vvv 2443 #26651 Napisano 2 Października 2019 Ekologia i normy emisji co2... w Polsce jeszce nie ma takich ograniczeń jak w Europie Zachodniej ale i do nas to dojdzie :/ Teraz oznaczenia już w ogóle nie mają logiki. Jeżdżę trochę BMW 1kami f20.Przed liftem 116d 118d 120d 125d to byl silnik 2.0 tylko o różnej mocy, po lifcie 116d to wcześniej wspomniany 3 cylindrowy 1.5. Przed liftem 114i 116i 118i to był silnik 1.6, a po lifcie 116i 118i to też 3 cylindrowe 1.5.Teraz jeżdzę właśnie 116i po lifcie, średnie spalanie w trybie mieszanym mam 7,4l gdzie w 116d miałem 5,2l, a w 2.0 dieslu w A4 mam 5,5l. Oznaczenia w audi też są świetne 40 na klapie, a pod maska 2.0tdi 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #26652 Napisano 2 Października 2019 Nibyekologia prowadzi do tego, że mniejsze silniki pala tyle samo albo więcej niż większe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #26653 Napisano 2 Października 2019 Odysei Automobilowej część kolejna. Otóż... kwestia Jaguara uległa samorozwiązaniu. Koleś, który tak strasznie zabiegał, żeby mi zaprezentować tegorocznego XE w wersji 250KM i przyjechać do mnie spod Wro, kiedy byliśmy już umówieni i ja sobie specjalnie dzień przeorganizowałem, dzisiaj ok. 11:00 wysłał mi SMS-a, że jednak się nie pojawi, bo "ble, ble, ble, nagłe obowiązki, ble, ble, ble". Zaproponował poniedziałek. Wyjaśniłem mu, że: 1. w poniedziałek będę cały dzień w Poznaniu; 2. nie mogę trzymać na smyczy tak długo ludków z MB i Volvo, którzy wysłali mi konkretne oferty. Zaproponował piątek. Ja: patrz punkt 2. Zaproponował...jutro. Zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że ok, ale maks. o 13:30, bo od 16:00 jestem zajęty i nie dam rady niczego przełożyć, a nie będę testować auta za ponad 200 koła na metce w 15 minut na "wariata małolata". I tu przygoda z Jaguarem się..jakby... zakończyła. Pan nieco urażonym tonem odpowiedział, że ma nadzieję, że dokonam udanego wyboru. W wątku Volvo zaszły również nieco dziwne okoliczności. Dostałem dzisiaj umowę leasingu i... okazało się, że łączne koszty są - w stosunku do OSTATECZNEJ OFERTY - wyższe o, bagatelka, osiem i pół koła. Czyli chyba mam i Volvo z głowy - zapytałem dilerkę, która mi ofertę przedstawiała i pana od leasingu, ale mimo upływu dobrych 6 godzin "ani widu, ani słychu". 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #26654 Napisano 2 Października 2019 Mnie sie C klasa bardzo podoba szczególnie w pakietach AMG.Osobiście jedynie mam taki dysonans: AMG line vs. C200d -> 1.6 silnik, a taki mam do wyboru, jako służbowy, gdyby to było chociaż c220d :/ 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4621 #26655 Napisano 2 Października 2019 Coraz bliżej Skoda.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #26656 Napisano 2 Października 2019 Czyli.. jednak Arteon..? 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MikeSev 5 #26657 Napisano 2 Października 2019 Szczerze mówiąc mam podobny problem.. jest tyle samochodów, które podobają mi się stylistyką, mimo, że niektóre są totalnie od siebie różnie i łapie się za głowę jak mam teraz cokolwiek wybrać.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11630 #26658 Napisano 2 Października 2019 Czyli.. jednak Arteon..? Aaa nie mówiłem 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #26659 Napisano 2 Października 2019 ale z laserami 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8233 #26660 Napisano 2 Października 2019 LSE - wybierasz salon, który Cię obsługuje, czy auto? ;-) Pisz do innego salonu Volvo, przedstaw im ofertę, która miałeś obiecaną na S60 i ... dostaniesz lepszą No ale najpierw zdecyduj, które auto chcesz kupić, bo to jakby nie patrzeć podstawa Powodzenia! 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67824 #26661 Napisano 2 Października 2019 Czyli.. jednak Arteon..? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #26662 Napisano 2 Października 2019 https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-veloce-2-0-280-km-tb-q4-2018-autoryzowany-dealer-alfa-romeo-ID6Bqc70.html coraz bliżej wyprzedaż rocznika wiec tym bardziej za '18 cena w dół 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #26663 Napisano 2 Października 2019 LSE - wybierasz salon, który Cię obsługuje, czy auto? ;-)Pisz do innego salonu Volvo, przedstaw im ofertę, która miałeś obiecaną na S60 i ... dostaniesz lepszą No ale najpierw zdecyduj, które auto chcesz kupić, bo to jakby nie patrzeć podstawa Powodzenia! Oczywiście, że nie wybieram salonu. Ale widząc takie akcje, zaczynam mieć wątpliwości, co do tego, jak będzie wyglądała kwestia "opieki posprzedażowej". Ktoś tych ludzi zatrudnia, ktoś akceptuje ich zachowania, postawy, itd. Nikt chyba nie lubi być traktowany, jak idiota - zwłaszcza, kiedy nie wydaje ostatniego pińcet plus. Ale poczekam jeszcze do jutra - zobaczymy, czy i co się z tym Volvo wydarzy. Tym niemniej, na ten moment jestem już dość mocno zdecydowany - kupię samochód! Szczerze mówiąc mam podobny problem.. jest tyle samochodów, które podobają mi się stylistyką, mimo, że niektóre są totalnie od siebie różnie i łapie się za głowę jak mam teraz cokolwiek wybrać.. No, nie jest to prosta sprawa. Chyba, że ktoś od żłobka już marzył o Skodzie. Całkowitej. https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-veloce-2-0-280-km-tb-q4-2018-autoryzowany-dealer-alfa-romeo-ID6Bqc70.html coraz bliżej wyprzedaż rocznika wiec tym bardziej za '18 cena w dół Alfa odpada. Za dużo ględzenia na temat niedoróbek obejrzałem na YT. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 967 #26664 Napisano 2 Października 2019 (...) temat niedoróbek obejrzałem na YT. możesz podać linki? z czystej ciekawości bym obejrzał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #26665 Napisano 2 Października 2019 Pertyn Ględzi. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8233 #26666 Napisano 2 Października 2019 Dobrze jest zapytać kilku salonów - ja trafiłem na super gościa i dostałem o 5% wyższy rabat w zupełnie innym miejscu, niż zamierzałem kupić auto Poza tym....jeden człowiek nie będzie Cię obsługiwał posprzedażowo - masz wybór, gdzie pojedziesz na przegląd i z pytaniami o auto ;-) 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 350 #26667 Napisano 2 Października 2019 Giulia jest piękna. Ja samochody wybieram sercem, podobnie jak zegarki, rowery i kobiety... 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pankracy111 24 #26668 Napisano 2 Października 2019 Kupiłem auto od dilera w innym mieście niż mieszkam, bo mój lokalny nie miał akurat na stanie tego co chciałem. Za każdym razem jak dzwoniłem umówić przegląd padało pytanie: a gdzie kupiony? Odpowiadałem, że w polskiej sieci dilerskiej. Komentarz: ale nie u nas! Taka to jest obsługa posprzedażna... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67824 #26669 Napisano 2 Października 2019 Kupiłem auto od dilera w innym mieście niż mieszkam, bo mój lokalny nie miał akurat na stanie tego co chciałem. Za każdym razem jak dzwoniłem umówić przegląd padało pytanie: a gdzie kupiony? Odpowiadałem, że w polskiej sieci dilerskiej. Komentarz: ale nie u nas! Taka to jest obsługa posprzedażna... Ja kupowałem auto u AD w Warszawie, serwisuję w Poznaniu u innego AD. Zero problemów...AD nie żyją ze sprzedaży aut a przede wszystkim z serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #26670 Napisano 2 Października 2019 Dobrze jest zapytać kilku salonów - ja trafiłem na super gościa i dostałem o 5% wyższy rabat w zupełnie innym miejscu, niż zamierzałem kupić auto Poza tym....jeden człowiek nie będzie Cię obsługiwał posprzedażowo - masz wybór, gdzie pojedziesz na przegląd i z pytaniami o auto ;-) Tyle, że ja nie chcę dawać sobie pół roku na poszukiwania. Nie chce mi się też popierd...ć na Grenlandię dla 1000 zł rabatu. To mocno ogranicza wybór. Dodatkowo, ja mieszkam sam z 11-letnią dziewczynką, psem i rybkami - "wycieczki" po 100 i więcej kilosów, żeby zmienić żarówkę są więc niewskazane. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8233 #26671 Napisano 2 Października 2019 A ja mam zupełnie inne doświadczenia, niż Wy, Panowie...Kupiłem auto w wa-wie, chociaż mogłem w Kielcach i nikt teraz nie pyta, gdzie kupiłem auto, tylko jeżdżę gdzie mi wygodnie (czasem np. na wakacjach odstawiam auto na przegląd) i jest git. Ale oczywiście co kto lubi. 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #26672 Napisano 2 Października 2019 AD nie żyją ze sprzedaży aut a przede wszystkim z serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego To prawda. Jednak w wielu salonach/serwisach etyka pracy i wizerunek marki to pojęcia nieznane, a pracownicy mają "total zlew" na wszystko. Poniekąd jest to wina wielu klientów tolerujących niejednokrotnie nawet mega chamstwo. Info o takich zachowaniach szeregowych pracowników w ogóle nie dochodzi do zwierzchników i robi się syf. Kiedyś spierdzieliła mi się w samochodzie pompa niskiego czegoś tam. Wymienili. Znowu się spierdzieliła - po tygodniu. Dostałem auto zastępcze. Zbliżały się święta, a zamówiona do serwisu z Niemiec pompa nie nadchodziła. Tuż przed Wigilią zadzwonił do mnie typek z serwisu i mówi, żebym oddawał samochód zastępczy. Ja mu na to, że nie, bo opóźnienie nie jest moją winą, a czymś muszę jeździć. Zaproponował mi rabat przy wypożyczeniu. Ja mu zaproponowałem psychiatryk. Zadzwoniłem do dyrektora salonu. Już po minucie słychać było jego wkurw. Po 10 minutach debil z serwisu zadzwonił z przeprosinami i tłumacząc się "pomyłką" pierdzielił, że naturalnie samochód jest do mojej dyspozycji do chwili zakończenia naprawy. Ale znam sporo ludzi, którzy nic by nie powiedzieli i spokojnie oddali auto zastępcze w takiej sytuacji - i dlatego często w tych serwisach i salonach panuje taka wiocha. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67824 #26673 Napisano 2 Października 2019 To prawda. Jednak w wielu salonach/serwisach etyka pracy i wizerunek marki to pojęcia nieznane, a pracownicy mają "total zlew" na wszystko. Poniekąd jest to wina wielu klientów tolerujących niejednokrotnie nawet mega chamstwo. Info o takich zachowaniach szeregowych pracowników w ogóle nie dochodzi do zwierzchników i robi się syf. Kiedyś spierdzieliła mi się w samochodzie pompa niskiego czegoś tam. Wymienili. Znowu się spierdzieliła - po tygodniu. Dostałem auto zastępcze. Zbliżały się święta, a zamówiona do serwisu z Niemiec pompa nie nadchodziła. Tuż przed Wigilią zadzwonił do mnie typek z serwisu i mówi, żebym oddawał samochód zastępczy. Ja mu na to, że nie, bo opóźnienie nie jest moją winą, a czymś muszę jeździć. Zaproponował mi rabat przy wypożyczeniu. Ja mu zaproponowałem psychiatryk. Zadzwoniłem do dyrektora salonu. Już po minucie słychać było jego wkurw. Po 10 minutach debil z serwisu zadzwonił z przeprosinami i tłumacząc się "pomyłką" pierdzielił, że naturalnie samochód jest do mojej dyspozycji do chwili zakończenia naprawy. Ale znam sporo ludzi, którzy nic by nie powiedzieli i spokojnie oddali auto zastępcze w takiej sytuacji - i dlatego często w tych serwisach i salonach panuje taka wiocha. Ja bym nie oddał 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #26674 Napisano 2 Października 2019 Dobrze jest zapytać kilku salonów - ja trafiłem na super gościa i dostałem o 5% wyższy rabat w zupełnie innym miejscu, niż zamierzałem kupić auto Dokładnie, a w omawianym budzecie to konkretne tys oszczednosci. Poza tym zlozyc zamowienie mozna mailem, podpisac, zeskanowac. zaplacic wiadomo przelewem itd. Później diler dokumenty do rejestracji przysyła kurierem i praktycznie jedzie sie tam tylko raz, juz z blachami po odbiór auta. A serwisowac tam gdzie najwygodniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pankracy111 24 #26675 Napisano 2 Października 2019 I to jest dobre podejście. Jeszcze poprosić o podstawienie pod dom. Te cyrki przy odbiorze to też nonsens. A latanie po biurkach Pana od sprzedaży, od ubezpieczeń, do kasy za dywaniki, potem znowu do Pana od wydania tylko powoduje, że tym lwom salonowym się wydaje, że nie wiadomo kim są. A zapomniałem o pani, która tylko dzień dobry mówi. Ale bez niej nie można tak po prostu wejść załatwić, bo ona musi zaanonsować. Customer Focus... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach