gustaw6666 324 #20601 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Normalnie się to gazuje, jak zwykłą benzynę, zero utrudnienia.I warto, zwłaszcza gdy Prius czy Auris bywa na autostradach, gdzie konsumuje więcej niż benzyna. A taksówkarz... cóż, nie da się ukryć, że jeśli robi dziennie powiedzmy 200 km to 12l gazu dziennie w stosunku do 10l benzyny dziennie przyniesie jakieś 7k zł oszczędności rocznie. Mało? Edytowane 16 Lutego 2018 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajak80 25 #20602 Napisano 16 Lutego 2018 U mnie bieda, szukam czegoś do 20 tysięcy - relatywnie jak najmłodsze.Przebiegi roczne 15/20 tysięcy - 90% miasto.Z punktu A do punktu B, do pracy jakieś 4 kilometry x 2.Szukam, patrzę i nic ciekawego, na chwilę obecną jeżdżę Focusem MK2 wszystko byłoby pięknie gdyby nie spalanie ...Dookoła same diesle a ja tak myślę że zbyt małe przebiegi na diesla generuję, prędzej ten silnik zajadę niż pożytek z niego będzie. 0 "Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #20603 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Normalnie się to gazuje, jak zwykłą benzynę, zero utrudnienia.I warto, zwłaszcza gdy Prius czy Auris bywa na autostradach, gdzie konsumuje więcej niż benzyna. A taksówkarz... cóż, nie da się ukryć, że jeśli robi dziennie powiedzmy 200 km to 12l gazu dziennie w stosunku do 10l benzyny dziennie przyniesie jakieś 7k zł oszczędności rocznie. Mało?Nie mało, warto.Jednak jaki jest koszt montazu w hybrydzie, w sensie czy drozej.Drugie pytanie: czy Ty w swojej hybrydzie bys zamontowal?Gwarancja chyba tez w las wtedy. Edytowane 16 Lutego 2018 przez pablo122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #20604 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Ja w swojej nie mogę bo uwarstwiający wtrysk w BMW jest póki co za dużym utrudnieniem w konwersji. Gwarancji po założeniu gazu się nie traci tylko konsumenci dają sobie wmawiać takie rzeczy. Gaz do hybrydy kosztuje tyle co do benzyny. Edytowane 16 Lutego 2018 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #20605 Napisano 16 Lutego 2018 To spoko. Dzieki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #20606 Napisano 16 Lutego 2018 U mnie bieda, szukam czegoś do 20 tysięcy - relatywnie jak najmłodsze.Przebiegi roczne 15/20 tysięcy - 90% miasto.Z punktu A do punktu B, do pracy jakieś 4 kilometry x 2.Szukam, patrzę i nic ciekawego, na chwilę obecną jeżdżę Focusem MK2 wszystko byłoby pięknie gdyby nie spalanie ...Dookoła same diesle a ja tak myślę że zbyt małe przebiegi na diesla generuję, prędzej ten silnik zajadę niż pożytek z niego będzie. Fiesta, C3 itp, silniki 1.0-1.2, roczniki 2012/13 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #20607 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Gwarancji po założeniu gazu się nie traci tylko konsumenci dają sobie wmawiać takie rzeczy.Nie traci sie jesli byla montowana w aso. Jakakolwiek modyfikacja auta poza aso oznacza ze moga byc problemy z uznaniem gwarancji na dany uklad. Jak zamontujesz lpg a padnie radio to wiadomo ze uznaja ale jak bedzie problem z silnikiem to skonczy sie pewnie w sadzie bo odrzuca. Edytowane 16 Lutego 2018 przez siruspan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #20608 Napisano 16 Lutego 2018 Albo powiedzą że stopień powiązań układów jest taki że radio wpływa na pracę skrzyni biegów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #20609 Napisano 16 Lutego 2018 Czytalem kilka lat temu na jakims forum ze komus sie cos z lakierem dzialo w aucie na gwarancji i producent nie uznal i anulowal gwarancje na perforacje z powodu zwiekszonych wibracji przez wymienione glosniki w drzwiach... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #20610 Napisano 16 Lutego 2018 Zawsze będą szukać sposobu żeby się wymigac. Taki kraj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #20611 Napisano 16 Lutego 2018 Nie traci sie jesli byla montowana w aso. Jakakolwiek modyfikacja auta poza aso oznacza ze moga byc problemy z uznaniem gwarancji na dany uklad. Jak zamontujesz lpg a padnie radio to wiadomo ze uznaja ale jak bedzie problem z silnikiem to skonczy sie pewnie w sadzie bo odrzuca.Koniec końców liczy się wykładnia prawa. A ona stanowi tak, że nawet w szopie założona najgorsza instalacja gazowa nie może być powodem anulowania gwarancji. Może być powodem odrzucenia danego roszczenia gwarancyjnego, jeśli gwarant udowodni, że daną usterkę spowodował gaz lub instalacja gazowa. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #20612 Napisano 16 Lutego 2018 Piotrek, tyle teorii.A w praktyce odmówią Ci jakiejkolwiek naprawy gwarancyjnej i pozostaje Ci jedynie droga sądowa. Ty przeciwko armii prawników koncernu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #20613 Napisano 16 Lutego 2018 Orlis skoro w tej toyocie tylu oszustów to zawsze można kupić ja za gotówkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #20614 Napisano 16 Lutego 2018 Ty przeciwko armii prawników koncernu.od razu przypominają mi się historie z S8 D3 albo F10 535i (albo d, nie pamiętam). Auta na gwarancji, padły silniki, koncern się wypiął i tyle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #20615 Napisano 16 Lutego 2018 Koniec końców liczy się wykładnia prawa. A ona stanowi tak, że nawet w szopie założona najgorsza instalacja gazowa nie może być powodem anulowania gwarancji. Może być powodem odrzucenia danego roszczenia gwarancyjnego, jeśli gwarant udowodni, że daną usterkę spowodował gaz lub instalacja gazowa.https://www.wykop.pl/link/3767659/zalozysz-lpg-do-citroeana-tracisz-gwarancje-na-cale-auto-pomocy/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #20616 Napisano 16 Lutego 2018 Bo jeszcze trzeba odróżnić gwarancję i rękojmie sprzedawcy.Gwarancja jest dobrowolna i tu Piotrek (Gustaw6666) napisał nieprawdę. Gwarant ma prawo dowolnie określić warunki gwarancji (w tym jej anulowania).Natomiast prawo trochę lepiej nas chroni w wypadku rękojmi, tutaj jest odwrotnie, to sprzedawca musi nam udowodnić, że to modyfikacje spowodowały awarię. Trzeba natomiast pamiętać, że rękojmia dotyczy wyłącznie konsumentów, czyli nie mamy jej, jeśli mamy auto w leasingu na firmę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #20617 Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Producent stwierdzi ze nie przewiduje eksploatacji silnika benzynowego z zadnym innym paliwem oprocz benzyny i pozamiatane nawet w sadzie. Edytowane 16 Lutego 2018 przez siruspan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #20618 Napisano 16 Lutego 2018 Piotrek, tyle teorii.A w praktyce odmówią Ci jakiejkolwiek naprawy gwarancyjnej i pozostaje Ci jedynie droga sądowa. Ty przeciwko armii prawników koncernu.Dwie ręce do góry. Nissan Pathfinder - 3 lata. Pojawiła się korozja na ramie. 30kkm. Poprosiłem przy przeglądzie o usunięcie i zabezpieczenie. Odpowiedź w serwisie że nie zleciłem przeglądu nadwozia. Jakiego nadwozia ??? Pytam się ??? Co rok regularnie przyprowadzane go do serwisu na przegląd. Odpowiedź serwisu: tak ale na przegląd mechaniczny - nie na nadwozia. Jak Pan myśli inaczej proszę skontaktować się z naszym działem prawniczym ...Serwis Nissana w Warszawie, 2013 rok 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #20619 Napisano 17 Lutego 2018 Bo jeszcze trzeba odróżnić gwarancję i rękojmie sprzedawcy.Gwarancja jest dobrowolna i tu Piotrek (Gustaw6666) napisał nieprawdę. Gwarant ma prawo dowolnie określić warunki gwarancji (w tym jej anulowania).Natomiast prawo trochę lepiej nas chroni w wypadku rękojmi, tutaj jest odwrotnie, to sprzedawca musi nam udowodnić, że to modyfikacje spowodowały awarię. Trzeba natomiast pamiętać, że rękojmia dotyczy wyłącznie konsumentów, czyli nie mamy jej, jeśli mamy auto w leasingu na firmę.Oczywiście, że w w takich sytuacjach działa rękojmia. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek16 49 #20620 Napisano 17 Lutego 2018 Mi w poprzednim tygodniu, Toyota wymieniła jakieś elementy sterowania poduszkami powietrznymi w 11 letnim Aurisie (nie serwisowany od pewnie 7 lat), za darmo, bo uznali że te zamontowane fabrycznie nie są wystarczająco dobre :-)Także wszystko zależy od producenta - niektórzy szanują swoich klientów... Pamiętam kiedyś na TVN Turbo był program który opowiadał historie ludzi którzy walczyli właśnie z gwarantami. Trafiałem głównie na odcinki w których były problemy z niemieckimi producentami VW, Audi. Może dlatego że tych aut najwięcej w Polsce, a może nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stateless 27 #20621 Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Mi w poprzednim tygodniu, Toyota wymieniła jakieś elementy sterowania poduszkami powietrznymi w 11 letnim Aurisie (nie serwisowany od pewnie 7 lat), za darmo, bo uznali że te zamontowane fabrycznie nie są wystarczająco dobre :-)Także wszystko zależy od producenta - niektórzy szanują swoich klientów...Pamiętam kiedyś na TVN Turbo był program który opowiadał historie ludzi którzy walczyli właśnie z gwarantami. Trafiałem głównie na odcinki w których były problemy z niemieckimi producentami VW, Audi. Może dlatego że tych aut najwięcej w Polsce, a może nie. prosze cie, to nie ma nic wspolnego z szacunkiem. Trafiles na normalnych ludzi i dilera.U mnie 2 dni po zakupie w moim aucie, tez od Toyoty, sensory cisnienia powietrza w kolach przestaly dzialac. Powiedzieli ze popsulem sam i chcieli 300 funtow za diagnoze i zresetowanie. Pojechalem do niezaleznego mechanika i okazalo sie, ze sensory sa zle skalibrowane.Naprawili po telefonie do managera regionu, ale niesmak pozostal. Dodam, ze auto bylo na gwarancji. Edytowane 17 Lutego 2018 przez stateless 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 350 #20622 Napisano 17 Lutego 2018 Wymieniałem silniki w BMW oraz Audi tylko dlatego, że miałem lepszych prawników. Gwarancja i rękojmia działa tylko do pewnej kwoty, powyżej której nie liczy się dobra opinia lub prawo, a jedynie kasa. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #20623 Napisano 17 Lutego 2018 Tak niestety jest, wszystko opiera się na rachunku zysków i strat. Dla 2-3 tysięcy złotych nie warto zrażać do siebie klienta i potencjalnie jego najbliższych. Natomiast przy wymianie silnika za kilkadziesiąt tysięcy potencjalne zyski w przyszłości są zbyt małe, żeby robić to gratis po dobroci.Śmiem twierdzić, że coś takiego jak etyka w biznesie nie istnieje, słynny przypadek Forda Pinto pokazuje, że nawet tam gdzie chodzi o ludzkie życie i tak zwycięża zwykła kalkulacja kosztów.Pozostaje mieć lepszych prawników... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #20624 Napisano 17 Lutego 2018 łaskawcy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #20625 Napisano 17 Lutego 2018 Wystarczy zobaczyć wartość danej marki na rynku światowym. Toyota jest liderem od nie pamietam kiedy. To samo jeśli chodzi o serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Jest tak samo w czołówce jak nie najlepsza. Przez 8 lat miałem Avensisa i gdyby nie to ze konkurencja ( zwykle niemiecka) daje dużo większą frajdę za kołkiem dalej bym jeździł Toyotą. Tam nie było do czego się przyczepić. Fakt nie ma samochodów idealnych i jakieś mankamenty są. Natomiast jest do bólu poprawna a z drugiej strony nudna jak flaki z olejem. Jak ktoś potrzebuje dupowozu, który przewiezie z punktu A do B i tyle to toyota to bardzo dobry wybór. A jak ktoś potrzebuje jakiś emocji (niekoniecznie związanych z serwisie) to weźmie coś innego z mocniejszym silnikiem z lepszymi właściwościami jezdnymi. Tak było w moim przypadku. I nie żałuje. Samochód dla mnie to coś więcej niż tylko środek transportu. I za każdym razem jak gdzieś jadę to jestem zadowolony. Lubię jeździć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach