Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Nieprawda, przeczytaj dokładnie przepisy.

Poniekąd miałeś rację, chodziło mi o teren zabudowany i niezabudowany. Za duży skrót.

Przepis:

Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1)  na jezdni jednokierunkowej;

2)  na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie firmówka, więc robić trzeba. Tak czy inaczej zderzak się trochę odkształcił i w Toyocie orzekli, że kwalifikuje się do wymiany całość. Ciekawe jakie auto zastępcze wydębię w budżecie ubezpieczyciela. Jak się uda Toyke GT86 to będę najszczęśliwszym człowiekiem na świecie, liczącym, że w Toyocie skończyły się zderzaki i mam tak jeździć kilka miesięcy :D

Yaris , to max co możesz dostać :) :) :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no. Przysluguje mi niby segment D. Jak noe beda mieli w salonie to Aviva cos podstawi pod dom :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no. Przysluguje mi niby segment D. Jak noe beda mieli w salonie to Aviva cos podstawi pod dom :P

Realia są jednak inne .

Oby Ci się udało.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie na szczęście pierwsze takie zdarzenie gdzie ktoś we mnie wjechał. Avivie nie podpisywałem nic o stawkach, jedynie poinformowałem ich, że mieszkam 50 metrów od salonu Toyoty więc wezmę auto od nich, a nie chcę żeby Aviva coś podstawiała, bo tak mi najwygodniej. Jak na kilka dni dostanę Aurisa też płakać niby nie będę, w sumie przejadę się czymś innym niż Avensis. 

Najbardziej by mi pasowało jak by mi dali równowartość wynajmu w gotówce, a ja bym sobie do roboty dojeżdżał swoim Volviakiem T5, a firma niech leje w niego paliwo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realia są jednak inne .

Oby Ci się udało.

Oszusty, złodzieje, kapitaliści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprzedzanie z prawej jest dozwolone na drogach szybkiego ruchu jak są wyznaczone 3 pasy. 2 w mieście.

Nie masz racji. Jako trzeci pas liczy sie też pobocze. Patrz tu: http://info-car.pl/infocar/artykuly/wyprzedzanie-z-prawej-strony-przepisy.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniekąd miałeś rację, chodziło mi o teren zabudowany i niezabudowany. Za duży skrót.

Przepis:

Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1)  na jezdni jednokierunkowej;

2)  na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Zgadza się. Problem w tym, że ludzie nie rozumieją pojęcia jezdni jedno- i dwukierunkowej. Prawie wszystkie odcinki dróg szybkiego ruchu i wszystkie autostrady są dwoma jezdniami jednokierunkowymi oddzielonymi pasem zieleni bądź barierką. A na takich można wyprzedzać prawą stroną nawet, gdy są dwa pasy ruchu w jednym kierunku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś właśnie wypróbowałam nowy wosk na lakier myślę że efekt zadowalający jak za wosk do 100zl. Jak tos będzie chciał się dowiedzieć co to za wosk zapraszam na priv.

post-96294-0-12799600-1526674724_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wolę jednak u źródła. A jezdnia i pobocze to co innego. Pobocze to część drogi przylegająca do jezdni.

Kwestia nazewnictwa. To tzw pas awaryjny. Ale jak Tomek już napisał w sumie przepisy wzajemnie się wykluczają. Miałem sytuację klika lat temu, gdy byłem przeświadczony o zakazie wyprzedzania z prawej, że lewym pasem jechał sobie policyjny busik. Za nim oczywiście korek, prawy pas wolny a nikt nie chciał się wychylić bo każdy zakładał że to pewnie podpucha. Zazwoniłem na policję drogową, podałem numer pojazdu i poprosiłem o intewencję. Na co pan w telefonie zapytał dlaczego nie wyprzedzę prawym pasem, skoro jest wolny. Dopiero wtedy, upewniejąc się jeszcze kilka razy pytaniem do tego policjana w telefonie czy mogę, wyprzedziłem. Za mną ruszyła kawalkada pojazdów. A przejeżdżając kolo samochodu policji który blokował pas, w środku uchachani gówniarze, jakieś policyjne szczawie... Od tego czasu często wyprzedzam prawym. Oczywiście znam możliwości swojego auta i wiem, kiedy mogę to zrobić bezpiecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś właśnie wypróbowałam nowy wosk na lakier myślę że efekt zadowalający jak za wosk do 100zl. Jak tos będzie chciał się dowiedzieć co to za wosk zapraszam na priv.

Dare LM?

a co do tekstu w poście - to jakieś lobbowanie/pseudo marketing czy jak? "Kupiłem ale nie powiem co". Priv sriv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój największy błąd w życiu... VW Touran... nigdy więcej. Naprawiałem już wszystko oprócz silnika... Przy 190.000 padła skrzynia biegów, bo jedno z łożysk jest umieszczone zbyt wysoko i są braki w smarowaniu... Dobrze, że kulki wpadły do zewnętrznej pokrywy, a nie do wnętrza skrzyni  ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na moim nie wypróbowałbyś

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na moim nie wypróbowałbyś

Ale tylko na priv :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tylko na priv :)

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, średnio to jakoś razem spasowane, jakbyś ghille suit prasował na kant.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo takiego będę miał do użytku c4cbf41f5924cc04da0272fe88486906.jpg

Sent from my SM-G950W using Tapatalk

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny koń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z takich wartych wymienienia samochodów - na początku maja przez tydzień miałem na podwórku Teslę 90D, fajne auto  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model S jest extra , moze kiedys jak bozia da, to zmienie Lexusa na te najmocniejsza Tesle 

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dare LM?

a co do tekstu w poście - to jakieś lobbowanie/pseudo marketing czy jak? "Kupiłem ale nie powiem co". Priv sriv

Nie to nie dare

A co do wosku to nie chciałem robić reklamy żeby nikt nie pomyslal ze właśnie lobuje. Ale prosze bardzo Soft99 Kiwami wax

Mój największy błąd w życiu... VW Touran... nigdy więcej. Naprawiałem już wszystko oprócz silnika... Przy 190.000 padła skrzynia biegów, bo jedno z łożysk jest umieszczone zbyt wysoko i są braki w smarowaniu... Dobrze, że kulki wpadły do zewnętrznej pokrywy, a nie do wnętrza skrzyni ;)

Ja długo szukałem żeby przedewszystkim nie był nigdzie bity. Co do samego auta to przedewszystkim miał być silnik avq najprostszy disel w 1.9tdi. Ale owszem zgodzę się ze wykończenie tego auta jak i materiały zostawiają dużo do myślenia. Blacharsko to kibel straszny.Ja narazie mam go od roku i niemam zbyt dużo problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim jest cholernie niewygodny i paliwożerny, mimo tego, że to 1,9 TDI. Ale właśnie moja pani robi prawo jazdy i będzie miała na czym się douczyć  ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powłoka ceramiczna tez daje radę ;).

Ps. Proszę moda by obrócił zdjęcie :)

post-77322-0-63582500-1526827923_thumb.jpeg

Edytowane przez overrange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi