Tommaso 2406 #13126 Napisano 22 Stycznia 2016 A obejrzę, dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #13127 Napisano 22 Stycznia 2016 pozmieniało się:quashqai 1,6 dCi 2015doblo 2.0 Multijet 2015genesis coupe 2.0 2011 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek2810 0 #13128 Napisano 23 Stycznia 2016 Odebrałem takiego golfa jak wyżej 1,4 tsi bluemotion pod koniec grudnia w wersji highline- w białym kolorze. Był to przemyślany wybor i po miesiącu jego użytkowania - mogę śmiało powiedzieć iż jest OK. Co do silnika - Nie jest to wadliwy silnik 1,4 tsi 160km który zostal juz dawno został wycofany z produkcji. Co do toyoty auris - jest to z pewnością samochód bezawaryjny i napewno rozważę jego zakup po 50-tace narazie jestem jeszcze młody i auto musi mi się podobać we wnątrz jak i na zewnątrz. Honda civic 1,8 vtec ma Ojciec wiec ja wyeliminowałem. Mazda 3 tu znacznie lepiej niż w aurisie ale strasznie drogo. Ford focus długo nad nim się zastanawiałem ale to jednak nie mój klimat. Astra odpadła bo wcześniejsza wersja jeździ moja żona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #13129 Napisano 24 Stycznia 2016 Jacek2810, bardzo dobry wybór. Biala perla? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek2810 0 #13130 Napisano 24 Stycznia 2016 Niestety zdecydowałem się na samochód zamówiony już wcześniej przez kogoś i nie mogłem zmieniać już jego konfiguracji stad lakier to biały-pure, a cena tego auta była rewelacyjna. Jednak gdybym miał możliwość konfigurowania go samemu napewno pozostałbym przy tym lakierze a jedynie domówiłbym szyberdach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #13131 Napisano 24 Stycznia 2016 Co nie zmienia faktu, ze jak w highline to bardzo fajne autko, a tsi daje calkiem calkiem rade! oby przybywalo bezpiecznych pelnych frajdy km! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #13132 Napisano 25 Stycznia 2016 Haldexa to rzeczywiście nie ma co przeceniać.Miałem cztery kolejne auta tylnonapędowe, a teraz quattro. Dla mnie różnicy nie ma tylko na idealnie suchej, równej i czystej nawierzchni. W każdych innych warunkach jest mniejsza lub większa przewaga quattro.Quattro to marketingowy bełkot. Nie żeby był zły, ale widywałem projekty gdzie po rozłączeniu quattro i skierowaniu napędu tylko na tył wszelkie rs4 i rs6 jeździły lepiej. Dają quattro bo to nisza którą kiedys zapełnili i mają tam ciepły dołek. Nie przeceniał bym aż tak tego rozwiązania. Ale to tylko moje zdanie. Niemniej gdyby bylo super to wszystkie ferrari byly by 4x4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2406 #13133 Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Mikołaj, na suchej nawierzchni, równym asfalcie i przy doświadczonym kierowcy tylny napęd będzie szybszy, ze względu na mniejsze straty przy przenoszeniu mocy. Jak w F1.Natomiast na mieszanej czy śliskiej nawierzchni będzie odwrotnie. Jak w WRC.Nie wspominając już o tym, że kiepski lub nawet średni kierowca znacznie lepiej poradzi sobie z quattro. Ale z takim prawdziwym, ze stałym 4x4. Ferrari to wozy na tor, które tylko przystosowano do poruszania się na ulicach. A na torze lepiej sprawdzi się napęd na tył. W dodatku Włosi nie mają żadnego doświadczenia z 4x4. Jeździłem po torze 550-konnym GTR i 650-konną Corvettą C6 ZR1.GTR był w moich rękach nieporównywalnie szybszy, chociaż to akurat o niczym nie świadczy. Trzeba by porównać ten sam samochód w wersji z napędem na tył i 4x4. W Audi się nie da... Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #13134 Napisano 26 Stycznia 2016 Bywa że lusterka zamarzły i nie dają sie otworzyć elektrycznie . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #13135 Napisano 26 Stycznia 2016 Ja zamykałem lusterka tylko, jak stałem wzdłuż chodnika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek_W 383 #13136 Napisano 26 Stycznia 2016 Temat samochodowy, więc tutaj to napiszę Nie jeżdżę do Warszawy zbyt często, więc jeśli ktoś z Was ma Mercedesa i serwisuje go w ASO Warszawa na Innowłodzkiej albo w Siedlcach, to oddam bon na 100pln netto do odjęcia z faktury (warunek minimum 500pln netto - czyli przy przeglądzie to ułamek kwoty ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1626 #13137 Napisano 27 Stycznia 2016 Składane lusterka zimą. Używacie funkcji składania przy zamykaniu auta gdy nie stoi pod dachem? Pytam, bo jak w dzień/wieczorem pada deszcz i lub śnieg przy temperaturze na plusie, a nocą spada poniżej zera, to rano przy otwieraniu auta, zauważalnie i słyszalnie ciężko im się rozkłada. Zacząłem się zastanawiać czy na czas mrozów nie wyłączyć automatycznego składania.Przy zamarzniętym lusterku w zimie można uszkodzić mechanizm, zalecam wyłączenie na zimę, chociaż teraz to już po zimie. 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #13138 Napisano 28 Stycznia 2016 Pytanie. Kto robi silniki diesla 1,6 do Mini? 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2406 #13139 Napisano 28 Stycznia 2016 BMW wspólnie z PSA 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #13140 Napisano 28 Stycznia 2016 Aha czyli z dCi nie ma nic wspólnego, szkoda w sumie.To na pasku jest czy na łańcuchu ? Ktoś z forumowiczów ma, jakieś opinie? 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2406 #13141 Napisano 28 Stycznia 2016 Łańcuch. A o awaryjności nic nie wiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #13142 Napisano 28 Stycznia 2016 Jak sie kupuje uzywane auto to najlepiej przed zakupem odwiedzic dobry serwis ASO. Przy nowym aucie to juz kwestia gustu/zasobnosci portfela. Pytanie na forum nic nie da w przypadku awaryjnosci aut. Setki roznie przjechanych km, roznie przekonanych przegladow i setki roznych sposobów jazdy przekladaja sie na rozny stan auta, ktory nalezy dac do zweryfikowania do serwisu! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #13143 Napisano 28 Stycznia 2016 Jak sie kupuje uzywane auto to najlepiej przed zakupem odwiedzic dobry serwis ASO. Przy nowym aucie to juz kwestia gustu/zasobnosci portfela. Pytanie na forum nic nie da w przypadku awaryjnosci aut. Setki roznie przjechanych km, roznie przekonanych przegladow i setki roznych sposobów jazdy przekladaja sie na rozny stan auta, ktory nalezy dac do zweryfikowania do serwisu! Jeśli piszesz o sprawdzeniu stanu konkretnego egzemplarza przed zakupem to się zgodzę. Natomiast jeśli ktoś nie ma jeszcze wytypowanej wersji silnikowej lub pyta o opinie na temat konkretnej wersji silnikowej - kto jest producentem, jakie ma rozwiązania techniczne i awaryjność to jak najbardziej warto poczytać branżowe fora, portale czy prasę i nie tylko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #13144 Napisano 28 Stycznia 2016 Oczywiscie ale nalezy tez miec zdrowy rozsadek bo i w "pancernym" samochodzie moze trafic sie jedna na milion czarna owca . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #13145 Napisano 28 Stycznia 2016 Myślę że wiem w jaki sposób kupuje się samochód Bardziej chodziło mi o to co napisał kolega StaryWilk.Nie jestem fanem BMW ani Mini, nie orientuję się zupełnie we współczesnych ich silnikach. Chodzi mi o jakieś typoweprzypadłości jak np obracające się panewki w 1,5dCi od Renault itp. Wymiana wtryskiwaczy przy konkretnym przebiegu, turbinyczy dwumasy to dla mnie elementy eksploatacyjne I o to nie pytam. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #13146 Napisano 28 Stycznia 2016 Odnośnie silników diesla w Mini (nowym mini pod koncernem BMW). W Mini I (w latach 2003-2006) montowany był silnik Toyoty 1.4 d4d - słaby ale uchodzi za jednego z najtrwalszych małych diesli na rynku. Pytasz o Mini II - więc tam był silnik PSA (BMW nie maczało w nim palców) na PASKU rozrządu - najpierw (głowica 16 zaworowa - 2 wałki połączone łańcuszkiem, później 8 zaworowa). Generalnie silnik uchodzi za udany, przewidywalny, doskonale wyposażony w części zamienne, niezwykle popularny i rozpracowany przez mechaników. Nie mniej na kilka szczegółów należy zwrócić uwagę. Jedno z przykładowych opracowań (większość zawartych w tekście informacji będzie się pokrywało w innych opracowaniach tej jednostki):http://magazynauto.interia.pl/uzywane/opinie/news-przewodnik-po-silnikach-francuskich,nId,1075389,nPack,3 Tutaj nie wiem jak mini - do sprawdzenia, ale na plus, że jeszcze w 2010 np. focusy, czy peżo 308 w wersji 1.6 TDCI / HDI 90 KM szły bez filtra cząstek stałych, z turbiną o stałej geometrii, ten drugi bez dwumasy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryba84 1 #13147 Napisano 28 Stycznia 2016 1.6 mini ma rozrząd jakby to powiedzieć "mieszany" Sam silnik znam bardzo dobrze z V50 i w tej budzie aż tak kolorowo nie było. Problemy z pompą wysokiego ciśnienia która się łuszczyła i opiłki szły na wtryski. Wtryski lały i nie jeden silnik potrafił wypalić dziurę w tłoku. Poszarpywania przy stałej prędkości to temat rzeka i znana bolączka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #13148 Napisano 29 Stycznia 2016 Konkretnie interesują mnie lata produkcji 2013-2014. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #13149 Napisano 29 Stycznia 2016 Sam silnik znam bardzo dobrze z V50 i w tej budzie aż tak kolorowo nie było. Problemy z pompą wysokiego ciśnienia która się łuszczyła i opiłki szły na wtryski. Wtryski lały i nie jeden silnik potrafił wypalić dziurę w tłoku. Poszarpywania przy stałej prędkości to temat rzeka i znana bolączka. O tej łuszczącej pompie w 1.6 hdi powiem szczerze niegdy nie słyszałem ani nie czytałem. Na 100% była to znana bolączka silników 2.0 TDCI konstrukcji FORDa stosowanych m.in. w Mondeo Mk3, czy Jaguarze X-Type. Późniejsze 2.0 TDCI (w MK4) (czyli de fakto 2.0 HDI) to zupełnie inny silnik i bardzo udany. Inna ciekawostka to że i w poteżnym S80 i V70 dawali tego 1.6 HDI. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #13150 Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Konkretnie interesują mnie lata produkcji 2013-2014. W marcu 2014 wchodził aktualny model mini, generacji III, miał zupełnie inny silnik 1.5 diesel. Rozumiem, że chodzi ci o ostatni wypust 2. generacji z silnikiem 1.6 HDI ? Edytowane 29 Stycznia 2016 przez StaryWilk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach