piotrek39 3574 #28376 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Okazuje się , że koło zapasowe to małe piwko. Samochód przez ponad dwa lata stał w garażu nie używany. Bez prądu , baterie zmieniłem , okazało się że padł moduł od świateł , szyb i czegoś tam jeszcze , wymiana w serwisie z programowaniem 1.100 $ Dodatkowo sensor przepływu powietrza i paliwa , nie wiem dokładnie co to jest ale silnik na wolnych obrotach ma tak jakby dziurę. Spada z obrotów co jakiś czas. Samochód ma przebieg 110 K , gdyby miał przed 100 K to moduł byłby wymieniony za free bo była gwarancja do 100 K i wymieniali na recall. Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane 17 Stycznia 2020 przez piotrek39 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28377 Napisano 17 Stycznia 2020 Zwykłe E60 ma inaczej zaprojektowany tył a zapytanie było o e90. W e46 poza M3 też był normalny zapas. W e90 nie ma fizycznej możliwości założenia zapasu a z Twojego posta wynika, że jak ktoś chciał kupić e90 to BMW oferowało mu opcję. No właśnie nie oferowało Jest fizyczna mozliwosc załozenia zapasu w E90 m.in. podwyzszajac podłoge / zmiejszajac pojemnosc bagaznika. Co do gazu w E90 z przerabianiem wydechu, żeby ząłozyć gaz to poroniony pomysl, druciarstwo i januszowanie w jednym. Ktos kupuje auto, przerastaja go koszty utrzymania i rzeźbi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #28378 Napisano 17 Stycznia 2020 Jest fizyczna mozliwosc załozenia zapasu w E90 m.in. podwyzszajac podłoge / zmiejszajac pojemnosc bagaznika. Co do gazu w E90 z przerabianiem wydechu, żeby ząłozyć gaz to poroniony pomysl, druciarstwo i januszowanie w jednym. Ktos kupuje auto, przerastaja go koszty utrzymania i rzeźbi.zawsze wychodzisz z założenia, że jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to gadasz żeby gadać? Jak chcesz podwyższyć podłogę? jedyna opcja posiadania zapasu w e9x to wożenie go w bagażniku. No chyba, że będziesz sobie drutować i januszować razem z stolarzem, dotnie Ci płytę wiórową i zrobisz sobie półkę w 3/4 wysokości bagażnika. Dobre wyjście.Podwieszanie butli to nie jest nowość, wszyscy są przyzwyczajeni,że wywalają zapas i tam wkładają butlę ale po coś są dedykowane butle do podwieszenia.Czy drutowanie w e9x? Gdyby podłoga była zbudowana jak w e46 czyli wspawana wnęka z blachy - to tak. Ale w e9x jest to zwykła plastikowa skrzynka trzymająca się na 11 śrubach - w jej miejsce montujesz płaską blachę i tyle. A jeśli januszowaniem nazywasz wymianę tłumika - powiedz to wszystkim tym, którzy zmieniają wydech dla poprawy dźwięku. Z zaglądaniem do kieszeni i hasełkami "że kogoś przerastają koszty utrzymania" po założył gaz - powiedz to ludziom, którzy gazują duże V8 i leją ciepłym moczem na "prawilnych" z 3cyl pierdziawami pod maską. Dieselek taki fajny dla zwykłego kowalskiego? Ciekawe skąd historie z wycinanymi dpf, regeneracją wtrysków czy świec żarowych na sztukę etc. A takie tanie w utrzymaniu te diesle, palą tyle co nic a co do samego 328i - jeśli dość długo stało i padł aku to mogą być cyrki z elektroniką ale nie zawsze to oznacza konieczność ich wymiany - czasami trzeba ruszyć wtyczki, zaadaptować na nowo czujniki. Jeśli w silnikach z Valvetronicem (czyli tak jak u Ciebie) braknie napięcia na silniku to traci on kalibrację. Podobno wystarczy 2-3 razy włączyć zapłon i poczekać kilka sekund - silnik przechodzi od jednego skrajnego położenia w drugie i w ten sposób się kalibruje. Jeśli o tym nie wiesz to po naciśnięciu przycisku silnik od razu się uruchamia a valvetronic nie ma czasu na kalibrację. Nie znam wszystkich szczegółów tego silnika ale np problem z falowaniem obrotów może wynikać właśnie z valvetronica - wciskając gaz tak na prawdę nie pracuje przepustnica tylko same zawory "regulują" prędkość obrotową silnika itd. Ogólnie fajny silnik a Twój najważniejsze że bez wadliwych tłoków bo 3.0 a nie 2.5. Polecam zmienić płyn chłodzący na jakiś lepszy (tłusty) - najlepiej Basf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #28379 Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki , będę próbować , może uda się coś zrobić. Olej i płyn od razu kazałem mechanikowi wymienić. Ale nie mam pojęcia jaki wlał do chłodnicy zapytam. Jeśli chodzi o gaz , to tutaj nie ma czegoś takiego. Mama wysłała z do polski Lexus 470 gx i przerobiła na gaz , to żaden wstyd. Jeśli możesz na czymś zaoszczędzić dlaczego nie. Jak masz kasę , to znaczy , że wiesz jak ją zagospodarować , dlatego ją masz. Jeździ bezawaryjnie i za polowe ceny. Dzięki za odpowiedzi i rady. Napewno się przydadzą. Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28380 Napisano 17 Stycznia 2020 zawsze wychodzisz z założenia, że jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to gadasz żeby gadać? Jak chcesz podwyższyć podłogę? jedyna opcja posiadania zapasu w e9x to wożenie go w bagażniku. No chyba, że będziesz sobie drutować i januszować razem z stolarzem, dotnie Ci płytę wiórową i zrobisz sobie półkę w 3/4 wysokości bagażnika. Dobre wyjście.Podwieszanie butli to nie jest nowość, wszyscy są przyzwyczajeni,że wywalają zapas i tam wkładają butlę ale po coś są dedykowane butle do podwieszenia.Czy drutowanie w e9x? Gdyby podłoga była zbudowana jak w e46 czyli wspawana wnęka z blachy - to tak. Ale w e9x jest to zwykła plastikowa skrzynka trzymająca się na 11 śrubach - w jej miejsce montujesz płaską blachę i tyle. A jeśli januszowaniem nazywasz wymianę tłumika - powiedz to wszystkim tym, którzy zmieniają wydech dla poprawy dźwięku. Z zaglądaniem do kieszeni i hasełkami "że kogoś przerastają koszty utrzymania" po założył gaz - powiedz to ludziom, którzy gazują duże V8 i leją ciepłym moczem na "prawilnych" z 3cyl pierdziawami pod maską. Dieselek taki fajny dla zwykłego kowalskiego? Ciekawe skąd historie z wycinanymi dpf, regeneracją wtrysków czy świec żarowych na sztukę etc. A takie tanie w utrzymaniu te diesle, palą tyle co nic wspomniałem wczesniej ze masz myslec samodzielnie a nie pisac bzdury. Tworzysz podobczne wątki absurdalne przykłady. Tak jak wczesniej m.in. o zmianie szerszych opon z tyłu na przód, gdzie powszechnie wiadomo,że zmieniajac p/t zmienia sie koła o tych samych wymiarach . Tak i teraz kolejny idiotyczny przykład, z wymiana wydechu . Przy wymianie wydechu , czy to z powodu zuzycia czy dla dzwieku, nie trzeba rzezbic z podłoga jak przy zamontowaniu gazu. Postaw sie, a zastaw sie to czeste zjawisko u januszy, ktorzy nie moga utrzymać aut i drutują ( rodzaj paliwa ma tu drugorzedne znaczenie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #28381 Napisano 17 Stycznia 2020 Programowanie po wymianie aku w E90 to norma. Sprawdź proszę w innym serwisie sprawę tych wszystkich czujników. Miałem dwie E91 LCI I wiem że elektronicznie są bulleproof. 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #28382 Napisano 17 Stycznia 2020 Programowanie po wymianie aku w E90 to norma. Sprawdź proszę w innym serwisie sprawę tych wszystkich czujników. Miałem dwie E91 LCI I wiem że elektronicznie są bulleproof.Z lekkim dystansem podchodzę do BMW nigdy wcześniej nie miałem. Tutejsi mechanicy raczej niemieckich samochodów unikają. Ja prawdę mówiąc , jak i w mojej rodzinie się przyjęło ufam Japończykom. Toyota , Subaru i Lexus. To samochody , które darzymy zaufaniem. BMW to prezent i w sumie wiekowy samochód , wiec dołożyć może trochę warto i synek jakiś czas będzie się cieszyć z posiadani. Zobaczymy. Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28383 Napisano 17 Stycznia 2020 Jest fizyczna mozliwosc załozenia zapasu w E90 m.in. podwyzszajac podłoge / zmiejszajac pojemnosc bagaznika. Co do gazu w E90 z przerabianiem wydechu, żeby ząłozyć gaz to poroniony pomysl, druciarstwo i januszowanie w jednym. Ktos kupuje auto, przerastaja go koszty utrzymania i rzeźbi. Zapozyczone z www.e90post.com 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vandit 1078 #28384 Napisano 17 Stycznia 2020 W e90 był też zapas w pokrowcu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #28385 Napisano 17 Stycznia 2020 zawsze wychodzisz z założenia, że jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to gadasz żeby gadać? Jak chcesz podwyższyć podłogę? jedyna opcja posiadania zapasu w e9x to wożenie go w bagażniku. No chyba, że będziesz sobie drutować i januszować razem z stolarzem, dotnie Ci płytę wiórową i zrobisz sobie półkę w 3/4 wysokości bagażnika. Dobre wyjście.Podwieszanie butli to nie jest nowość, wszyscy są przyzwyczajeni,że wywalają zapas i tam wkładają butlę ale po coś są dedykowane butle do podwieszenia.Czy drutowanie w e9x? Gdyby podłoga była zbudowana jak w e46 czyli wspawana wnęka z blachy - to tak. Ale w e9x jest to zwykła plastikowa skrzynka trzymająca się na 11 śrubach - w jej miejsce montujesz płaską blachę i tyle. A jeśli januszowaniem nazywasz wymianę tłumika - powiedz to wszystkim tym, którzy zmieniają wydech dla poprawy dźwięku. Z zaglądaniem do kieszeni i hasełkami "że kogoś przerastają koszty utrzymania" po założył gaz - powiedz to ludziom, którzy gazują duże V8 i leją ciepłym moczem na "prawilnych" z 3cyl pierdziawami pod maską. Dieselek taki fajny dla zwykłego kowalskiego? Ciekawe skąd historie z wycinanymi dpf, regeneracją wtrysków czy świec żarowych na sztukę etc. A takie tanie w utrzymaniu te diesle, palą tyle co nic a co do samego 328i - jeśli dość długo stało i padł aku to mogą być cyrki z elektroniką ale nie zawsze to oznacza konieczność ich wymiany - czasami trzeba ruszyć wtyczki, zaadaptować na nowo czujniki. Jeśli w silnikach z Valvetronicem (czyli tak jak u Ciebie) braknie napięcia na silniku to traci on kalibrację. Podobno wystarczy 2-3 razy włączyć zapłon i poczekać kilka sekund - silnik przechodzi od jednego skrajnego położenia w drugie i w ten sposób się kalibruje. Jeśli o tym nie wiesz to po naciśnięciu przycisku silnik od razu się uruchamia a valvetronic nie ma czasu na kalibrację. Nie znam wszystkich szczegółów tego silnika ale np problem z falowaniem obrotów może wynikać właśnie z valvetronica - wciskając gaz tak na prawdę nie pracuje przepustnica tylko same zawory "regulują" prędkość obrotową silnika itd. Ogólnie fajny silnik a Twój najważniejsze że bez wadliwych tłoków bo 3.0 a nie 2.5. Polecam zmienić płyn chłodzący na jakiś lepszy (tłusty) - najlepiej BasfJeszcze pytanie , co znaczy włączyć zapłon ? Masz na myśli włożenie kluczyka i wyciągnięcie kilku krotne ? Bez wciskania start ? Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #28386 Napisano 17 Stycznia 2020 Z lekkim dystansem podchodzę do BMW nigdy wcześniej nie miałem. Tutejsi mechanicy raczej niemieckich samochodów unikają. Ja prawdę mówiąc , jak i w mojej rodzinie się przyjęło ufam Japończykom. Toyota , Subaru i Lexus. To samochody , które darzymy zaufaniem. BMW to prezent i w sumie wiekowy samochód , wiec dołożyć może trochę warto i synek jakiś czas będzie się cieszyć z posiadani. Zobaczymy. Sent from my iPhone using Tapatalkprzebieg ma mały ale mogą pojawić się problemy z uszczelkami i innymi elementami gumowymi jeśli auto stało nie ruszane. Pompa wody, DISy - to może się zepsuć, reszta raczej nie robi problemów. Zapłon włączasz przyciskiem "start/stop" ale bez wciskania sprzęgła/hamulca - wtedy nie zakręci rozrusznikiem. Chodzi o "zapłon 2" czyli nie samo włączenie radia a zapalenie się kontrolek na zegarach https://youtu.be/tdtnG1kqtjo?t=4453 co do zapasu - Rafał, ok, wiem że wszystko się da ale najpierw pisałeś o opcjonalnych wnękach za dopłatą - grzecznie Ci odpisałem, że w e9x takich nie było. Ambitnie wrzuciłeś fotę wnęki do e60, która nijak się ma do e90 to zacząłeś się rzucać z drutowaniem i januszowaniem podłogi. Fajnie, że ktoś sobie przerobił podłogę, żeby miał porządek w bagażniku. Ale to nie zmienia faktu, że robisz wycieczki osobiste zarzucając mi różne rzeczy bo nie potrafisz napisać "rzeczywiście, w 3er jest inaczej niż w 5er". Pomijam już fakt, że ktoś mógłby teraz rzucić hasłem, że podniesiona podłoga w bagażniku to januszowanie bo go na runflaty nie stać. Ilu januszy tyle definicji. BMW oferuje dużo akcesoriów jak każda inna marka - ale ile osób kupuje sobie oryginalny kanister BMW zakładając, że się przyda? Zestaw zapasu w torbie jest dla klienta jednego na tysiąc bo reszta oleje temat wychodząc z założenia "mam runflaty", "wrzucę sobie zestaw naprawczy do wnęki pod podłogą" lub "mam ubezpieczenie, niech ADAC się martwi". Dlatego w e9x poświęcili miejsce na wnękę. A dojazdówkę do bagażnika może sobie wrzucić każdy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28387 Napisano 17 Stycznia 2020 Trollu na rysunku widać , ze w e90 jest inaczej . Trzeba pisac, ze jest inaczej skoro widac ze jest inaczej?Wstawiłem foto z e60, na potwierdzenie ze taką dodatkową opcję bmw oferowało czyli ze nie jest to tzw ‘’miejska legenda’’.Przerabianie podłogi nadal uwazam za rzeźbienie, januszowanie. Co do runflatów , cena ceną, ale kierowcy rezygnowali z runflatów głownie dlatego, ze były twarde/obniżały komfort jazdy i zdarzało się , ze pękały też felgi.Ponownie podałeś nietrafiony przykład, żeby nie wyrazić się dosadniej. Chodzi o akcesoryjny kanister. Na stan paliwa w zbiorniku mamy wpływ, trzeba regularnie tankowac i kanister nie będzie potrzebny. Natomiast na złapanie kapcia jadac po zwyczajnych drogach nie mamy wpływu. Stało się i już. Tu pomoże akcesoryjny zapas . Zmieni się i jedzie się dalej nie tracac też czasu na przyjazd pomocy drogowej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #28388 Napisano 17 Stycznia 2020 Rysunek wrzucałem ja, przykład z e60 - fajny ale sam zarzuciłeś mi kreowanie tematów pobocznych - wymagasz od innych wymagaj od siebie. O runflatach była dyskusja, sam jestem na etapie zmiany z rf na zwykłe - komfort na 19' dla mnie akceptowalny na cywilizowanych drogach ale pękające felgi też przerabiałem, kuzyn ma zakład wulkanizacyjny, mam znajomych naprawiających felgi - o wszystkim pisałem wcześniej. Słabo Ci wychodzi pouczanie. Wożenie zapasu w bagażniku dla wielu jest nieakceptowalne a wymiana - sam widziałem jak pomoc drogowa wymieniała koło kobiecie a gość 300m biegał z bańką 5L po wodzie na cpn bo mu paliwa brakło. Tak więc dla mnie wszystko jest możliwe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28389 Napisano 17 Stycznia 2020 Nie kreuj sie na mentora, bo jestes tylko fantasta podajacym absurdalne przykłady, które można punktowac. Jeżeli komuś zabraknie paliwa tzn ze jest bezmyślny . Wozenie zapasu jest nieakceptowalne? Chyba dla kogoś kto kupił auto na pokaz, nie stać go na utrzymanie i każdy dodatkowy kg podwyższa mu spalanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #28390 Napisano 17 Stycznia 2020 Kur... Jak to dobrze, że nie mam BMW, dzięki Ci Panie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #28391 Napisano 17 Stycznia 2020 Kur... Jak to dobrze, że nie mam BMW, dzięki Ci Panie... A od kogo to zależy ? Jaki pan o tym decyduje ? Chętnie bym mu podziękował Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67597 #28392 Napisano 17 Stycznia 2020 A od kogo to zależy ? Jaki pan o tym decyduje ? Chętnie bym mu podziękował Sent from my iPhone using TapatalkMówisz czasami do lustra? Jeśli tak, to znaczy, że sam jesteś sobie Panem 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #28393 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Mówisz czasami do lustra? Jeśli tak, to znaczy, że sam jesteś sobie Panem Nie , jeszcze nie , ale zdarzyło mi się flaszkę obalić za pośrednictwem messenger z kuzynem z Niemiec ale to już blisko chyba Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane 17 Stycznia 2020 przez piotrek39 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67597 #28394 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Zdrówko Edytowane 17 Stycznia 2020 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41823 #28395 Napisano 18 Stycznia 2020 Moje BMW średnio od urodzenia 11,4 l/100 km, a to dokładnie dwa Twoje silniki sklejone w rzędzie, czyli R6 3,0 I pewnie waga prawie drugie tyle. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41823 #28396 Napisano 18 Stycznia 2020 ...Z zaglądaniem do kieszeni i hasełkami "że kogoś przerastają koszty utrzymania" po założył gaz - powiedz to ludziom, którzy gazują duże V8 i leją ciepłym moczem na "prawilnych" z 3cyl pierdziawami pod maską. ...Hmmmmmm. Czyli jestem prawilny❓Pali mi ponad 9L/100. Więc o co chodzi❓ 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2406 #28397 Napisano 18 Stycznia 2020 I pewnie waga prawie drugie tyle. Zdziwiłbyś się - waży tylko 1660 kg. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #28398 Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Hmmmmmm. Czyli jestem prawilny❓Pali mi ponad 9L/100.Więc o co chodzi❓ja przez chwilę też byłem i mi 2.5 paliło średnio 9.5 Pb. Teraz przy normalnej jeździe mieści się w 11lpg. Ale sam już nie wiem co jest dobre a co złe bo niby paliwo ma drugorzędne znaczenie ale lpg to zuo i januszowanie. Ważne że somsiadom gul skoczył jak zobaczyli 15 letnie bmw w kombi na podwórku, takiego jeszcze nie widzieli a spalanie - chyba tylko naiwni liczą, że 1.5 będzie paliło o połowę mniej niż 3.0 etc Tommaso - 540i (o ile dobrze pamiętam) niecałe 1700? Jak z wyposażeniem? Obstawiałbym takiego sedana bliżej 1800-1900 Edytowane 18 Stycznia 2020 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67597 #28399 Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) A ja słyszałem/czytałem w tym wątku, że największe zło to diesel. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #28400 Napisano 18 Stycznia 2020 Hmmmmmm. Czyli jestem prawilny❓Pali mi ponad 9L/100.Więc o co chodzi❓ Pocieszyłeś mnie myślałem, że moje 8l/100 to dużo tylko z drugiej strony u mnie nie jest aż tak wysilony bo ma 107KM 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach