Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było mnie tu z półtora miesiąca a tu proszę takie zmiany :).

Pożegnaliśmy stary zarząd (będzie brakować nam tych corocznych koncertów jazzowych i kursów tańca) i z radością witamy nowy zarząd - gratulacje i nadzieja że wyprowadzi forum na szerokie wody.

Jako stary uczestnik tego forum pozwolę sobie zaproponować kilka punktów pod rozwagę nowej władzy .

1. Po pierwsze i piszę to dużymi literami TAK DOBRE BĘDZIE FORUM JAK DOBRE BĘDĄ TREŚCI NA NIM ZAMIESZCZANE. Myślę że to jest głównym czynnikiem przyciągającym uczestników i sponsorów.

2. Moderacja - należało by moim zdaniem starać się żeby na każdy dział przypadało dwóch moderatorów (i dobrze było by żeby to nie byli koledzy) daje to gwarancje że moderacja będzie bezstronna i merytoryczna. Dobrze było by też żeby moderatorzy wiedzieli o czym piszą a nie tylko zajmowali się ściganiem przestępstw i wykroczeń.

3. Zastanowiłbym się też czy nie warto by zaproponować niektórym osobom funkcji eksperta - są na tym forum osoby takie np. jak Koledzy: Piotr Ratyński, Piotr - kornik, Namor, Dziadek, Taraj, WueM, Adam Mroziuk, Leskos, Czasik, Tempus Fugit, Pmwas, Georgis, Kobas, Lamela, Wijaki, Tarnat, Szalony amator ...... - (i myślę że wielu innych ,kolejność przypadkowa i przepraszam z góry jak kogoś  nie wymieniłem w każdym dziale znajdą się takie osoby ja wymieniłem tylko te z tematów w których pisałem ) którzy są wykładowcami, mistrzami czy z racji swojej pasji zegarkowej lub zawodu są prawdziwymi ekspertami zegarmistrzostwa. I którzy mogli by pilnować tego  żeby to forum było naprawdę profesjonalne a osoby na nim piszące nie prezentowały głupot.

4.Przynależnośc do stowarzyszenia (sam jakiś czas temu zaproponowałem żeby osobom z listy wspaniałych ratujących forum zaproponować wstąpienie do stowarzyszenia) ale myślę że należało by też rozpatrzyć np. następujące możliwości:
- członkiem stowarzyszenia mógłby być członek forum z np. 10 letnim stażem lub
- przyjaciel klubu z pięcioletnim stażem 
- natomiast casus dwóch członków wprowadzających zarezerwował bym dla przypadków osób które nie spełniają powyższych zasad lub też dla osób których chcielibyśmy w jakiś szczególny sposób wyróżnić.

5. Co do komunikacji i demokracji na forum. Moim zdaniem nie powinno być tak jak to było dotychczas że jeden Prezes Eugeniusz decydował o wszystkim (chcesz wstąpić do stowarzyszenia, chcesz dać reklamę, chcesz się odwołać od decyzji - pisz do Prezesa) myślę że powinno być kilka adresów typu : kontakt, zarząd, stowarzyszenie -@zegarkiclub.pl z których przekierowywania były na adresy osób które wzajemnie by podejmowały decyzje i było by to bardziej demokratycznie. 

6. Co do propagowania forum to myślę że warto dawać linki do swoich opracowań w ramach forum. Ja osobiście wielokrotnie podawałem na różnych grupach i forach zegarkowych link n.p. do mojego opracowania na temat renowacji tarcz. Myślę że to generuje ruch do forum. Wystarczy w jakąkolwiek przeglądarkę wpisać hasło "Renowacja tarcz porcelanowych" a link do forum wyskakuje przed linkami do tak znamienitych firm jak Głowaccy. 

7. Co do propagowania zegarmistrzostwa to myślę że wszystkie formy są dobre. Ja osobiście namawiam do wzięcia udziału w warsztatach które organizujemy razem z Czasikiem na początku września u mistrza Franciszka Wieganda w Tarnowskich Górach. A które właściwie organizuje Damian (który podczas naszych ostatnich spotkań w Srebrnej Górze i Świebodzicach zaproponował że następne spotkanie będzie u niego w Mysłowicach - ja go tylko do tego dopinguję ). Myślę że warto się spotkać moim zdaniem z najwybitniejszym żyjącym zegarmistrzem w Polsce. A jest to szansa że będą to pierwsze warsztaty pod nowym zarządem. 

i tradycyjnie "to by było na tyle" Jeszcze raz gratulacje dla nowych władz

Pozdrawiam 
Roman 

p.s. Może też warto by dać w nagłówku do forum - tam gdzie stary zarząd dawał informacje o zbiórce - dać informacje że coś sie na forum zmieniło ze są nowe władze i nowe szanse - nadzieje

Jestem za. Tym bardziej, że Czasik regulował moje zegarki i znam go osobiście. Byłem na spotkaniu u Franciszka Wieganda i takie warsztaty są super. Powinny być cyklicznie organizowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewne problemy się pojawiły, ale rozwiązujemy je na bieżąco.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę,, że nasza pasja czasami wywołuje sporo emocji.

I czasem jesteśmy zaskakiwani lub zdziwieni czyimś zachowaniem.

Trzymam się tego, że po każdej burzy przychodzi spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do reklam, to może by połączyć ideę z aukcji z reklamami powiedzmy profesjonalnymi. Aukcja byłaby tylko dla Użytkowników Forum a profesjonalni mieliby reklamy większe powiedzmy na szerokość strony w wersji komputerowej. 

Aukcja byłaby dodatkowym wsparciem przez Forumowiczów, mogłyby to być zarówno ogłoszenia powiązane z ich biznesem, to i zwykłe typu "mam urodziny" etc. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie znam się na tym do końca, ale nie da się dodać do forum i strony stowarzyszenia normalnych komercyjnych reklam google itp?
Oczywiście nie będą tematyczne, co najwyżej spersonalizowane, ale zawsze stały dochód na utrzymanie serwerów itp.

https://adsense.google.com/intl/pl_pl/start/

Edytowane przez tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , nie spodziewałem się że moje pisane "ad hoc" przemyślenia z przed kilku dni spotkają się aż z takim zainteresowaniem

W dniu 6.07.2024 o 18:52, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Daję lajka ;), bo chociaż z częścią sugestii się nie zgadzam lub nie do końca zgadzam, to zawsze cieszy mnie, kiedy widzę wpis świadczący o przemyśleniu tematu i rzeczywistym w niego zaangażowaniu. Dzięki!  :)

Na tym polega pluralizm że nie wszystkim wszystko musi się podobać :)

W dniu 6.07.2024 o 19:23, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Dziękuję Romanie za sporo dobrych pomysłów. Wszystkie zostaną rozważone przez Zarząd.

Nie ma za co po kilkunastu latach (wydawało mi się że tworzenia tego forum) mam jakieś swoje przemyślenia i obserwacje - służę następnymi  :

- jak jakiś post jest usuwany to dobrze było by żeby była  tym informacja a jeszcze lepiej podpisana
- ban i punkty karne muszą być ściśle określone za co - nie mogą być widzimisię moda czy admina
- ważność punktów karnych - bo na dzień dzisiejszy była dożywotnia (chyba że prezes Eugeniusz zadecydował o abolicji)
- bazarek - wiem że w aktualnej formie generuje jakiś przychód - ale może należy przeanalizować czy większy ruch nie będzie bardziej korzystny. A może zaproponować np że każdy przyjaciel klubu lub stowarzyszenia ma jakieś przywileje. Myślę że też łatwo odróżnić kto wyprzedaje nawet swoją liczną kolekcję a kto prowadzi handel.
- eksperci poprzednio wymieniłem kilka osób teraz dodaję jeszcze inne  

np. zegary wieżowe (ale nie tylko)  @czasnawysokosci,  @kiniol,  @Czesiek
zegarki polskie  @Władek Meller,  @kopernik18,  @Zielonkiewicz
myślę że w każdym dziale są takie osoby - spokojnie można by je wskazać a mogłyby one poza uwagami eksperckimi rozwiązywać problemy modów.

W dniu 6.07.2024 o 20:44, a_team napisał(-a):

Jestem za. Tym bardziej, że Czasik regulował moje zegarki i znam go osobiście. Byłem na spotkaniu u Franciszka Wieganda i takie warsztaty są super. Powinny być cyklicznie organizowane emoji6.png

Warsztaty w Mysłowicach/Franciszek Wiegand na dzień dzisiejszy jest info w dziale Zegary i trzeba/będę dopingował Damiana o potwierdzenie podanego terminu. Może też wtedy pojawi się dodatkowa informacja w temacie Warsztaty  (nie wiem czy będzie to zgodne z regulaminem). W ogóle myślę że informacje oo takich wydarzeniach zegarkowych powinny pojawiać się w nagłówku forum aby docierać do większej ilości osób, nie wszyscy czytają wszystkie działy.

Co do reklam sponsorów forum myślę że każdy uczestnik może spróbować namawiać znane sobie firmy do ich umieszczania zamiast kilku brzydkich czarnych modułów "Tu może być Twoja reklama" może wystarczy jeden "Kliknij aby zamieścić reklamę" który przekieruje do formularza o cenach i wielkości reklamy.
Nie jestem  informatykiem ale może można tak zrobić żeby te reklamy pojawiały się też na komórkach.

Próbował bym też rozwiązać problem wielkości zdjęć zamieszczanych w wypowiedziach - bo aktualnie panuje duży chaos - wile osób ładuje dużo i dużych zdjęć które nie tylko długo się wczytują ale i utrudniają czytelność postów. Swego czasu wielu osobom na tym forum pomogłem w tym temacie i teraz ich posty są czytelne i łatwiej się je czyta.

Znowuż na szybko kilka moich pomysłów - " i to by było na tyle"
Miłego tygodnia

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kieszonkowe napisał(-a):

Witam , nie spodziewałem się że moje pisane "ad hoc" przemyślenia z przed kilku dni spotkają się aż z takim zainteresowaniem

Na tym polega pluralizm że nie wszystkim wszystko musi się podobać :)

Nie ma za co po kilkunastu latach (wydawało mi się że tworzenia tego forum) mam jakieś swoje przemyślenia i obserwacje - służę następnymi  :

- jak jakiś post jest usuwany to dobrze było by żeby była  tym informacja a jeszcze lepiej podpisana
- ban i punkty karne muszą być ściśle określone za co - nie mogą być widzimisię moda czy admina
- ważność punktów karnych - bo na dzień dzisiejszy była dożywotnia (chyba że prezes Eugeniusz zadecydował o abolicji)
- bazarek - wiem że w aktualnej formie generuje jakiś przychód - ale może należy przeanalizować czy większy ruch nie będzie bardziej korzystny. A może zaproponować np że każdy przyjaciel klubu lub stowarzyszenia ma jakieś przywileje. Myślę że też łatwo odróżnić kto wyprzedaje nawet swoją liczną kolekcję a kto prowadzi handel.
- eksperci poprzednio wymieniłem kilka osób teraz dodaję jeszcze inne  

np. zegary wieżowe (ale nie tylko)  @czasnawysokosci,  @kiniol,  @Czesiek
zegarki polskie  @Władek Meller,  @kopernik18,  @Zielonkiewicz
myślę że w każdym dziale są takie osoby - spokojnie można by je wskazać a mogłyby one poza uwagami eksperckimi rozwiązywać problemy modów.

Warsztaty w Mysłowicach/Franciszek Wiegand na dzień dzisiejszy jest info w dziale Zegary i trzeba/będę dopingował Damiana o potwierdzenie podanego terminu. Może też wtedy pojawi się dodatkowa informacja w temacie Warsztaty  (nie wiem czy będzie to zgodne z regulaminem). W ogóle myślę że informacje oo takich wydarzeniach zegarkowych powinny pojawiać się w nagłówku forum aby docierać do większej ilości osób, nie wszyscy czytają wszystkie działy.

Co do reklam sponsorów forum myślę że każdy uczestnik może spróbować namawiać znane sobie firmy do ich umieszczania zamiast kilku brzydkich czarnych modułów "Tu może być Twoja reklama" może wystarczy jeden "Kliknij aby zamieścić reklamę" który przekieruje do formularza o cenach i wielkości reklamy.
Nie jestem  informatykiem ale może można tak zrobić żeby te reklamy pojawiały się też na komórkach.

Próbował bym też rozwiązać problem wielkości zdjęć zamieszczanych w wypowiedziach - bo aktualnie panuje duży chaos - wile osób ładuje dużo i dużych zdjęć które nie tylko długo się wczytują ale i utrudniają czytelność postów. Swego czasu wielu osobom na tym forum pomogłem w tym temacie i teraz ich posty są czytelne i łatwiej się je czyta.

Znowuż na szybko kilka moich pomysłów - " i to by było na tyle"
Miłego tygodnia

Roman

Romanie gorąco zachęcam Cię do dołączenia do Stowarzyszenia, bo nie wiesz ile z tych kwestii, które poruszyłeś jest zbieżnych z naszymi planami. 
A chcemy jako Zarząd zaprosić wszystkich Członków Stowarzyszenia do wspólnej dyskusji nad Klubem i Forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kieszonkowe napisał(-a):

ważność punktów karnych - bo na dzień dzisiejszy była dożywotnia (chyba że prezes Eugeniusz zadecydował o abolicji)

Punkty karne powinny być kasowane po jakimś czasie,nie można kogoś karać dożywotnio, jak łapiesz mandat to też się kasują po roku, już o tym wspominałem 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może przeoczyłem - czy nowe kierownictwo zamierza przywrócić wątki: żarty, nie jest OK oraz monopolowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Być może przeoczyłem - czy nowe kierownictwo zamierza przywrócić wątki: żarty, nie jest OK oraz monopolowe?

Najpierw musi posiadać odpowiednie "służby" porządkowe, aby ludzi nie poniosła fantazja. Jak niektórych wariatów na autostradach co wciskają gaz do oporu.

Po takiej przerwie "żarty żartami" będzie nabierał "rozpędu" w postępie geometrycznym.

EDIT: Trochę to wymaga czasu :)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, lepiej to zrobić z głową niż na wariata. Tylko z drugiej strony, żeby to się nie przerodziło w wieczne procedowanie, konsultowanie itp.

A inna kwestia dotycząca porządkowych: dla mnie najbardziej żenującą i kompromitującą sytuacją było usuwanie postów bez uzasadnienia choćby słowem i anonimowo. Podobnie chyba było z karami (?) Za czasów taranta to człowiek przynamniej dostał między oczy paragrafem i jego interpretacją. I choć się często nie zgadzałem z takim obrotem sprawy, to odbierałem to jako obligatoryjne minimum szacunku, które "władza" powinna okazywać obywatelom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Valygaar napisał(-a):

Rozumiem, lepiej to zrobić z głową niż na wariata. Tylko z drugiej strony, żeby to się nie przerodziło w wieczne procedowanie, konsultowanie itp.

A inna kwestia dotycząca porządkowych: dla mnie najbardziej żenującą i kompromitującą sytuacją było usuwanie postów bez uzasadnienia choćby słowem i anonimowo. Podobnie chyba było z karami (?) Za czasów taranta to człowiek przynamniej dostał między oczy paragrafem i jego interpretacją. I choć się często nie zgadzałem z takim obrotem sprawy, to odbierałem to jako obligatoryjne minimum szacunku, które "władza" powinna okazywać obywatelom.

Spokojnie trwają pracę nad wszystkim. Ja więcej nie będę zdradzał, bo nie czuję się upoważniony. Na pewno wszelkie koncepcje, spostrzeżenia są brane pod uwagę.

Będzie dobrze :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat przywrócenia wątków alkoholowych, tytoniowych i żartów jest przedmiotem bieżących rozmów Zarządu, chcemy je przywrócić, ale pod pewnymi warunkami, sprawdzamy techniczne możliwości silnika forum (potwierdzenie pełnoletności i zaakceptowania regulaminu). Zakładamy, że nastąpi to w skończonym (krótkim) czasie.

Jednocześnie powstaje dekalog zasad Moderacji, gdzie jednym z punktów będzie obowiązkowe uzasadnienie przyznanych kar, poza oczywistymi kwestiami takimi jak spamowanie. Do tego każdy użytkownik będzie mógł odwołać się od decyzji Moderatora do Zarządu (mailowo) i każde odwołanie będzie rozpatrzone w konsultacji z Moderatorem, który nałożył karę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje dla nowo wybranego Zarządu.

Cieszy mnie, że od razu poruszane są kwestie moderatorskie. To jeden z powodów dla których przestałem się aktywnie udzielać na forum.

Natomiast równie ważny dla mnie jest wygląd samego forum.

@Krzysztof Skórka czy jest plan zrobienia na forum porządku z tematami? Nie mówię, że potrzebna jest rewolucja, ale zdecydowana reorganizacja. Niektóre subfora nie mają nowych wpisów od blisko 10 lat! Część podpiętych tematów też ma już kilka lat i nic mądrego w nich już nie przeczytamy a tylko zajmują miejsce...

Pisałem o tym już jakiś czas temu w temacie "co należy usprawnić w działaniu forum", ale wiadomo, zostałem olany.

Jeżeli ktoś będzie nad tym pracował, to służę pomocą.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, evilym napisał(-a):

Gratulacje dla nowo wybranego Zarządu.

Cieszy mnie, że od razu poruszane są kwestie moderatorskie. To jeden z powodów dla których przestałem się aktywnie udzielać na forum.

Natomiast równie ważny dla mnie jest wygląd samego forum.

@Krzysztof Skórka czy jest plan zrobienia na forum porządku z tematami? Nie mówię, że potrzebna jest rewolucja, ale zdecydowana reorganizacja. Niektóre subfora nie mają nowych wpisów od blisko 10 lat! Część podpiętych tematów też ma już kilka lat i nic mądrego w nich już nie przeczytamy a tylko zajmują miejsce...

Pisałem o tym już jakiś czas temu w temacie "co należy usprawnić w działaniu forum", ale wiadomo, zostałem olany.

Jeżeli ktoś będzie nad tym pracował, to służę pomocą.

Tak, jest to na liście zadań, które sobie postawiliśmy, ale nie ukrywam, że są pilniejsze sprawy na pierwsze tygodnie po zmianie Zarządu. Dziękuję @evilym za deklarację pomocy! 💪🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje - w końcu wyświetlają się reklamy w wersji "mobilnej" strony 🙂

W dniu 6.07.2024 o 20:08, mariusz9a napisał(-a):

@meinard

Słuszna uwaga.

Dodatkwo w wersji "mobilnej" na telefonie ja reklam wcale nie mam (przeglądarka Opera). Dopiero przełączenie na wyświetlanie w wersji na PC pokazuje reklamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, mariusz9a napisał(-a):

Gratulacje - w końcu wyświetlają się reklamy w wersji "mobilnej" strony 🙂

Potwierdzam 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam i tu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać, że reklama zajmująca w każdym z tematów pierwsze 2/3 ekranu smartfona frustruje lekko. Ale że czasy mamy ciężkie...

71kilLMN4XL.thumb.jpg.ffc6cfcfa6be93cec921a264be21de12.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, te reklamy są dosyć spore @DawPi da radę coś z tym zrobić? 
Albo żeby były mniejsze, albo żeby przeplatały część forum? Jakie są techniczne możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Malkontentów :D :D :D .

No i stało się coraz częściej zaglądam tu ponownie.

Po pierwsze GRATULACJE dla nowego zarządu udało się zrobić w DWA TYGODNIE to co nie udało się zrobić przez ostatnie dwie kadencje ;) .

Reklamy na komórkach już są - będzie to dodatkowym argumentem zasięgowym dla potencjalnych reklamodawców !!!

A co do wielkości to myślę że też można coś zmienić lub np. zrobić na komórce tylko jedno okno z dynamicznie zmieniającymi się banerami.

Nie jestem informatykiem ale z tego co pamiętam kiedyś w wersji komputerowej były dwie opcje banera droższa stała i tańsza właśnie zmieniająca.

Miłego końca weekendu 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jest taka opcja, ale reklamodawcy muszą takową przesłać, wtedy ustawię:

obraz.png

Można nawet 3 wersje jak widać - na PC, na tablety i na mobile (komórki, mniejsze ekrany etc.).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Fajnie, że się dzieje.

Mam uwagę techniczno merytoryczną. Moim zdaniem sposób wyświetlania się reklam (mobile) jest do korekty i zaprojektowanie tego starannie i ekspercko jest krytyczne.R Równiez dla istnienia forum. 

.W tej chwili u mnie za każdym przeładowaniem strony wyświetla się cały ekran 3 reklam. Jeśli reklam będzie więcej, za każdym przeładowaniem strony będzie trzeba przewinąć pół metra ekranu w dół żeby dotrzeć do treści. Po 10 minutach przeglądania forum, dostanę te same reklamy do obejrzenia i przeskrolowania. 25 razy. Nie dam rady tak codziennie..

Czy można np. wyświetlać reklamy tylko przy pierwszym wejściu na stronę? 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odbierajcie tego jako złośliwość, ale jako były i, przynajmniej teoretycznie, potencjalny ponowny reklamodawca (malutki, ale zawsze jakiś ;)), kiedy czytam te dosyć liczne uwagi zmierzające, generalnie, do tego, żeby na różne sposoby ograniczać wyświetlanie się, zasięg i emisyjność tych forumowych reklam, to... zastanawiam się, jak mogliby to potraktować ci więksi, potencjalni reklamodawcy... 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi