Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

https://youtube.com/watch?v=XXBsb8LxISo

Dobry komentarz, kierowca BMW pijany?

;)

Takich filmików są dziesiątki, to jedna wielka ściema, wygrywa zawsze ta marka, która zleca wykonanie filmu. Wystarczy założyć różne opony, albo nawet przy identycznych kazać kierowcy w BMW i Mercedesie kopnąć parę razy gaz do oporu w czasie jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem. Historykiem nie jestem ale chyba to właśnie z Niemiec choinka rozprzestrzeniła się dalej.

dzieci nie mam ;)

Tak myślałem... Tylko mi nie mów, że jesteś belfrem?!

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem, że nie chciałbym być nauczycielem  ;)

albo inaczej - po prostu zdaję sobie sprawę, że to nie jest lekki zawód. Stres jest w każdym zawodzie ale jeśli masz nierzetelnego współpracownika/kontrahenta to możesz z nim porozmawiać jak chłop z chłopem, nawet na odchodne. Nauczyciel musi być autorytetem zawsze. Ale po tym poznaje się dobrych i złych nauczycieli 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nauczyciel musi być autorytetem zawsze. Ale po tym poznaje się dobrych i złych nauczycieli

I tu się z Tobą zgadzam w 100%

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyliczanie co kto ile zarabia i ile ma wolnego jako nauczyciel jest conajmniej naciągane 

Nie rozumiesz sedna sprawy. Naciągane jest   robienie z nauczycieli ofiar losu.  Nauczyciele nie pracują za karę, to oni sami wybrali sobie ten zawód, Konsekwencją wyboru  zawodu nauczyciela jest  niewiele pracy  18 h/tydz przy niewielkiej podstawie ( jeśli pracuje wiecej, zarobi wiecej).

Analogicznie, konsekwencją wyboru zawodu kierowcy jest dłuższy czas  pracy  9h/dziennie, wyższe zarobki   oraz wspomniana rozłąka z rodziną.  

Jeżeli założysz krotkie spodnie, krotki rękaw i teraz wyjdziesz  z domu pewnie się przeziębisz .  Do kogo  będziesz miał pretensje? Do zimy? Do mrozu? Czy  jednak do siebie, ze dokonałeś nieodpowiedniego dla siebie wyboru (ubrania)?

Takich filmików są dziesiątki, to jedna wielka ściema, wygrywa zawsze ta marka, która zleca wykonanie filmu. Wystarczy założyć różne opony, albo nawet przy identycznych kazać kierowcy w BMW i Mercedesie kopnąć parę razy gaz do oporu w czasie jazdy.

Zgadza się, podobnie w prasie motoryzacyjnej choćby Auto Moto z Bauera, gdzie regularnie testy wygrywa vw lub skoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie wiadomo na jakich oponach te auta były, żeby test był choć trochę obiektywny musiałyby być na takich samych pod względem modelu, wielkości i stopnia zużycia.

Tak wyglądało moje było auto po tygodniu postoju w Zakopanym - jakby słabo było widać to BMW serii 3, xDrive. Wystarczyło odkopać drzwi, wejść, odpalić i odjechać bez jednego uślizgu.  

post-40960-0-38005100-1545598039_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem. Historykiem nie jestem ale chyba to właśnie z Niemiec choinka rozprzestrzeniła się dalej. Do PL przybyła w pruskim zaborze.

(...)

Ale wiedzę masz właściwą - dokładnie tak było :)

Widzę, że za granicą właścicieli traktują nieporównywalnie lepiej niż u nas.

(...)

To fakt, natomiast dużo zależy jak zwykle od indywidualnego przypadku. Ja w niektórych salonach miałem/mam po prostu dobre kontakty i auto nie tylko na podmianę, ale np. na weekend dostawałem często. Natomiast to powinien być standard oczywiście, że dostajesz nie gorsze auto od pozostawionego w serwisie. Z Audi akurat mam też złe doświadczenia, ale na szczęście (?) już na początku mnie wyleczyli - wszedłem z ulicy do randomowego salonu pogadać o A6 i po dużych naciskach z mojej strony zakończyło się jazdą testową... ok 3km  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja w ich salonie na przestrzeni lat kupiłem już trzy Audi i Volkswagena za w sumie ponad 800k i wydawało mi się, że mam dobre kontakty z kierownikami. Do czasu aż wystąpił problem, wtedy okazało się, że kontakty nie znaczą nic, bo im się nie opłaca i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, ale to nie w kasie problem...tylko w zasadach, a raczej ich braku.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trollu, prawda, ale tam wieszali choinkę na suficie, czubem do podłogi. Święta Bożego Narodzenia zostały podpięte, niemal zamaskowane innymi świętami, obchodzonymi w dniu, kiedy dzień zwycięża nad nocą. Natomiast zielona roślina to symbol życia, odrodzenia lub czegoś w tym stylu. W naszej szerokości geograficznej jedynie iglaste rośliny zachowują zima kolor. W cieplejszych krajach są to inne gatunki. Gwiazda zaś na czubku choinki pokazuje nam gdzie jest nasz dom. Historie Mikołaja, oraz i jego powiazaniach z coca-colą zapewne znacie.

Był jeszcze film pod tyt. Minuta ciszy dla Jeepa. Jeep vs Audi Q7. I wielkie zdziwienie, ze Q7 wygrało przeciąganie liny. Na asfalcie. Audi na szosowych szerokich oponach, Jeep na terenowych AT kach czy jak im tam. Ciekawy jestem jak by porównanie wyglądało w grząskim błocie.

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiesz sedna sprawy. Naciągane jest   robienie z nauczycieli ofiar losu.  Nauczyciele nie pracują za karę, to oni sami wybrali sobie ten zawód, Konsekwencją wyboru  zawodu nauczyciela jest  niewiele pracy  18 h/tydz przy niewielkiej podstawie ( jeśli pracuje wiecej, zarobi wiecej).

A ktoś robi z nich ofiary? Wiadomo, że pracownik może iść do szefa po podwyżkę a ten może mu odpowiedzieć "nie podoba ci się to wyp..." Jeśli zostanie to z jego woli, nikt go siłą nie trzyma. Ale czy przez to nie może chcieć więcej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasso jak widziałeś z takich słów można tylko się uśmiać. Nie z politowaniem, a szczerym, przeponowym śmiechem :D

Ja się bardzo staram nie dać wyprowadzić z równowagi podobnymi mądrościami, na razie z sukcesem

A z innej, samochodowej beczki: święta obrodziły zegarkowo, co widać po kilku wątkach (Rolexowy szal normalnie), ale czy ktoś pod choinka znalazł jakieś :D auto??

tak jakby, coś wpadło8f0812335a73f397487dbf530b9eaeda.jpg

Taplaltakl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja w ich salonie na przestrzeni lat kupiłem już trzy Audi i Volkswagena za w sumie ponad 800k i wydawało mi się, że mam dobre kontakty z kierownikami. Do czasu aż wystąpił problem, wtedy okazało się, że kontakty nie znaczą nic, bo im się nie opłaca i tyle.

Za gotówkę czy w leasingu? ;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jakby, coś wpadło

Taplaltakl.

Nóweczka z jasnym środkiem?? :ph34r:  W sam raz żeby po drodze do domu zapakować do środka choinkę z OBI  :lol:

Gratulacje!  :D  Daj więcej fotek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jakby, coś wpadło

Taplaltakl.

Gratuluje :)

Jak z jasnym wnętrzem to tym bardziej :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samochody za 100k+ nikt (ok 1%) w Polsce nie kupuje za gotowke.

Dochodzi do tego, ze ludzie zakladaja firme tylko po to zeby kupic auto i to jest chyba juz patologia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że w leasingu. Przecież zasady rozliczenia amortyzacji w firmie dotychczas były skrajnie niekorzystne dla zakupów na firmę aut powyżej 80k. 

Ale jakie to ma znaczenie dla dealera? Na konto dostaje całą kasę i nie interesuje go od kogo?

tak jakby, coś wpadło

Taplaltakl.

Gratulacje. Poszedłeś wbrew ogółowi i nie kupieś wszechobecnego czerwonego.
Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim,

czerwony na kombi jakoś nie leży

także jest czarna z białą skórą

niestety tylko 2.0 z FWD ale za to nafaszerowana gadżetami jak żaden inny mój samochód

Taplaltakl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, odstawcie fury i proponuję tradycyjny kieliszek wiljówki  :ph34r:  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że w leasingu. Przecież zasady rozliczenia amortyzacji w firmie dotychczas były skrajnie niekorzystne dla zakupów na firmę aut powyżej 80k. 

Ale jakie to ma znaczenie dla dealera? Na konto dostaje całą kasę i nie interesuje go od kogo?

Gratulacje. Poszedłeś wbrew ogółowi i nie kupieś wszechobecnego czerwonego.

Wiesz jacy są ludzie, nic tak ich nie hipnotyzuje i ogłupia jak widok grubych plików gotówki... ;)

Z resztą leasing mnie nie dotyczy, nie mam "kosztów"...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jacy są ludzie, nic tak ich nie hipnotyzuje i ogłupia jak widok grubych plików gotówki... ;)

Z resztą leasing mnie nie dotyczy, nie mam "kosztów"...

To w Polsce można jeszcze kupić w salonie auto za gotówkę? Dziwne, mając na uwadze ostatnie ruchy rządzących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeśli ta gotówka pochodzi z legalnego źródła to tak, nie ma przeciwwskazań... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas na święta, a właściwie bardziej na sylwka przybędzie do gospodarstwa maluch - czyli mini. Długo z żoną meczylismy temat. Miał być 5d hatch, ale będzie clubman.

Pytanko mam do kolegi Tomasso. Wiem, że masz wersję jwc, ale to zdaje się ten sam silnik 2.0 od bmw N48, co w wybranej przez nas wersji cooper s. Jak Ci służy ten silnik jeśli chodzi o trwałość i codzienną walkę z korkami? Skrzynia też będzie już ta 8-biegowa (nazywana w mini sportową)...

O spalanie nie pytam bo to skrajnie indywidualna sprawa jest... :)

PS. Wesołych Świąt Panowie...

Edytowane przez wieloryb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Miniaka w rodzinie.

Rzeczywiście mam ten sam silnik tylko z innym intercoolerem i turbo. Ma dobre opinie i po 10,5 tys. km mogę powiedzieć, że służy mi dobrze i bezawaryjnie, a lekko nie miał. Przełęcze alpejskie w wersji na ostro czy niemiecka autostrada do 240 km/h - zawsze dawał radę. Jeśli jest podobnie jak w hatch 3d, to skrzynię będziesz miał 7-biegową, moja jest 8-ka. Obydwie to bardzo dobre konstrukcje japońskiego Aisina, bardzo dobrze reagują na wciśnięcie gazu, potrafią zarówno zmieniać biegi bardzo płynnie jak i ostro w trybie sport czy na manetkach. Chociaż konstrukcyjnie to zupełnie inne skrzynie - 7g to dwusprzęgłówka, a 8g to klasyczny hydrauliczny automat. W mieście spisuje się bez zarzutu w trybie mid, w trybie sport jest ciut narowista, natomiast na manetkach potrafi ładnie kopać w plecy. W trybie eco nie wiem jak jest, bo nigdy go nie włączyłem...

Spalanie to u mnie dość śliski temat, potrafi zużyć na trasie 6l/100, ale tylko raz tego dowiodłem koledze na odcinku 50 km, bo potem zabrakło mi cierpliwości. Mi zużywa od 8l na trasie, przez 10-11 w mieście, 14l na alpejskich przełęczach po 37l/100 w sytuacjach ... dość ekstremalnych (kontrolka rezerwy zapaliła się po 96 km  :D ). Ale ja to auto traktuję jako zabawkę, przy codziennej normalnej eksploatacji na pewno będzie sporo mniej.

Również życzę wszystkim automaniakom i nie tylko Wesołych Świąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za rzetelną odpowiedź. W ostatnich clubmanach S jest już skrzynia 8-biegowa. Na jeździe próbnej pracowała super. O niebo lepiej niż 9g od Mercedesa w nowej A-klasie. Generalnie merc jest super jak stoi. Ale jak się ruszy to z każdym kilometrem - z silnikiem Renault 1,33 (163km) jest coraz gorzej. Do tego prześwit 104mm w cywilnym kompakcie to jakiś żart... Idealne auto na miasto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi