyl był górą i pozostałem. Polecam to i Tobie, czasami trzeba mieć twardą... ;) 

W pełni podpisuję się pod Twoim stwierdzeniem, że "samozadowolenie, nie pozwala zauważyć własnych błędów". 

Wierzę też, że stać naszą Społeczność na odwrócenie złych trendów. Im szybciej, tym lepiej. 

Rozumiem, że wypowiadasz się w swoim imieniu i mam nadzieję, że inni użytkownicy tak Cię postrzegają. Jestem na forum od 2018 roku i tak, mam twardą d..ę bo nawet ban na poprzednim profilu nie zniechęcił mnie do bycia tu. Ale zniechęcił mnie do wspierania forum skutecznie. 

Moderatorzy też podlegają ocenie i stawianie ich w roli nieomylnych autorytetów zachowań międzyludzkich prowadzi do aroganckiego traktowania uczestników forum. A jednak tu nie trafiają przypadkowi ludzie, a raczej osoby mające swoje pasje, wiedzę i inteligencję, reprezentujące pewien poziom. Traktowanie ich, jak sam to ująłeś w ,,zły sposób'' zniechęca do budowania trwałej, interaktywnej  relacji z forum.  

Na początku padło pytanie: ,, Co dalej z naszym forum?''  jak nic się nie zmieni to... nic z naszego forum. Pozostanie grupą wzajemnej adoracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Sztos napisał(-a):

Rozumiem, że wypowiadasz się w swoim imieniu i mam nadzieję, że inni użytkownicy tak Cię postrzegają. Jestem na forum od 2018 roku i tak, mam twardą d..ę bo nawet ban na poprzednim profilu nie zniechęcił mnie do bycia tu. Ale zniechęcił mnie do wspierania forum skutecznie. 

Moderatorzy też podlegają ocenie i stawianie ich w roli nieomylnych autorytetów zachowań międzyludzkich prowadzi do aroganckiego traktowania uczestników forum. A jednak tu nie trafiają przypadkowi ludzie, a raczej osoby mające swoje pasje, wiedzę i inteligencję, reprezentujące pewien poziom. Traktowanie ich, jak sam to ująłeś w ,,zły sposób'' zniechęca do budowania trwałej, interaktywnej  relacji z forum.  

Na początku padło pytanie: ,, Co dalej z naszym forum?''  jak nic się nie zmieni to... nic z naszego forum. Pozostanie grupą wzajemnej adoracji.

Wypowiadam się tylko w swoim imieniu. Twoje uwagi uważam za trafne. Mam nadzieję, na szybkie pozytywne zmiany na Forum, które pozwolą się "odbić od dna", choć tak źle zapewne jeszcze nie jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak z innej beczki odnośnie punktów karnych po banie, jak dostaję mandat to punkty kasują mi się po roku , a tutaj wisi to wszystko i straszy ,nie można tego kasować po jakimś czasie ???  Czuję się tak jak bym był cały czas karany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Sztos napisał(-a):

Przecież wszędzie w takich miejscach po pewnym czasie tworzą się grupy wzajemnej adoracji. Wydaje mi się że jest to nieuniknione i zwyczajnie trzeba zjawisko ignorować.

Mam konto na pewnym forum dotyczącym fotografii. Niektórzy nawet gdyby zamieścili zdjęcie kupy w sedesie, niewykluczone że koleżanki i koledzy takie zdjęcie by wyróżnili, dopatrując się jakichś w nim walorów :)

Tak to już jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A ja tak z innej beczki odnośnie punktów karnych po banie, jak dostaję mandat to punkty kasują mi się po roku , a tutaj wisi to wszystko i straszy ,nie można tego kasować po jakimś czasie ???  Czuję się tak jak bym był cały czas karany.

Popieram tą myśl. Punkty powinny być przyznawane czasowo. Ich system redukcji, bądź anulowania powinien być asap opracowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny raz podpytam, PayPal to problem… to już wiem, ale co z kontem Revolut?

Zdajecie sobie sprawę że z forum korzysta pewnie nie mała grupa ludzi?  (W tym przypadku chodzi mi bardziej o tych z zagranicy). 
Pomóc to trzeba sobie jeszcze czasami dać😉

Edytowane przez Londek
Doprecyzowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

A ja tak z innej beczki odnośnie punktów karny

Mi się chyba skasowały 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.06.2024 o 01:46, krondar napisał(-a):

I teraz mając tą wiedzę zastanawiam się - jakie parametry ma maszyna która obsługuje nasze forum skoro kosztuje aż tyle? Zdaje sobie sprawę że większość hostingów fizycznych jest droższa, ale jak widać - można ogarnąć to nie tak drogo. Może warto zweryfikować umowę z dostawcą IT?

Może warto pomyśleć, że sprzęt to nie wszystko? A gdzie wsparcie techniczne admina jak się coś spieprzy? Jakieś aktualizacje, łatki etc.?

W dniu 23.06.2024 o 01:46, krondar napisał(-a):

Kolejna sprawa o której już wspomniano - zdjęcia. Ekspertem od phpBB nie jestem, ale o ile dobrze pamiętam - on to trzyma gdzieś lokalnie w katalogu pokroju /files. Można napisać prosty skrypt który będzie wywalał wszystkie grafiki starsze niż np. 365 dni i odpali się każdego dnia. Realnie - kilka/kilkanaście minut roboty.

Ano nie jesteś bo forum nie stoi na phpBB, a na IPS4. Super, że tak łatwo Ci się rzuca opinie nt. czasu potrzebnego na to, ale wywalanie fizycznie grafiki z lokalizacji gdzie jest zapisana (nie zawsze to jest katalog pokroju files/.....) to znając zależności jak to wszystko jest zbudowane nie pisałbyś takich, dosadnie mówiąc, głupot.

No i co ma dać niby wywalenie statycznych grafik z hostingu? Podpowiem - zupełnie nic. One nic nie robią oprócz "zajmowania" dysku, ale te w obecnych czasach nie są tak drogie jak kiedyś. Koszt pomijalny, a zdjęcia na takim forum to przecież jedna z najważniejszych rzeczy, a Ty chcesz je wywalać?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2024 o 08:54, Rafsr71 napisał(-a):

Przecież wszędzie w takich miejscach po pewnym czasie tworzą się grupy wzajemnej adoracji. Wydaje mi się że jest to nieuniknione i zwyczajnie trzeba zjawisko ignorować.

Mam konto na pewnym forum dotyczącym fotografii. Niektórzy nawet gdyby zamieścili zdjęcie kupy w sedesie, niewykluczone że koleżanki i koledzy takie zdjęcie by wyróżnili, dopatrując się jakichś w nim walorów :)

Tak to już jest.

Oczywiście ale nie oznacza to zgody na takie zachowanie oraz nie zmienia faktu braku chęci na wspieranie forum.   Szczególnie gdy mowa o moderatorach mających dbać o poziom rozmowy a nie stawać się stroną. To jedynie potwierdza istniejący  stan rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, DawPi napisał(-a):

Może warto pomyśleć, że sprzęt to nie wszystko? A gdzie wsparcie techniczne admina jak się coś spieprzy? Jakieś aktualizacje, łatki etc.?

A może warto po prostu zwracając się z prośbą o pieniądze udostępnić więcej informacji, aby dywagacje były zbędne?

3 godziny temu, DawPi napisał(-a):

Ano nie jesteś bo forum nie stoi na phpBB, a na IPS4. Super, że tak łatwo Ci się rzuca opinie nt. czasu potrzebnego na to, ale wywalanie fizycznie grafiki z lokalizacji gdzie jest zapisana (nie zawsze to jest katalog pokroju files/.....) to znając zależności jak to wszystko jest zbudowane nie pisałbyś takich, dosadnie mówiąc, głupot.

No i co ma dać niby wywalenie statycznych grafik z hostingu? Podpowiem - zupełnie nic. One nic nie robią oprócz "zajmowania" dysku, ale te w obecnych czasach nie są tak drogie jak kiedyś. Koszt pomijalny, a zdjęcia na takim forum to przecież jedna z najważniejszych rzeczy, a Ty chcesz je wywalać?

Ano nie jestem, fora to muzeum :) Co ma dać wywalenie grafik? Może oszczędność miejsca? O ile dobrze pamiętam, prezes wspominał że nam brakowało miejsca na serwerze, to chyba nie jest zaskakujące że pierwsze co mi przychodzi do głowy to pozbycie się tego co owego miejsca zajmuje najwięcej.

Tak, zgadzam się - grafiki są ważne. Sam je chętnie przeglądam. Ale na ile rozumiem to co się obecnie dzieje - to forum nam umiera, bo nie mamy go za co utrzymać, prawda?

Post powyżej to moje 3 grosze i chęć pomocy w związku z problemem który wszyscy mamy - więcej transparentności i mniej negatywnego tonu w dyskusji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, krondar napisał(-a):

O ile dobrze pamiętam, prezes wspominał że nam brakowało miejsca na serwerze, to chyba nie jest zaskakujące że pierwsze co mi przychodzi do głowy to pozbycie się tego co owego miejsca zajmuje najwięcej.

Tak, zgadzam się - grafiki są ważne. Sam je chętnie przeglądam. Ale na ile rozumiem to co się obecnie dzieje - to forum nam umiera, bo nie mamy go za co utrzymać, prawda?

Dawno problem miejsca został rozwiązany.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dawno problem miejsca został rozwiązany.

Został rozwiązany, natomiast też przypomina mi się, że Eugeniusz o nim wspominał. Możliwe, że dlatego to zostało poruszone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Podobno mamy już nowy zarząd. Pardon - macie, bo sam do Stowarzyszenia nie należę.  ;)

macie 

niedługo będzie oficjalna informacja 😁 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jaki poinformowany 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Wacor napisał(-a):

Ten jaki poinformowany 😁

Wywiad działa :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🤣

spiderman-missed.gif

Edytowane przez paul221

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum już dawno umarło i pudrowanie trupa nic nie pomoże. Trzeba dać mu odejść w spokoju. Może powstanie coś nowego z pełną energią i innym podejściem do zwykłych użytkowników. 

Wchodzę tu raz na pół roku albo rzadziej i widzę że jest coraz gorzej. Zawsze to było towarzystwo wzajemnej adoracji ale kiedyś (dawno temu) można było spotkać pasjonatów i poszerzyć swoją wiedzę w temacie zegarków. Teraz to już tylko bardzo wąskie kółko wzajemnej adoracji. Coraz węższe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi