Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Co się tak do tego jednego działu przyczepiłeś? 

Jest medialny i budzi emocja. 🤪

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, zorro napisał(-a):

W Polsce większość ludzi chce mieć wszystko za darmo. I dotyczy to między innymi opłat bazarkowych.

Jeśli za coś nie płacisz nie znaczy że to jest za darmo - wejście na forum, odsłona reklamy, to czas który poświęcasz na pewne działania które przy odpowiednim zarządzaniu i organizacji przynoszą zysk właścicielowi domeny. To forum zegarkowe, więc chyba nie trzeba tłumaczyć że czas to najważniejsza rzecz na świecie - czasu nie kupisz za żadne pieniądze ;) Więc nie tak do końca za darmo... 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, beniowski napisał(-a):

Forum to nie tylko dział Roleksa, do którego jakoś bez przerwy nawiązujesz. Jest tu mnóstwo zakładek, nie tylko zegarkowych. Możesz dyskutować o radzieckich zegarkach lub o psach lub kotach. Dyskutujesz w takowych, podajesz jakieś wartościowe treści? Co się tak do tego jednego działu przyczepiłeś? 

Kolego nie będziesz mi mówił co mam pisać i jak mam pisać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, zorro napisał(-a):

Cześć "master Yoda" 

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, zorro napisał(-a):

Oczywiście że nie. Za to ty będziesz Pytią wieszczącą co stanie się z forum. Zazdroszczę umiejętności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Anansi napisał(-a):

Prorocze słowa 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Mówisz, że to Marek..?  ;)

Zarejestrowal się dziesięć lat temu, więc chyba znacznie wcześniej przed "słynnymi" wydarzeniami. No chyba że to było w ramach planu awaryjnego ....

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Mówisz, że to Marek..?  ;)

Alergia na Rolexa i nie mówienie mu co ma mówić przypomniały mi właśnie jego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Daito napisał(-a):

Kolejna sprawa to poruszany już wcześniej "Bazarek" - darmowy bazarek może i zawierał "pierdolety"  ale często można było wyszukać tam ciekawą i wartościową propozycję od sprawdzonego i zaufanego sprzedawcy - przyciągał użytkowników - więcej użytkowników - więcej odsłon - lepszy argument w poszukiwaniu sponsorów.  Zdaję sobie sprawę że może i faktycznie "elitarni" użytkownicy - to elitarne towarzystwo i elitarne forum - świetnie jest w takim kręgu się obracać - o ile ktoś lubi ale dla większości z nas na forum "elitarność" jest obojętna za to liczy się dobra zabawa, wyszukiwanie ciekawostek i przy okazji odrobina wiedzy, sam trafiłem tutaj w 2012 roku po zakupie Atlantyca vintage za 300PLN a o zegarkach wiedziałem tyle że są. Wprowadzenie opłat za wystawianie zegarków na bazarku zdecydowanie zubożyło ilość i jakość ofert jakie teraz tam się pojawiają, a za tym idzie to co napisałem wyżej. 

Obawiam się, że jesteś w błędzie, to nie opłaty zubożyły ilość/jakość ofert, ani konkurencja portali aukcyjnych, ale grupy zegarkowe na FB, które są za darmo i mają nieporównywalnie większe zasięgi. 
Tak przy okazji, jeśli forum ma być atrakcyjniejsze dla reklamodawców i przyciągać nowych użytkowników, to też wypadałoby zadbać o aktywność na FB, i  instagramie, żeby prokazać, że jest fajną, aktywną społecznością.

Zerknąłem właśnie na profil KMZiZ na FB, ostatni post jest (pożal się Boże) z grudnia 2023 o spotk. świątecznym. Bez obrazy, ale podejrzewam, że 99% ludzi tam zaglądających i widzących post sprzed 7mcy może pomyśleć, że KMZiZ to co najwyżej jakaś banda zramolałych dziadków dysktujących o zegarach z kukułką (bez obrazy ani dla dziadków, ani zegarow z kukułką :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację @ASTRAL, social media obecnie są martwe, jednym z obszarów działań będzie ich aktywacja. Jak w każdym przypadku liczymy na pomoc forumowiczów, może są specjaliści, którzy mają czas i chcieliby się zaangażować? Co prawda mam już 46 lat, ale do zramolałego dziadka mi daleko :) A jedynym dziadkiem na forum jest Kolega Marian @dziadek, który ma jeszcze więcej werwy niż ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krzysztof Skórka dzięki za szybki odzew :)

Nie jestem specem od sołszal midjów, ale pomysł na szybko, to że można by np. umieszczać na FB krótkie fragmenty ciekawych opracowań, czy dyskusji z linkami do konkretnych wątków forum z zachętą, żeby tam zajrzeć, a na insta wrzucać fajne zdjęcia zegarków, które mają forumowicze, też z linkami do forum.

Nie wiem czy to byłoby skuteczne, czy to pomysł z d.py -  tu niech wypowie się ktoś bardziej obeznany w social mediach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ASTRAL napisał(-a):

Nie jestem specem od sołszal midjów, ale pomysł na szybko, to że można by np. umieszczać na FB krótkie fragmenty ciekawych opracowań, czy dyskusji z linkami do konkretnych wątków forum z zachętą, żeby tam zajrzeć, a na insta wrzucać fajne zdjęcia zegarków, które mają forumowicze, też z linkami do forum.

Nie wiem czy to byłoby skuteczne, czy to pomysł z d.py -  tu niech wypowie się ktoś bardziej obeznany w social mediach.

W obecnej formie strona fb KMZiZ to praktycznie show jednego autora (nb posiadacza bardzo zacnych zegarków). Wszelkie treści merytoryczne znikną pod kolejnymi "narękami". To jest największa słabość grup facebookowych. Można korzystać z innych okienek poza Dyskusja - np. Multimedia, Pliki, ale tam nikt nie zagląda. To tak z doświadczeń prowadzącego grupę zegarową, kameralną (1,7 tys. członków) i niekomercyjną - bo nie ma na niej bazarku.

https://www.facebook.com/groups/KMZiZ

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Targetowanie  ;) na FB, Instagramie, itp. "produktu" takiego, jak Forum, ma sens tylko wtedy, jeżeli ten "produkt" obieca (i dostarczy) potencjalnie zainteresowanym coś innego niż dokładnie to samo, co i tak mają na FB.  ;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, ASTRAL napisał(-a):

Zrobiłem tak jak napisałeś. Dałem fragment opracowania na temat zegarków dla niewidomych i jedną fotkę oraz adres do strony głównej klubu, na której znajduje się całe opracowanie.  Temat raczej niszowy więc nie wiem czy to w podniesieniu ruchu pomoże, ale może?

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.06.2024 o 19:38, beniowski napisał(-a):

Oczywiście że nie. Za to ty będziesz Pytią wieszczącą co stanie się z forum. Zazdroszczę umiejętności.

IMG_8667.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Kieszonkowe napisał(-a):

Nie było mnie tu z półtora miesiąca a tu proszę takie zmiany :).

Pożegnaliśmy stary zarząd (będzie brakować nam tych corocznych koncertów jazzowych i kursów tańca) i z radością witamy nowy zarząd - gratulacje i nadzieja że wyprowadzi forum na szerokie wody.

Jako stary uczestnik tego forum pozwolę sobie zaproponować kilka punktów pod rozwagę nowej władzy .

1. Po pierwsze i piszę to dużymi literami TAK DOBRE BĘDZIE FORUM JAK DOBRE BĘDĄ TREŚCI NA NIM ZAMIESZCZANE. Myślę że to jest głównym czynnikiem przyciągającym uczestników i sponsorów.

2. Moderacja - należało by moim zdaniem starać się żeby na każdy dział przypadało dwóch moderatorów (i dobrze było by żeby to nie byli koledzy) daje to gwarancje że moderacja będzie bezstronna i merytoryczna. Dobrze było by też żeby moderatorzy wiedzieli o czym piszą a nie tylko zajmowali się ściganiem przestępstw i wykroczeń.

3. Zastanowiłbym się też czy nie warto by zaproponować niektórym osobom funkcji eksperta - są na tym forum osoby takie np. jak Koledzy: Piotr Ratyński, Piotr - kornik, Namor, Dziadek, Taraj, WueM, Adam Mroziuk, Leskos, Czasik, Tempus Fugit, Pmwas, Georgis, Kobas, Lamela, Wijaki, Tarnat, Szalony amator ...... - (i myślę że wielu innych ,kolejność przypadkowa i przepraszam z góry jak kogoś  nie wymieniłem w każdym dziale znajdą się takie osoby ja wymieniłem tylko te z tematów w których pisałem ) którzy są wykładowcami, mistrzami czy z racji swojej pasji zegarkowej lub zawodu są prawdziwymi ekspertami zegarmistrzostwa. I którzy mogli by pilnować tego  żeby to forum było naprawdę profesjonalne a osoby na nim piszące nie prezentowały głupot.

4.Przynależnośc do stowarzyszenia (sam jakiś czas temu zaproponowałem żeby osobom z listy wspaniałych ratujących forum zaproponować wstąpienie do stowarzyszenia) ale myślę że należało by też rozpatrzyć np. następujące możliwości:
- członkiem stowarzyszenia mógłby być członek forum z np. 10 letnim stażem lub
- przyjaciel klubu z pięcioletnim stażem 
- natomiast casus dwóch członków wprowadzających zarezerwował bym dla przypadków osób które nie spełniają powyższych zasad lub też dla osób których chcielibyśmy w jakiś szczególny sposób wyróżnić.

5. Co do komunikacji i demokracji na forum. Moim zdaniem nie powinno być tak jak to było dotychczas że jeden Prezes Eugeniusz decydował o wszystkim (chcesz wstąpić do stowarzyszenia, chcesz dać reklamę, chcesz się odwołać od decyzji - pisz do Prezesa) myślę że powinno być kilka adresów typu : kontakt, zarząd, stowarzyszenie - @zegarkiclub.pl z których przekierowywania były na adresy osób które wzajemnie by podejmowały decyzje i było by to bardziej demokratycznie. 

6. Co do propagowania forum to myślę że warto dawać linki do swoich opracowań w ramach forum. Ja osobiście wielokrotnie podawałem na różnych grupach i forach zegarkowych link n.p. do mojego opracowania na temat renowacji tarcz. Myślę że to generuje ruch do forum. Wystarczy w jakąkolwiek przeglądarkę wpisać hasło "Renowacja tarcz porcelanowych" a link do forum wyskakuje przed linkami do tak znamienitych firm jak Głowaccy. 

7. Co do propagowania zegarmistrzostwa to myślę że wszystkie formy są dobre. Ja osobiście namawiam do wzięcia udziału w warsztatach które organizujemy razem z Czasikiem na początku września u mistrza Franciszka Wieganda w Tarnowskich Górach. A które właściwie organizuje Damian (który podczas naszych ostatnich spotkań w Srebrnej Górze i Świebodzicach zaproponował że następne spotkanie będzie u niego w Mysłowicach - ja go tylko do tego dopinguję :D ). Myślę że warto się spotkać moim zdaniem z najwybitniejszym żyjącym zegarmistrzem w Polsce. A jest to szansa że będą to pierwsze warsztaty pod nowym zarządem. 

i tradycyjnie "to by było na tyle" Jeszcze raz gratulacje dla nowych władz

Pozdrawiam 

Roman 

p.s. Może też warto by dać w nagłówku do forum - tam gdzie stary zarząd dawał informacje o zbiórce - dać informacje że coś sie na forum zmieniło ze są nowe władze i nowe szanse - nadzieje

Daję lajka ;), bo chociaż z częścią sugestii się nie zgadzam lub nie do końca zgadzam, to zawsze cieszy mnie, kiedy widzę wpis świadczący o przemyśleniu tematu i rzeczywistym w niego zaangażowaniu. Dzięki!  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kieszonkowe napisał(-a):

Nie było mnie tu z półtora miesiąca a tu proszę takie zmiany :).

Pożegnaliśmy stary zarząd (będzie brakować nam tych corocznych koncertów jazzowych i kursów tańca) i z radością witamy nowy zarząd - gratulacje i nadzieja że wyprowadzi forum na szerokie wody.

Jako stary uczestnik tego forum pozwolę sobie zaproponować kilka punktów pod rozwagę nowej władzy .

1. Po pierwsze i piszę to dużymi literami TAK DOBRE BĘDZIE FORUM JAK DOBRE BĘDĄ TREŚCI NA NIM ZAMIESZCZANE. Myślę że to jest głównym czynnikiem przyciągającym uczestników i sponsorów.

2. Moderacja - należało by moim zdaniem starać się żeby na każdy dział przypadało dwóch moderatorów (i dobrze było by żeby to nie byli koledzy) daje to gwarancje że moderacja będzie bezstronna i merytoryczna. Dobrze było by też żeby moderatorzy wiedzieli o czym piszą a nie tylko zajmowali się ściganiem przestępstw i wykroczeń.

3. Zastanowiłbym się też czy nie warto by zaproponować niektórym osobom funkcji eksperta - są na tym forum osoby takie np. jak Koledzy: Piotr Ratyński, Piotr - kornik, Namor, Dziadek, Taraj, WueM, Adam Mroziuk, Leskos, Czasik, Tempus Fugit, Pmwas, Georgis, Kobas, Lamela, Wijaki, Tarnat, Szalony amator ...... - (i myślę że wielu innych ,kolejność przypadkowa i przepraszam z góry jak kogoś  nie wymieniłem w każdym dziale znajdą się takie osoby ja wymieniłem tylko te z tematów w których pisałem ) którzy są wykładowcami, mistrzami czy z racji swojej pasji zegarkowej lub zawodu są prawdziwymi ekspertami zegarmistrzostwa. I którzy mogli by pilnować tego  żeby to forum było naprawdę profesjonalne a osoby na nim piszące nie prezentowały głupot.

4.Przynależnośc do stowarzyszenia (sam jakiś czas temu zaproponowałem żeby osobom z listy wspaniałych ratujących forum zaproponować wstąpienie do stowarzyszenia) ale myślę że należało by też rozpatrzyć np. następujące możliwości:
- członkiem stowarzyszenia mógłby być członek forum z np. 10 letnim stażem lub
- przyjaciel klubu z pięcioletnim stażem 
- natomiast casus dwóch członków wprowadzających zarezerwował bym dla przypadków osób które nie spełniają powyższych zasad lub też dla osób których chcielibyśmy w jakiś szczególny sposób wyróżnić.

5. Co do komunikacji i demokracji na forum. Moim zdaniem nie powinno być tak jak to było dotychczas że jeden Prezes Eugeniusz decydował o wszystkim (chcesz wstąpić do stowarzyszenia, chcesz dać reklamę, chcesz się odwołać od decyzji - pisz do Prezesa) myślę że powinno być kilka adresów typu : kontakt, zarząd, stowarzyszenie - @zegarkiclub.pl z których przekierowywania były na adresy osób które wzajemnie by podejmowały decyzje i było by to bardziej demokratycznie. 

6. Co do propagowania forum to myślę że warto dawać linki do swoich opracowań w ramach forum. Ja osobiście wielokrotnie podawałem na różnych grupach i forach zegarkowych link n.p. do mojego opracowania na temat renowacji tarcz. Myślę że to generuje ruch do forum. Wystarczy w jakąkolwiek przeglądarkę wpisać hasło "Renowacja tarcz porcelanowych" a link do forum wyskakuje przed linkami do tak znamienitych firm jak Głowaccy. 

7. Co do propagowania zegarmistrzostwa to myślę że wszystkie formy są dobre. Ja osobiście namawiam do wzięcia udziału w warsztatach które organizujemy razem z Czasikiem na początku września u mistrza Franciszka Wieganda w Tarnowskich Górach. A które właściwie organizuje Damian (który podczas naszych ostatnich spotkań w Srebrnej Górze i Świebodzicach zaproponował że następne spotkanie będzie u niego w Mysłowicach - ja go tylko do tego dopinguję :D ). Myślę że warto się spotkać moim zdaniem z najwybitniejszym żyjącym zegarmistrzem w Polsce. A jest to szansa że będą to pierwsze warsztaty pod nowym zarządem. 

i tradycyjnie "to by było na tyle" Jeszcze raz gratulacje dla nowych władz

Pozdrawiam 

Roman 

p.s. Może też warto by dać w nagłówku do forum - tam gdzie stary zarząd dawał informacje o zbiórce - dać informacje że coś sie na forum zmieniło ze są nowe władze i nowe szanse - nadzieje

Dziękuję Romanie za sporo dobrych pomysłów. Wszystkie zostaną rozważone przez Zarząd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała uwaga wizerunkowo-marketingowa ode mnie. Fragment z banerkami dobrze by było przeprojektować, żeby nie pokazywał aż tylu kafelków, zwłaszcza pustych. Zrobienie sekcji z 2-3 reklamami stworzy wrażenie bardziej "elitarnego" i targetowanego nośnika. Teraz mamy jedną reklamę i kilka pustych miejsc, co każdemu potencjalnemu reklamodawcy daje komunikat, że a) nie warto, bo nikt i tak się tym nie interesuje oraz b) jak więcej reklam się pojawi to na moją nikt nie zwróci uwagi.

image.thumb.png.4684a38667a1dd3310da84060b31e844.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, meinard napisał(-a):

Mała uwaga wizerunkowo-marketingowa ode mnie. Fragment z banerkami dobrze by było przeprojektować, żeby nie pokazywał aż tylu kafelków, zwłaszcza pustych. Zrobienie sekcji z 2-3 reklamami stworzy wrażenie bardziej "elitarnego" i targetowanego nośnika. Teraz mamy jedną reklamę i kilka pustych miejsc, co każdemu potencjalnemu reklamodawcy daje komunikat, że a) nie warto, bo nikt i tak się tym nie interesuje oraz b) jak więcej reklam się pojawi to na moją nikt nie zwróci uwagi.

image.thumb.png.4684a38667a1dd3310da84060b31e844.png

Słuszna uwaga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meinard

Słuszna uwaga.

Dodatkwo w wersji "mobilnej" na telefonie ja reklam wcale nie mam (przeglądarka Opera). Dopiero przełączenie na wyświetlanie w wersji na PC pokazuje reklamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi