pechagto 1087 #15726 Napisano 29 Października 2016 Fota super klimatyczna. Pamięć masz pewnie taką jak ja, dobrą ale krótką Dzięki za info.Jak chcesz konkretnie miejscówkę to to jest na drodze Rąbień - Wola Grzymkowa po prawej stronie. Tapaltak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15727 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) @Adi ja to wiem, ale jeżeli dobrze rozumiem, to @gustaw6666 podważa zasadność używania opon zimowych w suchych warunkach przy niższej temperaturze. Moim zdaniem opona zimowa poradzi sobie lepiej od letniej nawet na suchej nawierzchni, a przy niskiej temperaturze, ponieważ jej mieszanka jest bardziej plastyczna przez co powoduje lepszą styczność z podłożem, a co za tym idzie przyczepność. Ma to przełożenie chociażby na drogę hamowania.Jak chcesz konkretnie miejscówkę to to jest na drodze Rąbień - Wola Grzymkowa po prawej stronie.TapaltakDzięki. To nie tak daleko ode mnie Edytowane 29 Października 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #15728 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Naprawdę stwierdzono, że mieszanka na suchym nie ma znaczenie w kontekście opony letnie/zimowe? Zerknij proszę na testy opon całorocznych. W części w nich dla porównania dodano do porównania jedną letnią i jedną zimową. I z tych testów wynika jasno, że na suchym i mokrym generalnie najlepsze są letnie, potem całoroczne a zdecydowanie najgorsze zimowe. Natomiast również w którymś z tych testów, w czasie prób zimowych wyszło, że oprócz sniegu i błota posniegowego na mrozie jest tak jak powyzej - letnie > całoroczne > zimowe. Jestem skłonny to potwierdzać objeżdżając w swojej pracy jakieś 2000 aut rocznie. Edytowane 29 Października 2016 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4763 #15729 Napisano 29 Października 2016 Ale wstaw konkretne, bo mi wyświetlają się testy z wynikami innymi niż te o których mówisz. Całoroczne wypadają gorzej niż letnie latem i zimowe zimą... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15730 Napisano 29 Października 2016 Dokładnie jest tak jak pisze @Adi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #15731 Napisano 29 Października 2016 Zimą - na śniegu, oczywiście. Letnia i całoroczna gorzej od zimowej. Na mrozie na sucho - lepiej. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4763 #15732 Napisano 29 Października 2016 Gustaw - ale wstaw linki. Póki co testy które się wyświetlają pokazuję że na sucho na mrozie zimowe lepiej.Wstaw wiarygodny test. Chętnie poczytam. Człowiek całe życie się uczy.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #15733 Napisano 29 Października 2016 Postaram się w nocy odnaleźć te testy gdy będę przy komputerze. A dajcie w międzyczasie linki do testów o których mówicie. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4763 #15734 Napisano 29 Października 2016 Wpisz hasło opony wielosezonowe, czy wielosezonowe VS zimowe - mnóstwo będzie. Kilka postów wyżej masz dwa pierwsze z brzegu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 730 #15735 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) zimówka ma wysoki bieżnik, duże przerwy między kostkami gumy w dodatku ponacinane lamelkami - taka opona tańczy na asfalcie. Sam to odczułem w zeszłym roku gdy założyłem nowe zimówki na tył, rozmawiałem o tym z kuzynem, który ma zakład oponiarski, zna się na gumach i ma kontakt z wieloma osobami - zna opinie i różne historie. Na suchym potrzebny jest niższy ale szerszy bieżnik (kostki). Na mokrym letnia opona wystarczająco dobrze odprowadza wodę, zimówka nie jest konstruowana pod kątem odprowadzania wody tylko samoczyszczenia z śniegu/błota. Dlatego też bieżnik jest elastyczny (pomijam nawet skład mieszanki ale głównie chodzi o lamelki) i musi być wysoki, zimówka która jeszcze nie "dojechała" do znacznika zużycia na śniegu już się nie będzie prowadzić - niższy bieżnik, lamelki, bieżnik będzie mniej pracował przez co teoretycznie lepiej będzie jechać po suchym ale nie będzie się już czyścić ze śniegu Edytowane 29 Października 2016 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15736 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Z tym odprowadzaniem śniegu to nie tak do końca. Czytałem nie dalej jak dzisiaj w linku podesłanym przez Adiego, że zimówki projektuje się tak, żeby śnieg się właśnie ich trzymał, stąd dużo nacięć, duże przerwy itd. Chodzi o to, że śnieg lepił się do śniegu, co powoduje lepszą przyczepność opony. Śnieg który jest na oponie zostaje na niej i lepi się ze śniegiem na podłożu. W sumie jak sięgam pamięcią, to zawsze po jeździe na śniegu mam opony oblepione śniegiem i siedzi on w każdym rowku. Zawszee myślałem, że to przypadek, ale jednak chyba nie. Edytowane 29 Października 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bart8 #15737 Napisano 29 Października 2016 Nowa bryka Tom'a Hanks'a https://twitter.com/tomhanks/status/792384122836619264?lang=pl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15738 Napisano 29 Października 2016 No wreszcie kupił sobie porządną furę. Lata lecą, a on się woził jakimiś gratami. Widać długo odkładał, żeby wreszcie kupić sobie auto swoich marzeń 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #15739 Napisano 29 Października 2016 zimówka ma wysoki bieżnik, duże przerwy między kostkami gumy w dodatku ponacinane lamelkami - taka opona tańczy na asfalcie. Sam to odczułem w zeszłym roku gdy założyłem nowe zimówki na tył... Na przednią i tylną oś zakładasz opony o różnym stopniu zużycia, czy nawet inne opony (zimówki, letnie bo nie sprecyzowałeś)i chcesz wyciągać miarodajne wnioski? Zawsze mówili, że chodzi o temperaturę otoczenia. Letnia opona po prostu twardnieje i ma gorsze właściwości.Ja tam wolę jeździć na zimówkach nawet ja śnieg ma być tylko przez tydzień, w tym roku akurat tak miałem w ferie, że się wstrzeliłem w prawdziwą zimę na Podhalu. Co do całorocznych, to z innych dziedzin życia przekonałem się, że nie ma rzeczy uniwersalnych i jak coś jest do wszystkiego to jest wiadomo do czego... Śmiało piszcie, może czegoś się dowiem na temat opon, bo ostatnio się dowiedziałem, że oleju w silniku w ogóle nie trzeba zmieniać tylko dolewać, a wymiany to spisek producentów (to jakiś profesor napisał), możliwe że z oponami to też spisek i wystarczą jedne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15740 Napisano 29 Października 2016 Tak sobie oglądam Giulie na YT i powiem, że ciekawa bestia. W US bazowa wersja 505 HP to 70 tyś $. Trochę sporo, ale robi dobre wrażenie. Środek fajny, choć parę detali zerżniętych z konkurencji, chociażby skrajne nawiewy z Merca. Z profilu nie mogę oprzeć się wrażeniu, że patrzę na Lexusa IS połączonego z BMW 3. Trochę brakuje świeżości. Ogólnie ciekawie się zapowiada. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #15741 Napisano 29 Października 2016 Zobacz na żywo, IMO sporo traci (mam na myśli zwykłą wersję) z zewnątrz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15742 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Muszę zobaczyć. Polskie ceny też niskie nie są. Zobaczymy jak się będzie sprzedawała w perspektywie czasu. Edytowane 29 Października 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Crimson79 152 #15743 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Panowie, nie znam się na samochodach, więc może macie jakieś typy w temacie niedużego raczej miejskiego samochodu - segment B, który może zastąpić mi starzejące się C3 (z którego jestem zresztą bardzo zadowolony). Samochód głównie do jazdy w weekendy, działka, jakiś wypad na wakacje z moimi dwoma małymi synami [samochód dla 3 osób]. Ogólnie nie przekraczam 10 tys.kilometrów rocznie . Samochód nowy - w budżecie do 50 tys. złotych. Może taki Hyundai i20 lub Suzuki Baleno? Edytowane 29 Października 2016 przez Crimson79 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #15744 Napisano 29 Października 2016 Technologicznie się nie znam....to się wypowiem ale wizualnie i20 wygląda świetnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15745 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Nowe Tipo. Tu bym celował. Jestem na podobnym wyborze dla żony. Koreańce też mocne. Podobają mi się ich auta i są mało awaryjne. Edytowane 29 Października 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8315 #15746 Napisano 29 Października 2016 Jak ostatnio szukałem takiego malucha, to oglądałem i20 i muszę przyznać, ze wygląda to to świetnie. Może jeszcze Suzuki Swift? W obu przypadkach do 50k będą w zasadzie podstawowe wersje, ale jeśli wystarczy... 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #15747 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Favoritka. Za 50k dostaniesz wersję 110 KM z mocnym "dołem", lepszymi fotelami, podłokietnikiem, alufelgami, radiem z dotykiem i BT,etc. Takim autem bez żadnych kompleksów w razie potrzeby wybierzesz się nawet w zagraniczną podróż. W dwie osoby plus bagaże - nawet nadspodziewanie wygodnie. Edytowane 29 Października 2016 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4763 #15748 Napisano 29 Października 2016 Crimson - I20 lub Rio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Crimson79 152 #15749 Napisano 29 Października 2016 No właśnie, Hyundai też mi się podoba. Do Fiata (jako do marki) podchodzę trochę nieufnie (może niepotrzebnie). Jeśli chodzi o wersje to nie będę wybrzydzał bo ilość KM czy moment obrotowy nie podnosi mi ciśnienia - chyba ta Favoritka jednak nie dla mnie . Najbardziej to zależy mi na klimatyzacji. Rio też zdaje się spełniać wymagania - a o KIA słyszałem sporo niezłych opinii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #15750 Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Favoritka. Za 50k dostaniesz wersję 110 KM z mocnym "dołem", lepszymi fotelami, podłokietnikiem, alufelgami, radiem z dotykiem i BT,etc. Takim autem bez żadnych kompleksów w razie potrzeby wybierzesz się nawet w zagraniczną podróż.Dobrze kojarzę, że taką ostatnio odebrałeś?Ciekawa cena za takie wyposażenie i silnik. Edytowane 29 Października 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach